Колку Македонци станале Бугари?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Веб-сајт
www.macedonianspark.com
Бугарите велат 150 илјади Македонци во последниве неколку години добиле бугарски пасош и со тоа оставиле потпишан документ дека имаат бугарски корени. Така велат во Бугарија. Но, официјалната статистика на ЕУ вели нешто сосема друго.

Според податоците на официјалната статистичка институција на ЕУ, Еуростат, од 2002 до 2011 година Бугарија издала бугарски пасоши на 18.805 македонски државјани. По години тоа одело вака:
2002 – 1.369 пасоши; 2003 – 1.735; 2004 – 2.302; 2005 – 2.444; 2006 – 2.933; 2007 – 3.247; 2008 – 3.637; 2009 – 427; 2010 – 439; 2011 – 272.

Сигурно не е случајно тоа што временски, падот на издадени бугарски пасоши на македонски државјани се поклопува со визната либерализација за влез во земјите на ЕУ за македонските граѓани (19 декември 2009 година) и дозволата за увоз на стари автомобили (февруари 2010 година). Ова е само една мала илустрација за економските мотиви на невообичаено зголемениот интерес на Македонците за бугарски пасоши во последниов период.

Значи, според Еуростат зборуваме за 18.805 македонски државјани кои извадиле бугарски пасоши од 2002 до 2011 година или 0,91 отсто од македонските државјани.
Во Бугарија во 2010 година 900 личности добиле бугарско државјанство, а во 2011 година 600. Статистиката покажува дека најголем интерес за бугарски пасоши има во Македонија (44,4 отсто). Или ако пресметате, од издадените 600 нови бугарски пасоши, 264 Македонци во 2011 година добиле бугарски пасош, покажуваат податоците на Еуростат.
Освен Бугарија, за македонските граѓани атрактивни се и словенските и кипарските државјанства - 13,8 проценти од вкупниот број државјанства во Кипар и 9,3 во Словенија.
А.Д.
Извор: http://www.mkd.mk/makedonija/politika/kolku-makedonci-stanale-bugari

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-27112013-AP/EN/3-27112013-AP-EN.PDF

Мој денешен пост на другата тема за бугарски пасоши
Ха ха ова мора да го прочитате, фактите и бројките за бугарските пасоши на дело. Во јавноста се споменуваа десетици или стотици илјади бугарски пасоши. Е, па интересно е кога ќе излезат бројките. Еуростат направил статистика на новите државјанства и податоците за Бугарија покажуваат дека во Бугарија во 2010 година 900 личности се стекнале со бугарско државјанство, а во 2011 година 600 личности се стекнале со бугарски пасош. Од овие 600 нови бугарски граѓани 44.4% биле државјани на Македонија. Колку што јас се разбирам во математика, тоа значи дека во 2011 година 272 Македонци,а може добар дел од тие 272 македонски државјани биле и албанци што добиле бугарски пасош.

Дали некој конечно ќе се извини затоа што ја малтретира македонската јавност со глупости? 272 граѓани на Македонија се 0.01 процент од македонското население. Доколку Бугарија продолжи да дава пасоши на македонските државјани со ова темпо, тогаш сите Македонци ќе се здобијат со бугарски пасош во 2770 година. Зарем е можно сеуште да дебатираме за оваа тема по овие бројки?!? И како велат ако баба лаже, трап не лаже. Повелете официјални извори и линкови http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-27112013-AP/EN/3-27112013-AP-EN.PDF
http://novatv.mk/index.php?navig=8&vest=9763&cat=2

Еве уште малце податоци, објавени од еуростат , а анализата е на еден наш политичар(Ивица Боцевски) што ја коментира темава на ФБ.

2002 - 1,369
2003 - 1,735
2004 - 2,302
2005 - 2,444
2006 - 2,933
2007 - 3,247
2008 - 3,637
2009 - 427
2010 - 439
2011 - 272

Или вкупно за една деценија 18,805 македонски државјани извадиле бугарски пасоши. Според проекцијата на ЕУРОСТАТ Македонија има 2,062,294 жители, односно 0,91% од македонските државјани поседуваат бугарски пасош. Уште поинтересно е тоа што бројките очигледно паѓаат по 2008 година, а тоа не гледам дека кој било го коментира во нашата јавност.Затоа, повторно ќе запрашам ОД КАДЕ Е ЦЕЛАТА ОВАА ПАРАНОЈА СО БУГАРСКИТЕ ПАСОШИ?!?

Ќе почекам уште некој ден, да се соземам од оваа вест па после слатко ќе се изнасмеам :D

Сега само што завзедов позиција и ги чекам од некаде да се појават, хмммм знаете веќе кој.

Сега само што завзедов позиција и ги чекам од некаде да се појават, хмммм знаете веќе кој.
Леј ова ако е вистина ќе треба да се самобанираат засекогаш од форумов и да си стават чубрика на глава.

Леј ова ако е вистина ќе треба да се самобанираат засекогаш од форумов и да си стават чубрика на глава.

Не бе тие се тврд орев, одма ке ти изнајдат други статистики од нивното МНР со потпис од чичко Божидар Димитров;)

Освен Бугарија, за македонските граѓани атрактивни се и словенските и кипарските државјанства - 13,8 проценти од вкупниот број државјанства во Кипар и 9,3 во Словенија.
До сега немам чуено некој да поддал документи за државјанство од овие 2 земји, а особено.. Кипар??

Темава е едноставна, не одете офтопик. Нема да повторувам.

Во меѓувреме:
Висок претставник на бугарската амбасада во Скопје им понудил на отпуштените војници на АРМ да извадат пасоши преку амбасадата и на тој начин побрзо да дојдат до визата за белиот свет, каде што ќе можат со патниот документ на соседната држава полесно да најдат работа.

http://www.mkd.mk/makedonija/bugarskata-ambasada-im-nudi-pasoshi-na-otpushtenite-vojnici-na-arm

Значи, според Еуростат зборуваме за 18.805 македонски државјани кои извадиле бугарски пасоши од 2002 до 2011 година или 0,91 отсто од македонските државјани.

Ќе мора да заокружиме на над 20.000 ако не додадат и нас кои студиравме таму и после 2006 бевме принудени да извадиме документ за бугарско потекло со цел да го избегнеме плаќањето на големи финансиски средства за документ за привремен/постојан престој во Бугарија (лична карта), а немаме аплицирано за бугарско државјанство односно пасош.

И јас го почуствува бугарското во мене пред некој ден како се бори и грчи и сака да излезе од мене...ама тоа беше само еден дебел бугарски ќебап со чубрица. :D

pa sekoj saka da studira bez pari. No ne i po cena na dostoinstvo. Poznavam kosovari koi ziveat i rabotat vo bugarija i imaat fabriki i ogromni biznisi i ne sakaat da cujat da zemat bugarski pasos.
Primer za lugje so dostoinstvo.
A za eden fakultet da se prodadam ne fala. Podobro e da si dostoinstven. Sami kazuvate kolku ste eftini.
Ako si bil sposoben i tuka ke si zavrsel fakultet.

Neka cuknat uste po edna nula na sekoja godina i ke ja imaat realnata brojka.

Pa jas od 2008 do 2010 dodeka rabotev vo Internet kafe mi pominaa da ne preteram preku 200-300 lugje na koj im skenirav pasosi i dokumentacija i gi prakav na doticnata gospoza vo bugarija koja im posreduvase okolu dokumentacijata. Znaci eden bugariziran makedonec bara pacienti ovde a drugava ja brka rabotata tamu.
Koja para se somle tuka neam ni pojma kaj e sega toj lik. Znam samo deka na mailot vo sent mi e polno so fotokopii od pasosi od sega veke bugarizirani makedonci....

Ako jas 1 od 2.000.000 narod vo Makedonija mozam da posvedocam za podneseni 300 baranja togas sto se slucuvalo vo ostanatite mesta, gradovi...

Нема врска, ова ми стои како тотална местенка. Нема шанси толку малку Македонци да земале Бугарски пасош кога 99% од Македонците што се низ Европа ( и надвор од Европа ) на печалба се отидени со Бугарски пасош. Лично јас познавам најмалку 50тина луѓе кои имаат Бугарски пасош а ги извадиле во последните 2-3 години, а плус тоа познавам и посредници кои во тефтерите имаат запишано по најмалку 200-300 апликанти годишно кои чекаат пасош. Сигурно дека на сите нема да им дадат, ама на многу мал број ги одбиваат. Пример од 1000 апликации одбиваат максимум 100 или 200.

Ako jas 1 od 2.000.000 narod vo Makedonija mozam da posvedocam za podneseni 300 baranja togas sto se slucuvalo vo ostanatite mesta, gradovi...

Нeмој, не им турај "аргументи" у уста на Бугарите оти одма ќе ја применат познатата нивна логика:
1 = 300
2 000 000 х 300 = 600 000 000 Бугари у Македонија. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom