Прашање околу наследства

• Креатор на темата Креатор на темата Berzit
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 септември 2014
Мислења
142
Поени од реакции
129
Локација
во јадрото на атомот
Имам едно прашање, не знам дали е за тука, но ме интересира одговорот на една дилема која е доста честа.
Едното дете не продолжува со образование затоа што не сакал или од други причини, а другото продолжува и финансиран од родителите завршува факултет .
Ме интересира дали детето без факултет има право да му припадне поголем дел од наследството од родителите.
Ме интересира законски како е тоа средено, а и од човечки аспект какво е вашето лаичко мислење.

Мислам дека нема врска кој колку ќе наследи со тоа кој колкаво образование има. Ако родителите се решат едно од децата да има повеќе наследство и на него да му препишат повеќе, тоа дете и ќе има повеќе, без разлика дали тоа било она со факултет или она без факултет, а доколку родителите немаат ништо препишано, тогаш по нивната смрт наследството ќе се подели на децата подеднакво:)

Последно уредено:
сунѓер совет од мене...

Гледм нова тема, читам за што станува збор, можам да помогнам пишувам ако не идам на друга тема..

Значи те молам ми се гадди веќе да те гледам насекаде.. држи се до тоа што го знаеш

Не можам а да не ти реплицирам тука со иссмевање за нездравата логика, што му доаѓа вака: двајца браќа, едниот 120кг другиот 65кг, оној слабиот прашува дали му следува повеќе наследство оти овој дебелиот јадел повеќе и сето тоа од парите на родителите, е вака ми звучи твоето прашање и е крајно нелогично. Не, не ти следува повеќе наследство, уствари смешно е да ти објаснувам...

Не можам а да не ти реплицирам тука со иссмевање за нездравата логика, што му доаѓа вака: двајца браќа, едниот 120кг другиот 65кг, оној слабиот прашува дали му следува повеќе наследство оти овој дебелиот јадел повеќе и сето тоа од парите на родителите, е вака ми звучи твоето прашање и е крајно нелогично. Не, не ти следува повеќе наследство, уствари смешно е да ти објаснувам...
Прашав бидејќи во нормални фамилии ова не е никаков проблем. Ова не ми текна мене туку го слушнав од едни пријатели, онака уз муабет коваа планови како да грабнат повеќе од наследството па ова им беше еден од аргументите. Во нормални фамилии постои солидарност и слога каде подобро стоечкиот му потпомага на тој што емоментално е во фрка или посиромашен. Ама денес се губи солидарноста, се навлегува во некаков материјализам индивидуализам и од лакомија гледаат да грабнат од другиот.

сунѓер совет од мене...

Гледм нова тема, читам за што станува збор, можам да помогнам пишувам ако не идам на друга тема..

Значи те молам ми се гадди веќе да те гледам насекаде.. држи се до тоа што го знаеш

Шо мислиш, ќе те послуша? :D На какви сериозни теми, па има реплицирано со "да па и ја мислам така, да да до тоа ќе да е", или "секој со својот вкус, јас преферирам *тоа и тоа*" кадешто се бара бар по 3 реда муабет.

Родителот да сака може целиот имот да му го препише на синот со средно образование, додека тој што продолжил со факултетот може да го остави со к.рот на овцата.
Ако во меѓувреме почине родителот, а делењето на имотот е заверено преку суд (незнам детално како идат тие постапки) тогаш тури му пепел, ќе мораш да се задоволиш со тоа што си го добил... Евентуално можеш да ќариш ако некои од браќата/сестрите се сожалат, па нивниот имот ти го препишат на тебе.

А знам и случаеви кога имотот е поделен еднакво на децата, а сето тоа да не е заверено преку суд.... и по смртта на родителот, децава можат да се полакомат и да бараат поголем дел од деленото. Е тогаш знаеш дека си заебал со фамилијата, и најчесто тие случаеви завршуваат со караници меѓу себе, и ретко кога се наоѓа разумен компромис меѓу "сопствениците на имотите".

Шо е финтата што се отвараат само глупи теми бе, кој степен на интелигенција треба да го имаш да го поставиш ова.
Абе ако сака нека е и со 5 одд, ако сака ќе му препише се родителот.

Шо е финтата што се отвараат само глупи теми бе, кој степен на интелигенција треба да го имаш да го поставиш ова.
Абе ако сака нека е и со 5 одд, ако сака ќе му препише се родителот.
Судски се дели имотот на сите по 1/4 па сопственоста се запишува во катастар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom