Bitcoin
₿
Секоја година истото.
Цените, такситите, смештајот, плажата, рестораните.. итн итн. Во ред.
Нормално Македонци сме, па не е чудно. Ние да бевме саглам народ, и држава ќе имавме, и во Европа ќе бевме. Ама ај, да не навлегвиме политички, пошо крај нема.
Најнова мода. Ќе ги сликаме фискалните. ОКЕЈ. (аплауз)
(Да го отепаш, тој врска немат шо ќе прајт со сликата... ама то е.. да се дешават нешто.)
*** Ево една приказна за мали деца:
Ојш во кафич или на плажа и го гледаш менито со цени. Хм.. високи цени!
(Што е ова 5 евра лежалка и 2,5 евра нескафе!? Па не сме у Грчка!
Таму да бев, прво ќе се чекирав на ФБ - да видат луѓето кај сум. Па ќе ставев слика од нашето Античко Море, нашите потомци.. палмите, рестораните..
Ех, СЕ ЌЕ МИ БЕШЕ ОПРАВДАНО!)
Ама ај, ко веќе седнав на маса, ЌЕ ПОРАЧАМ, иако не е забрането да станам и да си заминам.
Сепак, обврска кон државата си е обврска! ОБЕДИНЕТИ за Маќедоња!
Ми текна, ќе ја сликам фискалната!
(трие раце)
Ке им ја пратам на Shitел (или останатите медиумски метастази), а тие како вистински професионалци (и претходно докажани) ќе ја даруваат фотографијата со публицитет за да се спаси кутриот и напатен народ од Охридската цена на нескафето!
Јас веќе се изгорив... ам ајде, ќе помине. Гроф никад ние био циција.. (зашто никад ништа није имао)
Охриѓани изреволтирани од таквите потези организираат контра-фотосесија на која ќе бидат прикажани цените на услугите во останатите делови на земјата.
Од штабот на Охрид потенцираат дека јавноста ќе биде изненадена од резултатите.
*** Крај на приказната
Што е поентата на сето ова? Ќе се бориме да се намалат цените за 10/20/30 денари, и тоа ќе преставува врвот на успешната "антикампања" ? Не разбирам.
Пред некој ден дознав дека сомнителни "туристи" ги посетуваат по-елитните охридски плажи (од типот на Парк Голден Бич) и ги сликаат фискалните
. Нов светски поредок? 
Која е таа маса на луѓе sto во сенка работи против интересите на нашиот културен и туристички центар?
Народот? Не верувам.
Политика? Многу веројатно.
КАКО функционира Охридската (туристичка) инфраструктура?
Кој се тие што управуваат со езерската обала?
Кој работи како шанкер и келнер во летната сезона?
Кој ги изнајмува шанковите?
Кој го носи џет сетот?
Кој ги диктира цените?
Се запрашал некој?
Што вложила државата во Охрид? Стимулирала некој работодавач? Отворила фабрика? Субрата Гној? Работни места? Индустриска зона?
Од што да живее Охрид? Од споменици?
Ај да подискутираме...
Цените, такситите, смештајот, плажата, рестораните.. итн итн. Во ред.
Нормално Македонци сме, па не е чудно. Ние да бевме саглам народ, и држава ќе имавме, и во Европа ќе бевме. Ама ај, да не навлегвиме политички, пошо крај нема.
Најнова мода. Ќе ги сликаме фискалните. ОКЕЈ. (аплауз)
(Да го отепаш, тој врска немат шо ќе прајт со сликата... ама то е.. да се дешават нешто.)
*** Ево една приказна за мали деца:
Ојш во кафич или на плажа и го гледаш менито со цени. Хм.. високи цени!

(Што е ова 5 евра лежалка и 2,5 евра нескафе!? Па не сме у Грчка!
Таму да бев, прво ќе се чекирав на ФБ - да видат луѓето кај сум. Па ќе ставев слика од нашето Античко Море, нашите потомци.. палмите, рестораните..

Ама ај, ко веќе седнав на маса, ЌЕ ПОРАЧАМ, иако не е забрането да станам и да си заминам.
Сепак, обврска кон државата си е обврска! ОБЕДИНЕТИ за Маќедоња!
Ми текна, ќе ја сликам фискалната!

Ке им ја пратам на Shitел (или останатите медиумски метастази), а тие како вистински професионалци (и претходно докажани) ќе ја даруваат фотографијата со публицитет за да се спаси кутриот и напатен народ од Охридската цена на нескафето!
Јас веќе се изгорив... ам ајде, ќе помине. Гроф никад ние био циција.. (зашто никад ништа није имао)
Охриѓани изреволтирани од таквите потези организираат контра-фотосесија на која ќе бидат прикажани цените на услугите во останатите делови на земјата.
Од штабот на Охрид потенцираат дека јавноста ќе биде изненадена од резултатите.
*** Крај на приказната
Што е поентата на сето ова? Ќе се бориме да се намалат цените за 10/20/30 денари, и тоа ќе преставува врвот на успешната "антикампања" ? Не разбирам.
Пред некој ден дознав дека сомнителни "туристи" ги посетуваат по-елитните охридски плажи (од типот на Парк Голден Бич) и ги сликаат фискалните

Која е таа маса на луѓе sto во сенка работи против интересите на нашиот културен и туристички центар?
Народот? Не верувам.
Политика? Многу веројатно.
КАКО функционира Охридската (туристичка) инфраструктура?
Кој се тие што управуваат со езерската обала?
Кој работи како шанкер и келнер во летната сезона?
Кој ги изнајмува шанковите?
Кој го носи џет сетот?
Кој ги диктира цените?
Се запрашал некој?
Што вложила државата во Охрид? Стимулирала некој работодавач? Отворила фабрика? Субрата Гној? Работни места? Индустриска зона?
Од што да живее Охрид? Од споменици?
Ај да подискутираме...
Последно уредено: