Контраверзни цитати од светите книги (Куран, Библија, Тора и други)

• Креатор на темата Креатор на темата Daedalus
  • Време на започнување Време на започнување
D

Daedalus

Гостин
Темава е отворена само и само за пишување на контраверзни цитати од светите книги.
Без дебати и дискусии без расправии и само цитати кои се релативно контраверзни.
Ако цитатите се искривени и невистинити, нека бидат пријавени и пуштен соодветен извор на информација со оригиналниот цитат како доказ, за истите да бидат избришани и тргнати.

Ако постојат прашања околу цитатите, нека бидат поставени во „Прашања до...“ темите со линк од цитатот пишан на темава.
Ако сакате да дебатирате околу истите, дебатирајте во „ Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања .“

Еве за почеток, неколку цитати од мене...

Блажен е оној што ќе ги заграби и ќе ги разбие од камен децата твои.
Псалм 136:9 Библија

На жена не ѝ позволувам да поучува, ниту да господари над мажот, туку да биде мирна.
Прво послание на светиот апостол Павле до Тимотеја 2:12 Библија

Борете се со оние кои не веруваат во Алах дури ни денес, кои не го забрануваат тоа што Алах и Неговиот Гласник го забрануваат, не ја следат религијата на Вистината, а се помеѓу вистинските верници, додека не платат данок со своеволна потчинетост и додека не бидат доведени до состојба на покорност.
Сура 9:29

"Fight those who do not believe in Allah, nor in the latter day, nor do they prohibit what Allah and His Messenger have prohibited, nor follow the religion of truth, out of those who have been given the Book, until they pay the tax in acknowledgment of superiority and they are in a state of subjection."
Qur'an 9:29

Едит, спомнато било претходно.

Зашто само од овие три свети книги? Кај се другите?
Еве ти ќе пишеш за другите, сепак во заграда се ставени... така да бујрум може ќе научиме нешто.

Пошто атеистите ќе се вадат дека не можат да читат долги текстови, ќе го извадам најглавното:

Kćeri vavilonska, zlonesrećnice... blažen ko uhvati i razbije decu tvoju o kamen. Jevreji svoj gnev rasprostiru i na nezrelu decu i blaženim nazivaju onoga, koji surovo i nečovečno pobije vavilonsku decu i odojčad. Vavilon označava bezbožništvo i greh, koji su opustošili i potčinili pobožnost i vrlinu. Ko iskoreni to bezbožništvo i greh, uistinu je blažen. Deca ovog bezbožništva su novorođene strasne pomisli. Ko pobedi ove pomisli i razbije ih od kamen vere (a taj kamen je, prema Pavlovim rečima, Hristos) i ko ih na taj način istrebi, može se nazvati blaženim.

Сменето е името на темата.
@MIKI1 3 казнени пошто по 10000 пут ти кажувам, читај го воведниот пост пред да пишеш.

А што напишав а што не согласно со даденава тема?

Зарем токувањето на посочените стихови е контра правилата од форумов?

И дај, не по 10 000-ти пути, туку по 1 000 000-ти пут, посочи, кај го виде моето непридржување до темава, лебати?

Ајде земи истолкувај ги стиховите самиот, живо ме занима што ќе кажеш....ептен.

А што напишав а што не согласно со даденава тема?

Зарем токувањето на посочените стихови е контра правилата од форумов?

И дај, не по 10 000-ти пути, туку по 1 000 000-ти пут, посочи, кај го виде моето непридржување до темава, лебати?

Ајде земи истолкувај ги стиховите самиот, живо ме занима што ќе кажеш....ептен.
Прочитај ја првата реченица од темата. Знаеш да читаш ваљда.

„Темава е отворена само и само за пишување на контраверзни цитати од светите книги.
Без дебати и дискусии без расправии и само цитати кои се релативно контраверзни.“

Прочитај ја првата реченица од темата. Знаеш да читаш ваљда.

„Темава е отворена само и само за пишување на контраверзни цитати од светите книги.
Без дебати и дискусии без расправии и само цитати кои се релативно контраверзни.“

Не постојат контраверзни цитати, постојат само поединци кои не ги разбираат а ги посочуваат цитатите за ѓоамити контраверзни, за да си најдат уште едно до мнгоуте самооправдувања за своето неверие.

Но, муабетот ми е: каде е мојата грешка во мојот избришан пост, која од истиот е јасно посочено како се толкуваат „контраверзните„ стихови?

do not permit a woman to teach or to assume authority over a man; she must be quiet.
1 Timothy 2:12

And if a man lie with mankind, as with womankind, both of them have committed abomination: they shall surely be put to death; their blood shall be upon them.
Leviticus 18.32

As for your male and female slaves whom you may have-- you may acquire male and female slaves from the pagan nations that are around you.
Leviticus 25-44

He who has believed and has been baptized shall be saved; but he who has disbelieved shall be condemned
Mark 16:18
Anyone who blasphemes the name of the LORD must be put to death. The entire assembly must stone him.
Leviticus 24:16

You shall not make any cuts in your body for the dead nor make any tattoo marks on yourselves: I am the LORD.
Leviticus 19:28

But those mine enemies, which would not that I should reign over them, bring hither, and slay them before me (Jesus talking)
Luke 19:27
Anyone who blasphemes the name of the LORD must be put to death. The entire assembly must stone him.
Leviticus 24:16

This is what the Lord Almighty says... 'Now go and strike Amalek and devote to destruction all that they have. Do not spare them, but kill both man and woman, child and infant, ox and sheep, camel and donkey.
1 Samuel 15:3)

Не постојат контраверзни цитати, постојат само поединци кои не ги разбираат а ги посочуваат цитатите за ѓоамити контраверзни, за да си најдат уште едно до мнгоуте самооправдувања за своето неверие.

Но, муабетот ми е: каде е мојата грешка во мојот избришан пост, која од истиот е јасно посочено како се толкуваат „контраверзните„ стихови?
Твојата грешка е во тоа што ги толкуваш Мики. Не треба да бидат толкувани, само пишани. Колекција од цитати. Без толкување, без објаснување, без дебатирање без ништо.
Колекција од пишани цитати кои се општо или лично сметани за контраверзни.
Ако цитатите не содржат „морално контраверзна“ содржина или друг вид на контраверзна содржина, ондак ќе бидат избришани. Ако цитатот кажува „Силувај ја ќерка ти, а потоа фрли ја на волците“ ондак Е контраверзен и ме заболе за твоето толкување.
Ако не ти се допаѓа темата и не се сложуваш со истата, не пишувај и не ја следи жити све. Замараш и досаден си. Теми кои не ти се допаѓаат, мислиш дека се без везе итн., не ги читај.
Ако цитатите се лошо преведени или намерно искривени, ќе бидат избришани.
Ако некој ги толкува, се расправа околу нивното метафорично значење и почнува да дебатира, мислењата ќе му бидат избришани.
Чеј вака уште повеќе да ти го поедноставам.
Ти текнува на темата „Најубави стихови од Библијата?“ Колекција од стихови?
Ги толкува некој? Не. Исто и тука, нема толкување! Има само колекција.
Ако продужиш да се расправаш ќе добиеш повеќе казнени.
Што е до мене не ми смета, али глеј ако не те мрзи да ги преведуваш цитатите пошто има членови кои не разбираат англиски и плус не е мајчин јазик блабла.

Контрадикторности во Куранот околу тоа,од што настанал човекот
  1. "Created man, out of a (mere) clot of congealed blood," (96:2).
  2. "We created man from sounding clay, from mud moulded into shape, (15:26).
  3. "The similitude of Jesus before Allah is as that of Adam; He created him from dust, then said to him: "Be". And he was," (3:59).
  4. "But does not man call to mind that We created him before out of nothing?" (19:67, Yusuf Ali). Also, 52:35).
  5. "He has created man from a sperm-drop; and behold this same (man) becomes an open disputer! (16:4).

ПС: Ваљда не е проблем што се цитативе на англиски,не можам да ги најдам на наш јазик

ПС: Ваљда не е проблем што се цитативе на англиски,не можам да ги најдам на наш јазик

Устав на Република Македонија

АМАНДМАН V

1. На целата територија во Република Македонија и во нејзините меѓународни односи службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо.

Друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните, исто така, е службен јазик и неговото писмо, како што е определено со овој член.

Според ова, освен на македонски, слободно можеш да пишуваш и на: албански, српски, хрватски, босански, бугарски и англиски, бидејќи сите го исполнуваат критериумот што е наведен во нашиот Устав.

„Немојте да мислите дека дојдов да донесам мир на земјата; не дојдов да донесам мир, туку меч.
Зашто дојдов да разделам човек од татка си, и ќерка од мајка си, и снаа од свекрвата нејзина.
И непријатели на човека ќе бидат неговите домашни.“
- Нов Завет, Матеј X:34-36

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom