Како се викаат очите на иконите?

• Креатор на темата Креатор на темата Dr. Wish
  • Време на започнување Време на започнување

Dr. Wish

Outstanding Сasual Dating Authentic Maidens
Член од
23 септември 2013
Мислења
2.394
Поени од реакции
2.795
Локација
GB
Веб-сајт
meettomy.site
Се извинувам ако сум поставил прашање на погрешно место

Сакам да прашам како се викаат очите на иконите? Дали постои посебна техника на нивно цртање? И ако има на интернет некој да ми даде линк за да видам како се цртаат би му бил благодарен!

SAKAM DA ZNAM......kako-zosto-koga-kade-kolku
САКАМ ДА ЗНАМ = ЗОШТО ПОСТОИ ТЕМАТА сакам ДА знам, и ништо повеќе само за да знам за понатаму кај да прашам.
а таа е во општи муабети со клинче

SAKAM DA ZNAM......kako-zosto-koga-kade-kolku
САКАМ ДА ЗНАМ = ЗОШТО ПОСТОИ ТЕМАТА сакам ДА знам, и ништо повеќе само за да знам за понатаму кај да прашам.
e.e

Дојде време и дедо анчо да ги советува децава каде да постираат/да пребаруваат на форумов...

e.e дедо анчо сака да ти каже тука да прашаш

Ја би рекол, дојде време кога во првите 10 страни ќе се истакнат сите тролови на форумов, пред да му текне на некој да напише нешто во врска со темата.

Интересно околу очите на иконите е што во многу манастири бојата им е изгребана...Од разговор со еден монах дознав дека пигментот бил употребуван за некакви надрилекарства од гатачи.

Интересно околу очите на иконите е што во многу манастири бојата им е изгребана...Од разговор со еден монах дознав дека пигментот бил употребуван за некакви надрилекарства од гатачи.
Ги копаат очите на светителите со цел само нив да ги гледаат кога им се молат и на тој начин ќе бидат нивните молитви послушани. Најчесто за здравје, среќа љубов... бла бла бла... за мене тоа е само сквернавење на историски објект.

Воедно, постојат доста техники на цртање на светци, но ниту една конкретно за очите. Секој период си има своја техника, секој автор исто така, од историјата (византискиот период, па и претходно, па се до денес).

Ги копаат очите на светителите со цел само нив да ги гледаат кога им се молат и на тој начин ќе бидат нивните молитви послушани. Најчесто за здравје, среќа љубов... бла бла бла... за мене тоа е само сквернавење на историски објект.

Воедно, постојат доста техники на цртање на светци, но ниту една конкретно за очите. Секој период си има своја техника, секој автор исто така, од историјата (византискиот период, па и претходно, па се до денес).
Интересно :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom