Колку Македонци станале Бугари?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Читам и не можам да поверувам на очите колку злоба се излеа против Бугарите, како некој насила ве тера да земате пасоши.
Речиси сите земји имаат пракса да даваат државјанство врз основа на национална припадност и тоа е повеќе од нормално.
Тоа е еден од условите ако не се чувствуваш таков ами има и други начини, а има и начин да останеш само државјанин на ФИРОМ :)
И понеже веднага ште ме прихванат форумите изтребители ште ви кажа две думи за себе си .
По башта македонец ,по мајка Литовец ,по самос'знание Б'лгарин по гражданство Б'лгарин и Литовец.
Ште ви кажа с'што че ви обичам и уважавам а п'к вие както штете.
И силно се надјавам да са останали в Македонија интелигентни и честни хора.
А меѓу другото добив литвански државјанство како покажав принадлежноста и кон оваа нација / по мајка / :)

Не е во ред превртување на тезите. Не постои никаков облик на злоба, туку револтираност. Не поради тоа што имаме 15 илјади со бугарски пасош, туку поради пропагандата на БГ државно ниво и преку ваквите форумски инсталации како тебе.

Знаеш дека прашање на време е кога ќе откриеме кој ти е другиот профил на форумот.

И да, мислам дека не треба да потенцирам зошто ќе се разделиме после мојов пост.

Дејли мејл: Повеќето сопственици на бугарски пасош од Македонија не знаат бугарски, ниту имаат бугарско потекло

Голем број од апликантите за бугарски пасош од Македонија не зборуваат бугарски, немаат бугарско потекло, не знаат ништо за земјата и се мотивирани само од можноста за влегување на пазарот на труд во ЕУ, вели Дејли мејл.

Bulgaria and Romania are offering national status to minority or ethnic groups living in non-EU states including Moldova, Macedonia, Serbia, Ukraine and Turkey.

Officials in Bulgaria have already issued 90,000*** passports to Macedonians, while Romania is offering all of Moldova’s four million population the opportunity to obtain Romanian nationality. A further 300,000 in Turkey can apply for Bulgarian passports.

Bulgaria has been criticised for its lax procedures for issuing passports and corrupt officials have been accused of fast-tracking applications for less than £200.
It originally set up its passport giveaway to strengthen links with the 2.5million Bulgarian ethnic minorities in neighbouring countries – it has long claimed that Macedonia, formerly part of Yugoslavia, is Bulgarian.
However, many applicants do not speak Bulgarian, do not have Bulgarian heritage, know nothing about the country and are motivated by the prospect of getting into the EU job market.

Last night Bojdar Dimitrov***, a former government minister in Bulgaria, said his government had issued tens of thousands of passports to Macedonians and is continuing to do so.
Mr Dimitrov, a Bulgarian nationalist who supports the expansion of his people, said: ‘Bulgarian citizenship is very popular in Macedonia. Almost 90,000 Macedonians have been issued with Bulgarian passports.
‘When I was in the foreign ministry we would issue 500 passports a week. All they would need to prove was that they had Bulgarian heritage.

http://www.dailymail.co.uk/news/art...nds-outside-EU-head-UK-passport-loophole.html

Дејли мејл: Повеќето сопственици на бугарски пасош од Македонија не знаат бугарски, ниту имаат бугарско потекло
Овие ли најде да ги објавуваш. Овие се плашат да не им дојдат Македонци во Англија.

Македонците ги гледаат како цигани, симнати од гранки.

ЕУ требаше да мисли порано на ова - на големата невоља од влегување на околу 150 000 Македонци на нивниот пазар на труд кој зафаќа од повеќе милиони :pos:

грижа се нема за стотици илјади емигранти од Африка и Азија(Блискиот и Средниот Исток,Пакистан,Авганистан) кои тропаат на вратата не ЕУ секој месец,ама овие Македонците ти се страшна наезда :pos:

и точна им е констатацијата,знаат тие многу убаво дека Македонците земаат БГ пасош заради безизлезната состојба во својата држава и барање начин да се преживее и оформи фамилија - основни човекови потреби кои не им ги дозволува нивната држава :tapp:

Британските медиуми го забавија издавањето на бугарски пасоши
Во Бугарија досега се фалеа со бројката на издадени бугарски пасоши, особено на македонските државјани, ама од неодамна оваа политика на бугарските власти се смени.

Во 2012 година, последната година на владата на бугарската партија ГЕРБ беа издадени вкупно 17.329 бугарски пасоши на странски државјани. Лани оваа бројка падна на 8.285, информира бугарското Министерство за правда, одговорно за примање на апликациите за државјанство. Илија Ангелов, заменик министер за правда вели дека сега апликациите на кандидатите се проверуваат построго, внимателно се проверува автентичноста на сертификатите и документите. Јавна тајна беше дека во апликациите на македонските граѓани се ставаа лажни адреси на живеење, па имаше случаи на стотина жители само на една адреса.

Последниве години зачестија написите објавени по британските медиуми со антибугарска содржина. Во тие написи главно се критукува либералната политика на Бугарија за издавање пасоши на државјани од земји кои не се членки на ЕУ, кои потоа ги користат овие пасоши за влез во земјите членки на Европската Унија и во Велика Британија.
Според британските медиуми, претходната влада на Бугарија многу лесно и брзо позитивно одговараше на апликациите за државјанство од земји нечленки на ЕУ, а особено од Македонија. Но, сегашната влада на Бугарската социјалистичка партија која ја презеде власта од мај 2013 има поинаква перспектива.
И британските, а дел и бугарски медиуми објавуваа написи во кои оценија дека луѓето кои добиваат бугарско државјанство воопшто и не планираат да живеат во Бугарија, туку пасошите ги користат за полесно доаѓање до работа во другите земји членки на ЕУ.
Досега, бугарски пасош се добиваше само со изјава за наводно бугарско потекло, кој никој не го проверуваше. Стравот на Британците е дека сите ови случаи сега лесно ќе можат да станат товар на британските социјални фондови, пишува порталот Индепендент Балкан њуз еџенси.

Британските медиуми го забавија издавањето на бугарски пасоши
Во Бугарија досега се фалеа со бројката на издадени бугарски пасоши, особено на македонските државјани, ама од неодамна оваа политика на бугарските власти се смени.

Во 2012 година, последната година на владата на бугарската партија ГЕРБ беа издадени вкупно 17.329 бугарски пасоши на странски државјани. Лани оваа бројка падна на 8.285, информира бугарското Министерство за правда, одговорно за примање на апликациите за државјанство. Илија Ангелов, заменик министер за правда вели дека сега апликациите на кандидатите се проверуваат построго, внимателно се проверува автентичноста на сертификатите и документите. Јавна тајна беше дека во апликациите на македонските граѓани се ставаа лажни адреси на живеење, па имаше случаи на стотина жители само на една адреса.

Последниве години зачестија написите објавени по британските медиуми со антибугарска содржина. Во тие написи главно се критукува либералната политика на Бугарија за издавање пасоши на државјани од земји кои не се членки на ЕУ, кои потоа ги користат овие пасоши за влез во земјите членки на Европската Унија и во Велика Британија.
Според британските медиуми, претходната влада на Бугарија многу лесно и брзо позитивно одговараше на апликациите за државјанство од земји нечленки на ЕУ, а особено од Македонија. Но, сегашната влада на Бугарската социјалистичка партија која ја презеде власта од мај 2013 има поинаква перспектива.
И британските, а дел и бугарски медиуми објавуваа написи во кои оценија дека луѓето кои добиваат бугарско државјанство воопшто и не планираат да живеат во Бугарија, туку пасошите ги користат за полесно доаѓање до работа во другите земји членки на ЕУ.
Досега, бугарски пасош се добиваше само со изјава за наводно бугарско потекло, кој никој не го проверуваше. Стравот на Британците е дека сите ови случаи сега лесно ќе можат да станат товар на британските социјални фондови, пишува порталот Индепендент Балкан њуз еџенси.

Насловот воопшто не одговара на вистината. Законот за бугарското државјанство бидува постојано ажуриран и бидејќи има случаи на луѓе да обезбедат лажни информации, режимот стана порестриктивен. Ако зборуваме за ГЕРБ, самите тие во 2010 година направија една голема рестрикциja, која се рефлектира во бројките за следните години - бидејќи прво треба да подадеш документи и чаk по некое време се разгледуваат и се издава декрет. Можат да минат 2-3-5 години додека се добие државјанство.

Ако има намалување во последните 2 години тоа е токму поради рестрикциите, како и поради силниот притисок од страна на власта во Република Македонија против граѓаните со бугарско државјанство.

Овие луѓе се постојано навредувани, против нив има непрестајна закани. Некои од нив одат во Европа и работат нелегално, само поради страв од репресии од страна на власта.

Насловот воопшто не одговара на вистината. Законот за бугарското државјанство бидува постојано ажуриран и бидејќи има случаи на луѓе да обезбедат лажни информации, режимот стана порестриктивен. Ако зборуваме за ГЕРБ, самите тие во 2010 година направија една голема рестрикциja, која се рефлектира во бројките за следните години - бидејќи прво треба да подадеш документи и чаk по некое време се разгледуваат и се издава декрет. Можат да минат 2-3-5 години додека се добие државјанство.

Ако има намалување во последните 2 години тоа е токму поради рестрикциите, како и поради силниот притисок од страна на власта во Република Македонија против граѓаните со бугарско државјанство.

Овие луѓе се постојано навредувани, против нив има непрестајна закани. Некои од нив одат во Европа и работат нелегално, само поради страв од репресии од страна на власта.

Ти навистина веруваш во ова што го пишуваш или само да се тропа на форумов???

Ти навистина веруваш во ова што го пишуваш или само да се тропа на форумов???
Разгледај малку форумот и види што е општото мислење за луѓето кои земаат бугарски пасоши.

Прочитај малку и за акциите на заплашување на луѓето кои посредуваат за земање бугарски пасоши. Провери дали оние кои го прогласија за фалсификатори се осудени. Само заплашување.

Имам пријател кој студира тука и не си зема бугарски пасош само затоа што се плаши од репресија. Редовно кога си оди до Виница го привикнуваат на гранцата за да го испрашуваат. На него му верувам.

Разгледај малку форумот и види што е општото мислење за луѓето кои земаат бугарски пасоши.

Прочитај малку и за акциите на заплашување на луѓето кои посредуваат за земање бугарски пасоши. Провери дали оние кои го прогласија за фалсификатори се осудени. Само заплашување.

Имам пријател кој студира тука и не си зема бугарски пасош само затоа што се плаши од репресија. Редовно кога си оди до Виница го привикнуваат на гранцата за да го испрашуваат. На него му верувам.

Живеев Бугарија 6 години и не зедов Бугарски пасош, никогаш не ме испрашувале за ништо на граница.

Живеев Бугарија 6 години и не зедов Бугарски пасош, никогаш не ме испрашувале за ништо на граница.
Кога не си земал,зашто да те изпрашуват на граница,нема потреба?!

Кога не си земал,зашто да те изпрашуват на граница,нема потреба?!

Па штипјанец погоре напиша дека неговиот другар кој што не си зел Бугарски државјанство постојано ги испрашувале.
Не му ја разбирам поентата.

Јас не знам тебе какви приказни ти кажуваат и во какви филмови сте ама јас имам пријатели и колеги кои веќе имаат бугарски пасош па никој не ги малтретира ниту ги заплашува.
Додека тие што посредуваат и треба да ги гонат бидејќи тие за таа услуга си наплатуваат и тие пари никаде не ги прикажуваат и не се оданочени и тоа нема врска со причината која ја кажуваш ти.Ама вие сакате се да си прикажувате дека е поради вас,а тоа е веќе тешко заболување.

И јас така.. Имам и документ за произход (демек дека имам бугарско потекло). Никој никогаш ниту ме прашал, ниту ме заплашил поради тоа.
Имам десетици ако не и стотици роднини, другари и познати кои имаат бугарски пасош или државјанство или лични карти и не знам ниту еден на кој некој од власта му вршел притисок.
Напротив, сега (помалку од една година наназад) властите во Македонија се соучесници во потврдувањето на наводното бугарско потекло, со тоа што ставаат печати (од МЗ и слични "органи") на изјава-документ со кој треба да се потврди дека родителите на лицето-апликант имале бугарско потекло.

Овие тутиве на форумов не допуштаат дека некои од лицата кои се занимаваат со посредништво всушност во некои случаи вршат и измама на граѓаните.

Јас сум пример дека ти ја напиша ЛАГАТА НА ГОДИНАТА.Живеев 7 години во Бугарија, никој ништо ми нема речено,во Македонија.Ама за обратното ти како Бугарин зошто не кажеш што прави Бугарската власт со луѓето со Македонско самосознание во Бугарија, внимавај и тука сум пример.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom