Поделбата на Македонија 1912/1913

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Дуле, од тебе пак си фати офтопикот... И сите отидовте таму...Алооо, абе 1912/1913, балкански војни поделба на македонија, ова она...Б`лгарски булки...ај сега де?

Струмикс напиша:
Дуле, од тебе пак си фати офтопикот... И сите отидовте таму...Алооо, абе 1912/1913, балкански војни поделба на македонија, ова она...Б`лгарски булки...ај сега де?

затова ли триеш..или заради с'д'ржанието ?

Гагаузов напиша:
затова ли триеш..или заради с'д'ржанието ?

Ај читни го насловот на темата? Разбра? Ако имаш да пишеш нешто ПО ТЕМАТА пиши, и не провоцирај, оти многу сум брз на прстите, а тенок на нервите.

Dimo povece ima mnogu povece TATARCE edno.Sega ste vo evropa(ako od toa nemate nikakvo fajde) i ke mora da dozvolite makedoncite da si imaat svoja partija. SO SE LUTITE BE TATARI PA VISTINATA BOLI ......

Не се карајте без потреба, правото на самоопределување сега им е гарантирано на сите во Р. Буграија, па е видиме што ќе помаже времето, дали навистина успеала 80 годишната државна мажина на Р. Бугарија да го ја измени самоопределбата по етничка основа, повеќе во однос на тоа не можеме, бидејќи неможеш на некој да му кажеш што е како што јас порано во еден пост кој се изгуби со одредените промени на форумов, каде детално опишав како тројца браќа кој ради идеолошки кој ради економски причини декларативно различно се идентификувале етнички, па така да денес баба ми која како и нејзиниот татко се смета за Македонка етнички има братучедка во софија која се декларира како етничка бугарка бидејќи татко и (едниот чичко) така ја учел и има друга братучедка во Белград која се декларира чистокрвна србинка бидејќи исто така татако и такак и ја учел, а сепак сите по татаковска линија потекнуваат од прилеп и од иста фамилија, а сепак сите себе си различно се споснаваат етнички.

ernesto ce напиша:
Dimo povece ima mnogu povece TATARCE edno.Sega ste vo evropa(ako od toa nemate nikakvo fajde) i ke mora da dozvolite makedoncite da si imaat svoja partija. SO SE LUTITE BE TATARI PA VISTINATA BOLI ......
ДИМО ас ште го правим благонадежно Македонче, ти не го прај татарче.:vozbud::vozbud::vozbud:

Dimo BG напиша:
Абе македонци доста в Пиринска Македонија (имам предвид като географско понјатие), ама като етническа принадлежност огромна част от тјах се смјатат за б'лгари. А това е нај-важното - правото на самоопределение. Нито аз, нито ти, нито којто и да било може да каже на тези хора какви трјабва да се чувстват - македонци, б'лгари, татари, марсианци или нјакакви други. Всеки сам избира!
Е ако сметаш дека секој сам избира,одговори ми на прашањето зошто на Македонското малцинство во Бугарија не им се регистрира партијата?Они така избрале-да се активираат у политика.

Птичји Грип напиша:
Е ако сметаш дека секој сам избира,одговори ми на прашањето зошто на Македонското малцинство во Бугарија не им се регистрира партијата?Они така избрале-да се активираат у политика.
В друга тема објасних, че ОМО е творение на југославските тајни служби и обслужва с'всем други интереси и нјама как да б'де регистрирана.

Вака сеа тоа шо ни ја поделиле државата ни ја поделиле, ни окупирале дел од земјата и со секакви пропаганди се трудат да го оправдааат тоа.
Главната причина поради која и едната и друга колонизирачка и окупациска сила (Бугарија и Грција) ни го оспоруваат народот, и Името, е една проста причина. Во Букурешкиот мировен договор има клауза во која сто дека ако на просторите на Етничка македонија се формира држава пред да истечат 100 години од тој договор, страните што одземале дел од Македонија треба да го вратат. Ете тоа е главната причина поради кој се сите пропаганди. Оваа информација ја најдов на нет и излезе од отварањето на турките архиви каде што постои копија од Букурешкиот мировен договор.

Dimo BG напиша:
Абе македонци доста в Пиринска Македонија (имам предвид като географско понјатие), ама като етническа принадлежност огромна част от тјах се смјатат за б'лгари. А това е нај-важното - правото на самоопределение. Нито аз, нито ти, нито којто и да било може да каже на тези хора какви трјабва да се чувстват - македонци, б'лгари, татари, марсианци или нјакакви други. Всеки сам избира!

Па тие се чуствуваат како Македонци и покрај 80 годишната тортура која ја трпат од вашиот татарски режим. И тоа никад нема да смени коолку и вие да се трудите да го промените тоа. Секој човек има право на самоопределување и ако во вашата татарска земја имате луѓе кои скаат да бидат Ескими, Египјани, Македонци или незнам шо кој сте па вие да им го оспорувате тоа.

Blo0dY напиша:
Вака сеа тоа шо ни ја поделиле државата ни ја поделиле, ни окупирале дел од земјата и со секакви пропаганди се трудат да го оправдааат тоа.
Главната причина поради која и едната и друга колонизирачка и окупациска сила (Бугарија и Грција) ни го оспоруваат народот, и Името, е една проста причина. Во Букурешкиот мировен договор има клауза во која сто дека ако на просторите на Етничка македонија се формира држава пред да истечат 100 години од тој договор, страните што одземале дел од Македонија треба да го вратат. Ете тоа е главната причина поради кој се сите пропаганди. Оваа информација ја најдов на нет и излезе од отварањето на турките архиви каде што постои копија од Букурешкиот мировен договор.
Абе не ме заебавај, па тогаш што чекаме да си ги бараме назад деловите? Дак линк ама ОДМА! :) Иначе постоиме веќе колку се, печеснаес години? Шо сме чекале до сеа? или сега ги извадиле докмуентите...? Абе дај линк да не пљампам у празно :)

People have the right to reclaim their properties and to return and visit their birthplace, a right which exists within the Bucharest agreement!

So if there is international desire, from an international initiated aspect we can request a revision of the Treaty of Bucharest which by today’s conditions is possible. The borders can again be annulled but only through the establishment of an economic culture and a great deal of collaboration.That which must be told in regards to the Treaty of Bucharest, is that there is a means to give status to the refugees, to the refugee children who were exiled not only from Aegean Macedonia but also to a large extent from Vardar Macedonia who left for Bulgaria and those who left Bulgaria for Serbia and those who left Turkey for Russia, etc.For those people there is a need to recognize their rights to return to their own territory, as well as to have their properties returned which today are left to the Churches and Mosques and awarded to others. It is also important that the world be told the truth about Macedonia because the typical westerner does not know the trials and tribulations experienced by the Macedonian people on their own territories. A typical westerner does not know the results, suffering and blood spilled by the Macedonian people. Macedonians stand honourably on the side of truth and reality and only want what belongs to them. One of the results in the non-recognition of the truth about Macedonia is the problem with the name. When people in the world learn that the Macedonian name has lasted for centuries and that Greece never before had anything to do with it, we will then be given more attention by the international institutions, especially the European Union and NATO. Sadly not a single paragraph has been written about the Treaty of Bucharest in Macedonia . All the details must be declared and the Macedonian public must know about this tragic moment in the history of the Macedonian people. This is one of the main reasons why I decided to research this agreement and to unearth all its details.

There are agreements that protect the rights of people to reclaim their properties. With proper papers people have the right to reclaim their properties be it from the Church or Mosque or from whoever is holding them at the time. This is another reason why the Bucharest agreement is so important. People have the right to reclaim their properties and to return and visit their birthplace, a right which exists within the Bucharest agreement. These rights were insisted upon when the documents were drafted.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom