Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување

Од што настануваат менталните болести кога е све во ред со физичкото тело?

Вреди да се послуша.

Што мислиме за проноја?

Доволно е да се каже дека едно од имињата на Атена било Πρόνοια Ἀθηνᾶ! :love:

πρόνοιᾰ (prónoia, “foreknowledge, foresight; providence; form of land grant”), from πρόνοος (prónoos, “careful, prudent”) + -ῐᾰ (-ia, suffix forming nouns). πρόνοος is derived from προ- (pro-, prefix indicating a coming forth) + νόος (nóos, “the mind; act of the mind”). The English word is cognate with Latin pronoea (“providence”)

Нас ми фали еден човек како што е Мирољуб

Такви будали врие во Македонија.

"It is so hard(almost impossible) for a muslim to except christianity"

Ова прашање го видов случајно во една статија ме потикна на многу нешта - да прочитам многу книги , да разберам многу верувања и правци и тоа што никогаш не очекував дека ке го најдам,да верувам дека Исус Христос е Господ.

Гледајки го секојдневието и како Исламот расте , морав да дознаам дали Исламот е стварно вистинската религија на човештвото и дали Куранот е книга на Господ.На прашањето зошто Исламот а не Христијанството ке кажам дека Исламот ме влечеше поради сите добри работи.

И почнав да го изучувам , ама бев одлучен дека мора све да прочитам и да го разберам тоа.

Многу е долго за да раскажам се , бев толку внесен во сите добри работи и во сето тоа што Куранот учи и почна да ми влага во глава дека Исламот е стварно вистината и дека Куранот е
книга на Господ.Се додека не прочитав нешто:

"And when the forbidden months have passed, kill the idolaters wherever you find them and take them prisoners, and beleaguer them, and lie in wait for them at every place of ambush. But if they repent and observe Prayer and pay the Zakat, then leave their way free. Surely, Allah is Most Forgiving, Merciful."

Овде секој кој што преминал во Ислам се сопнува и наоѓа утеха во последните зборови.Тоа е факт , на ова секој муслиман знае и ке каже дека Мухамед бил прогонуван 13 години поради неговото проповедање и затоа е тоа како што е.И така ке се одбранат во секоја дискусија,ама јас бев одлучен да ја најдам вистината и само вистината и не можев да ги прифатам почетните зборови од тоа поглавје.Одземање на човечки живот е еден од најголемите гревови што човек ги прави , независно во која религија.

И не ми требаше долго да го сватам тоа:

"And whoever kills a believer intentionally, his recompense is Hell to abide therein; and the Wrath and the Curse of Allah are upon him, and a great punishment is prepared for him”

Одма ме потикна да помислам зошто е потенцирано beliver а не another human или пак немора ни да се потенцира што се убива.

Ако биде убиен некој што не верува во Алах , простено му е тогаш ?
Прашање после прашање а одговори немаше..

Се водев по тоа што ми велеа - читај го Куранот , ама директни одговори немаше и секогаш се вртеше истото во круг, истите одговори кои немаа смисла.. убиј или ке бидеш убиен

"Sharia law makes the death penalty obligatory for those who voluntarily and willfully leave their religion"

Сето ова е само мал дел што направи каша-попара во мојата глава и тогаш одлучив да верувам дека тоа што го пишува во таа книга не е од Господ.

Почнав да бидам доста критичен кон Исламот и фокусот го насочив кон други правци и верувања.

Почнав да изучувам други верувања и правци за животот и на крај стигнав до христијанството.

Пред сето ова јас бев христијанин ради реда и незнаев буквално ништо , само дека Исус умрел на крстот и за 3 дена воскреснал од мртвите.

Мојата целосна приказна за запознавање на христијанството ке ја напишам во иднина и тоа ке биде на делови затоа што е многу долга.

Тоа што е последно болдирано е факт и најголем историски настан во човештвото и самото тоа е доволно да застане против секое верување , правец и книга.

Последно уредено:

Ова прашање го видов случајно во една статија ме потикна на многу нешта - да прочитам многу книги , да разберам многу верувања и правци и тоа што никогаш не очекував дека ке го најдам,да верувам дека Исус Христос е Господ.

Гледајки го секојдневието и како Исламот расте , морав да дознаам дали Исламот е стварно вистинската религија на човештвото и дали Куранот е книга на Господ.На прашањето зошто Исламот а не Христијанството ке кажам дека Исламот ме влечеше поради сите добри работи.

И почнав да го изучувам , ама бев одлучен дека мора све да прочитам и да го разберам тоа.

Многу е долго за да раскажам се , бев толку внесен во сите добри работи и во сето тоа што Куранот учи и почна да ми влага во глава дека Исламот е стварно вистината и дека Куранот е

"And when the forbidden months have passed, kill the idolaters wherever you find them and take them prisoners, and beleaguer them, and lie in wait for them at every place of ambush. But if they repent and observe Prayer and pay the Zakat, then leave their way free. Surely, Allah is Most Forgiving, Merciful."

Овде секој кој што преминал во Ислам се сопнува и наоѓа утеха во последните зборови.Тоа е факт , на ова секој муслиман знае и ке каже дека Мухамед бил прогонуван 13 години поради неговото проповедање и затоа е тоа како што е.И така ке се одбранат во секоја дискусија,ама јас бев одлучен да ја најдам вистината и само вистината и не можев да ги прифатам почетните зборови од тоа поглавје.Одземање на човечки живот е еден од најголемите гревови што човек ги прави , независно во која религија.

"And whoever kills a believer intentionally, his recompense is Hell to abide therein; and the Wrath and the Curse of Allah are upon him, and a great punishment is prepared for him”

Одма ме потикна да помислам зошто е потенцирано beliver а не another human или пак немора ни да се потенцира што се убива.

Се водев по тоа што ми велеа - читај го Куранот , ама директни одговори немаше и секогаш се вртеше истото во круг, истите одговори кои немаа смисла.. убиј или ке бидеш убиен

"Sharia law makes the death penalty obligatory for those who voluntarily and willfully leave their religion"

Сето ова е само мал дел што направи каша-попара во мојата глава и тогаш одлучив да верувам дека тоа што го пишува во таа книга не е од Господ.

Почнав да бидам доста критичен кон Исламот и фокусот го насочив кон други правци и верувања.

Почнав да изучувам други верувања и правци за животот и на крај стигнав до христијанството.

Пред сето ова јас бев христијанин ради реда и незнаев буквално ништо , само дека Исус умрел на крстот и за 3 дена воскреснал од мртвите.

Мојата целосна приказна за запознавање на христијанството ке ја напишам во иднина и тоа ке биде на делови затоа што е многу долга.

Тоа што е последно болдирано е факт и најголем историски настан во човештвото и самото тоа е доволно да застане против секое верување , правец и книга.
На почетокот, велиш, си бил рисјанин... реда ради.
Потоа си се заинтересирал подробно за исламот, зошто?
Смеам ли да заклучам од твојов текст дека си конвертирал во ислам???
Се каеш ли за нешто, си се информирал за разни други верувања, па сега повторно сакаш да се вратиш во правата, првичната вера??
Дојде ли до некаков закључок, после сите тие прочитани книги?
Велиш, сакаш да знаеш дали куранот е од Господа напишан?
Сите тие книги се од луѓе напишани, стотици пати преведувани од луѓе кои не ги познавале старите јазици, и преведувал секој како што му одговара.
Дали сега се осеќаш поблиску до Бога, дали мислиш дека си ја СПОЗНАЛ смислата на животот?
Дали си ја осетил смртта?
Дали знаеш колку долго трае вечноста?
Дали знаеш...

На почетокот, велиш, си бил рисјанин... реда ради.
Потоа си се заинтересирал подробно за исламот, зошто?
Смеам ли да заклучам од твојов текст дека си конвертирал во ислам???
Се каеш ли за нешто, си се информирал за разни други верувања, па сега повторно сакаш да се вратиш во правата, првичната вера??
Дојде ли до некаков закључок, после сите тие прочитани книги?
Велиш, сакаш да знаеш дали куранот е од Господа напишан?
Сите тие книги се од луѓе напишани, стотици пати преведувани од луѓе кои не ги познавале старите јазици, и преведувал секој како што му одговара.
Дали сега се осеќаш поблиску до Бога, дали мислиш дека си ја СПОЗНАЛ смислата на животот?
Дали си ја осетил смртта?
Дали знаеш колку долго трае вечноста?
Дали знаеш...
Од куде знаеш дека не е исто и за христијснстфо. Од куде знаеш дека не е исто и за библију(преведувана, прераскажувана)?
Само за тој што си христијанин, браниш си га сфое или?
И дали некој да преминеше од ислам и христијанстфо, истото ке га прашаше.

Добро е-ќе те биде...

Битно е да ја бараш вистината, а барајќи ја, ќе Го најдеш Исуса Христа, Синот Божји Единороден.

Он Е жива вистина, извор на сите вистини.

Не случајно Он вели: „...Барајте и ќе (Ме) најдете...„.

Од куде знаеш дека не е исто и за христијснстфо. Од куде знаеш дека не е исто и за библију(преведувана, прераскажувана)?
Само за тој што си христијанин, браниш си га сфое или?
И дали некој да преминеше од ислам и христијанстфо, истото ке га прашаше.
Каде пак ти виде дека бранам нешто или некого (свое).
ИСТОТО важи за СИТЕ веронаучни писанија.
Инаку, уште немам сретнато некој обратно да конвертирал,
па за да го прашам, не знам дали би го прашал истото... МОЖЕБИ.

Прашање до атеистите и/или агностиците, дали мислите дека религијата, а према тоа и Верата можат да играат позитивна улога во современиот свет или мислите дека се работи за реликт на минатото?

@PROROKOT која е причината поради која се разликуваат вредностите при различни христијански конфесии? Кај Католичката црква пример немало официјален став за староста на земјата и универзумот.

Последно уредено:
Прашање до атеистите и/или агностиците, дали мислите дека религијата, а према тоа и Верата можат да играат позитивна улога во современиот свет или мислите дека се работи за реликт на минатото?
Не се осеќам прозван, но сепак ќе си земам за право да кажам мое мислење...
Мое лично спознание е дека одредени „религии“, посебно католицизмот полека ја губат својата вредност на сметка на „модерното“ сфаќање на „цивилизираниот“ човек. Како доказ за тоа го земам истапувањето на европјаните од католичка црква, и да не би стоеле празни, многу од тие цркви се изнајмуваат на православните.
Од друга страна, исламот игра голема улога во „модерниот“ муслимански свет, дали е позитивна, тоа не би го тврдел. Сведоци сме на постепено „исламизирање“ на Европа. И во иднина сигурно ќе игра голема улога, во европските уредувања.
Православието е некаде во средина и најверојатно нема да игра голема улога во иднината, освен кога ќе има братоубиствени војни.

...мое мислење,сите религии до крајот на овој век ќе добијат облик на ќуќни слави и лични адети(како што во денешницата имаме сеуште остатоци од паганството)
...институциите на религиите ќе бидат само убави архитектонски решенија од едно време што нема никогаш да се врати

Последно уредено:

Реигиозноста е вродена човекова потреба, не подложи на текот од времето и не е никаков реликт, туку очигледен факт, кој напросто постои. Да, религиите можат да сторат позитивни нешта дури и во нашево време, но се‘ уште не гледам религиозни политичари, кои од позиција на власт, преку својот пример, би можеле да сторат „повратна спрега„ со своите народи.

@PROROKOT која е причината поради која се разликуваат вредностите при различни христијански конфесии? Кај Католичката црква пример немало официјален став за староста на земјата и универзумот.
Ако се изучува компаративна религија, запознавање со духовноста и учењата во светот, разбирањето на туѓиот пат, немешање во туѓиот пат, прекинот на сатанизирање на нештата, обвинувања во стилот неверник е овој или оној - да, може да има позитивно нешто од религиите и духовните учења од минатото.

Работата е колку од ова може да се направи, заради самата срж на религиите од кои некои се веќе реликт и немаат ништо добро освен што на моменти знаат политичари преку религијата да го чепнат националниот идентитет на поединецот и да го вовлечат во нивните игри...

Треба мудро со религиите и учењата. Прво поединецот е битен во сето тоа, потоа организирањето на нештата...

П.С. Што ќе направат позитивно на пример муслиманите со нивните шеријатски закони, ако не прифаќаат дека има другост, различно од нивното? Дека неверник е празен непотребен збор? Истиот пак тој збор го користат и христијаните кога си измислуваат непријатели преку кои ќе се обидуваат да проповедаат како само пак нивното е најдобро другото е далеку и од божественото и од здравиот разум и полезноста за човештвото?
Како сеуште да не можат да прифатат овие луѓе дека не може сите да се муслимани или христијани... едноставно никогаш човештвото не било едно та исто во однос на патеките кои се одат...

Сржта на старите религии е чудна заради историските прилики кога се создавале тие философии и кога дејсвувале: тие се научени да ги исклучуваат другите! Затоа и во минатото христијанин во Македонија значело дека си Македонец. Зошто? Бидјеќи сме биле под муслимани и тоа било некоја форма да се зачува идентитет...
Денес? Нема потреба од тоа... ако денес се користи тој модел, многумина ќе испадне дека не се Македонци бидејќи не се христијани... што е далеку од здравиот разум.

Причината е проста-се работи за основната човекова болест, а тоа е суетноста. Кога суетен теолог ќе си вообрази дека токму тој е „нешто посебно„ во рамките од својата вера, на таквиот лик му доаѓаат „идеи„ за можноста за менување или „модернизирање„ на учењето кое самиот го прифатил и исповедал. Токму на тој начин, во рамките од едната, света, соборна и Апостолска Црква, се појавуваа и се‘ уште се појавуваат самоповикани месии и модернисти, кои преку внесувањето на новотарии во верата која од Бога ни е дадена џабе, почнаа да застрануваат од едното учење, претворајќи го во можост за постоење и на поинакви учења во однос на изворното, и како последица на таа своеглавост, се појавија „отпадоци„ од Црквата, познато како „конфесии„ или „секти“, кои претендираат на оригиналност, со цел да привлечат кон себе што повеќе заблудени и лесноумни поединци.

За разликите меѓу Источната и Западната Црква, како и меѓу тазе компонираните конфесии, можат да се пишуваат километарски постови. Тоа што римо-католиците немале „јасен став„ за староста од Светот односно Земјава е само привид, оти протестантите ја прифатија староста од 6000г. токму од римо-католицизмот, од каде произлезе протестантизмот. Од средината од XIX век, Римската Црква ги прифаќа безмалку сите научни вистини како свои вистини, кои со леснотија ги вклопува во својата религизона доктрина, иако тие две учења многи често се неспоиви.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom