Вие - преседател на РМ

• Креатор на темата Креатор на темата volsebni4ka_19
  • Време на започнување Време на започнување
Што правиме со тие што продаваат услуги, ко на пример занаетчии? Еве водоводџија со средно. Има група, фаќа да работи зграда и наплаќа 30000 евра за сите инсталации. И од една зграда заработува повеќе отколку педагогот за 10 години. Како и зошто би го регулирал тоа?

Таа група ќе има трошкови према државата..Таа група ќе си биде пријавна во УЈП,или каде и да се пријавува,ќе си плаќа ДДВ-Данок на додадена вредност..Газдата на таа група ќе плаќа осигурање,задолжителен оброк,или 150 денари дневно за храна..Работниците ќе бидат пријавени,да си земаат плави картони..Работно време од 07:00-15:00,ако има прекувремено се наплаќа и тоа,секој прекувремен саат 150денари,иако ако бидат регулирани на минимална плата од 16.000,и дополнителни саати се додаваат..Мора да имаат обезбеден превоз до местото на работа,со комбе ил слично, најсовремена опрема,заштитни шлемови,комбинезони,клучеви,алати,бидејќи сакаат да земат 30.000 евра..Задолжителна пауза од 40 минути за појадок..За тие групи на работници толку..А за поединец,водоводџија не сум одлучил уште.Би можело да се воведе по учинок..Денеска сум бил кај Ставре,сум му сменил чешма,гумица на чешмата и грејач во болјер..Еве ти Ставре за работната рака,и за деловите..Чао Пријатно..Утре пак така,ако има работа..Оти не е еден водоводџија во градот,и не стално се расипуваат работите по дома..Конкретно за мене,надвор од темата,од кога сум роден,од кога се сеќавам истиот болјер е дома..Нема гајле

Таа група ќе има трошкови према државата..Таа група ќе си биде пријавна во УЈП,или каде и да се пријавува,ќе си плаќа ДДВ-Данок на додадена вредност..Газдата на таа група ќе плаќа осигурање,задолжителен оброк,или 150 денари дневно за храна..Работниците ќе бидат пријавени,да си земаат плави картони..Работно време од 07:00-15:00,ако има прекувремено се наплаќа и тоа,секој прекувремен саат 150денари,иако ако бидат регулирани на минимална плата од 16.000,и дополнителни саати се додаваат..Мора да имаат најсовремена опрема,заштитни шлемови,комбинезони,клучеви,алати,бидејќи сакаат да земат 30.000 евра..Задолжителна пауза од 40 минути за појадок..За тие групи на работници толку..А за поединец,водоводџија не сум одлучил уште.Би можело да се воведе по учинок..Денеска сум бил кај Ставре,сум му сменил чешма,гумица на чешмата и грејач во болјер..Еве ти Ставре за работната рака,и за деловите..Чао Пријатно..Утре пак така,ако има работа..Оти не е еден водоводџија во градот,и не стално се расипуваат работите по дома..Конкретно за мене,надвор од темата,од кога сум роден,од кога се сеќавам истиот болјер е дома..Нема гајле
И денес е пријавена, и денес плаќа данок, работниците им се пријавени и платата не им е 16.000. Од тие групи што ги знам, мајсторите земаат дневница од бар 1000 денари. Тоа е исто колку педагогот. А со средно. Што ќе направиш за да се покаже разликата, ќе им ја намалиш?

И денес е пријавена, и денес плаќа данок, работниците им се пријавени и платата не им е 16.000. Од тие групи што ги знам, мајсторите земаат дневница од бар 1000 денари. Тоа е исто колку педагогот. А со средно. Што ќе направиш за да се покаже разликата, ќе им ја намалиш?

Тој мајстор може денеска да извади и 3000 денари..Ама ДЕНЕСКА..Десет дена по ред може да нема ич муштерии,може ич работа да не му испадне,и ќе дреме во дуќанот,или дома и ќе се моли да го викне некој..А педагогот 12 месеци во годината зема плата..

Ај да ставиме минималец на шеќерот, лебот и на секој ебан друг производ? :D
Оти на пазарот некој продава труд, некој продава шеќер.

И ако некој мисли дека ако нема минималец, газдите ќе им даваат по 2.000 на работниците, мора да е тежок шупак.
Оти сега нема минималец за станови, па јас немам видено некој да издава стан за под 150 евра у Скопје рецимо, у тоа у некоја вукојебина, не у добар дел од градот.

Тој мајстор може денеска да извади и 3000 денари..Ама ДЕНЕСКА..Десет дена по ред може да нема ич муштерии,може ич работа да не му испадне,и ќе дреме во дуќанот,или дома и ќе се моли да го викне некој..А педагогот 12 месеци во годината зема плата..
Ама може и 365 дена во годината да вади по 3000 дневно. И тоа е зависи целосно од неговата способност.

Затоа државата треба да одјебе од тој дел. Нема што да ја интересира. За државата е битно дали тоа што го работи го работи по стандарди, дали загрозува нечија сигурност при работа и со тоа што го извел и дали ги пријавил парите и платил данок за тоа што го наплатил.

Ќе тролате ли сега???
@the_kop не ми требаше многу да ти најдам грешка во твојот прекрасен литературен јазик. Ако обавеза е македонски збор тролај слободно
@DracevoTheCity без коментар за Македонскиов, у право си бил да тролаш
@Velvet She поздрав и до тебе

Направив грешка, се извинив, или слепи сте??? Не прочитавте?
Не мора да се правите светци и да тролате, секој направил грешка, ако толку замерувате, бидете коментирани за вашиот дијалект кој не е ни најмалку литературен, го знаете тоа и повторно го пишувате. Истото го направив и јас, и сега треба да се обесам???
Би било подобро да коментирате за тоа што бара темава, отколку да си ги полните муцките со слатки? Наздравје!
Добро Прецедателке смирете се.

,,,jas pretsedatel,,,,so prime minstre propalica,,,kaput drzhavata,,,a drachevo the cyti,,,makro na kurvite,,ima da procvetame,,:icon_mrgr:,,,:facepalm:,,,sungerot zadolzhen za kulturno umetnichkata programa ,ke bide veselo,,,:ROFLMAO:,,,,,,,,,,:свиркам:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom