Забранет влез за Роми во новиот Аква парк

• Креатор на темата Креатор на темата Forrest Gump
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Па нормално е дека денеска е полесно да бидеш црнец или ром од порано, но мене ми се чини тебе ти пречи тоа....

Ne mi preci be momak, mi preci aurata ili oreolot sto go imaat vrz niv, slika na ugneteni (kakva sto mozebi imale vo minatoto) slika preku koja dobivaat poeni pravejki se nevini, a golemiot del od niv se daleku od toa. Nacin na koj polesno mozat da dojdat do vnimanie. Seto toa vekje sega, kako sto rekov, vo pogolemiot del prerasna vo attention whoring.

Lesno e na denesnicava da bides crnec, rom ili druga 'target' grupa za koja ima takva slika (od minatoto). Ako nesto ne ti prija, slobodno obvini za rasizam. Coveckiot sektor na Anima Dundi, samonareceni pacifisti, vednash ke se aktivira.

Абе ајде немој сега да се прајте енглези, барем за ромите сите знајме каква е ситуацијата, ретко кој Македонец ги смета нив за луѓе.

Абе ајде немој сега да се прајте енглези, барем за ромите сите знајме каква е ситуацијата, ретко кој Македонец ги смета нив за луѓе.

A ti mislish deka samo vo Makedonija e takva sutacijata? Mozebi ne izrazeno na tezok nacin, no na poblag da. Diskriminacija seuste ima za zal, i ne ja opravduvam, jasno. Ama fintata e sto toa se pocesto e zloupotrebeno da se dojde polesno fo nekoja cel. Samo sakam da ja opfatam posirokata slika za vakvite problemi.

A ti mislish deka samo vo Makedonija e takva sutacijata? Mozebi ne izrazeno na tezok nacin, no na poblag da. Diskriminacija seuste ima za zal, i ne ja opravduvam, jasno. Ama fintata e sto toa se pocesto e zloupotrebeno da se dojde polesno fo nekoja cel. Samo sakam da ja opfatam posirokata slika za vakvite problemi.

Да не ја носиме темава пак накај другите националности и заштитените панди, дека е така, така е како што велиш. Но конкретно за Ромите стварно ми е жал, зошто моментално се најмалку моќни се истураме на нив, кога не можиш по магарето удри по самарот.
Сепак , ваква забрана која би важела за секој Ром е стварно безобразна, не сите роми чепкаат по канти и крадат и не сите роми чепкаат, питаат и крадат по нивна воља.

еве другар ми што учеше средно со мене (Ром) беше одличен четири години без попуштање од професори на фората дека е Ром, детево си работеше преку лето, по хемија најдобар во генерација, си упиша факултет, си студира, има висок просек. Зошто него никогаш ниту некој го дискриминирал, ниту се пожалил на нешто такво, ниту па го вратиле од парков?
Не зезајте ајде, дискриминација. Сите што работеле или работат на базен ќе ви потврдат дека има норми што се запазуваат. Да сте на базен и да се фрлаат до вас било кои луѓе по гаќи, нечисти, со рани, одма ќе се дерете на вратарот или спасувачот како ги пуштиле.

Од толку споредби на Македонија со западот, во секој можен поглед, се плашам ако некој ден на Французиве му текни да се обесат на лустерот дома , дека следниот ден пола Македонија ќе се испобеси.

Ромите се дискриминирани од страна на Македонците и не само дискриминирани, туку и омаловажувани максимално, а и тепани онака од кеф. Забрана по пол, раса , националност итн итн на јавни места е кршење на најосновните човекови права. Доколку има кодекс ова она тоа е друга работа, но тој кодекс треба да важи за сите.
Немој после да се чудиме ако на нареден попис се зголеми бројката на Албанците заради пишување на Роми како Албанци, зошто бројката на Ромите во Македонија не е за потценување.

Врска нема ова, си го тупна и остана жив.

Кај биле дискиминирани, во што се дискриминирани ајде со примери не вака од памет вадено.

Македонците немаат најсјано мислење за дел од Ромите ама со причина.

Каде си видел Македонка да пушти 10 деца да просат на улица? Каде има Македончиња да те тегнат за маица да им дадеш пари па ако речеш немам да ти вика ти ибам мамата се да ти умре. Кај Македонка ќе те влече 5 минути на плоштад и да те колне ако не и дадеш пари? Каде си видел Македонка на камени мост да остави бебе да се пече на сонце како во рерна и да чека пари?

Колку наши има едвај врзуваат крај со крај и мизеруваат ама не ги гледаш на улица да те тормозат.

Кај го има тоа заради боја на кожа да имаш гарантирана стипендија и упис на факс? Кој е тука дискриминиран?

Македонците се толку утепани што сами си одзедоа право да раководат со државата ти за дискриминација ќе ми збориш, во моментов ни Д нема од дискриминација.

Шетни до Словачка, Чешка, Унгарија и Франција па јави ми се за дискриминација.

Само да се мрчи за нешто.

Врска нема ова, си го тупна и остана жив.

Кај биле дискиминирани, во што се дискриминирани ајде со примери не вака од памет вадено.

Македонците немаат најсјано мислење за дел од Ромите ама со причина.

Каде си видел Македонка да пушти 10 деца да просат на улица? Каде има Македончиња да те тегнат за мајца да им дадеш пари па ако речеш немам да ти вика ти ибам мамата се да ти умре. Кај Македонка ќе те влече 5 минути на плоштад и да те колне ако не и дадеш пари? Каде си видел Македонка на камени мост да остави бебе да се пече на сонце како во рерна и да чека пари?

Колку наши има едвај врзуваат крај со крај и мизеруваат ама не ги гледаш на улица да те тормозат.

Кај го има тоа заради боја на кожа да имаш гарантирана стипендија и упис на факс? Кој е тука дискриминиран?

Македонците се толку утепани што сами си одзедоа право да раководат со државата ти за дискриминација ќе ми збориш, во моментов ни Д нема од дискриминација.

Шетни до Словачка, Чешка, Унгарија и Франција па јави ми се за дискриминација.

Само да се мрчи за нешто.

За такви работи средно училиште, факултет, имаат права бидејќи некој и налага така на државата. Но каде што работат приватници, во различни јавни места и тоа како се дискриминирани. Лично знам за пример каде што ром среден исто колку и македонците со него и во облека и во хигиена, го запре обезбедувањето на врата во една од скопскиве дискотеки со образложение вие можите да влезите ама цигани не можи така газдата нареди. Како треба после тоа момче да се почуствува ?
Ај кажи ми ти мене во која македонска населба влегле алфите да тепаат се живо пред нив ?
А тоа за питањето, само ќе кажам никој не пита од кеф. Ќе речиш зошто не работат. Па што да работат кога немаат ни дом ни своја земја ни ништо.
И к*р ме боли како праеле во Словачка и во Финска и во Франција, ако прават така не значи дека е тоа правилно, аман веќе не значи дека на европејците господ лично му кажува што е исправно, а што не е.

За такви работи средно училиште, факултет, имаат права бидејќи некој и налага така на државата. Но каде што работат приватници, во различни јавни места и тоа како се дискриминирани. Лично знам за пример каде што ром среден исто колку и македонците со него и во облека и во хигиена, го запре обезбедувањето на врата во една од скопскиве дискотеки со образложение вие можите да влезите ама цигани не можи така газдата нареди. Како треба после тоа момче да се почуствува ?
Ај кажи ми ти мене во која македонска населба влегле алфите да тепаат се живо пред нив ?
А тоа за питањето, само ќе кажам никој не пита од кеф. Ќе речиш зошто не работат. Па што да работат кога немаат ни дом ни своја земја ни ништо.
И к*р ме боли како праеле во Словачка и во Финска и во Франција, ако прават така не значи дека е тоа правилно, аман веќе не значи дека на европејците господ лично му кажува што е исправно, а што не е.

Вадиш примери од памет. Пред мои очи двајца мои другари не ги пуштија во диско мене ме пуштија, и што сеа зарем не е тоа дискримимација дека можеби едниот имал крив нос а другиот прљави патики, зашто да е тоа помала дискриминација од тоа што некој бил Ром? Што не се бунат другариве што нив не ги пуштаат. Ајде јас ќе се бунам за дискриминација што во двдтека на времето во центар ми рекоа не може, немаш лична карта од овде у стил може да не им вратам филм (ќе им го украдам). Ајде сеа ќе плачам дека сум дискриминиран, глупости на квадрат. Некој твој другар не го пуштиле и сеа сите биле дискриминирани, глупости на квадрат.

За алфите не почнувај тема да не почнам и јас да кажувам дека полиција ако реши да тепа не прави никаква дискриминација туку тепа таму каде ќе и наредат, не ме терај да идам у бесмислени политички теми.

За просењето има и Македонки што немаат скршен денар па не просат и не те тегнат на улица и не прават по 10 деца, така да немој тоа да ми го буткаш како аргумент зашто бедни има од сите етноси ама само еден го гледаш на секоја раскрсница и кај секој контејнер.

Дискриминација, како да не.

Вадиш примери од памет. Пред мои очи двајца мои другари не ги пуштија во диско мене ме пуштија, и што сеа зарем не е тоа дискримимација дека можеби едниот имал крив нос а другиот прљави патики, зашто да е тоа помала дискриминација од тоа што некој бил Ром? Што не се бунат другариве што нив не ги пуштаат. Ајде јас ќе се бунам за дискриминација што во двдтека на времето во центар ми рекоа не може, немаш лична карта од овде у стил може да не им вратам филм (ќе им го украдам). Ајде сеа ќе плачам дека сум дискриминиран, глупости на квадрат. Некој твој другар не го пуштиле и сеа сите биле дискриминирани, глупости на квадрат.

За алфите не почнувај тема да не почнам и јас да кажувам дека полиција ако реши да тепа не прави никаква дискриминација туку тепа таму каде ќе и наредат, не ме терај да идам у бесмислени политички теми.

За просењето има и Македонки што немаат скршен денар па не просат и не те тегнат на улица и не прават по 10 деца, така да немој тоа да ми го буткаш како аргумент зашто бедни има од сите етноси ама само еден го гледаш на секоја раскрсница и кај секој контејнер.

Дискриминација, како да не.

Македонките што немаат скршен денар имаат барем дом и адреса на живеење, им стигнува социјална помош од државата, имаат двор или нива па ќе насадат компири, домати, пиперки, ќе завртат некоја кокошка....
Како бе мислиш човек што живеј под мост( и тоа бркан од еден мост на друг) да се снајди сам во животот. Кои услови им ги нуди државата нив, стипендија на факултет ?
Многу е добро вака од пред компјутер да си пишуваш како некој требало да се труди, оди еден ден под мост нема ни првата вечер да ја преживејш.

кој од вас би влегол в базен ако пред него се капе внатре некој гнасен на кој мрсулите му течат од нос и копа на шо ли не и плус се измоча внатре?

Jaс имам видено и македонец и албанец и турчин, што е дебел, мириса на пот и му течел мрсул од носот.
И на македонците им течат мрсули во зима.

на кој македонец му даваат стипендија ако има просек 3 и редовно оди на школо?
на кој македонец му е одобрено бесплатно да студира?

Незнам јас ни кој зема стипендија.Искрено.

Нема ти што да ми кажуваш јас многу добро знам кој, што и како мочат таму без око да им трепне но факт е дека повеќето се цигани иако има и наши. И ова е причината затоа што оваа последна година не одам а и немам такви планови да одам на базен.

Ова е состав на мокрачата, која и од македонец, албанец,турчин, ром, србин,германец го има истиот состав:

Urine-Composition.jpeg

Незнам како мокрачата од ром ќе те оштети а од македонецот ќе има антибактериско дејство кон тебе, но мокрачата е иста.

...дали знаете вие дека секој Ром средношколец зема месечна стипендија од 10 000 или 12 000 денари,не можам да се сетам која е точната сума и тоа без разлика на просекот.
Tи ова сериозно??!?

Tи ова сериозно??!?

Зема како не. Возат најнови модели на Mercedes Class автомобили, имаат палати а дел од нив питачат ради хоби.

оn> Не е вистина!Партиска книшка функционира. Човек не може да добие место во интернатот со субвенција од владата 3000 денари за да седи бесплатно,а камо ли да зема 12.000 денари. Уствари, како би земал и на кој начин? Ги има многу што цел месец рмбаат во некоја конфекција,притоа завршиле факултет но од немајкаде работат тука за 9000 денари и не им доаѓа редовно таа плата, како и пензии социјална помош од 1800 денари нега за инвалиди итн. А некој затоа што одел на школо зема 12.000 денари? Ај малце логиката вклучетеја.

Button-Turn-On-icon.png

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom