Фергусон, немири, здраво!

На нас не ни треба ова. На вести најавата беше: како постапува федерална полиција во САД кога има немири... Ова демек нашиве меки биле, треба посилно да маваат кога протестираме со празни раце :mad:

Жално што некој загинал, но од кај нив се прошири навака немирот, па сега и нека се враќа накај нив....., само нека не страдаат и невини луѓе.

И уште еднаш ќе речам....... до кај стигна светов:facepalm:

Гледам дека никој не отвора тема па ај:

Значи позната приказна, америчка полиција убива млад деликвент припадник на црната раса. Протести, тенкови, шок бомби, медиуми и целата таа фрка.

Мислења?

А зошто воопшто да отвора некој тема за немирите во Фергусон во САД ?

Без навреда кон тебе, но ова не е ништо ново во САД, протести, демонстрации и немири има постојано и во САД и во Велика Британија и во Франција и во Русија, па дури и во Кина и во Јапонија, како и во ред други држави, но никој не им обрнува внимание, бидејќи вообичаено истите резултираат со ништо, односно се задржува статусот кво.

Причината зошто сега одеднаш се дигна прашина во САД поради протестите, демонстрациите и немирите во Фергусон, е бидејќи 28 годишен полицаец белец убил 18 годишен тинејџер црнец. Ова е многу добра приказна за медиумите, кои вака имаат со какви глупости да се занимаваат, наместо со вистинските проблеми на САД, како што се долговите на државата и неуспесите на надворешната политика на САД во државите како што се Либија, Египет, Сирија и Ирак.

Нешто слично се случи во 2012 година во САД, кога тогаш 29 годишниот Џорџ Зимерман кој е белец, во самоодбрана го уби 17 годишниот Трејвон Мартин кој е црнец. И тогаш имаше протести, демонстрации и немири кои повикуваа на осудување на Зимерман поради убиство со предумисла, односно намерно извршено ладнокрвно убиство поради расизам, а не поради убиство во самоодбрана.

Доказите и сведочењата на сведоците покажаа и докажаа дека Зимерман оправдано го застрелал Мартин, кој патем и со своите 17 години веќе имал свое криминално досие, и дека не станува збор за намерно извршено ладнокрвно убиство поради расизам, туку дека станува збор за убиство во самоодбрана бидејќи беше докажано дека Мартин прв го нападнал Зимерман, кој има право да се брани како и секој друг граѓанин на САД, по што Зимерман беше ослободен.

Потоа протестите, демонстрациите и немирите ескалираа, а веќе месец дена подоцна работите се вратија во истата нормала со истиот статус кво од пред убиството на Трејвон Мартин.

Медиумите си ја имаа својата журка, си набилдаа гледаност, успеаа колку-толку да ги прикријат вистинските проблеми на САД и да му го кренат рејтингот на Барак Хусеин Обама, кој да не заборавиме - е полуцрнец и полубелец, а Џорџ Зимерман ќе мора да внимава каде оди и што прави бидејќи вистинските црнечки расисти веќе го имаат одбележано за ликвидација.

И исто како во случајот против Џорџ Зимерман, така и во овој случај во Фергусон, први кои се појавуваат на лице место за да тропаат глупости, се осудуваните измамници и шарлатани Ал Шарптон и Џеси Џексон, кои глумат лудило, наводно бранејќи ги интересите на црното малцинство во САД од белиот расизам, додека истовремено го поддржуваат абортусот, свесни дека најголемиот број на абортуси извршени во САД се вршат - токму врз црнци, што повеќе од доволно говори колку навистина ги бранат интересите на црното малцинство.

Истиот циркус се повторува одново и одново и одново секоја година до бескрај, па веќе досадно е, затоа и глупаво е за секоја нова епизода од овој еден ист циркус да се отвора тема на форумов.

Последно уредено:
Абе сите се дискриминирани веќе црнци, цигани, Албанци итн.
Ги спречува некој да се образуваат? НЕ!
Никакво образование немаат, ама битно кукаат дека се дискриминирани и демек затоа не можеле нормална работа да најдат. Па кој сака да вработи некој што е интелегентен колку мачоров што го чувам дома? И Обама да не го дискриминира некој дека е црнец? Не се дискриминирани, туку се мрзливи и глупави, не сакаат да се образуваат, не сакаат да работат, едноставно си го бираат полесниот начин да дојдат до пари, а тоа е покажување сила на послаби и нивно ограбување, шверц со дрога, шверц со бело робје итн. Властите тоа им го дозволуваат баш заради фактот што се покажани во јавноста како дискриминирани и ако ги уапсиш ќе искочат на протести некои идиотски организации за човекови права кои живеат во некој сопствен свет. Плус и на властите им одговара да има вакви предели во кои владее анархија за да можат и они да чепнат дел од парите заработени на не легален начин.
А како може да се школува кога е дискриминиран.Ти би пуштил свое дете во албанска паралелка или уште полошо албанско школо.Значи дискриминацијата ги опфаќа сите области и полиња од животот.Тој не само што неможе да се вработи,него неможе ни да се школува а да не биде угнетуван.А за тоа колку се дискриминирани црнците во Америка доволно говори фактот за постоењето на ку-клукс клановите кои датираат уште од далечната 1860 година,се активни и постојат и ден денес и се со истиот став према оваа раса на луѓе.Исто и бројот на членови им е на завидно ниво порано членувале дури до 6 милиони членови само во Америка,сега нешто бројката е намалена на 10 000 ми се чини,шо не значи дека другите луѓе чии фамилии влечат корени од овој клан,не се со истото мислење и став и ден денес, иако не се членови.Да ти е страв да излезеш од улицата кај шо живееш ако си црнец во Америка.И друго мешаш баби и жаби Албанците во МК и црнците од Америка ги ставаш во исти кош,кај се жити се Албанците во МК дискриминирани со што се дискриминирани,со тоа што им потпишавме рамковен договор,со тоа што седат и лежат по цел ден,а земаат плата и се богатат на грбот од државата,со тоа што го држат секој втор кафич и школо во државава со што?Кај гледаш ти тука дискриминација??Ти знаеш ли воопшто шо е тоа гето тоа ти е дупка обична дупка сокак кај шо се кријат црнциве.А не како албанциве ни запоседнале цели населби па и градови,пола држава ни ја држат во заложништво и после викаш биле дискриминирани.Исто и властите во Америка викаш имале корист од гетава,и затоа им дозволувале да праат криминали,ова Македонија е полицијата работи за мизерна плата од 300-400 евра и подоле па за да имаат корист и да чекаат на криминалциве да им го заработат лебот,малку морген.Па знаеш ли ти која е просечната плата на полицаец во Америка,од 40 000 до 80 000 долари на годишно ниво,зависи во кој град работи па тоа ти е од 3000 до 6000 долари во месецот и тоа пази просечен полицаец,за другите со повисок чин да не прам муабет,овие шо се поручници и офицери.И ти зар стварно мислиш дека тие ќе прават договор со некој обичен дилер од некое си гето и ќе му земаат процент.Мислам глупости се изначитав само колку да се кажело нешто.

@HellRaiser сепак дискриминацијата во Америка не е на толку големо ниво како во минатото. Не викам дека нема дискриминација во некој сегменти како и кај работодавачи али алтернативи имаат. Ку-клукс кланот е веќе пред изумирање и го има само во мизерна бројка кај некој заостанати фаци во југот на Америка. Бесплатна едукација до колеџ факт е дека имаат.
Муабетот ми е дека не мора да дремат во гето и да дилаат крек, може да дејстуваат да си го подобрат животот, али очигледно од лошото минато на тој народ во Америка им останал менталниот склоп заебан.
Пола свет сака да пребега во Америка да работи, они веќе се таму и си играат курот.

Си се збунил нешто, јас реков дека нити црнците се некаде дискриминирани, нити циганите, нити албанците кај нас (како што они сакаат да си претстават).
Мене ли ми кажуваш за "дискриминацијата" на албанците? :icon_mrgr:

Вистина е дека црнците порано биле дискриминирани, ама како што наведе и самиот тоа било пред минимум 50 години. Е тоа е дискриминација, а не ова денеска. Ова денес е играње на картата жртва (нешто што било пред 50 години, а сега целосно се сменило) и извлекување на милион придобивки со нулта труд само затоа што некогаш биле малтретирани и треба да ги жалиме.

А како може да се школува кога е дискриминиран.Ти би пуштил свое дете во албанска паралелка или уште полошо албанско школо.Значи дискриминацијата ги опфаќа сите области и полиња од животот.Тој не само што неможе да се вработи,него неможе ни да се школува а да не биде угнетуван.

На кој начин е дискриминиран во училиштата? Па во Америка секаков збор од типот на Негро, црнец итн се смета за навреда, да не сакаш да кажеш дека некој расно ги навредува?
Напротив воглавно они се оние кои се физички надмоќни и ги малтретираат останатите. Ќе најдеш милион клипови како боксираат некои физички немоќни белци. Особено беше популарно кај нив до пред некое време, повеќе души да налетаат на некој рандом лик на улица и да му маваат боксови во глава додека овој нема идеја што се случува. Според клиповите во 100% од нападите жртви беа белци, а напаѓачи црнци.
Толку им е интелегенцијата друже, тоа им е интересно, само насилство и ништо друго. Исто како што во Македонија кога во една просторија имаш милион работи за забава, албанецот ќе дојде и ќе дреме на единствената "играчка" која не привлекува многу внимание, она дебилноно што ти мери колку јако маваш бокс.

Се додека имаат право да запишат училиште без разлика на бојата на кожата, значи немаш расна дискриминација.
Нормално е професорите да не ги сакаат оние кои се најпроблематични, не може да се жалат на дискриминација, ако токму тие се оние кои прават хаос на часовите (а верувам дека е така).

Кога реков дека на властите им одговара да има гета кај што владее анархија за и они да лапнат некој денар, не мислев на џандарите, туку оние кои се над нив ;)

Последно уредено:
@HellRaiser сепак дискриминацијата во Америка не е на толку големо ниво како во минатото. Не викам дека нема дискриминација во некој сегменти како и кај работодавачи али алтернативи имаат. Ку-клукс кланот е веќе пред изумирање и го има само во мизерна бројка кај некој заостанати фаци во југот на Америка. Бесплатна едукација до колеџ факт е дека имаат.
Муабетот ми е дека не мора да дремат во гето и да дилаат крек, може да дејстуваат да си го подобрат животот, али очигледно од лошото минато на тој народ во Америка им останал менталниот склоп заебан.
Пола свет сака да пребега во Америка да работи, они веќе се таму и си играат курот.
Убаво си кажа си имаат трауми луѓето.И дури овие скроз да престанат да ги мразат,другиве ќе продолжат да ги мразат,не е лесно да ти запалат дете на крст и да мора да преминеш преку тоа.

Додека најголемата ''демократија'' секојдневно не оптеретува со нејзиниот либерализам и не учи како тоа ние треба да им попуштаме и попуштаме и пушиме на малцинствата да им ги даваме сите права па дури и повеќе од оние што и самите ги имаме , ние тоа свесно или полусвесно го прифаќаме и допуштаме.Некој ке рече ако така ни треба , само така за овој народ нека не газат и додека секојдневно го слушам овој муабет со месеци наназад започнувам да заклучивам дека народот е уствари свесен но му фали мал детал кој што се вика муда.За разлика од нас овие малцинства секојдневно го јачаат тој детал поради тоа што им е премногу допуштено и ке не толчат до крај според мене.Во конкретниов случај се повторува едно многу познато сценарио но зошто се крена толку фама дали сте се запрашале , размислете :)

Коњаникот сабја продолжи само така и уште малку скроз ќе го побиеш то шо си го кажал претходно,јас многу добро те сфатив шо кажа само сега ти некој скроз друг муабет ми правиш,ова ме потсеќа на шах кога играв додека бев мал таман да му дадам мат на другаров то ес детево тогаш,ти вика дај не важи одиме од почеток.Така и ти скроз го измена мислењево од пред малку.И друго еве и да нема дискриминација во училиштата ко шо викаш ти на расна поделба,таа може ја нема на лист хартија со печат.Но во потсвеста и во свеста на луѓето и те како постои.Тие девијантни појави од кај потекнуваат пак од минатото,значи сега искажуваат револт,а богами и белциве не попуштаат ги тепаат ко врапци на секој чекор.Шо значи дискриминација има.

Последно уредено:
Аерика врие полека секој ден се повеќе, црнците не се дискриминирани туку се глупави, исто како пустинските арапи и алаховите следбеници кај нас, луге кои ништо не створиле за човечвото за подобро утре, ниту измислиле една ебана ствар.
Македонец од најзапустено село оди во САД и за пар години станува успешен човек,, легален бизнис со семејство кука автомобил среден живот, баграта таму е родена таму ѓивее и продава крек по улици и ограбува баби по улица, оние црнци кои се дружеле со бели луге се многу посвесни образовани и нормализирани, исто како кај нас албанците што се дружеле од мали со македонци се далеку пообразовани поинтелегентни покултурни и средени од шконската багра која не знае друго од џамија криминал и насилство, ским си таков си!
по се изгледа ке има многу поголеми немири во сад, полека ја вооружуват и опремуват полицијата низ сите држави, економијата им пага и според геополитичките случувања и најавеното отфрлање на доларот од страна на Кина Русија и останатите БРИКС и околни сателити, ке им нанесе голем удар на штампачите на долари, емигранти еден куп, не само од Мексико и латинска Америка туку и од цел свет...граганите на сад се се понезадоволни и исфрустрирани, јебига цел живот американски сон и наеднаш се будиш.

Коњаникот сабја продолжи само така и уште малку скроз ќе го побиеш то шо си го кажал претходно,јас многу добро те сфатив шо кажа само сега ти некој скроз друг муабет ми правиш,ова ме потсеќа на шах кога играв додека бев мал таман да му дадам мат на другаров то ес детево тогаш,ти вика дај не важи одиме од почеток.Така и ти скроз го измена мислењево од пред малку.И друго еве и да нема дискриминација во училиштата ко шо викаш ти на расна поделба,таа може ја нема на лист хартија со печат.Но во потсвеста и во свеста на луѓето и те како постои.Тие девијантни појави од кај потекнуваат пак од минатото,значи сега искажуваат револт,а богами и белциве не попуштаат ги тепаат ко врапци на секој чекор.Шо значи дискриминација има.
Што збориш бе легендо?
Мислењето го уредив бидејќи заборавив да ти одговорам на прашањето за полицијата, и ги додадов само последните две реченици.

Како успеа од овој пост:
Абе сите се дискриминирани веќе црнци, цигани, Албанци итн.
Ги спречува некој да се образуваат? НЕ!
Никакво образование немаат, ама битно кукаат дека се дискриминирани и демек затоа не можеле нормална работа да најдат. Па кој сака да вработи некој што е интелегентен колку мачоров што го чувам дома? И Обама да не го дискриминира некој дека е црнец? Не се дискриминирани, туку се мрзливи и глупави, не сакаат да се образуваат, не сакаат да работат, едноставно си го бираат полесниот начин да дојдат до пари, а тоа е покажување сила на послаби и нивно ограбување, шверц со дрога, шверц со бело робје итн. Властите тоа им го дозволуваат баш заради фактот што се покажани во јавноста како дискриминирани и ако ги уапсиш ќе искочат на протести некои идиотски организации за човекови права кои живеат во некој сопствен свет. Плус и на властите им одговара да има вакви предели во кои владее анархија за да можат и они да чепнат дел од парите заработени на не легален начин.

да дојдеш до заклучок:
И друго мешаш баби и жаби Албанците во МК и црнците од Америка ги ставаш во исти кош,кај се жити се Албанците во МК дискриминирани со што се дискриминирани,со тоа што им потпишавме рамковен договор,со тоа што седат и лежат по цел ден,а земаат плата и се богатат на грбот од државата,со тоа што го држат секој втор кафич и школо во државава со што?Кај гледаш ти тука дискриминација??Ти знаеш ли воопшто шо е тоа гето тоа ти е дупка обична дупка сокак кај шо се кријат црнциве.А не како албанциве ни запоседнале цели населби па и градови,пола држава ни ја држат во заложништво и после викаш биле дискриминирани

:cuc::facepalm::tapp:

Препрочитај уште еднаш што сум кажал, пошто ни самиот не можам да сфатам кој дел од постот не ти е јасен и те тера да мислиш дека сум рекол дека албанците во Македонија биле дискриинирани :pos: Што дочекав човече, некој албанофил да ме направи на форумов :vozbud:

И да пак ќе повторам, ги ставам во исти кош, затоа што истото срање што го прават албанците во Македонија, го прават и црнците во Америка. Плачат за срања што се случувале пред Христа, а откако им се дадени сите можни права не сакаат да се сменат и си остануваат на неандерталското однесување.
Разликата е само што Македонија како држава замижува па им дава работни места потпкрепено со одредени закони за малцинства, додека во Америка горе-доле сеуште се цени интелегенцијата и трудот и не се дава работа на лепе очи.
Од друга страна, па таму треба да си ретардиран за да немаш пари за живот. Бездомниците добиваат социјално за убав живот, а камоли некој што е работоспособен и образуван пред се.
Ти кажаа и други, сите бегаат во Америка за подобар живот, на нив не им чинело.
Нека дојдат овде да живеат, слободно би менувал територија со нив :)

која иронија до 1960-70 на црнците им било забрането да се качат во автобус, а денес шират демократија низ светот :facepalm: , каде е сеа Меѓународната заедница(како шо америте ја нарекуваат) да реагира, кај нас и за минимална работа има од се подоле да те направат :rolleyes:

images.jpg

http://www.dailymail.co.uk/news/art...ce-Islamic-extremism.html?ito=social-facebook

• ISIS supporters urge Ferguson demonstrators to embrace radical Islam
  • Use social media to stir up racial hatred and encourage yet more violence
  • Militants urge ISIS sympathisers in U.S. to travel to Ferguson to join protest
  • News comes as image appears to show demonstrator holding ISIS banner
  • Man was seen holding an 'ISIS is here' placard on purported CNN footage
  • Chilling developments come on ninth night of violent protests in Ferguson following the shooting by police of unarmed teenager Michael Brown

article-2728624-20A19D6400000578-709_634x459.jpg[DOUBLEPOST=1408483184][/DOUBLEPOST]Русија: Немирите во Фергусон потврда за длабоките проблеми со човековите права во САД
Немирите во градот Фергусон го потврдуваат постоењето на длабоки проблеми со почитувањето на човековите права во американското општество, се наведува во изјавата на претставникот на руското Министерство за надворешни работи, задолжен за човекови права, демократија и владеењето на правото, Константин Долгов.

Што збориш бе легендо?
Мислењето го уредив бидејќи заборавив да ти одговорам на прашањето за полицијата, и ги додадов само последните две реченици.

Како успеа од овој пост:

да дојдеш до заклучок:

:cuc::facepalm::tapp:

Препрочитај уште еднаш што сум кажал, пошто ни самиот не можам да сфатам кој дел од постот не ти е јасен и те тера да мислиш дека сум рекол дека албанците во Македонија биле дискриинирани :pos: Што дочекав човече, некој албанофил да ме направи на форумов :vozbud:

И да пак ќе повторам, ги ставам во исти кош, затоа што истото срање што го прават албанците во Македонија, го прават и црнците во Америка. Плачат за срања што се случувале пред Христа, а откако им се дадени сите можни права не сакаат да се сменат и си остануваат на неандерталското однесување.
Разликата е само што Македонија како држава замижува па им дава работни места потпкрепено со одредени закони за малцинства, додека во Америка горе-доле сеуште се цени интелегенцијата и трудот и не се дава работа на лепе очи.
Од друга страна, па таму треба да си ретардиран за да немаш пари за живот. Бездомниците добиваат социјално за убав живот, а камоли некој што е работоспособен и образуван пред се.
Ти кажаа и други, сите бегаат во Америка за подобар живот, на нив не им чинело.
Нека дојдат овде да живеат, слободно би менувал територија со нив :)
Сакаш да кажеш дека во иронија си го кажал тоа дека сите тие групи се дискриминирани,епа извини али јас говор на тело не препознавам преку монитор,јас го сфатив напишаното онака како што го напиша.И друго немора да браниш некого ако кажеш дека е дискриминиран,еве јас иако цело време трубам за црнциве дека се дискриминирани јас не ги бранам и не ми значат ништо само ја изнесувам ситуацијата каква што е.И неможе да ги ставаш во исти кош и албанци и црнци оти така потенцираш дека албанците се исто толку ранливи и дискриминирани како и црнците,а нема врска едните се дискриминирани другите не се дискриминирани и затоа јас се нафатив да пишувам за албанците а не дека ги браниш ти бе глупав еден.Неможе оти Македонија е едно а Америка е друго два различни света се со различна политика и историја.Исто има разлика едните плачат од бес,а другите плачат од мака.Значи голема грешка шо ги ставаш во исти кош оти овие нашиве никогаш не виделе мака од нас ние сме фер спрема нив од сам почеток.Бар црнците имаат разлог овие оркиве каков разлог имаат.За голема Албанија?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom