Фонд за иновации и технолошки развој на МКД

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Носител на законот за иновациска дејност е МОН, кои во наредните неколку месеци ќе го промовираат Фондот кај сите физички и правни лица кои се заинтересирани да се вклучат во овој процес.

-Во следниот период ќе се пристапи кон комплено информирање на сите субјекти, сите заинтерсирани индивидуални или правни лица кои што сакаат во целиот овој процес да се вклучат со изготвување на апликација со соодветна иновација за нивна поддршка за да после во рамките на целиот овој процес,

http://kurir.mk/makedonija/vesti/154198-Promocija-na-Fondot-za-inovacii-pred-clenkite-na-SSK

па следи: иновации - македонија четврта во регионот
http://www.telegraf.mk/aktuelno/175854-inovacii-makedonija-cetvrta-vo-regionot

Документот дава финансиска рамка според која можат да аплицираат и поединци, како и универзитети, професори и научници, но и компании што имаат научна и истражувачка дејност, што ќе биде финансирано од ЕУ и од домашни пари.

„Финансиската конструкција е 22,7 милиони евра кои ќе бидат на располагање до 2020 година. Годинава Македонија ќе треба да придонесе со 10 проценти во сумата, а секоја година процентот ќе расте и до 2020 година ќе изнесува 60 проценти од предвидената сума“,

Груевски ги повика сите во Македонија, ако имаат иновација да сметаат на поддршка од државниот фонд.
Прашањето ми е - Дали и колку е иновативен македонецот?
има ли „скриени„ таленти ,постои ли некој кој „отскокнал„ во научно- истражувачка дејност ....?!
Бар досега немам слушнато за некој WOW проект од МКД-
Интересно ќе биде да се види- како и каде ќе завршат овие пари?

avtomobilnye_prikoly._chast_70_26_foto_13.jpg

Последно уредено:
креaтiвноста и те како ја има кај македонските студенти, а посебно во оние талентираните. За ЖАЛ поради недоволно средства и поради ограничените можности за себереклама во македонија, креативните студенти се откажуваат уште пред да почнат.
Еве еден пример каде студентот со свои средства успева да направи нешто поради својата желба. Во странство овие студенти не само што ќе бидат финансирани туку ќе имаат подршка и за секој нивни нареден проект.
http://www.fakulteti.mk/news/14-10-13/makedonecot_koj_ja_oblikuva_tehnologijata_od_idninata.aspx

Иначе парите на иновации и технолошки развој секогаш одат кај професорите и асистентите од нивната партија кои ќе успеат да преведат некоја странска книга или збирка. Лабараториине во електро факултетот се од времето на Тито, униметрите во електротехника се сеуште аналогни, а ако сакавме да правиме самостојни проекти мораше да се самофинансираме, дури и за мочани отпорници што чинат 5 денари.

Јас на работа давам со години (над 30) „скоро“ секојдневно иновации, кој му носат милиони на газдата.
Годинава донесоа и одлука за наградување на такви иновации.
Награда зема една иновација,која е веќе во употреба бар една година а направена од мене АМА...
ама некој му ја поткажал таа на некој и тој некој ја поднел кај тој некој, и други некој ја прифаќаат и ете ти пари кај некој.
Ако де ама има господ, јас сум за предлагање на инофации а за пари се други родени.

Јас на работа давам со години (над 30) „скоро“ секојдневно иновации, кој му носат милиони на газдата.
Награда зема една иновација,која е веќе во употреба бар една година а направена од мене АМА...
ама некој му ја поткажал таа на некој и тој некој ја поднел кај тој некој, и други некој ја прифаќаат и ете ти пари кај некој.
Ако де ама има господ, јас сум за предлагање на инофации а за пари се други родени.

Што иновација е тоа господине Анчо? Без заебанција, стварно сакам да знам.

Anco бе, зар и овие денес крадат??? 50 години слушам за украдени иновации насекаде по белиов свет..., кукаат иноватори , а никако да се фати и обеси еден крадач.;)

Незнам дали за ист фонд за иновации се прај муабет, ама претходната недела на саемот за иновации Макинова во склоп на Технома имаше претставници од овој фонд и главно се ставаше акцент на ПРАВНИТЕ ЛИЦА, односно мора да си правно лице па да си земен во предвид, ако името гласи фонд за иновации , тој всушност е фонд за БИЗНИСИ!! Односно примена на веќе патентираната иновација во индустријата и сл. а не финансирање на изработката и умислата ма иновацијата... Ако не станува за ист фонд поправите ме.

Незнам дали за ист фонд за иновации се прај муабет, ама претходната недела на саемот за иновации Макинова во склоп на Технома имаше претставници од овој фонд и главно се ставаше акцент на ПРАВНИТЕ ЛИЦА, односно мора да си правно лице па да си земен во предвид, ако името гласи фонд за иновации , тој всушност е фонд за БИЗНИСИ!! Односно примена на веќе патентираната иновација во индустријата и сл. а не финансирање на изработката и умислата ма иновацијата... Ако не станува за ист фонд поправите ме.
Случајно ја здогледав оваа тема и сакам да се надоврзам околу Фондот и ако уште во детали не се знае многу но се знае дека не може да се аплицира како физичко лице туку мора да се аплицира правно со ФИРМА но ние предложивме како забелешка дека никој нема да бега од правната реализација на идеата или иновацијата и Фирма да се оснива од кога ќе помине предложениот проект од комисијата бидејки ако не помине проектот џабе му била фирмата или човекот се оддал на дополнителни трошкови.Лично јас ќе отворам фирма но од кога ќе ги видам условите што ќе ги понуди фондот а истиот како што сум информиран требе да отпочне со работа од први фебруар 2015

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom