Реставрација,обновување,поправање,ремо...

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Локација
Skopje
Имате ли ваква пасија да реставрирате,некоја старина од кофчегот на баба
или подрумот на дедо. Нешто што на тие лица им некогаш служело и значело во
животот.Да не ги набројувам сега сите тие работи,можеби тоа да биде некој стар свеќник,ламба, некоја табакера,оружје или ќилим,па дури и некое колско тркало,самар .
Па сите тие работи да ги доведете во првобитната - поранешна сосотојба, а некои и да
ги ставите во употреба по долгото збирање прашина и абење од времето.
Да видиме со слики што досега сте направиле на ова поле,или имате нешто што треба
да се поправи и обнови па може тука да се побара и совет оти разновидноста е голема.
-----------------------------------
Еве јас што работам од оваа тема по насловот.( а можеше темата да има и друг наслов)
само за ова,што ќе значеше повторно драпање од ваша страна но сега е ова општо.

-Picture 1248.jpg Picture 1249.jpg Picture 1250.jpg
----------------------------------
Мачна работа, обновување на мелници (големи) за ореви, кои содржат витамин Е,
Picture 1251.jpg Picture 1252.jpg Picture 1253.jpg
----------------------------------
Е колку ги имам до сега обновено-ремонтирано-поправено ни сам јас не знам
а ги имам многу и тоа од разни марки, и разни земји производители. Еве една.
Како и ова до сега не сум ви го кажал. А можеби и кријам уште нешто за крај.

Aван и мелница за кафе од 30-тите...
Аванот само добро исполиран, нема што да се поправа, додека мелницата за кафе е функционална, се е средено, подмачкано... исполирано :)

Добро Анчо, немаш едно 7-8 теми отворено за истава работа, или јас нешто сум во бунило?

Јас скоро секој ден јадам мелени ореви со мед, ама мелам со едно кинеско пластично ѓубре од пазар. Таа старата е добра ама не ми е практична пошо на секое седнување треба да ја фиксираш за подлога, маса....

Добро Анчо, немаш едно 7-8 теми отворено за истава работа, или јас нешто сум во бунило?
Е по се изгледа си во бунило ( ако си мавнал некоја кригла,опростено ти е)
Секоја тема си обработува посебна таматика од тие 7-8, и нема ниедна до сега од оваа тематика реставрирање: прашања и одговори. а тоа што мојата пасија во реставрирање е баш ова те мачи ли. А може да биде и понатака продолжена од другите членови.
Ми треба помош за реставрирање-обновување кожна футрола и ремен
---------------------------------------------------- порцеланска ваза од 18 век
---------------------------------------------------- стара икона
---------------------------------------------------- слика на платно
---------------------------------------------------- дрвен стар разбој
---------------------------------------------------- бакарни - калајисани тави
---------------------------------------------------- стар рачен грамафон
---------------------------------------------------- турска сабја
---------------------------------------------------- маса и столеви и т.н.
со ова завршува мојот разговор во оваа тема. (а тек пак леандра кога ќе ја види)

Не многу работи кои се стари по дома сум ги обновил......, но оние кои сум ги обновил сега се како нови :)

Не секогаш се согласувам со тебе......, но кога сум се согласил сега е согласено :)

Е по се изгледа си во бунило ( ако си мавнал некоја кригла,опростено ти е)
Секоја тема си обработува посебна таматика од тие 7-8, и нема ниедна до сега од оваа тематика реставрирање: прашања и одговори. а тоа што мојата пасија во реставрирање е баш ова те мачи ли. А може да биде и понатака продолжена од другите членови.
Ми треба помош за реставрирање-обновување кожна футрола и ремен
---------------------------------------------------- порцеланска ваза од 18 век
---------------------------------------------------- стара икона
---------------------------------------------------- слика на платно
---------------------------------------------------- дрвен стар разбој
---------------------------------------------------- бакарни - калајисани тави
---------------------------------------------------- стар рачен грамафон
---------------------------------------------------- турска сабја
---------------------------------------------------- маса и столеви и т.н.
со ова завршува мојот разговор во оваа тема. (а тек пак леандра кога ќе ја види)

Вака чичко Анчо ...
1.За црните болдирани ке ти треба прво историчар на уметност или уметник (со диплома да се двајцата не само прогласени) за да проценат и да ти кажат што и колку е оштетено и дали има чаре за поправање...
2.За сините треба да најдеш некој столар (што постар тоа подобро ,или пак млад ама да има познавање од стара,традиционална изработка)
3.За зеленото само во еден правец би те упатил (ако си од Скопје) у Чаршија кај лимари,ковачи и слични стари занаети (ако сеуште има некој останато) што се бават со обработка на метали
4. За Грамофонот механичар доколку е расипан (незам што поточно проблем имаш со грамофонот)
АААААААААА а за кожната футрола и ремен на кожар (ако сеуште има ) у Чаршија...

Имам ваква пегла
индекс.jpg
и вакво радио
images.jpg
ама не знам каде се.
Имав од дедо ми и стара куќа,ја продадов па ја срушија да го направат трговскиот кај сок банки

Picture 1295.jpg Picture 1296.jpg Picture 1297.jpg Алда-Австрија
Три дена ме измачи за реставрација,море цел ремонт и направив,досега немав ваква, во еден отпад ја најдов. Немаше средишна осовина,па заварив една завртка М6.
Рачка немаше и тоа е од мене,а и доле стегата беше скршена.(год.на произвоство ?)
Ама барабанот внатре е во одлична состојба и со остри заби и добар материјал.

Интересна тема :) Јас пред некој ден најдов во гаража еден бренер Хром 1979 што дедо ми го користел порано. Една вечер немаше што да праам го расклопив целиот(од натре испаднаа бубачки, земја, некој крпчиња), го средував вечертта, и другиот ден малку, му најдов и нова гумичка таман што одговара на пумпата за притисок. Кога го склопив видов дека кога пумпаш не го задржува притисокот во боца туку го пушта преку дизните, па мора да го средам уште потенциометарот за притисок, и после тоа ке го пробам дали работи :) Се на се интересна алатка :)
1_zps342a4954.jpg

2_zpsf046259d.jpg

3_zps4e269280.jpg

4_zps37c9f379.jpg

5_zpsfa022412.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom