Тајната на добрата пица

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Се имате напоменато, јас да си кажам дека го достигнав совршенството на тестото. Нема тајна, само користење на меко брашно за пици Тип 00, се друго имам пробано и било само приближно до ова што го добивам сега. :)

Кај има такво брашно кај нас?
Јас обично со тип 400 ја месам и ја оставам да нарасне убаво, па пак ја размесувам убава е топ до душе, ама ако има кај нас вакво брашно ќе пробам да видам.

Кај има такво брашно кај нас?
Јас обично со тип 400 ја месам и ја оставам да нарасне убаво, па пак ја размесувам убава е топ до душе, ама ако има кај нас вакво брашно ќе пробам да видам.

images

Еве како изгледа за да знаеш што да бараш, барем кај нас само на Дивела го има ова тип 00. Јас го купувам од Веро 64 денари е, а пред некоја недела го видов и во Карфур.
И јас ја премесувам по два пати и ја оставам убаво да стасува ама има разлика со ова брашно, баш е онаква воздушеста зошто е меко брашно, дури толку меко што и на прстите ќе го осеќаш. :)

Фала за темава!

За втори август ги викнав сестрами на пица и пробав тесто со 10% гриз. Нема да верувате ама тестото ми испадна супер. На едно видео на интернет гледам во тестото ставија 20% гриз ама мислам дека е премногу.
Соодносот е во грамови.
Внучињата се изнајадоа, сите ја пофалија пицата тадури и керками што уште ја учиме да јаде не смееше никој да и припари ( има 2 години и е тешок џимрија). Мислам се прејадовме сите.
Не ставив маслиново масло туку обичен зејтин. И не се сети никаква разлика.

images

Еве како изгледа за да знаеш што да бараш, барем кај нас само на Дивела го има ова тип 00. Јас го купувам од Веро 64 денари е, а пред некоја недела го видов и во Карфур.
И јас ја премесувам по два пати и ја оставам убаво да стасува ама има разлика со ова брашно, баш е онаква воздушеста зошто е меко брашно, дури толку меко што и на прстите ќе го осеќаш. :)
Сигурно има нешто и до тоа. Комшивка ми од Германија ми даваше некои зачини(ќесичка со мешавина од зачини веројатно наменета за пици, содржеше и оригано) кои се ставаат и се мешаат во доматен сос, па да одстојат во сосот некое време, па подоцна се премачкува пицата и се редат одозгора содржините.
Ем го омекнува тестото тој сос со зачини, плус користеше исклучиво маслиново масло. Таа користеше гауда кашкавал и германска салама, ја има и овде во Кам, нешто слично на чајна.
Пицата долго време после печење остануваше мека. Ако ја сретнам пак, ќе допишам во темава како се викаат тие зачини.

Сигурно има нешто и до тоа. Комшивка ми од Германија ми даваше некои зачини(ќесичка со мешавина од зачини веројатно наменета за пици, содржеше и оригано) кои се ставаат и се мешаат во доматен сос, па да одстојат во сосот некое време, па подоцна се премачкува пицата и се редат одозгора содржините.
Ем го омекнува тестото тој сос со зачини, плус користеше исклучиво маслиново масло. Таа користеше гауда кашкавал и германска салама, ја има и овде во Кам, нешто слично на чајна.
Пицата долго време после печење остануваше мека. Ако ја сретнам пак, ќе допишам во темава како се викаат тие зачини.

Тоа е тоа. Пицата ја прават сите состојки но само финесите како посебни тревки во сосот со нивни правилен сооднос ја прави пицата незаборавна.
Баш би сакал да пишеш каква салама користи ( како се вика фирмата точно што ја произведува саламата). А зачинот за пица е веке „мастер левел“ тоа би било супер доколку го дознаеме

Зар некој треба да ви каже што зачини да ставите ? Јас ставам црн пипер , босилек , оригано и малце рузмарин во пасата сосот.

Најважно е тестото , тестото мора да се замеси со павлака со голема масленост , малце масло , вода и лажичка шекер и сол , и најважно да отстои во фрижидер 30 мин. Ова го најдов како оригинален рецепт од пица мајстор.

Зар некој треба да ви каже што зачини да ставите ? Јас ставам црн пипер , босилек , оригано и малце рузмарин во пасата сосот.

Најважно е тестото , тестото мора да се замеси со павлака со голема масленост , малце масло , вода и лажичка шекер и сол , и најважно да отстои во фрижидер 30 мин. Ова го најдов како оригинален рецепт од пица мајстор.
Добро, колку треба павлака во тестото? Мислам колку проценти павлака во однос на брашното? Колку од смесата треба вода, брашно, зејтин, сол, шекер и павлака?
Инаку јас тестото го правам со млеко ама квасецот го растопувам во малку вода остатокот ми е на млеко.

Добро, колку треба павлака во тестото? Мислам колку проценти павлака во однос на брашното? Колку од смесата треба вода, брашно, зејтин, сол, шекер и павлака?
Инаку јас тестото го правам со млеко ама квасецот го растопувам во малку вода остатокот ми е на млеко.

600 гр. брашно
180 мл. вода
50 мл. масло
лажичка шекер и сол
малку квасец
павлака 400гр. со поголема масленост.

Најважно е што водата ја мешаш со павлаката , маслото ,шекер , сол и малку квасец. Потоа го додаваш брашното и масло по потреба (дополнително)

Откако ќе се замеси тестото се дели на два дела и се става да одмори во фрижидер 30 мин.

Ова тесто е извонредно меко и вкусно.

600 гр. брашно
180 мл. вода
50 мл. масло
лажичка шекер и сол
малку квасец
павлака 400гр. со поголема масленост.

Најважно е што водата ја мешаш со павлаката , маслото ,шекер , сол и малку квасец. Потоа го додаваш брашното и масло по потреба (дополнително)

Откако ќе се замеси тестото се дели на два дела и се става да одмори во фрижидер 30 мин.

Ова тесто е извонредно меко и вкусно.

звучи како добар рецепт ке го провам.
Фала ти на рецептот, па кога ке направм бујрум да го пробаме

звучи како добар рецепт ке го провам.
Фала ти на рецептот, па кога ке направм бујрум да го пробаме

Направи го , само за водата треба проценка , зависи од брашното , може и повеќе ќе треба .:)

Направи го , само за водата треба проценка , зависи од брашното , може и повеќе ќе треба .:)

нормално, тестото ке каже само. Сепак фала ти уште еднаш.
ако го читаше форумов од почеток, пишав дека можно е да се става кисело млеко во пиците во една пирцерија во Велес. Така да најверојатно ја прават со кисело млеко бидејки им е поевтино. Инаку има логика да е со павлака кај подобрите пицерии.

Го најдов паковањето, вака пишува:
Fuchs Pizza Gewürz
Zutaten: Paprika, Thymian, Oregano, Majoran, Basilikum, Chillies, Rosmarin.
Старо ми е пакувањето, веројатно е ова
Или ова:
fuchs-pizza-gewa-1-4-rz-873.jpg

За саламата, па имате и Златиборац домашна салама, слична е како чајна, дома сме правеле и со Мега чајна па супер испаѓаше. Не сум барал можеби има и кај нас ваков сет на зачини.

Abe narode Makedonski!
Samo sto gi procitav site strani od temava i se prasuvam:
"Ima nekoj od Makedonija jadeno originalna PIZZA NAPOLETANA" i toa spremano po doma vo kujna???????????

Imam vpecatok deka site ste za Zalenje!(Bez navreda)
Inkau sum Ogromen obozavatel na Pizza i sekogas si spremam doma !
A sto izleguva na krajot videte od slikive od poslednata Pizza pravena so Makedonsko brasno (Najevtinoto am NAJUBAVOTO za Pizza vo Makedonija kupeno vo KAM Market)sto Extra go poracav da mi go donesat vo Avstria.

Recept i postapkata se najvazni.

Vo Makedonija imase samo edna Pizzeria vo Skopje koja pravese pravi PIZZA Napoletana so Certifikat od Napoli!!!
Posto ziveam vo Avstria letoska koga bev na Godisen extra odev vo Skopje ama nazalost i bea udreni katancite(Ja zatvorile).Zosto ne znam.Negde po Kejot bese.
Eden kelner od sosednata kafeana mi rece deka Mozebi ce ja preseluvale.

Eve vi adresa pa Skopjani rasprasajte se:

GUSTO Pizza & Vino
BBSF llc - Emil Stefkov
Indirizzo: Kej 13. Noemvri
Cap: 1000
Citta': Skopje
Regione: Regione di Skopje
Nazione: Repubblica di Macedonia
Continente: Europa

Attachments

• 20150203_173843.jpg
    20150203_173843.jpg