Јазли (Knots)

• Креатор на темата Креатор на темата 4NHK0
  • Време на започнување Време на започнување

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Локација
каде сум?
(Се надевам дека нема а ми биде избришана оваа ,,глупава'' тема)
Колку јазли знаете? Какви? Декоративни? Функционални? Секојдневно се среќеваме, а не сме свесни дека играат голема улога во нашиот живот. Од врзување на патики, пакети, шиење, плетење, врзување на товар, како дрва, вреќи, врзување вратоврски, планинарење, морнарски јазли, врзување рибарски конци и јадици па се до правење балегзии, старински миленца, привезоци и уште многу други работи. Сакам да си споделиме некоја информација повеќе за кој и што знае, умее и каде употребува јазли. На пример јас правам белегзии со различни видови на јазли или плетки, привезоци, некое декоративно дело и сл. Постојат многу книги напишани за јазлите и нивната употреба, а не тука гледам некоја посебна заинтересираност за нив. Еве нешто оригинално од мене, сите се декоративни:

Attachments

• SAM_0632.JPG
    SAM_0632.JPG
    655,6 KB · Прегледи: 69
Јазли,ај лајк јазли,бат уен ју мејк дем лајк брејселетс,ју гет ми рајт?

Не им ги знам називите на македонски, дека ги учев од англиски книги, ама еве неколку што ги научив и ми се нашле:
Bowline за правње јамки,
Round turn and two half hitches, за врзување јаже на нешто.
Cow hitch, исто само се прави од средина на јажето
Highwaymans, од едната страна се затега, од другата се одврзува, добро за привремено врзување товар
sheet bend за продолжување на јажето
sheepshank, за кратење
И уште неколку, не им ги знам точно имињата, а се надевам и на овие што ги пишав не им ги измешав имињата :)

Има уште многу, само што ако не се користат секојдневно, се забораваат.

Не им ги знам називите на македонски, дека ги учев од англиски книги, ама еве неколку што ги научив и ми се нашле:
Bowline за правње јамки,
Round turn and two half hitches, за врзување јаже на нешто.
Cow hitch, исто само се прави од средина на јажето
Highwaymans, од едната страна се затега, од другата се одврзува, добро за привремено врзување товар
sheet bend за продолжување на јажето
sheepshank, за кратење
И уште неколку, не им ги знам точно имињата, а се надевам и на овие што ги пишав не им ги измешав имињата :)

Има уште многу, само што ако не се користат секојдневно, се забораваат.
Колку што знам не ни постојат на македонски називи. Инаку и не се забораваат ако не се користат секојдневно. Треба само 10ина пати да го направиш и убаво да научиш да го правиш некој јазол за да го знаеш за цел живот. Сепак колку и да си тапа, најмалку 5-6 треба да знаеш што можат да ти помогнат за што и да е. Има многу, и прости и многу сложени и сите си имаат своја намена. Од јазолот што морнарите ги користеле да проверат дели некој има одврзувал и крадел од нивните вреќи (Thief knot) до камикази јазол (Kamikazee или како што ти кажа Sheepshank)што во очајна ситуација го користат качувачите по карпи и спасувачките екипи за да заштедат јаже ако им е при крај.
Интересно е што Square и Thief knot се скоро исти, еве ја разликата:
Square-knot-thief-knot.jpg
Долниот го врзувале морнарите, а сигурно и некои други, а тој што крадел ноќно време, без да знае како било врзано претодно, го врзувал како горниот :)

Епа или спојте ги двете мислења во таа тема или канта.

@4hnk0 каде може да се најдат белегзии како тие што ги стави горе,затоа што овде каде што сум не можам да најдам,единствено таква белегзија би носел.

@4hnk0 каде може да се најдат белегзии како тие што ги стави горе,затоа што овде каде што сум не можам да најдам,единствено таква белегзија би носел.
Има на ибеј, ама се поскапи од ти да ги направиш.А тие горе јас ги правев од падобранско конец (paracord) што го порачав од ибеј.

Има на ибеј, ама се поскапи од ти да ги направиш.А тие горе јас ги правев од падобранско конец (paracord) што го порачав од ибеј.
Дај да се договориме некако,јас тебе ќе ти пратам пари на трансакциска или било како,ти мене една таква?

Добра тема, стварно човек треба да знае по некој јазол да врзе,никогаш не се знае.Јас секогаш со мене носам јаже + paracord алка.

Добра тема, стварно човек треба да знае по некој јазол да врзе,никогаш не се знае.Јас секогаш со мене носам јаже + paracord алка.
Знам, барем најмалку треба да го знаеш Handcuff knot :)
handcuff.jpg

4NHKO AROW I eMilanist ni Bear Grylls ne vi e ramen ej :D
Ja znam nekolku jazli ama iminjata ne im gi znaem. Inace davajte predlozi za nekoi jazli za pravenje stapici.

4NHKO AROW I eMilanist ni Bear Grylls ne vi e ramen ej :D
Ja znam nekolku jazli ama iminjata ne im gi znaem. Inace davajte predlozi za nekoi jazli za pravenje stapici.
Ако ти е за стапици, најди си добар остар нож и научи да делкаш добро дрва. Не ти требаат многу јазли за тоа. Најважен според мене да го знаеш е bowline.
58351_bowline_lg.gif

Лесен е и многу цврст/нема да се одврзи (освен ако не му оставиш доволно опавче како делот а на третата слика). За стапици можеш и тоа како да го користиш, посебно ако правиш примки за зајци/диви свињи.
running_bowline.jpg

И гледај да не оставиш премал опаш како овој горе! :).

Ако ти е за стапици, најди си добар остар нож и научи да делкаш добро дрва. Не ти требаат многу јазли за тоа. Најважен според мене да го знаеш е bowline.
58351_bowline_lg.gif

Лесен е и многу цврст/нема да се одврзи (освен ако не му оставиш доволно опавче како делот а на третата слика). За стапици можеш и тоа како да го користиш, посебно ако правиш примки за зајци/диви свињи.
running_bowline.jpg

И гледај да не оставиш премал опаш како овој горе! :).
Ok ke probam

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom