Cruise
Ja sam taj iz Cadjavice
Што правиме со тие што продаваат услуги, ко на пример занаетчии? Еве водоводџија со средно. Има група, фаќа да работи зграда и наплаќа 30000 евра за сите инсталации. И од една зграда заработува повеќе отколку педагогот за 10 години. Како и зошто би го регулирал тоа?
Таа група ќе има трошкови према државата..Таа група ќе си биде пријавна во УЈП,или каде и да се пријавува,ќе си плаќа ДДВ-Данок на додадена вредност..Газдата на таа група ќе плаќа осигурање,задолжителен оброк,или 150 денари дневно за храна..Работниците ќе бидат пријавени,да си земаат плави картони..Работно време од 07:00-15:00,ако има прекувремено се наплаќа и тоа,секој прекувремен саат 150денари,иако ако бидат регулирани на минимална плата од 16.000,и дополнителни саати се додаваат..Мора да имаат обезбеден превоз до местото на работа,со комбе ил слично, најсовремена опрема,заштитни шлемови,комбинезони,клучеви,алати,бидејќи сакаат да земат 30.000 евра..Задолжителна пауза од 40 минути за појадок..За тие групи на работници толку..А за поединец,водоводџија не сум одлучил уште.Би можело да се воведе по учинок..Денеска сум бил кај Ставре,сум му сменил чешма,гумица на чешмата и грејач во болјер..Еве ти Ставре за работната рака,и за деловите..Чао Пријатно..Утре пак така,ако има работа..Оти не е еден водоводџија во градот,и не стално се расипуваат работите по дома..Конкретно за мене,надвор од темата,од кога сум роден,од кога се сеќавам истиот болјер е дома..Нема гајле