Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
за што поточно сакаш да се дискутира?
вака општо кажано во кратки црти би било: демократија сигурно немало така да не знам на која политика поточно се мисли..освен ако не е таа за освојување нови територии и воведување нови закони..културата и религијата биле наметнати...биле воведени ригорозни закони...македонците немале право на избор ... се бореле да се ослободат од османлиската власт... и на крај се ослободиле замисли..
од тој период ми е познато (како и на повеќето, Илинденското востание)
но што со животот тие 5 века на Македонецот.
На пример за Српско-знам, за Бугарско-знам,море и за Грчко.
Ама еве за под Турско,неколку прашања.
Дали ни бил признаен идинтетот.( што се подразбира под поимот,Каури.)
Дали била дозволена и признаена црквата.
Дали образованието било на мајчин јазик и до кој степен.
Ги потурчувале останатите народи и ги терале да го научат нивниот јазик, да бидат нивни робови и да ја прифатат нивната вера.Каур (ако не грешам)мислам дека значи неверник.
За остатокот не сум баш сигурна,моја теза е дека штом ја наметнувале својата вера и ги потрчувале најверојатно не би требало ни црквите да ги признаваат,а на кој јазик се комуницирало... па сигурно се снашле некако... плус и денес употребуваме доста турцизми во нашиот секојдневен говор.
од тој период ми е познато (како и на повеќето, Илинденското востание)
но што со животот тие 5 века на Македонецот.
На пример за Српско-знам, за Бугарско-знам,море и за Грчко.
Ама еве за под Турско,неколку прашања.
Дали ни бил признаен идинтетот.( што се подразбира под поимот,Каури.)
Дали била дозволена и признаена црквата.
Дали образованието било на мајчин јазик и до кој степен.
Османлиска или Османска е едно те исто разликатра е во тоа што Османлиска е најблизу до оригиналот devleti Osmanli а османска е словенска транскрипција.Не е погрешно ни едното ни другото.Според мое мислење историјата на Османската империја е и наша историја.
Да појаснам:
Во склоп на Османската империја живееле повеќе народи меѓу кои и нашиот Народ. Но нејзино време не постоеле национални држави
Зошто го користиш изразот Османлиска наместо Османска?