Не сакам да навредувам но твојот роднина што школо завршил и дали воопшто има одено на училиште во животот ...
Само тешки неписмењаци сеуште мислат така на тие работи дека ако си Албанец мора да си Муслиман а ако си Македонец или Србин на пр. по дифолт си Православец ... хаха
Ниту се сите Албанци Муслимани по вероисповед(Албанците се народ од 3 вери плус ги има и Атеисти-во Албанија пред се) ниту пак сите Македонци, Срби, Бугари, Грци и.т.н. мора да бидат строго Православни по религиска припадност ... а и доколку некоја личност се декларира како припадник на таа и таа религија тоа незначи дека не припаѓа или неможе да припаѓа кон некоја друга религија ... религијата е внатрешна работа како што напишав и претходно не ја пишува никому на чело !
За мене лица кои во едно исто котле ги ставаат и нацијата и религијата и се остало се недоволно едуцирани лица кои треба малку да читнат нешто или да излезат надвор да прошетаат во народ !

П.С. Национална припадност, религиска припадност, расна припадност како и идеолошка припадност се потполно различни поими и постојат сите можни комбинации од овие поими на планетава ![DOUBLEPOST=1401466622][/DOUBLEPOST]
Да и јас го велам истото но прашањето ми беше зашто некои политичари и политички кругови иако е залудно се обидуваат денес во 21 век во ера на технологија, електроника, глобализација ... да ни наметнуваат работи кои се зацементирани во минатото ... религија, демо-христијанство, конзервативизам, традиционализам ... како што кажав и претходно да нашите претци навистина биле Православни и не само декларативно туку навистина живееле 100% по тие Православни принципи но тоа биле сосема други времиња, друг начин на живот, поинакви потреби и поинаква сфаќања од денешните,
денеска е се поинаку и невозможно е нешто што е зацементирано во минатото некој да го враќа и наметнува денеска во овој денешен свет !