Зошто се напуштаат македонските села?

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Moj dobar drugar od detstvoto e po poteklo od svetinikolskite sela. Vo vreme na socijalizmot negovite se preselile vo Skopje neli navali narode. Tatko mu rabotese vo zelezara sega ima 200 evra penzija,majka mu nema nisto. Drugarov vo vreme na sdsm imase nekoja ubava drzavnicka rabota,ama koga dojdoa na vlast vmrovcite mu dadoa korpa i sega vozi kombe za 13000-15000 mesecno. Zenet e imaat i dete zena mu e bez rabota. Nema den da ne kukaat i plačat,sto e normalno so tie primanja se cudam kako vrzuvaat kraj so kraj.
E sega, tatko mu ima golemo imanje ko so rekov vo nekoe svetinikolsko selo. I kuka ubava taka zjapa prazna.Negoviot brat si ostanal tamu i si raboti zemjodelie isto i negovite deca. Nekolku godini edno podrugo zemaat ubava para od bostanot i dinjite,godinava vika preku 20.000 evra zemale samo od toa. Pola da mu se trosok znaci 10.000 evra cisti samo od bostan i dinji. Kade e mlekoto sto go prodavaat (imaat 10 kravi i dosta ovci),pa kromidot,imaat i grozje,prodavaat i vino i sirenje. Brat mu od seloto ne kuka,ima bmw od 20.000 evra a ovie *skopjanive* ni kola nemaat.
Najcudna rabota vo seta ovaa prikazna e toa sto bratot(cickoto) od selo go vika tatko mu na drugarov cela familija da si dojdat tamu i zaedno so nego i nivnata familija da se fatat na rabota. On ke im pomognel za sve na pocetok,kuka golema imaat malce ke se potsredi i gotovo,zemjata gi ceka. Plus i vika zemja za kupuenje bespari ima kolku sakas. Znaci gore dole sigurni mesecni primanja od najmalku 1000 evra a može i daleku poveke od toa. Tatko mu na drugarov e zemjodelec,i pokraj toa sto e vo penzija uste e vitalen i moze da si raboti zemjodelie.
Ama nejkat ni da pomislat da odat tamu,ni drugarov,ni tatko mu,ni zenite. Samo kukaj od jutra do sutra. A tamu gi ceka sve na tavce poslano,samo za rabota treba da se fatat. Toa e.

Во Макеонија има села до кои се стигнува само со магаре и не знам до кога ќе се чудиме зошто луѓето се селат од селата.

....има села до кои и со магаре е тешко да стигнеш, немаат вода, немаат телефон...но затоа неколкуте старци таму имаат интернет киоск...проект на владата на рм...иако немаат комјутери

Moj dobar drugar od detstvoto e po poteklo od svetinikolskite sela. Vo vreme na socijalizmot negovite se preselile vo Skopje neli navali narode. Tatko mu rabotese vo zelezara sega ima 200 evra penzija,majka mu nema nisto. Drugarov vo vreme na sdsm imase nekoja ubava drzavnicka rabota,ama koga dojdoa na vlast vmrovcite mu dadoa korpa i sega vozi kombe za 13000-15000 mesecno. Zenet e imaat i dete zena mu e bez rabota. Nema den da ne kukaat i plačat,sto e normalno so tie primanja se cudam kako vrzuvaat kraj so kraj.
E sega, tatko mu ima golemo imanje ko so rekov vo nekoe svetinikolsko selo. I kuka ubava taka zjapa prazna.Negoviot brat si ostanal tamu i si raboti zemjodelie isto i negovite deca. Nekolku godini edno podrugo zemaat ubava para od bostanot i dinjite,godinava vika preku 20.000 evra zemale samo od toa. Pola da mu se trosok znaci 10.000 evra cisti samo od bostan i dinji. Kade e mlekoto sto go prodavaat (imaat 10 kravi i dosta ovci),pa kromidot,imaat i grozje,prodavaat i vino i sirenje. Brat mu od seloto ne kuka,ima bmw od 20.000 evra a ovie *skopjanive* ni kola nemaat.
Najcudna rabota vo seta ovaa prikazna e toa sto bratot(cickoto) od selo go vika tatko mu na drugarov cela familija da si dojdat tamu i zaedno so nego i nivnata familija da se fatat na rabota. On ke im pomognel za sve na pocetok,kuka golema imaat malce ke se potsredi i gotovo,zemjata gi ceka. Plus i vika zemja za kupuenje bespari ima kolku sakas. Znaci gore dole sigurni mesecni primanja od najmalku 1000 evra a može i daleku poveke od toa. Tatko mu na drugarov e zemjodelec,i pokraj toa sto e vo penzija uste e vitalen i moze da si raboti zemjodelie.
Ama nejkat ni da pomislat da odat tamu,ni drugarov,ni tatko mu,ni zenite. Samo kukaj od jutra do sutra. A tamu gi ceka sve na tavce poslano,samo za rabota treba da se fatat. Toa e.

Ај уште еднаш и сите ова да го прочитаат.
Еве и пример ист таков од Неманци или со Њ треба незнам.
Таткото пензионер-односно земјоделец си е во Њеманци.Синот во СКопје на асфалт. Ама се затворива фабрики и двајцата со жената дома.
Таткому таму во Њемнци земја,крави лозје,многу вреден.Стар човек.
Неколку години мизеруваа тука и уште мизеруват,чекат од тоа што ќе донесат зетот и ќерката па да јадат - не се вратива назад.
Кој е од таму сигурно го знае случајот. Сите бегат од мотика.
Јас на сите би им дал таквите обавезна лектира „Добра земја“- Перл Бак
Има и многу други вакви случаеви (палнчани од населба Хиподром)

Ај уште еднаш и сите ова да го прочитаат.
Еве и пример ист таков од Неманци или со Њ треба незнам.
Таткото пензионер-односно земјоделец си е во Њеманци.Синот во СКопје на асфалт. Ама се затворива фабрики и двајцата со жената дома.
Таткому таму во Њемнци земја,крави лозје,многу вреден.Стар човек.
Неколку години мизеруваа тука и уште мизеруват,чекат од тоа што ќе донесат зетот и ќерката па да јадат - не се вратива назад.
Кој е од таму сигурно го знае случајот. Сите бегат од мотика.
Јас на сите би им дал таквите обавезна лектира „Добра земја“- Перл Бак
Има и многу други вакви случаеви (палнчани од населба Хиподром)

се жалеше дека нема работа за ќерките и зетоите твои..
дај им ја нив таа книга, купи им земјиште и направете се земјоделци.

Насловот требало да биде зашто се НАПУШТИЛЕ македонските села ? ..најкраток одговор поради економски причини и подобар зивот од истите причини поради кои се случуваат сите мигации секаде во светот.А сега посоодветно би било зашто се НАПУШТА Македонија да се запрашаат одговорните ....зашто денес поголем е процентот од градовите што ја напуштаат Македонија поради економски причини отколку од селата

О колку сакам тоа да го направам,а и наскоро ќе го направам
-----------------
Но има и други,обратни примери
Кои е од Младо Нагоричани знае,па и кумановци и тие се таму.
Пред 14-15 години,таткото технолошки вишок,мајката исто,синот завршува школо,работа нема и да има се знае колку може месечно да се заработи и дека нема никогаш да купи тазе свинско месо туку само српски кобасици,и од тие причини нивниот син си се враќа во Младо Нагоричане со младата невеста и детенце и почнуват. Земја колку сакаш. Купуват за почеток и некоја крава.И работат не се срамат што работат и што се на село. И се уште се таму и никогаш повеќе нема да дојде во Скопје а тука беше роден.
Татко му и мајка му не сакат да се вратат,срамота од комшии,граѓани се прават а родени таму во Младо Нагоричани. Куќата има е на почеток на селото од лева страна на првиот рид(оти тоа М.Н. е многу расеано)
Е овакви примери се почесто ќе среќаваме,на ова дете сега 30 + години да му ја нудиш Германија или Италија нема да прифати,има пари и овде.

Drugar mi ne treba nisto da kupuva,i zemja i kuka i zemjodelska mehanizacija go ceka,kukata vo Skopje moze da ja dadat pod kirija pa ako ne im cini na selo pak da si se vratat. Gi imaat site sansi da probaat bez nikakov rizik,nitu finansiski nitu so smestuvanje. Ama ne. Poarno e da kukaat i da ziveat kako goltari i cel svet da im e kriv. Vistinata e deka na nikoj od niv ne mu se raboti. Prosto i ednostavno.

чукундедо ми своевремено лебот го вадел како бавчанџија се дури не станал трговец и после аргати му е работеле бавчата. На деда ми му остајл аманет ,, внучко пај шо ќе прајш ама земјоделец немој никогаш да бидиш, оту проклетија јет животот бавчанџиски,,.

чукундедо ми своевремено лебот го вадел како бавчанџија се дури не станал трговец и после аргати му е работеле бавчата. На деда ми му остајл аманет ,, внучко пај шо ќе прајш ама земјоделец немој никогаш да бидиш, оту проклетија јет животот бавчанџиски,,.
И наместо земјоделец, шо станал. Грацки лунгур?

Трговец станал, секс шоп отворил.

Аирлија...Почнал со колчиња за тутун и бавча, па после како што невестите му барале димензии се префрлил на дилда.
За машке муштерије да се здрави и живи козите од комшијата. (Изгледа тогаш е таа поговорката настаната Да му умре козата на комшијата)
Во тоа време само едно торно ти требало и за еден ден можеш да истружиш 30-40 дилда како на зафрканција.
Сега се измодерија со ова новиве работи како вибратори, стимулатори на клиторис, кукли и слично.

У кое село?
Горе кај пато.

Windfucker Да да. Истотака од тогаш е настаната поговорката ,,масовно е на цело село,,.

Онтопик: Се напуштаат поради неосовременета инфраструктура која не овозможува оптимален развој на сите региони без дополнителни вложувања од страна на приватниот сектор со средства обезбедени од различни извори при што цената на инвестициите не го дава бараниот производ.

Ам шо ќе прајш во 21 век насело? Ќе копаш ниви и ќе сереш по ливадине, посебно па у Македонијава наша кај шо може да те казнит инспекција зш сереш на отворено? Ам дојди в град или појди странство да те виде Госпо!

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom