Њу Момент - Религиска Кампања

• Креатор на темата Креатор на темата iksimkd
  • Време на започнување Време на започнување

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Локација
Струмица
Македонската маркетинг-агенција "Њу Момент" е прогласена за најдобрата агенција за 2013 година на најголемиот Европски фестивал за адвертајзинг.

Освојувајќи пет Гран-при признанија и едно злато, "Њу Момент" беше најуспешна во конкуренција на 307 други агенции од 26 држави во т.н Нова Европа ( Северна, Источна, Централна, Јужна Европа, Русија и Блискиот Исток ) кои учествуваа со свои кампањи и решенија.

Има отворено и веб страна на која можете да ја дадете вашата поддршка, односно потпис за официјално признавање и формирање од Владата на РМ за Национален Ден на Толеранција за духовно и културолошко обединување на Христијаните и Муслиманите во Македонија.

Извор: Мотика

Морам да кажам дека прв пат кога го видов видеото ме остави без зборови. Не знаев дека агенцијата и видеото постојат, а ни најмалку неможев да замислам дека Христијаните и Муслиманите на едно толку малку и навидум безначајно место заедно се молам и ги толерираат меѓуверските односи.

Оваа кампања има целосна поддршка од мене и се надевам дека ќе успеат во намерата, обедување на религиите и спротивставените страни во Македонија и дека конечно ќе почнеме заедно да ги решаваме проблемите наместо поделени и раскарани во безизлезна ситуација и за двата народи.

ПС: Ако веќе има тема за ова тогаш избришете ја оваа. Јас не најдов и затоа решив да отворам нова.

Арна е рекламава ама тоа во реалноста некако не бидува

Како не бе....едните гледаат цркви да пикнат во секој ќош, па и во фонтани, другиве горат појачала и разгласи по џамиине..
...еден соживот, што да ти кажам, а како Њу момент ја сработил лажгата - којзнае колку милиони чини „продукцијава“....

Македонски адвертајзинг фирми (читај фирми за одлевање на милиони од буџет).....за креативност не ми се разговара....што па има врска со религија темава...

Тие на почетокот во Теќето се Бектеши ( секта ) дека во Исламот се забранети слики и обожување личности ( светци ). Знам имаше такво теќе во Канатларци ( Турско село во Прилеп ) "Дикмен Баба"/ Св. "Никола" и едно некаде Западна Македонија. Воопрочем како храм на Православни и Муслимани јас ја знам само полуразрушената црква/џамија во Штип. Ако ве интересира имаше книга за тоа на тема "Заеднички Храмови во Македонија".

Религиите во Македонија се извор само на проблеми и не гледам нешто корисно во моментов од нив. Тоа е што е..

Кампањава испраќа интересна порака, а во исто време ја тестира човечноста кај луѓето.. и безразлика на тоа кој колку пари испрал, 100 души да го променат начинот на размислување е успех. За повеќе резултат, треба повеќе (заеднички) труд.

бтв, темава не е за сеир и секој оф-топик ќе биде избришан.

btw темава е офтопик сама по себе.........религија и адвертајзинг, комбинација снова....у школо учи ги да си кинат глави меѓу себе, а на тв глуми идила, као пастине за белење заби, трљај цел живот за џабе...

Свесни сте дека за проблем се потребни двајца, но и за решение се потребни двајца. Како очекувате вие во Македонија да има соживот ако и двете страни постојано гледаат на крв спрема другите, додека живееме под исто небо? Се случија многу работи, лоши работи кои тешко се забораваат, но никој не ви вели дека треба целосно да ги заборавите, туку видеото ви испраќа јасна порака на меѓуверска толеранција и опростување на гревовите едни кон други. Зарем не е тоа и суштината на двете религии? Ако неможете да заборавите можете барем да опростите и да се потрудите за понатаму да не се случуваат истите грешки. Знаеме дека омразата меѓу двете вери и двата народи постои многу одамна, но зарем не сфаќате дека веќе е 21 век и дека воопшто не е добро да постои омраза меѓу двете главни религии во Македонија, но и било која друга држава. Ако постојано ја "негуваме" таа омраза, тогаш никогаш нема да исчезне, ќе се пренесе и на наредните поколенија од двете страни и така ќе живееме засекогаш или додека еден ден не се испотепаме меѓу себе едни со други. Времето на крстоносните војни помина одамна, нема потреба веќе од такви верски војни, луѓето треба сами да бидат свесни што е добро а што лошо без разлика на вера и етничка припадност, треба да ги тргнеме настрана предрасудите и да не дозволиме никој да не манипулира на верска и етничка основа. Знаете сите дека со верските фанатици може многу лесно да се манипулира, посебно во муслиманската вера тоа го има во изобилие, но време е на тие луѓе да им биде претставена јасната цел на религиите онака како што се напишани во верските книги а не како што им ги раскажуваат и вметнуваат во глава трети лица, а тоа е мир, соживот, толеранција и опростување.

Јас како Христајанин, ако може така да се наречам бидејќи еднаш годишно одам во црква и не сум многу по тие верски работи, можам да кажам дека Муслиманската вера во основа не ми пречи воопшто. Ми пречи оној дел од Муслиманската вера кој погрешно ја толкува таа религија и се осврнува кон насилство, тероризам, убивање невини луѓе и слично благодарение на трети лица на кои им се потребни такви луѓе за извршување на тие грозни цели поради сосема други интереси. Тоа е она што ми пречи и на што треба да работиме за промена. Македонија е мала држава со малку население, а верници има многу. Воопшто не би било тешко да се радикализираат тие верници ( од двете религии ) за некои цели на други луѓе кои ќе имаат корист од тоа. Погледнете ги само Египет, Сирија, Либија, Палестина, Ирак, Афганистан.... Примери има многу, но погледнете што се случува во овие држави, иако поголеми од Македонија, кога ќе се замешаат други интереси страдаат сите, дури и оние невините кои несакаат да имаат никаква допирна точка со војната на другите...

Толку имам да кажам на оваа тема, повеќе нема да пишувам ниту да реплицирам, а ако ви пречи темата поради било кои причини тогаш слободно модераторите нека ја избришат.

^ Не, не. Темата е таман. Доста беа теми на кои само се плукаме едни со други. Треба ваква тема за да поттикниме размислување за заеднички живот, соживот, како сакате наречете го. Убаво кажа, за проблем се потребни двајца. Е па ајде двете страни заедно да пробаме да го решиме овој проблем кој го имаме. Не е ич тешко, само треба желба за такво нешто...

Никој нема проблем со религијата, туку со припадниците на истата. Нема соживот се додека едните имаат "права", а другите треба да молчат и исполнуваат.

Вестите на Шител за инвестициски цунамија и општа благосостојба се детски играчки во споредба со оваа кампања.

Навистина изгледа многу симпатично, посебно во очите на странец, и тоа си е искористено од компанијата. Си добиле прво место, сите чуја за нив и си обезбедија пазар за некоја година. Браво за нив!

Ама од ова сите да се „свестат“ и да почнат да живеат во меѓурелигиски мир и хармонија? o_O Прашањево плаче за репликата на Кили...

Патем, оваа ли им е страницата?

http://www.newmoment.com/

Соединување на муслами и христијани нема да се оствари....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom