Щипянецъ
македонски Бугарин
- Член од
- 21 декември 2011
- Мислења
- 1.751
- Поени од реакции
- 835
Јас сум пример дека ти ја напиша ЛАГАТА НА ГОДИНАТА.Живеев 7 години во Бугарија, никој ништо ми нема речено,во Македонија.Ама за обратното ти како Бугарин зошто не кажеш што прави Бугарската власт со луѓето со Македонско самосознание во Бугарија, внимавај и тука сум пример.
Од прашањето за власта и луѓето со македонско самосознание следува дека ти не само дека не си живеел 7 години, а едвај стапнал во Бугарија.
Никој од власта 5 пари не дава за самосознанието на бугарските граѓани, без разлика што е тоа. Ако си живеел и еден месец во Бугарија требаше да го знаеш тоа.
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 21:59 ---
И јас така.. Имам и документ за произход (демек дека имам бугарско потекло). Никој никогаш ниту ме прашал, ниту ме заплашил поради тоа.
Имам десетици ако не и стотици роднини, другари и познати кои имаат бугарски пасош или државјанство или лични карти и не знам ниту еден на кој некој од власта му вршел притисок.
Напротив, сега (помалку од една година наназад) властите во Македонија се соучесници во потврдувањето на наводното бугарско потекло, со тоа што ставаат печати (од МЗ и слични "органи") на изјава-документ со кој треба да се потврди дека родителите на лицето-апликант имале бугарско потекло.
Овие тутиве на форумов не допуштаат дека некои од лицата кои се занимаваат со посредништво всушност во некои случаи вршат и измама на граѓаните.
Очигледно само оние луѓе од Македонија кои ги познавам имаат проблеми со полицијата. Чудно.
Ако прават измама, зошто оние кои го уапсија пред една година се уште не се осудени? Зошто за година не успеаја да докажат нивната вина? Направи си една акција за заплашување и ги пушти.
Бугарското потекло може да се докаже со документи од бугарскиот архив. Освен ако делови од документите за државјанство не останале на територијата на денешна Македонија, без да бидат уништувањи - во кое силно се сомневам.