Тешка сообраќајка-Регистрирани 6 жртви

• Креатор на темата Креатор на темата Beck's
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Eee шо се жалите за лошите патишта?Па гледајте колку е добро со Скопје 2014, барем нешто се изгради.А и возите брзо, не пратите знаци.
Супер се патиштата.Само немаме сите правилни барокни возила за тие брзини.

добро знае некој кој се луѓево? Пошто ова со иницијаливе е сра.е работа, ко да се работи за криминалци па иницијали

Абе што е со сообраќајкиве во последно време, ептен зачестија? :/

ти и да внимаваш-има други кои не пазат, така да не се само патиштата „виновници„
И што се чудите - Зарем не сте се запрашале кои се’ и какви се’ не зедоа дозволи

Човек да не помисли да патува, стана работата! Не знам бе зошто не внимаваат, возат како луди и освен тоа што сами ќе се убијат туку ќе настрадаат и други заради нив.

Во овој случај едната кола сигурно поминала на другата линија при што дошло до судир. Па возачите се криви, гледаш дека патот е тесен намали ја брзината не мора да глумиш Шумахер ебате!
Иначе вчера или завчера еден будала прегазил девојка во Струга, која починала на лице место!

Иначе и јас вчера се спасив од еден будала таксист. Излагам од паркинг, ама внимавав, само малце излегов за да видам дали доаѓаат коли и застанав, а добро што застанав, сред град се налетал таксито 80 км/ч можеби беше, и кога ме виде мене почна да кочи како луд, јас останав на место. Помина будалата, имаше место за камион да помине ама го фати паника, сигурно мислел дека ќе излезам јас одма. Па недај боже дете да претрча преку улица, со таа брзина детето ќе леташе!

Најмалку патиштата се криви, возачите се тие кои треба да внимаваат, Господ ти дал памет искористи го бе!

Само оваа година загинаа скоро на истото место околу 10 луѓе..катастрофа катастрофа :( автопатот е ужас !
Таму (Катланово-Велес) знакот е 80... а со 80 и во ѕид да се мавнеш поверојатно е дека ќе преживееш.
Куманово - Крива Паланка е 60 км на час...а на некој места има и 50, а слободно може да се вози 100ка...до возачите ќе да е.

Жално за сите загинати во несреќата....
Јас сум убеден дека причина за несреќата е мнооогу поголема брзина на движење од дозволеното на двете возила. За да дојде до експлозија кај двете возила, мора да се случил удар со огромна сила, а таков удар се добива со огромна брзина......
Ако двете возиле се движеле со пропишаната брзина (претпоставувам на тој дел е 50-60) ,ќе имале време да реагираат и доколку и не успеат, последиците не би биле вака катастрофални...Дури и само едното возило да возело со прописна брзина, помала би била штетата и последиците...
За жал, во 99% од сообраќајните несреќи причина е човечкиот фактор и во во 99% од овие несреќи причина е несоодветна брзина......
Па мајку му, зарем толку е тешко да возиш со брзина која ја пишува на знаците....Ако возиш многу побрзо од дозволеното, можеби ќе стигнеш некои 20 мин. побрзо на целта (на 100 км. растојание).
А вреди ли за 20 мин. да го ризикуваш својот живот и животот на сопатниците во возилото?
Во случајов, се плашам дека возачот на БМВ заради убеденеста во моќта и безбедноста на возилото, ја ставил на коцка безбедноста на целото семејство...И за жал изгубил...
Не постои безбедно возило доколку не се управува според условите на патот....
За информација , NCAP тестот за фронтален удар се прави со брзина од 64 km/h, симулирајќи директен судар на две возила кои по препоставка се движат со брзина од 55 km/h (разликата во брзините симулира абсорбција на енергијата при удар на двете возила) . Значи производителите на автомобили и NCAP ви гарантираат добра заштита и безбедност на таа брзина (под услов да се користат појаси, и да биде опремено возилото со воздушни перничиња)...колку побрзо од тоа , толку помала безбедност и потешки последици...
Затоа, следете знаци и внимавајте на патот..Бидете вие господар на возилото...Ако оставите возилото да владее со вас....лошо,многу лошо..
Не сакам со овој пост да мудрувам или да делам памет, само сакам да изнесам некои факти кои се битни за безбеден сообраќај, а згрозен од секојдневните вести за тешки сообраќајни несреќи и голем број загинати....

Да голема трагедија , дури страв да те фати да се фатиш за волан ...лоши патишта и брзи возила .

Човек може да загине и дома во куќа/стан, може и на пат(дури и највнимателно да вози), може и на работно место, може и на улица и.т.н.
Ако човек се плаши од смртта тогаш не треба ништо да прави и треба да седи забарикадиран во 4 ѕида !
--- надополнето: 30 јуни 2013 во 12:01 ---
mnogu,mnogu zacestija soobracajkite
zalno sto celata familija zagina

Премногу брзо се вози ... дури и на патишта кои не се во состојба да може да се вози брзо, се вози брзо дури и во градски средини, низ населби, а за на автопат да не правиме муабет ... кога некој го гледаш во Автокоманда/Ск на пр. дигнал преку 100ка(а дозволено е до 70км/ч макс.) тогаш што ќе остане за на автопат(преку 200км/ч)-а дозволено е до 120 км/ч(на автопат) !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom