Треба ли религиозните предмети да се користат како посредници помеѓу луѓето и Бог?

• Креатор на темата Креатор на темата Anicka555
  • Време на започнување Време на започнување
Eдинствен предмет кој е 100% сигурен во посредство на човек кон Бог - се новчаници.
Денар, динар, марка, гулден долар јен евро....
Големите донатори на црквата се запишуваат на зидови на цркви и манастири а пошо Госпо често посетува цркви и манастири тој ги гледа имињата ги памти и ко ќе умри некој шо дал на пример 50 иљади евра на црква тој ќе го познај и ќе му даи место во рајот.
Без пари поп не ти пее, не те крштева не те венчава, не те закопува. Имај си ти 100 икони дома, џабе е ако немаш 50 евра за опело - душата ќе нема кој да му ја препорача на Госпо.
Исто ко што Менсон е једин предмет кој е 100% сигурен у посредство на тебе со хуморот кој го бараш у тебе али не го наоѓаш. Стаи го Банди, гарант ќе станеш посмешен...

Исто ко што Менсон е једин предмет кој е 100% сигурен у посредство на тебе со хуморот кој го бараш у тебе али не го наоѓаш. Стаи го Банди, гарант ќе станеш посмешен...
да не те повредив со постот??
да не ти навредив чувствата??

да не те повредив со постот??
да не ти навредив чувствата??
Не веруем у госпоТ. Али ти уште Не си СмеЖен. Ја сум вистината, олицетворена У јУзеР шТо ќЕ ви лупа све у фаца и ќе ги иЗвади вашите кошмари, лагите позади кои се криете.
Не си смеШен. Не ме повредуваш.

Не веруем у госпоТ. Али ти уште Не си СмеЖен. Ја сум вистината, олицетворена У јУзеР шТо ќЕ ви лупа све у фаца и ќе ги иЗвади вашите кошмари, лагите позади кои се криете.
Не си смеШен. Не ме повредуваш.
Аман бе, па ти си новата форумска звезда која пророците ја предвиделе у постариот завед!
Браво!
инаку шо прајш, работиш? учиш?

не е тоа СтрашнО ЛЕТ, страшНо е што ВерувАШ дека си Легенда и СфаЌаш, Досаден Си, НЕ СИ смеШЕн. Во МоменТов Јас Се зАбавувам, ТИ се НЕРвираш, ЗНАЕШ ЗОшто?
ТИ знаеш дека Сум у ПРаво. Знаеш дека не Си смешен, Дека си досаден, ДеКа си потРошена Роба, Дека ти Си самиОт стариот завеТ

не е тоа СтрашнО ЛЕТ, страшНо е што ВерувАШ дека си Легенда и СфаЌаш, Досаден Си, НЕ СИ смеШЕн. Во МоменТов Јас Се зАбавувам, ТИ се НЕРвираш, ЗНАЕШ ЗОшто?
ТИ знаеш дека Сум у ПРаво. Знаеш дека не Си смешен, Дека си досаден, ДеКа си потРошена Роба, Дека ти Си самиОт стариот завеТ
Ми изгледаш како силна личност, баш онака како шо секогаш мечтаев јас да бидам, чоек кој на сите во лице ќе му ја каже вистината, силен карактер, принципиелен и ентелигентен!!, но ете не успеав во тоа, па би те замолили нешто, ако сакаш да ми помогнеш, имам јас еден список (подолго време го дополнувам) со форумџии овде кои ги неќам, со кои сум се замерил, кои ми се антипатични. Дали би сакал да им реплицираш ти место мене? јас ќе ти праќам на кој форумџија на која тема шо да му напишиш. Имам стварно добри работи да им изнакажам али не сакам вака јавно , не сум ко тебе, некако непријатно ми иди.
Ако треба и би ти платил за услугата.

Немам ништо против Христијанството туку против иконите а темата беше “Дали се потребни предмети како посредници помеѓу луѓето и Бог“. Како,мобилен телефон за да се слушниш со друг човек, дали за да разговараш со Бог потребни се слики на Св.Ѓорѓија кој би бил гласникот во случајов за пораката која ја испраќаш до БОГ или потребно е да се најде своја лична конекција со Бог? А ти,мали ѓокица,ми изнапиша еден тон глупости,кои викаш дека се од лично искуство иако знам дека не си ни присуствувал на молитвите кај жената во Србија што и се исцртала икона на чаршафот,но ајде,плодна фантазија.
п.с. Пастирај ми дел,каде библијата вика “Нацртајте икони и молете се над нив“ (доколку ја имаш читано) за да биди веродостоен твојот текст.
Прво ти можеш да му се помолиш на Господ, Христа или на светците. Пример..... ти кога ќе влезеш во црква, застанеш пред некоја икона на некој светец и ја бакнеш истата икона, ти му се молиш на тој светец пред кој си застанал и бараш помош или прошка од него.
Во уштина треба да веруваш во целото Христијанство.

Второ...... да, тоа го кажувам од лично искуство, од проста причина што имам некој близок на кој ниеден доктор неможеше да му помогне, освен верата. Да не беше Господ, Христа, светците до денес јас незнам што ќе беше. Имаше и такви случаи кога се појавувал ликот од иконата и тоа имало големо значење за понатака.

Трето..... за жената од Србија го имаш сето тоа во вид на видео на Јутуб.... било и давано во вестите од Србија.

Четврто..... можеби напишаното во Библијата не вели никаде дека треба да има икони, но човекот во чест на Христа и светците изработувал икони. Тие икони подоца добиле значење во Христијанството. Едноставно му помагаат на човек полесно да ја искаже пораката, она за што се моли, она за што бара помош. И не викам дека иконите немаат сила....... имаат некоја сила.

:)

Има и мозаици и теракоти (кај нас Виничките теракоти) кои представуваат (сликовито) псалмови, накит и секакви други предмети.

Сега ако има уште иконоборци... сте изгубиле, обратете се кај сведоците.

Предметите се симболични а не се посредници.

Немам ништо против Христијанството туку против иконите а темата беше “Дали се потребни предмети како посредници помеѓу луѓето и Бог“. Како,мобилен телефон за да се слушниш со друг човек, дали за да разговараш со Бог потребни се слики на Св.Ѓорѓија кој би бил гласникот во случајов за пораката која ја испраќаш до БОГ или потребно е да се најде своја лична конекција со Бог? А ти,мали ѓокица,ми изнапиша еден тон глупости,кои викаш дека се од лично искуство иако знам дека не си ни присуствувал на молитвите кај жената во Србија што и се исцртала икона на чаршафот,но ајде,плодна фантазија.
п.с. Пастирај ми дел,каде библијата вика “Нацртајте икони и молете се над нив“ (доколку ја имаш читано) за да биди веродостоен твојот текст.
Да се согласувам со тебе!!! Може ли Бог, кој „е дух“ да биде претставен со материјален лик? Не. Без оглед на тоа колку величествена може да биде некоја икона, таа никогаш не може да ја одрази славата на Бог. Затоа, една слика на Бог никогаш не може да биде верна претстава за него (Римјаните 1:22, 23 Дали едно лице би ‚обожавало во вистина‘ доколку му пристапува на Бог преку икона направена од некој човек?
Божјиот закон забранувал правење ликови како предмети за обожавање. Втората од Десетте заповеди наредувала: „Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш“ (Излез 20:4, 5). Инспирираните Христијански списи исто така заповедале: „Бегајте од идолопоклонство“ (1. Коринќаните 10:14). Сепак, останува прашањето: ‚Дали Бог го одобрува користењето икони дури и за таканареченото индиректно почитување‘? Библијата никаде не ја овластува таа практика. Кога Израелците подигнале кип на теле, наводно за да му оддадат почит на Јехова, тој го изразил своето големо незадоволство, велејќи дека отпаднале!!!!!

Да се согласувам со тебе!!! Може ли Бог, кој „е дух“ да биде претставен со материјален лик? Не. Без оглед на тоа колку величествена може да биде некоја икона, таа никогаш не може да ја одрази славата на Бог. Затоа, една слика на Бог никогаш не може да биде верна претстава за него (Римјаните 1:22, 23 Дали едно лице би ‚обожавало во вистина‘ доколку му пристапува на Бог преку икона направена од некој човек?
Божјиот закон забранувал правење ликови како предмети за обожавање. Втората од Десетте заповеди наредувала: „Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш“ (Излез 20:4, 5). Инспирираните Христијански списи исто така заповедале: „Бегајте од идолопоклонство“ (1. Коринќаните 10:14). Сепак, останува прашањето: ‚Дали Бог го одобрува користењето икони дури и за таканареченото индиректно почитување‘? Библијата никаде не ја овластува таа практика. Кога Израелците подигнале кип на теле, наводно за да му оддадат почит на Јехова, тој го изразил своето големо незадоволство, велејќи дека отпаднале!!!!!
Страшно!!! Тоа повеќе ми личи на его-манијак, кој се лути зошто не си играат со него. Нели треба безусловно да ги сака своите креации, без разлика на тоа какви се и што се? Па што ако се крстат на икони, крстови и сл. ? Какви се, такви се, негови се.
И дај сподели твое размислување, како ти гледаш на сето тоа, и како го сфаќаш. Не се користи со цитати од книгата со бајки, зошто и јас знам така.
„Ако секој си ја гледа својата работа, светот ќе оди напред многу побрзо, отколку сега“ (Алиса од земјата на чудата)

Ова би било валидно доколку библијата е света книга правила и стрикно се придржуваме кон нив, а не како книга со правила која е пишувана за конкретен период и конкретно општествено уредување (како што и вистински е)
Целта на иконите не е да се молиме над нив, туку да се интерпретира напишаното преку слика. Зошто многу поголемо е влијанието кај народот, доколку сите тие случувања опишани во библијата се интерпретирани преку слики. Секоја икона има симболика, дали преку боите, дали преку поставеноста на ликовите, изразите на ликовите и сл.

забелешка: Мислам дека темава треба да оди (или да се спои со слична тема) во Религија. Па и @MIKI1 да се приклучи кон дискусијата
Фала на забелеската али не мозам да ја исправа бидејки не знам, да се надоврзам на одговорот твој: Целта на иконите не е да се молиме над нив, ама реалноста е друга, верниците се молат на нив и бараат благослов и помос и слицно.... Зосто????? Може ли Бог, кој „е дух“ да биде претставен со материјален лик? Не. Без оглед на тоа колку величествена може да биде некоја икона, таа никогаш не може да ја одрази славата на Бог. Затоа, една слика на Бог никогаш не може да биде верна претстава за него

Фала на забелеската али не мозам да ја исправа бидејки не знам, да се надоврзам на одговорот твој: Целта на иконите не е да се молиме над нив, ама реалноста е друга, верниците се молат на нив и бараат благослов и помос и слицно.... Зосто????? Може ли Бог, кој „е дух“ да биде претставен со материјален лик? Не. Без оглед на тоа колку величествена може да биде некоја икона, таа никогаш не може да ја одрази славата на Бог. Затоа, една слика на Бог никогаш не може да биде верна претстава за него
Бог не е дух... Барем тој бог што е опишан во библијата, не постои. Така да исто ти е дали ќе се молат пред икони или на имагинарно другарче.

:sneaky:
Интересна заборавена тема...

Користењето на предмети кои ќе ја насочат мислата кон божественото е прастара магиска пракса која денес на пример ја има во старо-еонските религии. Во многу ритуални пракси од исток до запад се користат најразлични симболи, предмети кои помагаат умот да се насочи кон одредена цел...

Користење на кандило на пример и потребата да се ништа е магиски ритуал кој што некој во дамнина одлучил дека е потребно да се прави како движење за да умот „одлепи“, разумот ја прекине неговата функција. Зошто кандило да не стои на земја или на олтар и да гори темјан во него? Бидејќи... ајде некој ќе одговори знам :)
Исто и со секое движење во било која ритуална пракса има и зборување или мантра јога која доаѓа од прастариот Исток - за да помогне во сето тоа... знаете ритуали во кои движење не е проследено со зборување? Зошто е така?

Така да предметите и движењата не се посредници туку алатки. Ако алатката стане предмет на обожување тогаш значи сме ја изгубиле нишката зошто нештото го правиме кое што го правиме. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom