Проблем со архитектонска фирма

• Креатор на темата Креатор на темата Spamalot
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 јуни 2012
Мислења
28
Поени од реакции
4
Веб-сајт
www.yousuck.com
zdravo, imam problem pri kupuvanje na stan i neznam kade da se obratam, neznam dovolno za arxitektura i zakoni za istata, imeno za stanot e daden kapar 10 % od vrednosta, i ima dogovor na notar spored plan za predbelezuvanje na stanot vo izgradba.
sega PROBLEMOT e sto katastar izvadi imoten list vo koj stanot e zapisan za 2 kvadrati poveke i jas treba da platam 2000 e plus :S, i seto toa bi bilo ok ako tie dva kvadrati postoea voopsto, te. firmata me ubeduva deka ako imas terasa od 1.2 m2... katastar ke go zaokruzi toa na 2 m2, i ako stanot e 40.3 m2.. katastar toa ke go zaokruzi na 41 m2.
mene toa ne mi zvuci ok i mislam deka firmata e vo dogovor so nekoj vo katastar i deka mu dava mito da zapisi poveke kvadrati sto ide na site vo paricna korist osven mene, poso jas go plakam seto toa neli.

mi treba SOVET sto da pravam, ako ne ja prifatam novata kvadratura, ke ispadne deka go krsam pred dogovorot i nema da mi go vratat kaparot, ako prifatam ke platam 2000 e plus za nesto sto ne postoi ... kako i da e ne gledam resenie :(... dali ima nekoj legalen nacis da se sredi i dokazi ova, koi se zakonite za merenje na stan i dali ima takvo zaokruzuvanje na kvadrati pri pojava na decimali.

квадратура се заокружува на повеќе од 0.5 а ако е помалце од тоа останува помалата вредност ( иако не сум сигурено во поглед на градење дека е така) btw име на фирма, во која општина е објектот ? имаш нотарски заверен купо-продажен договор со вкупна квадратура таму си стои колку треба да добиеш и колку треба да платиш по квадрат, во спортивно можеш да ги тужиш зашто се имаш црно на бело.

квадратура се заокружува на повеќе од 0.5 а ако е помалце од тоа останува помалата вредност ( иако не сум сигурено во поглед на градење дека е така) btw име на фирма, во која општина е објектот ? имаш нотарски заверен купо-продажен договор со вкупна квадратура таму си стои колку треба да добиеш и колку треба да платиш по квадрат, во спортивно можеш да ги тужиш зашто се имаш црно на бело.

bitno mi e dali postoi zakon za zaokruzuvanje na kvadraturi, i jas smetam deka treba da e pod i nad 0.5 ama ne sum siguren.
da vo dogovorot ima tocna kvadratura, no ima tocka koja vika deka ako spored imoten list ima promeni ke se balansira te ke se doplati ili vrati pari. problemot e sto spored imotniot list sega ima 2 kvadrati plus, ama realno jas gi nemam vo povrsina tie, i firmata zaedno so katastar neli saka da mi naplati skoro 2000 e plus, katastar zema poveke danok, firmata poveke profit, dali ima nekoja inspekcija koja bi vrsela revizina na katastar, ili se sto ke kazi katastar e zakon poso e drzavna ustanova.
za firmata najdobro da ne ja spomnuvam zasega, dodeka da se rascisti ova, mozno e da citaat, forumov sepak e mnogu posetuvan.

ок се консултирав ... закон каде го посочува ова заокружување на децимали не постои и е само како викаат кафанска работа ( фиктивно и не е напишано на хартија ). децимала се заокружува на цело само ако е 0.5 или поголема и во случајов само за непарен број пример 1.5м2= 2м2 а доколку е парен број, останува непроменет т.е. доколку е 2.5м2 не се заокружува на 3м2 туку ќе остане чисто 2м2. тоа што те лажеле е друг муабет, прашај кој од катастар тоа го рекол, и најубаво ти да идеш да си го измериш станот и да си платиш сума за онаа квадраура за која ја поседуваш. они може и имотен лист да ти дадат 50м2 повеќе ама ти реално не ги поседуваш и станува збор за грешка ( не може да те присилат да плаќаш за нешто што не поседуваш ) ... за вакви работи се губи лиценца, се губи работно место а пошто очигледно ти прават изнуда на 2000 евра можеш и да ги тужиш.

ок се консултирав ... закон каде го посочува ова заокружување на децимали не постои и е само како викаат кафанска работа ( фиктивно и не е напишано на хартија ). децимала се заокружува на цело само ако е 0.5 или поголема и во случајов само за непарен број пример 1.5м2= 2м2 а доколку е парен број, останува непроменет т.е. доколку е 2.5м2 не се заокружува на 3м2 туку ќе остане чисто 2м2. тоа што те лажеле е друг муабет, прашај кој од катастар тоа го рекол, и најубаво ти да идеш да си го измериш станот и да си платиш сума за онаа квадраура за која ја поседуваш. они може и имотен лист да ти дадат 50м2 повеќе ама ти реално не ги поседуваш и станува збор за грешка ( не може да те присилат да плаќаш за нешто што не поседуваш ) ... за вакви работи се губи лиценца, се губи работно место а пошто очигледно ти прават изнуда на 2000 евра можеш и да ги тужиш.

fala

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom