Schtrawzenigger
and the Baltic Fleet
- Член од
- 9 јули 2013
- Мислења
- 712
- Поени од реакции
- 2.511
Од сеа пред искачање, бабите на внуците: пази бабе, ставаат џамлии во сокчињата.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Гледај каде грешиш, во наше време ние бевме повеќе на улица него дома. Така да ни текнуваа 1001 и една глупост. Имаше и несреќи со стрели и лак рачно што ги правевме, па и очи се вадеа. Па на играта „жив“ имаше скокови од гаражи и кршење раце и нозе и слични ствари.Не јадете гомна, добро е шо ги забранија џамлиите. Вие сте помлади и не сте играле со џамлии, па поима немате што све се дешаваше со тие навидум безазлени, но во суштина опасни мали невољи. Имаше деца кои голтаа, не по една туку по десет одеднаш (една по друга), па после операции, чуда, врагови...Имаше и доста случаи на кршење коски од пад при лизгање и губење рамнотежа, само затоа што не ја видел џамлијата и згазнал врз неа. Во некои маала имаше деца кои изработуваа пушки на механизам со ластик, кои исфрлаа џамлии со толкава поттисна моќ, што без проблем дупнуваа глави, а имаше и доста прострелни рани....
И да не ви го расипувам денот со понатамошни потресни приказни за злоупотребата на џамлиите, само ќе резимирам - фала и на власта што конечно не ослободи од овој подмолен гостин, сместен во купот играчки.
Нека забранат и змаеви летање пошо деца трчаат гледајќи нагоре, може да паднат во дупка не дај боже или да се ѕвекнат со глава во бандера.
Никогаш не знаеш што може да се деси...
Ех џамлии тоа се продава уште од времето на тито што би се рекло и сега најдоа да ги укинат поради тоа што биле премногу мали? Јас колку што знам израснав со овие и дома имам околу 340 џамлии кои ги чувам и нема шанси да ги дадам некому бидејќи тие се на некој начин дел од моето дество. Јас додека бев мал никогаш немав слушанто дека некое дете може да голтне и да голтне да речеме тоа ќе биде од невнимание на родителите бидејќи тие самите дозволиле да му дадат нешто премногу мало на своето дете. Џамлии се знае кои деца играат, додуша сега јас премногу ретко гледам некои деца да играат џамлииСе повеќе ги гледам пред своите компјутери како играат игри и се повеќе стануваат нервозни и сл. нивните родители раат си гледаат турски серии. Жално е ова што им се прави на децава... а капар на сето тоа па и државава изиграва будала
Гледај каде грешиш, во наше време ние бевме повеќе на улица него дома. Така да ни текнуваа 1001 и една глупост. Имаше и несреќи со стрели и лак рачно што ги правевме, па и очи се вадеа. Па на играта „жив“ имаше скокови од гаражи и кршење раце и нозе и слични ствари.
Сега децата надвор не си играат толку долго и повеќе ги прибираат дома. Причини има многу, не е истото време. Така да кога мојот внук игра џамлии, тоа значи дека пред зграда играат џамлии, а не ги голтаат. Бидејќи после еден саат сите дома ги прибираат, немаат време и да ги изедат џамлиите.
А голтањето на џамлии е до родителите, претежно ова се случува кај многу мали деца кој не разбираат, а не ги надгледуваат доволно. Јас не сум да се забрани ова, ова беше навистина најмирната игра од сите, само рацете ни се прљаа, рацете и нозете немаше опасност да ги скршиме.
Знам другар ми еднаш изгуби и мораше да ја даде најубавата џамлиија што ја имаше сега овој наместо да ја даде ја голтна![]()