Вежби со сопствената тежина (bodyweight exercises)

• Креатор на темата Креатор на темата Anon
  • Време на започнување Време на започнување
Телото не познава дали е тег,дрво,цигли,сопствена тежина или било каков стрес,познава отпор при што ако направиш одреден стимул тој мора да расте,нормално со средена исхрана.
Здраво е да бидеш активен и да немаш висцерална маст,која се складира во стомакот,која е голем предизвикувач на кардиоваскуларни болести,дијабетис,проблеми со кичмата и рак.
Затоа треба да се вежба,за да се намали ризикот од овие болести,затоа што најефективно апче за спречување за тие болести е активноста.
Не сме создадени за седење,создадени сме за да бидеме активни и да ја трошиме енергијата.

при вежби со тегови или вежби со сопствена тежина телото прави повторувачки движења (шаблон)....поентата ми беше дека покрај повторливите движења на телото му требаат и непредвидливи (рандом) движења со отпор....бидејќи реалниот живот не е шаблонски....телото истренирано со шаблонски движења потешко се адаптира на непредвидени ситуации

не зборувам за обликувано и естетско тело.....зборувам за издржливо тело

Да ако го правиш со справи,но ако го правиш со слободни тежини,не само што се добива функционално тело,се добива и агилно и флексибилно.
Се е до начинот на вежбање,не е до типот на вежбите.
Пример за добро градено тело е кросфит.

при вежби со тегови или вежби со сопствена тежина телото прави повторувачки движења (шаблон)....поентата ми беше дека покрај повторливите движења на телото му требаат и непредвидливи (рандом) движења со отпор....бидејќи реалниот живот не е шаблонски....телото истренирано со шаблонски движења потешко се адаптира на непредвидени ситуации

не зборувам за обликувано и естетско тело.....зборувам за издржливо тело

Скроз си во право за шаблоните.
Ама грешка си ако мислиш дека кога вежбаш со тегови се‘ е шаблонски. И во вежбањето со тегови има ваков термин, мислам дека се викаше muscle confusion. Целта е на неколку недели да се менуваат вежбите и начинот на вежбање. Односно, штом телото и умот се навикнат на еден "шаблон", менуваш. Дури и една најпроста промена како менување на редоследот на вежбите игра голема улога и со тоа се постигнува ефект на тој непредвиден стрес што го спомнуваш.

Скроз си во право за шаблоните.
Ама грешка си ако мислиш дека кога вежбаш со тегови се‘ е шаблонски. И во вежбањето со тегови има ваков термин, мислам дека се викаше muscle confusion. Целта е на неколку МЕСЕЦИ да се менуваат вежбите и начинот на вежбање. Односно, штом телото и умот се навикнат на еден "шаблон", менуваш. Дури и една најпроста промена како менување на редоследот на вежбите игра голема улога и со тоа се постигнува ефект на тој непредвиден стрес што го спомнуваш.
fixed

Сепак, тоа зависи од поединецот и од комплексноста на тренинзите. Конкретно за вежби со сопствена тежина, месеци е премногу.

Сепак, тоа зависи од поединецот и од комплексноста на тренинзите. Конкретно за вежби со сопствена тежина, месеци е премногу.
Како ќе мериш прогрес ако ги менуваш вежбите толку често?

abe da ali mnogu e loso rasporedena tezinata taka..em vlece nanazad ranecot em so 5kg so gi turiv ramenjata mi umrea :D

Земи ранец, стаи тегови внатре(или некој супститут на тегови) :)

не е правилно со ранец за грбот, подобра опција му е каиш со тежини, а ова за елек и мене ме интересира ако најдеш пиши

dada znam za kaish so tezini ali ja na kej vezbam taka da ne e opcija...edino sindziri,ako znae nekoj kaj da najdam toa neka pise

не е правилно со ранец за грбот, подобра опција му е каиш со тежини, а ова за елек и мене ме интересира ако најдеш пиши

Како мислиш, не е правилно? :) Дој да ми го видиш грбот :)
Со каиш е боље да, али и ранец не смета ако го стегнеш убаво.

Како мислиш, не е правилно? :) Дој да ми го видиш грбот :)
Со каиш е боље да, али и ранец не смета ако го стегнеш убаво.
тежината не е распоредена убаво, влече надоле и страда р'бет, имам пробано не е згодно :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom