Шведска - прва земја без ѓубре

• Креатор на темата Креатор на темата LazarG
  • Време на започнување Време на започнување
Ги изгледав двете видеа.
Поголем впечаток ми остави второто видео
Можете да видите дека не само што го користат своето ѓубре, туку увезуваат и ѓубре од други земји

Kozjo domace dubrivo...Nema toga tamo...Ima koza, ali nema dzubrivo.

Не можеш да споредиш Македонија поделена од сите комшии со Шведска што горе никој не ја дирал. Распарчени сме биле уште ехеееј, којзнае од кога. Тоа ни е проклетството сакале или не да признаеме.
Добро бе и за ѓубрето и прашината дома ќе се вадиме не Егеј, Пирин и децата бегалци? Те казнува џандар оти си фрлил ѓубре на улица а ти му ја пееш од Војо “... ЕДНА МИСЛА ИМАМЕ, ЕДЕН ЖИВОТ ЖИВЕЕМЕ, МАКЕДОНИЈА ЦЕЛА ДА Е СЕКОЈ ДА ЈА ЗНАЕЕЕ..“

Ќе почнат и жените наместо со главоболка, со распарчената македонија да се вадат кога не им е до секс..... “Остави ме вечер, мислите ми се на поробените браќа во Пирин и на пустите домови Македонски во егеј“ а ти збунет седиш над неа со надрвен....

Прегледај го приврзокот 103733 ова да им е таму,значи ќе го рециклираат во црвен пипер во прав
..................................... ..................................
Позитивната страна на ова е тоа што пиперките ќе се разградат и ќе станат еден вид ѓубриво за почвата.
Башка ова не е ништо во споредба со шишињата, ќесињата од чипсови, ќеси....... кои се мафтаат по улица, а на никој не му текнува да ги собире........., а уште помалку и да не ги фрла.

Иначе ептен добро е ова што го прават Швеѓаниве......., јес да ја загадуваат и природата со фабриките, ова, она, ама ако не друго бар не дозволуваат ѓубрето да биде растарашкано на секаде........., башка тоа што од ништо создаваат нешто.

:)

Први во иновации за обновлив развој и зелена енергија се скандинавците...ова е остров во Данска, кој е енергетски независен, т.е сам си произведува енергија.
...Островот Самсо...
https://stateofgreen.com/en/profiles/samsoe-energy-academy
http://www.scientificamerican.com/article/samso-attempts-100-percent-renewable-power/
http://ecowatch.com/2014/05/01/samso-renewable-energy-island-sustainable-communities/

Добро бе и за ѓубрето и прашината дома ќе се вадиме не Егеј, Пирин и децата бегалци? Те казнува џандар оти си фрлил ѓубре на улица а ти му ја пееш од Војо “... ЕДНА МИСЛА ИМАМЕ, ЕДЕН ЖИВОТ ЖИВЕЕМЕ, МАКЕДОНИЈА ЦЕЛА ДА Е СЕКОЈ ДА ЈА ЗНАЕЕЕ..“

Не мислев на културата на народот, туку како земја општо, претежно на економски план

Ova pleme sto zivee ovde stavi go na koja sakash lokacija isto ke bide. Primitivci i kreteni ziveat ovde unazad 1000 godini... so isklucoci.

Како прво треба да постои државна стратегија и повисока свест кај народот (еколошка и финансиска). (*ако споредуваме еден обичен Дански или Шведски земјоделец со нашите се бајааги по искусни и образовани па дури и од повеќето академски граѓани)

На пр. да се дава дозвола за градење само на градби кои ќе бидат енергетски независни (од материјалите за изградба до системите; има бајаги за набројување), веќе постоечките градби и домаќинства да се модифицираат/прилагодат кон таа стратегија (до која мера може), субвенции за сончеви колектори, био горива, ограник фарминг, станици за рециклирање итн..

Но за тоа треба некој да има во тоа лејката а кај нас просечниот граѓанин (посебно земјоделците) некако слабо рожбата од таа лејка...

Нашите генерации ќе сменат нешто во врска со ова но, нема да биде на ниво на државна стратегија туку индивидуално т.е. DIY. Имаме слободен пристап на информации и некои проекти се изводливи ако се оддели некој денар и по некој саат време неделно. (материјалите мислам дека сеуште се пристопачни)

Последно уредено:
Па како сакаш да има ѓубре све гејмери се таму trolololo

он топик : секоја чест !!

Вмро, Македонија, заеби Шведска таму имат педери!!УААА!! Мамето ваше!![DOUBLEPOST=1412261891][/DOUBLEPOST]у продужетци:
Секоја им чест за ова шо го работат.

Има неколку огранизации и зелени движења кај нас, кои цицаат пари од државата, без да прават нешто посебно....ако им ги погледнеш страните на фб, ќе се разочараш. Настани, евенти на кои се пие алкохоли пушат цигари од државни пари... а нема ниту еден DIY проект како што гледам странците да прават од ништо-нешто...
Да се разочараш...јас самоинцијативно почнав да рециклирам, зошто некои креации што ги имам видено на нет од ѓубре, се сметаат за вистинска уметност.

Кажав на почеток...ако некогаш има војни ќе бидат за чиста вода и плодни почви, зошто без тоа нема живот. Ако една почва е контаминирана, таму ништо нема да никне, а дури и да никне, ќе е нездраво. Многу ми се допаѓа тоа што скандинавците имаат многу органски фарми, здравјето на една нација е тесно поврзано со квалитетот на храната...

https://sweden.se/nature/sustainable-living/
http://ens-newswire.com/2013/09/05/obama-forges-climate-consensus-with-nordic-countries/

Sweden is the most sustainable country in the world, a ranking it earned for its use of renewable energy sources and low carbon dioxide emissions, as well as social and governance practices such as labor participation, education and institutional framework, according to a report by sustainability investment firm Robecosam.

The ranking aims to offer insight into investment risks and opportunities related to environmental, social and governance practices such as emissions and reliance on fossil fuels, and allows investors to compare countries to each other.

Australia, Switzerland, Denmark and Norway round out the top five. The United Kingdom ranks sixth, followed by Canada, Finland, the US and the Netherlands.

Countries with the lowest scores include Nigeria in the bottom spot, along with Egypt, Venezuela, Indonesia and Russia.

The sustainability report by Robecosam evaluated 59 countries, 21 developed and 38 emerging markets, on environmental, social and governance factors considered relevant to investors. A weighted set of indicators determined each country’s score with 10 being the highest.

Деновиве ќе ви поставам една слика(би требало да минам покрај местото). :)

Не го сфати ти. Он ваљда мисли дека сме биле затуцани, па 5 века некој да те дупи како сака не е малку. Ние и сите генерации минимум 1 век уназад сме у старт хендикепирани. Па во 1903 сме дигале востанија со црешови топчиња, додека во исто време во Америка Raјт браќата си играле к*р ташак со аероплани и авиони. Остај ти Шведска медска, си имаме ние мака и сме затуцани од војни, востанија и остали сра*а.

Не можеш да споредиш Македонија поделена од сите комшии со Шведска што горе никој не ја дирал. Распарчени сме биле уште ехеееј, којзнае од кога. Тоа ни е проклетството сакале или не да признаеме. Факт е дека сме на раскрсница помеѓу Европа и Азија, Мал Исток и Африка (преку Турција), батали ти Русија.

Да направиме замена на сите генерации и името на државата (ние таму, они тука) сега на Кајгана ќе зборевме како некое ѓубре од народ р'кало на улица во Шведска, државата на север од Грција.

Ние имаме целосна независност 23 години. 23 ФАКИНГ години. Па јас сум постар од тоа ебате беља. И вие си го мерите к*рето со Шведска, држава со кралеви милион колена уназад и држава која има тотална независност од 1905.

Доволно е само ова да се види за Шведска:

Sweden during World War II maintained its policy of neutrality. When the Second World War began on September 1, 1939, the fate of Sweden was unclear. But by a combination of its geopolitical location in the Scandinavian Peninsula, successful realpolitik manoeuvring during an unpredictable course of events, and a dedicated military build-up after 1942, Sweden managed to maintain its official neutrality throughout the war.

At the outbreak of hostilities, Sweden had held a neutral stance in international relations for more than a century, since the end of the Napoleonic Wars in 1815

Од 1815 немале е*ана војна кај нив.1815 ејјј
Па нас од 1815 до крајот на Втора Светска милиони востанија, војни и фронтови не убиле и буквално и економски и во секаква смисла.

Или со други зборови - Шведска ја има таа среќа да се наоѓа во регион не толку гео-политички важен, а ние ја имаме таа несреќа да се наоѓаме баш таму.
Да сакал Хитлер и да му било од корист, мислите дека ќе го спречело нивната политика на неутралност?
Ок, јас разбрав дека уствари кој ги врти Швеѓаните, ние Македонците сме биле појаки од нив уште пред 1000 години, само сега поради склоп на ситуации сме таму каде што сме. Недоразбирање целосно :)

И општина Сарај е земја без ѓубре. Све го иде тоа у Треска.
lugje-koi-ne-go-zasluzhuvaat-ovoj-grad-101576.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom