Гранит ќе гради телекомуникациска кула на Водно – ќе биде висока 155 метри

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.721
Поени од реакции
14.788
Футуристичка телекомуникациска кула во која ќе бидат сместени предавателите на македонските оператори и антенски систем за контрола и мониторинг на радиофреквенциите ќе се гради во близина на врвот на Водно, на 500 метри источно од Милениумскиот крст. Покрај современата телекомуникациска опрема, во рамките на објектот со вкупна висина од 155 метри ќе се изгради ротирачки ресторан со панорамски поглед на главниот град, но и административни простории на помала површина на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) и на Министерството за внатрешни работи (МВР). АЕК деновиве потпиша договор со градежната компанија „Гранит“ од Скопје за реализација на зданието кое ќе се гради во наредните 60 месеци. Вредноста на договорот изнесува 1.084.706.000 денари или над 17,6 милиони евра.

За овој објект со истата градежна компанија е потпишан уште еден договор во висина од 24,6 милиони денари во декември минатата година. Проектната документација за телекомуникациската кула ја изработи друштвото за производство, услуги и промет „Билд“, додека ревизијата на проектот ја изведе „Балкан консалтинг“. Заедно со основниот договор, финансиската конструкција на ова здание ќе изнесува околу 18,1 милиони евра. Проектот предвидува и инсталирање на високо софистицирана опрема за контрола и мониторинг на радиофрекфенциите и современа антенска опрема.
Кулата ќе биде повисока и од зградата на МТВ (70 метри) и од висококатниците на Џеваир Холдинг во Аеродром (135 метри).

http://www.build.mk/?p=26765

Нешто налик на ова?

За ова се работи. (Крстот е во позадина).

c2eD0Fe.jpg1

Значи, скоро со идентична височина со Скопскиот Монт Еверест, планината над планините, врвот над врвовите, неповторливото Водно.

Па ово нема ни у Београду,или има ......?
Авалски торањ
images

Футуристичка?
Футуристичка?

Некој ги измешал апчињата сабајлево.Или воопшто не ги испил.А интересно е зошто МВР со свои канцеларии таму? :cautious:17, 6 милиони - отприлика 17 км. автопат, на пример од Долно Коњаре до Стрезовце.Да се намалат трагедии како пред неколку дена со 6-те загинати.

Ако вистина ќе се направи како на сликана во #2 тогаш ќе биде чист фејл. Подсеќава малце на тие футуристички изгледи од Стар Варс филмовине.

А што фајде ќе има од оваа кула, па да мора да плаќа секое семејство по 2000 денари, а?
Ако е за приватните оператори тогаш нека си издвојат они од милионските буџети, зошто од наш џеб?

Скопје се` повеќе личи на Тбилиси, или vice versa.
Како два идентични социјални експерименти да се случуваат на две различни места.
Чудно...

Не ја сфаќам потребата на чудово. Знам дека многу други големи градови имаат, али мислам дека не ни е потребна, зашто имаме одлична комуникација и вака...
--- надополнето: 7 јули 2013 во 21:59 ---
.А интересно е зошто МВР со свои канцеларии таму? :cautious:

Канцеларија на МВР во голема комуникациска кула се знае што значи...

Не ја сфаќам потребата на чудово. Знам дека многу други големи градови имаат, али мислам дека не ни е потребна, зашто имаме одлична комуникација и вака...

И мене ме чуди, посебно што мобилните оператори ни се пикнати по кровови од зградиве, којзнае каков партал од зрачење праат.....ако ова значи нивно разретчување или отстранување, нека градат уште 5 вакви ако треба, ама ако не....кој К!?
А што речи, што додати за ротирачкиот ресторан :facepalm:, пак она под крстот ќе дреме празно ко чавкарник.......личи ова на уште 18 милиончиња фрлени без памет и за к**ташак....

Ова би требало да биде некоја advanced technology for spying , не ми се верува да е нешто друго .

Футуристичка? Јас мислев се на барок ќе се тера. Иначе локацијата не ми се допаѓа, проектот е добар. Според мене на СЦГ ќе биде многу подобро, ќе го става Крстот во сенка и некако не ми идат на таа локација две такви масивни конструкции. Башка земјиштето на врвот не е за таква градба, Крстот почна да пропаѓа па набиваа железа да не ни се случеше Кривиот Крст во Скопје.

Колкупати реков да не спомињате StarWars LOTR и такви мити митски фабулозни изградби. Све читаат овие умоболните и прифаќаат здраво за готово. :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom