Забранета продажба на џамлии во Македонија

А шо ќе се случи со нас, што уште иаме џамлии дома ?:cautious: Ако планират да не апсат да знам да ги фрлам, или во знак на протест да ги голтнам:facepalm:

Вести од иднината... денес владата разби синџир на шверцери на џамлии. Еден од осомничените е во бегство со вреќа порцеланки и две вреќички нафталинки. :D

„Остајте ги џамлиите, не си играјте со нив“. ~ Шенка во македонски приказни им објаснува на децата пред селската чешма дека тоа е ѓаолска работа.

Забранете ги тие кои не трујат во градов со издувни гасови од оџаците, кој знае што дишеме и какви се болести ќе имаат луѓето од тоа, они за глупости се фатиле. Ах бе кои пациенти.

И јас понекогаш и денес на поодминати години си играм џамлии,
ама со рацете во скинатите џебови,оти шлајка никако да најдам.

Сега Алфите ќе одат по градинки и основни училишта и ќе прават претрес по децава.Акцијата ќе има кодно име " Шлајка ".Еве идеја за бизнис,дилер на џамлии.Штета што денешните деца нема да почуствуваат какво е чуството да играш џамлии на голем одмор.

Не јадете гомна, добро е шо ги забранија џамлиите. Вие сте помлади и не сте играле со џамлии, па поима немате што све се дешаваше со тие навидум безазлени, но во суштина опасни мали невољи. Имаше деца кои голтаа, не по една туку по десет одеднаш (една по друга), па после операции, чуда, врагови...Имаше и доста случаи на кршење коски од пад при лизгање и губење рамнотежа, само затоа што не ја видел џамлијата и згазнал врз неа. Во некои маала имаше деца кои изработуваа пушки на механизам со ластик, кои исфрлаа џамлии со толкава поттисна моќ, што без проблем дупнуваа глави, а имаше и доста прострелни рани....
И да не ви го расипувам денот со понатамошни потресни приказни за злоупотребата на џамлиите, само ќе резимирам - фала и на власта што конечно не ослободи од овој подмолен гостин, сместен во купот играчки.
Гледај каде грешиш, во наше време ние бевме повеќе на улица него дома. Така да ни текнуваа 1001 и една глупост. Имаше и несреќи со стрели и лак рачно што ги правевме, па и очи се вадеа. Па на играта „жив“ имаше скокови од гаражи и кршење раце и нозе и слични ствари.

Сега децата надвор не си играат толку долго и повеќе ги прибираат дома. Причини има многу, не е истото време. Така да кога мојот внук игра џамлии, тоа значи дека пред зграда играат џамлии, а не ги голтаат. Бидејќи после еден саат сите дома ги прибираат, немаат време и да ги изедат џамлиите.

А голтањето на џамлии е до родителите, претежно ова се случува кај многу мали деца кој не разбираат, а не ги надгледуваат доволно. Јас не сум да се забрани ова, ова беше навистина најмирната игра од сите, само рацете ни се прљаа, рацете и нозете немаше опасност да ги скршиме.

Ех џамлии тоа се продава уште од времето на тито што би се рекло и сега најдоа да ги укинат поради тоа што биле премногу мали? Јас колку што знам израснав со овие и дома имам околу 340 џамлии кои ги чувам и нема шанси да ги дадам некому бидејќи тие се на некој начин дел од моето дество. Јас додека бев мал никогаш немав слушанто дека некое дете може да голтне и да голтне да речеме тоа ќе биде од невнимание на родителите бидејќи тие самите дозволиле да му дадат нешто премногу мало на своето дете. Џамлии се знае кои деца играат, додуша сега јас премногу ретко гледам некои деца да играат џамлии :( Се повеќе ги гледам пред своите компјутери како играат игри и се повеќе стануваат нервозни и сл. нивните родители раат си гледаат турски серии. Жално е ова што им се прави на децава... а капар на сето тоа па и државава изиграва будала

.
Нека забранат и змаеви летање пошо деца трчаат гледајќи нагоре, може да паднат во дупка не дај боже или да се ѕвекнат со глава во бандера.

Никогаш не знаеш што може да се деси...

Picture 879.jpg.Picture 880.jpg.Picture 881.jpg мислиш ли на овие,
со мене и со мојот точак се запознаа,поточно со моето чело,коленици и предно тркало.
--- надополнето: 12 декември 2013 во 21:26 ---
Ех џамлии тоа се продава уште од времето на тито што би се рекло и сега најдоа да ги укинат поради тоа што биле премногу мали? Јас колку што знам израснав со овие и дома имам околу 340 џамлии кои ги чувам и нема шанси да ги дадам некому бидејќи тие се на некој начин дел од моето дество. Јас додека бев мал никогаш немав слушанто дека некое дете може да голтне и да голтне да речеме тоа ќе биде од невнимание на родителите бидејќи тие самите дозволиле да му дадат нешто премногу мало на своето дете. Џамлии се знае кои деца играат, додуша сега јас премногу ретко гледам некои деца да играат џамлии :( Се повеќе ги гледам пред своите компјутери како играат игри и се повеќе стануваат нервозни и сл. нивните родители раат си гледаат турски серии. Жално е ова што им се прави на децава... а капар на сето тоа па и државава изиграва будала

значи може да отвориш и нова тема во подфорумот ХОБИ.
Е да знаете дека играњето џамлии беше многу попопуларно пред земјотресот.
Додека поголемите маалски фраери и шизици играа фанта,а татковците беа кај некој голубарник,ние маалските копиљи игравме џамлии на земја,ото калдрма имаше само на главната улица,ама имавме и една друга работа,еден или двајца од нас, фраерите ќе задолжеа да гледа на двете страни од улицата и ако здогледа „МАРИЦА“ да обавести,
е ние уште мали сме биле членови не некаква си маалска-улична УДБА-ЦИА-КОС-ОЗН

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Ех времиња, џамлиии...
Ние ги викаме газуза, многу моќен збор нели, сите други терминологии ги имавме на македонски, дупката ја викавме дупка, зборот или или кој тогаш не знаев што значи, и многу други корумпирани зборови....

Кај ќе научат децава сега да направат дупка, уствари кај ќе најдат земја ....

Гледај каде грешиш, во наше време ние бевме повеќе на улица него дома. Така да ни текнуваа 1001 и една глупост. Имаше и несреќи со стрели и лак рачно што ги правевме, па и очи се вадеа. Па на играта „жив“ имаше скокови од гаражи и кршење раце и нозе и слични ствари.

Сега децата надвор не си играат толку долго и повеќе ги прибираат дома. Причини има многу, не е истото време. Така да кога мојот внук игра џамлии, тоа значи дека пред зграда играат џамлии, а не ги голтаат. Бидејќи после еден саат сите дома ги прибираат, немаат време и да ги изедат џамлиите.

А голтањето на џамлии е до родителите, претежно ова се случува кај многу мали деца кој не разбираат, а не ги надгледуваат доволно. Јас не сум да се забрани ова, ова беше навистина најмирната игра од сите, само рацете ни се прљаа, рацете и нозете немаше опасност да ги скршиме.

слабо ми оди сарказмот изгледа

Знам другар ми еднаш изгуби и мораше да ја даде најубавата џамлиија што ја имаше сега овој наместо да ја даде ја голтна :facepalm:

Не си му ја сфатил тактиката. Веројатно ја голтнал за кога ќе му се испроцесира низ организмот, повторно да ја користи мислејќи дека ќе се свртат работите и ќе почне да победува со мотото - Имам среќа у гз ;)

Забрана за увоз на џамлии...
Дебилизам at its finest.

Дека ЕУ носи закони со кои децата ги прави ретардирани, запознаен сум.
Само не можам да ги разберам нашите што прават copy-paste на секој ебан ЕУ закон.
Тоа значи дека ние веќе немаме контрола над нашето законодавство, туку Брисел ни ги носи законите.

Сме играле џамлии ко деца, и никогаш никој не голтнал џамлија.
Тоа беа времиња...
Ми текнува дека еднаш земав топче од лагер и го фарбав со молив за да личи на нафталинка, Колку џамлии си испокршија обидувајки се да го скршат, па на ќар играш,
па после кога ни се здосадија правевме чатали, па наместо со пацки со џамлии се мававме, па ни текна водоводна цевка, петарда од големите и џамлија дека има многу поголем домет од чатал... :)

Денешниве деца се упропастени

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom