Една иста IP на два компјутери?

• Креатор на темата Креатор на темата Gacho
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Една мала помош ако има, како да го средам ова, ако има некакви шанси да се среди. Мојот лап топ и мојот пц дестоп имаат иста ип адреса. Има некакви шанси да се смени ип-то на било кој пц?

Има некакви шанси да се смени ип-то на било кој пц?

Има, како нема. Пробај вака за Win7 (не си пишал што ОС користиш)

Start > Control Panel > Network and Sharing Center > Change Adapter Settings > Right Click Appropriate Adapter > TCP/IP Version 4 > Click Radio Button for Setting Your Own IP > OK

Каков рутер имаш? Како тоа на две машини дава иста ИП адреса?

Рестартирај компјутерите и ќе нема ништо проблем.

Треба малце повеќе да специфицираш за каква IP адреса се работи. Дали во ЛАН (не ми се верува да е можно ова) или нешто на нет проверуваш?

Инсталирај Hola Better Internet. Екстензија за хром е, а можеш и да ја најдеш и за мозила.
Потоа избери од која земја сакаш да користиш IP адреса и завршена раб. Инаку ја има и Македонија.

Дај малку повеќе информации. Дали се работи за локална IP адреса во твојата мрежа?
There is an IP address conflict with another system on the network или нешто друго? Во тој случај едноставно напиши во терминал ipconfig /release, па ipconfig /renew за да добиеш нова адреса од рутерот.

Ако станува збор за иста адреса на интернет, тогаш станува збор за static NAT (network address translation) најверојано и треба да се конфигурира статичка транслација. Каков рутер имаш?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom