Колку Македонци станале Бугари?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум пример дека ти ја напиша ЛАГАТА НА ГОДИНАТА.Живеев 7 години во Бугарија, никој ништо ми нема речено,во Македонија.Ама за обратното ти како Бугарин зошто не кажеш што прави Бугарската власт со луѓето со Македонско самосознание во Бугарија, внимавај и тука сум пример.

Од прашањето за власта и луѓето со македонско самосознание следува дека ти не само дека не си живеел 7 години, а едвај стапнал во Бугарија.

Никој од власта 5 пари не дава за самосознанието на бугарските граѓани, без разлика што е тоа. Ако си живеел и еден месец во Бугарија требаше да го знаеш тоа.
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 21:59 ---
И јас така.. Имам и документ за произход (демек дека имам бугарско потекло). Никој никогаш ниту ме прашал, ниту ме заплашил поради тоа.
Имам десетици ако не и стотици роднини, другари и познати кои имаат бугарски пасош или државјанство или лични карти и не знам ниту еден на кој некој од власта му вршел притисок.
Напротив, сега (помалку од една година наназад) властите во Македонија се соучесници во потврдувањето на наводното бугарско потекло, со тоа што ставаат печати (од МЗ и слични "органи") на изјава-документ со кој треба да се потврди дека родителите на лицето-апликант имале бугарско потекло.

Овие тутиве на форумов не допуштаат дека некои од лицата кои се занимаваат со посредништво всушност во некои случаи вршат и измама на граѓаните.

Очигледно само оние луѓе од Македонија кои ги познавам имаат проблеми со полицијата. Чудно.

Ако прават измама, зошто оние кои го уапсија пред една година се уште не се осудени? Зошто за година не успеаја да докажат нивната вина? Направи си една акција за заплашување и ги пушти.

Бугарското потекло може да се докаже со документи од бугарскиот архив. Освен ако делови од документите за државјанство не останале на територијата на денешна Македонија, без да бидат уништувањи - во кое силно се сомневам.

Јас сум пример дека ти ја напиша ЛАГАТА НА ГОДИНАТА.Живеев 7 години во Бугарија, никој ништо ми нема речено,во Македонија.Ама за обратното ти како Бугарин зошто не кажеш што прави Бугарската власт со луѓето со Македонско самосознание во Бугарија, внимавај и тука сум пример.

Бугарин?:D Друже, на форумов во сите овие години немало ни 5 прави Бугари, 99% ти се наши испрдоци што пред се сакаат сами себе да си се убедат во некои работи, ги гризе нешто од внатре :). Правите Бугари ваквите не ги ебат ни 5%, исто како и ние.

Од прашањето за власта и луѓето со македонско самосознание следува дека ти не само дека не си живеел 7 години, а едвај стапнал во Бугарија.

Никој од власта 5 пари не дава за самосознанието на бугарските граѓани, без разлика што е тоа. Ако си живеел и еден месец во Бугарија требаше да го знаеш тоа.
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 21:59 ---

.

Немам намера да ти докажувам дека сум живеел во Бугарија. Но причините за твоето неверување може да се две Или не ти одговара прашањето, или просто бидејќи ти лажеш мислиш дека сите другите те лажат. Казано на Б'лгарски ’’крадеца вика др'ж те крадеца’’:)

Очигледно само оние луѓе од Македонија кои ги познавам имаат проблеми со полицијата. Чудно.

Ако прават измама, зошто оние кои го уапсија пред една година се уште не се осудени? Зошто за година не успеаја да докажат нивната вина? Направи си една акција за заплашување и ги пушти.

Бугарското потекло може да се докаже со документи од бугарскиот архив. Освен ако делови од документите за државјанство не останале на територијата на денешна Македонија, без да бидат уништувањи - во кое силно се сомневам.

Очигледно освен вестите на Фокус ништо друго не знаеш...
Кои се тие уапсени?? Не смеат да ги притворат?? Не смеат да ги испрашуваат? Јас познавам и луѓе кои биле измамени од таквите.
Ниту еден процент од тие што поднесуваат барање за удостоверение за произход не поседува кај себе документ за бугарско државјанство на своите предци, како што не поседува ниту исто такво од СХС. Оти за нас тие се безвредни, не ги чувствуваме за свои. А вие што си правите во Софија... Уживајте си во махинациите. Нас целта ни е само да заминеме во ЕУ.

Право. Заминавате во ЕУ но како БУГАРИ ;)

Относно броjката на Македонските апликатни през 2012.....

От овоj протокол е видно дека апликантите са бугарско државтjaнство през 2012 са минимум 12 454....

https://mjs.bg/25/224/

От сите апликанти около 1/2 са от РМ.... Това е за 2012 САМО!

Не е баш така. Секоj државjaнин на РМ получава бугарски пасош след като е декларирал пред нотар дека е ЕТНИЧКИ БУГАРИН с БУГАРСКА НАЦИОНАЛНА САМОСВЕСТ! Читај ja декларациjaта....

4. Нотариално заверена декларација за б'лгарско национално с'знание по образец
http://force-it.net/dabch/files/iner/file/Lana/Declaration.rtf

Не е баш така. Секоj државjaнин на РМ получава бугарски пасош след като е декларирал пред нотар дека е ЕТНИЧКИ БУГАРИН с БУГАРСКА НАЦИОНАЛНА САМОСВЕСТ! Читај ja декларациjaта....

Добро..
Сега тие луѓе Бугари ли се по националност?

Taa deklaracija e napravena specijalno za Makedoncite shto sakaat bugarski pasosh i nikogo ne obvrzuva za nishto. Taa deklaracija ne vredi ni kolku hartijata na koja shto e objavena, ili prosto da se izrazam mozhesh zadnikot da si go onadish posle goljama nuzhda. A shto ke kazhesh za Turcite bugarski drzhavjani? Turci li se, Blgari li se, ili za niv vazhi druga nekakva deklaracija. I ushte 100 godini da ste vo EU nema da razberete shto e drzhavjanstvo a shto e etnichka pripadnost...

B.T.W. Doznav deka Pero Antikj, kosharkarot na NBA imal i bugarski pasosh, a toj se deklarira Makedonec, barem taka go znaat Amerikancite. Nikoj ne go prashuva za taa famozna vasha "deklaracija"
--- надополнето: 19 јануари 2014 во 23:20 ---
Етничкото потекло е прашање на самоидентификација, а 99% се самоидентификуваат како Бугари.

Bidi malku poprecizen,,,99% se samoidentifikuvat kako Bugari...Dali se toa Makedonci shto dobile bugarski pasosh ili zboruvash za vkupnoto naseleni vo Bugarija.
Za prviot sluchaj nislam deka nikade nema verodostojna statistika kako se smoidentifikuvaat onie od Makedonija shto dobile bugarski pasosh.
Ako mislish 99% od vkupnoto naselenie togash navistina me chudi deka Turcite vo Bugarija se kazvat Blgari,,,,,ova mnogu me chudi.

Декларациjaта не е правена специално за македонците от РМ. Декларациjaта е правена за државjaни на странски држави, кои се чувстват етнички бугари и сакат пасош на това основание! В Молдова и Украjна има значителни бугарски заедници от около 380 000 луге(http://bg.wikipedia.org/wiki/Бесарабски_б'лгари) кои после промените 1989 масово почнаха да вадат бугарски пасоши, а голем дел от нив и се пресели в Бугариja. Специално за бесарабските бугари (Молдова и Украjна) има и специални програми на Министерството на просветата за стипендии за студиране в бугарски университети. В Србиja исто така има бугарско малцинство и повекето луге от Босилеград, Цариброд (Димитровград) и останалите населени места от Западните покраjнини (http://bg.wikipedia.org/wiki/Б'лгари_в_С'рбија)исто така с помошта на такава декларациja добиват бугарски пасош. В Румуниja и Србиja (http://bg.wikipedia.org/wiki/Банатски_б'лгари) имаш банатските бугари.
Всека година около 15 000 луге подават документи за бугарски пасош. От нив 90% го добиват како етнички бугари. От тие 90% само 1/2 са от РМ. Не сте чак толкова специални ;)
--- надополнето: 20 јануари 2014 во 08:47 ---
Karan: Чети ja декларациjaта, коjа за да е валидна се подпишува пред нотар и с коjaто исто така декларираштиjaт носи отговорност по чл.313 от НК кадето е предвиден затвор до 3 години за документ с лажно садаржание :) А според чл.22 от Закона за б'лгарското гражданство ако си подал лажна декларациja го губиш државjaнството.

ЗАјаВјаВАМ,

че ИМАМ Б'ЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО С'ЗНАНИЕ и с'м с б'лгарски

произход, т'ј като башта ми …………………………………….….……, роден в гр./с.

Име Фамилија

……………………….. д'ржава ……………………………… е ………………….………

по народност и мајка ми ……………………………………….….……, родена в гр./с.

Име Фамилија

……………………….. д'ржава ……………..………………… е ……………….…..…… по народност.

За неверни данни ми е известна отговорността по чл. 313, ал. 3 от Наказателнија кодекс и последствијата по чл. 22 от Закона за б'лгарското гражданство.

Не ми ги покажувај овие глупости.. Јас сум пополнувал и потпишувал вакво.... И не само ова, туку и баби и дедовци имаше и браќа и сестри итн..

Оттогаш сум потпишал и пополнил десетици документи на кои нормално мојата национална припадност е Македонец.

Те прашувам: Значи ли дека сум лажел и носам одговорност (според чл. 313, ал. 3 от Наказателнија кодекс и последствијата по чл. 22 от Закона за б'лгарското гражданство) и ќе ме судите ли во Бугарија поради тоа??

Ако си излажал или има невистински податоци - има право да те тужи, а дали ке го направи... тоа е друго прашане.

Националната свест е прашање на чувство. Ти си се потпишал дека се чувствуваш Бугарин, истото важи и за твоите родители. Тоа дека некаде си напишан или си се напишал Македонец е ирелевантно.

Како бугарски државјанин можеш да бидеш повикан во касарна, да бидеш суден и се останато поврзано со државјанството ти. Државата може да те осуди, ако си пополнил неточни информации, но тоа не е поврзано со чувството ти дека си Бугарин. Може да е поврзано со тоа што на пример мајка ти е црнца и нема ништо заедничко со Бугарија, а ти си ја пишувал Бугарка, може да биде поврзано и со тоа дека си фалсификувал документи. Твоето чувство е чувство - можеш да си го изразиш мирно. Денес имаш бугарска самосвест, утре македонска во други ден српска. За тоа не можат да те осудат. Но ако се докаже дека немаш бугарско потекло може.

Ако почнат да бараат докази тогаш 90 % од тие кој извадиле Бугарско државјанство на овој начин треба да се кривично гонети во Бугарија.

Јас значи потпишав таков за да земам постојана лична карта, која готово истече никогаш не извадив државјанство и сега имам две државјанства од кое ниту едно не е Бугарско, што значи тоа ко ќе дојдам Бугарија треба да ме затворат затоа што сум лажел ?

Државата може да те осуди, ако си пополнил неточни информации, но тоа не е поврзано со чувството ти дека си Бугарин. Може да е поврзано со тоа што на пример мајка ти е црнца и нема ништо заедничко со Бугарија, а ти си ја пишувал Бугарка, може да биде поврзано и со тоа дека си фалсификувал документи. Твоето чувство е чувство - можеш да си го изразиш мирно. Денес имаш бугарска самосвест, утре македонска во други ден српска. За тоа не можат да те осудат. Но ако се докаже дека немаш бугарско потекло може.

Врз основа на што се утврдува бугарско потекло?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom