Првут (Перут) и Себореа

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Единствен негативен ефект што би рекол е што понекогаш знае да пече, особено ако подолго време не си ставил. Инаку го користам 2-3 месеци, и мислам дека го земав околу 800ден.
Незнам за кремава ја немам пробано, ама шампонот ненормално ме пржеше мене. A и немаше никаков ефект и се откажав.

Иначе, миење со Реконазол шампон 2 пати неделно а во меѓувреме со Бекутан. Ова ми помагаше месец - два, ама во последно време пак се врати првутот. Ваљда јаково сонце си го прави своето како што пиша некој погоре.

Фала многу за помошта планирам да го земам и да пробам да видам како е. Зошто до сега што немам пробано и освен кортико не знам нешто друго да помага со ефект. Е сега од време на време кога кожата ми е подобра помага и асквам лосион за мажи ама не долгорочно.[DOUBLEPOST=1408034249][/DOUBLEPOST]Иначе како што гледам за секој е различно. Мора да се проба за да се знае што е најдобро, освен кортико

Последно уредено:
Не знам дали има кортико, на гугл сам си барав лекови против себореа, и видов дека zinc pyrithione е лекот за тоа. Отидов до аптека, побарав било каква крема/шампон што соддржи zinc pyrithione, ми го дадоа тоа и за 3-4 дена ме излечи. Нешто што 1 година се обидував со секакви глупости од совети од доктори и други луѓе.

Ако не го користам подолго од 1 недела знае црвенилото да ми се наврати ама во помали размери, како и да е во споредба со се друго што користев кремава беше чудо.

Единствен негативен ефект што би рекол е што понекогаш знае да пече, особено ако подолго време не си ставил. Инаку го користам 2-3 месеци, и мислам дека го земав околу 800ден.
И јас ја зедов вчера. До сега се имам намачкано само три пати и веќе има ефект. Ме пече и мене кога ја нанесувам и после тоа некое време. Единствено ме плаши штом толку брзо има ефект да не е на база на кортико стереоиди, на кремава не пишува но сепак не значи дека нема.

Avene - Cicalfate крема чини околу 600 денари, ја земав по совет од модераторката на здравје (ping сунце моје @AlternativeF ) за друга цел, ама приметив дека помага за дерматитот, се мачкаш навечер, сабајле нема ни чешање, ни црвенило.

И јас ја зедов вчера. До сега се имам намачкано само три пати и веќе има ефект. Ме пече и мене кога ја нанесувам и после тоа некое време. Единствено ме плаши штом толку брзо има ефект да не е на база на кортико стереоиди, на кремава не пишува но сепак не значи дека нема.

Ова најдов на нет
http://www.reinehaut.com/download/Blue_Cap012009.pdf
Blue Cap® preparations do not contain either corticosteroid or cytostatic.

Но и ова http://www.canadiensensante.gc.ca/recall-alert-rappel-avis/hc-sc/2004/13264a-eng.php
Health Canada is warning consumers not to use Blue Cap Shampoo and Blue Cap Spray due to the presence of Betamethasone-21-propionate, a topical corticosteroid (steroid), found in the shampoo and the potential of a similar substance found in the spray, neither of which are declared on the labels.

Како и да е, сите статии во врска со Blue Cap и присуство на кортико стероиди се од 2004 и претходно, нема ништо од поново време. Не знам дали го промениле составот и сега пак се на пазарот, или повторно ги соддржат истите стероиди

Avene - Cicalfate крема чини околу 600 денари, ја земав по совет од модераторката на здравје (ping сунце моје @AlternativeF ) за друга цел, ама приметив дека помага за дерматитот, се мачкаш навечер, сабајле нема ни чешање, ни црвенило.
Дали е на кортико стереоиди или не???? Зошто почнав да се сомневам во овие препарати се неако води кон кортико стереоиди. Барем се што пробав до сега и што има ефект. Грегор дали имаш пробано до сега со РОЈАЗОЛ крема ??[DOUBLEPOST=1408299201][/DOUBLEPOST]
Ова најдов на нет
http://www.reinehaut.com/download/Blue_Cap012009.pdf

Но и ова http://www.canadiensensante.gc.ca/recall-alert-rappel-avis/hc-sc/2004/13264a-eng.php

Како и да е, сите статии во врска со Blue Cap и присуство на кортико стероиди се од 2004 и претходно, нема ништо од поново време. Не знам дали го промениле составот и сега пак се на пазарот, или повторно ги соддржат истите стероиди
Јас веќе ја користам кремава и има ефект до сега. Со тоа што се јавува пецкање кога ќе ја ставиш посебно ако има сонце. Се плашам да не има кортико стереоиди во неа бидејќи ако е така не е добро посебно ако ја користиш подолго време. Ова со извештајов од Канада е сериозно пошто претпоставувам ретко има некоја држава што ги проверува лекарствата што се увезени.

Последно уредено:
Ха исто и мене Blue Cap ми врши работа, случајно жена ми во аптека и го препорачаа и ми го купи, не ме лечи она скроз да ја снема, но на пример ако ми излезе денес црвенило вечерта се мачкам и сабајлето немам ништо, после истото се случува по недела две и така ја третирам сабореава, барем преку ноќ црвенилото го снемува, наместо да чекам два дена за да се смири, е сега лупењето си постои и со кремава и без неа. Исто така има Блу Кеп и шампон за глава, го купив и него ама немаше никаков ефект од него за разлика од кремава што е изненадувачка. Инаку точно кога ќе ставам од неа на лицево пече пржи мама ебаа и тоа пржи баш само тамо каде што е црвенилото (се бори со сабореата хехе и фрла бомби ваљда), е сеа дали е кортико или не е ама баш ми е гајле искрено.

На Blue Cap му дадов фора неколку месеци. Сега го користам второто паковање. Можам да казам дека мислењето ми е некаде на средина. Не го чисти перутот 100%, ама подобар е од производи како: Eucerin, Alpecin, Fitoval. Цената му е околу 400ден. Внимавајте со производи како Реконазол/Кетоконазол, не се за долготрајна употреба, се за привремено! Долготрајна употреба може да ви направи поголема беља.

Кетоконазолот колку време може да се користи непрекинато? И колку време пауза се прави ??

Мене блу кеп шампонот за глава ама ич не ми помогна ко што пишав погоре, ти викаш второ пакување користиш а? Ти го чисти првутот скроз или делумно ден два и после истото, пошто секој ден со него да се бањаш малце некако е чудно, плус мало е пакувањето :)

Кетоконазолот колку време може да се користи непрекинато? И колку време пауза се прави ??
Не се користи непрекинато, туку како што пишува во упатството. Ќе се измиеш неколку пати, обично два пати неделно се доволни за да го прекине првутот. После не го користиш се додека не почне да те чеша скалпот, или како превенција еднаш месечно.

Гледам нема многу интерес за темева изгледа сите најдоа по некое решение или се разочараа. Кој знае ? Јас ќе си кажам за мене: Уште сум на Blue cap и го правам мачкањето со паузи од неколку дена до една недела и потоа пак од почеток :-)

Јас мака мачам веќе 2 години ми е по 2-3 месеца во акутна фаза, па по 1 месец мирување.

Имам идено на 3 дерматолози и ми имаат кажано дека не се знае зошто настанува, често знае да биде наследно (ако имал некој во семејство). Се јавува по синусоида, значи имаш периоди на смирување и периоди на влошување, нема лек што може да го излечи трајно, но некогаш има случаи на долги ремисии со години.

Не се јавува само на скалпот, може да ти се јави на челото, по должината на рбетот, брада, на нос, на гради. Работава е што многу чеша и пецка, тоа што се собира првут големо чудо, со миење ќе испадне, ама чешањето знае да пизди.

Воглавном викаат дека летен период се смирува, пошто сметаат дека себорејата, стручно себореичен дерматитис, дисебореичен дерматитис, го предизвикува габичка, која под дејство на УВ зрачење умира, па така ако често се изложуваш на сонце летен период знае да се намали. Но и ова е индивидуално.

До сега имам користено: кетоконазол (шампон), кортикостероиди се, не смее да се користи често, најмногу 1 недела, додека го користиш се е во ред, што ќе престанеш се е по старо.

Сега го користам Алпецин А3 и сум задоволен до некаде. Во принцип може да се користи неограничено, пошто нема кортико, ама нагласено ми беше 2 пати неделно со шампонот, останатите со бекутан шампон.

Терапијата секогаш се спроведува индивидуално, од страна на дерматолог, на некој му одговара на некој не. За воспалените лојни жлезди на лице имам користено Адвантан, за лушпите по глава Белосаликс, за чешањето на скалпот Синодерм гел. :pos:

Воедно пијам и Летизен, по препорука на дерматолог, за да ми се намали чешањето, пецкањето и сите тие тако звани „субјективни“ чувства што полудуваат.

Последнава докторка ми препорача да: не пијам кока кола, да намалам каве, цигари, лута, зачинета храна, да не се вртам многу на сонце (поради то што кај мене е проширено на чело и на брада), да намалам стресен живот, да зголемам физичка активност.

Имам приметено дека во стресни периоди се влошува и да знаеш дека е точно, стресот излегува на кожата.

Ако те интересира нешто повеќе слободно прашај. :icon_lol:
[DOUBLEPOST=1419928100][/DOUBLEPOST]
Ама веќе 2 години се влечам со проблемот, прво мислев дека е на психа, тоа чешање, пецкање, ама после почна да покажува видливи знаци на дерматитисот, не мора секогаш да биде црвено како на сликата на Сусаро, доволно е кога ќе погледнеш на огледало со зголемување и да видиш како лојните жлезди се подувани, со нееднаква големина...

Последниот дерматолог, конечно воведе нова терапија што многу помогна, за жал кремите се кортикостероидни и не смејат да се користат долго, пошто кожата добива стероидна зависност, се појавуваат капилари и слично. Но од време на време по 3-4 дена мачкаш, па мирен си по 1 месец.

Што да се прави дедино. :icon_lol:

Едит: пробајте и со оние шампони со сулфур, сапун од боров јаглен од докторс, се што е на база на салицилна киселина помага за отстранување на лушпите.
--- надополнето: 29 август 2013 во 01:12 ---

А те чеша, пецка челото, линијата каде ти почнува косата? Ако не те, седи и уживај. :)
[DOUBLEPOST=1419928284][/DOUBLEPOST]Gregor, ova sto go opisuvate e problem so gabicna infekcija vo kombinacija so bakterii. Za se ova postoi resenie, bez lekovi, bez kortikosteroidi. Aparat koj se vika zapper i raboti na princip na frekvencii moze da go resi ovoj problem za kratko vreme. Osven ova deluva na paraziti, virusi, sto znaci deka ke bidete mirni vo sezona na grip, nastinki, site okolu vas ke smrkaat, a vie ke nemate problem. Ako ste zainteresiran, ostavete kontakt, za da vi ispratam poveke informacii za aparatot[DOUBLEPOST=1419928334][/DOUBLEPOST]
Гледам нема многу интерес за темева изгледа сите најдоа по некое решение или се разочараа. Кој знае ? Јас ќе си кажам за мене: Уште сум на Blue cap и го правам мачкањето со паузи од неколку дена до една недела и потоа пак од почеток :)

Последно уредено:
Цел скалп ми е црвен од гнасава, пече и чеша до даска. Почнав нуларица да се шишам пошто се смирува колку-толку на скалпот. На лицето од двете страни на носот, брадата, сега во последно време и у центар на чело почна да црвенее. Исто како што реков зад уши и понекогаш на градите ми излегува. Сериозно, едвај чекам да средам здравствено осигурување овде и да најдам некој добар дерматолог, човек не може да се социјализира од ова :icon_lol:
Ova za zal ne mi izgleda kako da e sostojba koja moze da se ignorira. Poveke mi izgleda kako gabicna infekcija koja se siri. Veruvaj na patalec, a ne na gatalec. Znam kako izgleda da go prezivuvas ova. No jas najdov resenie za vakvata sostojba. Postoi eden aparat koj moze da ti pomogne da gi ubies ovie gadinki koi ti go zagrozuvaat zdravjeto i od vnatre, a na kozata e samo sporeden efekt.Raboti na princip na frekvencii i ubiva bakterii(duri i esherihija coli), paraziti, virusi. Osven za ovaa sostojba ke go koristic cel zivot i ke zaboravis na nastinki, gripovi,pomaga pri truenje so hrana, protiv tetanus i mn. drugi problemi.Ako te zainteresira proveri na google za zapperot na Hulda Clark. Mozam da ti pomognam vo vrska so ova, ako vo megjuvreme ne si nasol resenie, vo sto najiskreno se somnevam. Ako ti e potrebna pomos seuste pisi, ke kontaktirame

Ova za zal ne mi izgleda kako da e sostojba koja moze da se ignorira. Poveke mi izgleda kako gabicna infekcija koja se siri. Veruvaj na patalec, a ne na gatalec. Znam kako izgleda da go prezivuvas ova. No jas najdov resenie za vakvata sostojba. Postoi eden aparat koj moze da ti pomogne da gi ubies ovie gadinki koi ti go zagrozuvaat zdravjeto i od vnatre, a na kozata e samo sporeden efekt.Raboti na princip na frekvencii i ubiva bakterii(duri i esherihija coli), paraziti, virusi. Osven za ovaa sostojba ke go koristic cel zivot i ke zaboravis na nastinki, gripovi,pomaga pri truenje so hrana, protiv tetanus i mn. drugi problemi.Ako te zainteresira proveri na google za zapperot na Hulda Clark. Mozam da ti pomognam vo vrska so ova, ako vo megjuvreme ne si nasol resenie, vo sto najiskreno se somnevam. Ako ti e potrebna pomos seuste pisi, ke kontaktirame
Јас сум заинтересиран да го решам проблемов доколку постои можност и реално решение. Те молам пиши ми.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom