Корици на книги

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.412
Поени од реакции
6.017
Често ја слушаме изреката „не ги судете книгите според нивните корици“ најчесто во преносна, но и во буквална смисла.
Оваа тема е токму за нив, за кориците на книгите. Колку изгледот и дизајнот на корицата знаат да ве привлечат да ја земете книгата во рака и да ве заинтересираат за содржината? Од досегашното искуство колку кориците ја откриваат внатрешноста, замислата за физичкиот изглед на некој лик или воопшто целата атмосфера?

Блогот за книги, дизајн и култура casualoptimist направи сопствен избор на 50 најдобри корици за книги. Можете да ги погледнете на линков.

Во темава, изделете ги омилените дизајни и корици што ви го привлекле вниманието и образложете зошто токму тие.

Еве ги моите:

1. „Парфем“ - Патрик Зискинд

Parfem.jpg

Бидејќи главниот мотив и главната атмосфера во романот се мирисите и жените, но и мириси од секаков тип, дизајн со цвеќиња кои обликуваат женско тело е идеалниот избор. Не открива многу за приказната, сосема малку ја загатнува, а е одлично решение за да ве примами да ја земете од полица.

2. „Името на розата“ - Умберто Еко

image.jpg

Огромна стара книга (што би рекла една моја професорка - капитално дело) со излитени страници и кожени кафеави корици. Оддава впечаток на нешто древно и полно со знаење. Љубителите на книги веднаш ќе се залетаат по неа.

3. „Пеколен портокал“ - Ентони Бурџис

a_clockwork_orange.jpg

Можеби насловот на романот не е соодветен, но окото на ликот дефинитивно кажува повеќе и од самиот наслов. Нема да откривам повеќе заради оние што го испуштиле ова дело.

4. „Куцкамен“ - Хулио Кортасар

kuckamen.jpg

Бидејќи детството е игра и книжевноста е игра. Барем Кортасар ја сфаќа како игра, со различни стилови си поигрува со зборовите и прави една мешавина, скокајќи како детските нозе од една на друга плочка. А како поинаку би го претставиле тоа освен со креда на улица?

5. „Океан, море“ - Алесандро Барико

Okean_more.gif

Едноставно, но убаво, лирично и поетично. Смирено. Како самата негова проза. Погледот се губи во синилото на морето, спојувајќи се со небото. Обид да се пронајде точката што ги поврзува или обичен восхит. Откријте сами.

Постирајте максимум 5 дизајни со објаснување зошто токму тие корици се вашиот избор. Обично постирање сликички ќе биде избришано, бидејќи не е целта да ја претвориме темата во сликовница.

Хмм, добра тема, ме натера да размислам малку на оваа тема, и дојдов до заклучок дека досега не сум почнал ниедна книга само поради корицата, имам многу пребирлив вкус, а ретко оставам книга кога ќе ја почнам, затоа секогаш барам ривјуа и сл, да видам дали темата и стилот се по мој вкус. Затоа обично кога ми се свиѓа стилот на некој автор, гледам да прочитам се од него, затоа сега вртам помеѓу Ian Fleming и Edgar Rice Burroughs. Ова е најверојатно затоа што ретко кога корицата има силна врска со пишаниот збор во неа, само од корицата неможеш да предвидиш каква приказна има или стил на пишување.

Од друга страна пак неколку пати имам почнато некоја манга да читам само затоа што ми се допаднал стилот на цртање.

Еднаш само се напалив на корица, и не сум ги дал ептен за џабе парите. Океј, очекував нешто ептен појако. Со оглед на тоа што Читачот е ремек дело над ремек делата, а и тоа што немав појм дека Шлинк напишал раскази а не роман :confused: (да до толку не видов содржина што не видов ни во каква форма е пишувано делото). Но океј раскази, интересни ликови споени во една целина на крајот. Морам да ги пофалам Или-Или за совршените корици кои ги прават, бар мене ми се омилени од нашиве ајде “издавачи“ иако не сите го заслужуват тиа епитет.

А инаку секогаш одат кон овој тип на корици со уметнички слики. Омилена ми е долнава со девојката на плажа, а и таглајнот ми е ептен јак... и тој имаше голем удел во зимањето на книгата.

8v7-4E976D.jpg

Мора нешто да признaам а тоа е дека кај нашиве издавачки куќи, на Темплум книгите имаат убедливо најубави корици. Чиста уметност. Или-или се после нив па Табернакул и III. Све што има корица која шљашти ми е као ефтин мобилен со дизајн на патика.
Покрај тоа што Вокерка веќе спомна 2 од моите омилени би додал уште неколку

LOTR
The-Fellowship-Of-The-Ring-Book-Cover-by-JRR-Tolkien_1-480.jpg

Шега - Милан Кундера
SALA-Milan-Kundera_slika_XL_4454797.jpg

Игра во `ржта
3219839139_40b975a757.jpg

Самарканд - Амин Малуф
samarkand.png

Кога знам точно која книга сакам да ја купам воопшто не обрнувам внимание на кориците.

А онака, воопшто не ми се допаѓаат изданијата на издавачката куќа Три од едицијата 10 години вљубени во книгата и на пример одбегнувам да ги купувам. Само едно такво издание имам дома.
Конкретно на овие мислам
devojkata_so_biserna_obetka.png

А овие корици подолу ме натераа да ја читам Трејси Шевалие. Буквално. Многу ми се допаѓаат. И плус такви малечки во секоја ташна ми ги собираше.
sino.jpg

damata_i_ednorogot.png

padnati_angeli.png

И кога ќе ги споредиш овие изданија со првата горе, стварно е жално. :)

Во секој случај многу побитен е преводот внатре отколку корицата што е сосем друга тема :D
Ама да, знам да се изнервирам малку за вакви ситници.

Скоро никогаш не ми се случило да прочитам книга само затоа што ми се допаднала корицата. Попрво би ме привлекол насловот на книгата, или неколкуте реченици од задната страна, отколку самата илустрација. Впрочем повеќето книги (стари изданија, сепак) што ги читам се и без некаков дизајн на корицата - само насловот и името на писателот.

Е тоа ни направи интернетот - од таму да бараме писатели или книги, и веќе спремни да одиме во книжарница/библиотека и да го побараме наумениот наслов. Одамна не сум избрал книга од библиотеката онака случајно, него веќе си имам намислено неколку писатели во умот и барам што има од нив.

Инаку од поставените корици на темата ептен ми се допаѓа онаа од „Името на розата“, што и ме потсети дека редно време е веќе да ја прочитам таа книга.

Знам дека не бев доследен на темата бидејќи не прикажав ниту една корица, ама ете, некако не можев да издвојам некоја која ептен ми оставила впечаток.

Слики од корици од книги неможам да ставам ,но затоа ќе си го кажам својот став околу оваа тема.Мислам дека прво треба да се прочита кратката содржина на книгата(дали читателот ќе ја прочитита или само ќе ја земе за украс)па потоа да се создаде став околу книгата или корицата,а и откако ќе се прочита книгата и околу стилот на пишување на авторот може да се создаде став.Јас кориците речиси и не ги гледам кога купувам книга ,го гледам насловот и кратката соодржина,но и писателот на книгата,но нема да кријам дека еднаш ми се случило и заради корица да купам книга и не се покајав.Но во суштина не треба да се суди книгата по корицата затоа што и во најгрдата школка може да се најде бисер,ако претходно се отвори.

Изгледот на корицата и, уште повеќе, името на книгата го создаваат првиот впечаток, на сличен, ако не и на ист начин, како што се изградува впечатокот за луѓето и за многу други нешта. Би било убаво да се има тема и за наслови на книги :)
Се разбира, овој прв впечаток не мора да биде пресуден, последен, конечен. Тоа би било неправедно. Но, од друга страна, јас на пример не можам да бидам рамнодушен на наслови на книги како „Името на розата“, „Ангелот од западниот прозорец“, или „Големата и тајна претстава“.
Еве еден мој избор, за оние корици на кои што сега ми текнува, што не значи дека мислам оти се најубави. Но секако мислам дека се едни од поубавите:
the-angel-of-the-west-window.jpg

Bela-boginja-Robert-Grejvz_slika_XL_8693977.jpg
GRCKI-MITOVI-ROBERT-GREVS_slika_XL_9151229.jpg
slika-Osmica-Ketrin-Nevil-118335x640.jpg
Kapitol-Dina-II-Frenk-Herbert_slika_O_2995668.jpg
002188.JPG
Vrli%20novi%20svet1x1.jpg
a
27503881764004b447fb32bfb5.jpg

3. „Пеколен портокал“ - Ентони Бурџис

a_clockwork_orange.jpg

Можеби насловот на романот не е соодветен, но окото на ликот дефинитивно кажува повеќе и од самиот наслов. Нема да откривам повеќе заради оние што го испуштиле ова дело.

Книгата е неверојатна,но преводот катастрофален.Двапати го читав за убаво да го разберам,но вреди,во суштина одлична книга до корица до корица.

Книгата е неверојатна,но преводот катастрофален.Двапати го читав за убаво да го разберам,но вреди,во суштина одлична книга до корица до корица.

Океј ама не е тоа темата. Во 2 поста ја промашуваш. Нема да бришам, следните постови нека бидат за тоа што се бара во воведниот пост.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom