Лустриран славен македонски писател

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Многу ми се интересни ваквите теми. Не само на форумов туку и општо низ шатра-патра муабети со ојлевци-дојлевци.
Значи за секоја работа истите луѓе ама баш секогаш имаат став, ги пратат сите вести и ги знаат подобро од тие што ги напишале вестите. И секогаш критикуваат една и иста страна или ја фалат една и иста. А понекогаш посуптилно еднаш од 50 пати ќе завземат став од противникот. Пошто нели се независни, не се партиски определени. хехе. Неопределени жими да не кажам што.
И недај боже да имаш поинакво мислење одма тебе ти ја лепат етикетата ти си од овие или оние.
Како и да е во врска со темава збор два. На мојата фамилија кумуњарите расипани ни ја плакаа мајката. Некои други фамилии и луѓе што сум слушал од муабети или од нивни раскажувања истотака ни криви ни должни гадно наебале. Факт е дека штетата е одамна направена и тоа не може да се промени. Но Вистината (со големо В) треба и мора да се дознае. Нема никакви оправдувања за злодела и за криење на Вистината.
Ете ја, иде Вистината, дома ќе ти ја пратат.

Напредни сне ние. Не чекаме појче писма, сеа на телевизија чекаме да ни ја кажат вистината.

(Се разбираме.)
Сум кажал ја во моено УМС, сите вие бугараши сте до трето колено на камени оток да ојте. Ова српско било и српско ќе останит!

Затоа што во периодот кога го правел тоа истото не било казнено дело. Системот му дозволил. И баш тоа е лустрацијата, расчистување со минатиот систем, комплетно разорување на неговата матрица и физички (со забрана на тие луѓе да вршат функции) и културолошки (со уништување на се што тој систем создал). Комплетно маргинализирање и шикантирање на неговите остатоци и поддржувачи. Од тој аспект, лустрацијата се спроведува перфектно.

Ако е така тогаш да расчистиме бе.(а како што гледам и одиме натаму)

Одиме натаму до тој степен да од 50 лица еден биде писмен во смисол сеуште да не му е гзот продаден а душата под кирија и да нема партиска книшка(И секако да не е кодош бар во месен комитет за ветено вработување метлар ете дотаму сме,и ми имаат кажувано луѓе на кои е вршен притисок а и ВИДОВ САМ посебно за избори луѓе од кои бараа да потпишат и они дека ќе најдат 15 гласови за да останат в канцеларија арно ама дечкото остана доследен или прав Македонец и им рече Ебете се бре па и без неговиот глас и тие 15 пак победи гвујо(нео) а него од администрација го шибнаа метлар да биде па месец не помина и замина од државава, без сомнение и јас исто би постапил.

Да прогласиме под итно протекторат, и Македонскиот јазик,Култутра, фолклор(буквално се што се развивало во "матрицата" да го прогласиме за УДБАшко и кодошко, нерелевантно и историски неисправно, па оттука Македонскиот јазик и Нација се измишљотина на Тито со помош на Блаже конески и остали(па и славко), да ги маргинализираме и шикантираме Рацин, ваташките деца,габерот,Џинот а да го величиме Александров, Михајлов и прометеј, да го величиме Албанското знаме, па поголеми злосторници од Хашките случаи после 1991 НЕМА и овде власта свесно за фотелја ги амнестрира оние кои гореа живи луѓе кои со ножеви се потпишуваа врз работници и им набодуваа гранки истите тие убија 8 бранители и направија таков масакр каков што немаме видено цели декади вклучително и втора светска војна т.е продава гз и му чучнува на Али(кој е исклучок на политичката сцена по успехот-во исполнувањето на волјата на електоратот, дали оти е паметен и тие околу него, или оти нашиве се троскот глупи незнам)и заедно со него промовираат нови споменици овај нови вредности...по Бугарски.

Од тој аспект, лустрацијата се спроведува перфектно.

Од никој аспект Лустрацијата не се спроведува перфектно, тој збор не би го одбрал.

Понапред убаво напиша тоа требаше да го сторат оние кои не го сторија значи периодот од 91-95 што пак не враќа на она Б.Ц е Крив, Б.Ц е Смит а Гвујо е Нео а.к.а Киану ривс и он лично ќе ја реши со Матрицата бидејќи е the chosen one :vozbud:

Но едно нешто забораваат.

Everything that has a begging has a end.

Ало бе, извадете ги и дркајте го на Славко и на стиховите! Дали некој од вашите роднини имал проблеми во кариерата и животот и дали ваш роднина има лежено затвор поради КОДОШИ? Ако не, продужете да го дркате на Славко! Кај мене во фамилија некои подалечни роднини имаат СТРАДАНО поради кодоши (комшии, "пријатели", колеги и сл)!!! Дедо ми лично си го има видено досието кое го воделе за него, превише кодоши! Прабаба има ЛЕЖЕНО ЗАТВОР и ПОЧИНАТО ТАМУ поради тоа што зборела и дејствувала за независна Македонија. Другиот прадедо добар дел од животот има одено потајно на црква вртејќи се наназад по цел пат да види дали некој го следи!

Ако вашите предци биле пички и кодошеле продужете да викате Грујо е крив, ја знам моите колку биле унаказени од таквите како Славко!

Ако некој и некои имаат направено лошо против моја фамилија, па и општо биле зло за нечии судбини не ме интересира дали ја имаат напишано и самата библија

Е јас втор ќе се задткам сега.(баш за независна Македонија, па Македонија тогаш се оформи и народот сакаше да оди со останатите Народи.

Мој прадедо е убиен значи стрелан при крај на војната нормално целта била ебана воденица и земја и бидна и тоа да ги дознаеме кодошите и сега што???

Баба ми убаво ми рече, останав без татко ама неќам ни на душманот тоа да му се случи, инаку мојот пра дедо е стрелан не поради нешто друго туку поради тврдоглавост исто е и со другите оти и тие што го искодошиле му кажале да се скрие извесно време и дека се ќе помине ама овој ербап да се направи епа тоа е тоа, џабе си ги ранел партизаните и си јадел ќотек од Бугарите затоа за на крај твоите да те отепаат.

Инаку имам и борци во фамилија(ама ете и жртви ама ни наум не ми дошло да се одмаздам на правнуците на кодошот кои се тука оти за една воденица 25 хектари земја и за наместениот ми тврдоглав прадедо не се тие виновни-туку неговата тврдоглавост што неќел да почека недела две да се расчисти кој е кој и партизаните сватиле дека "тоа е човекот храната што им ја давал од воденицата" ама дури три дена откако го убиле) а имам и полицајци кои ги обезбедуваа тогашните високи државници кога беа по странство, имам и воени лица и тоа кадарни со докторат кои се во во АРМ и 300 обуки ама џабе бре кога денес повеќе кодошењето е насочено против нас и кон нас отколку кон непријателите или лажните пријатели.

Никој нема лежено затвор нити имал репрекусии затоа што одел во црква

Знаеш кога има добиено афтокефалност МПЦ ? Знаеш дека тито ја има признаено како засебна црква со тоа што тогашниот поглавар го има покането во белград на ден на победа на фашизмот заедно со сите останати поглавари на другите цркви и религии во тогашна СФРЈ ?
Денес ако си член на ВМБЛО , мора да славиш барем една слава и за велигден и на умирање да си мораш да бидеш у црква покрај локалниот влидел.

Абе на кој објаснуваш за ДРЖАВА и СИСТЕМ и како тој се штити, па многу Јасно дека ако работеа службите 2001 немаше да се случи, посебно ако Бугаринот и неговите ученици не беа нја власт да продаваат муда за бубрег со Тајван а ваму границата празна поради вето од истата постапка.

:pos: Да бе така е .
Јас не реков нигде дека ми е другарче , реков само видете, оти ептен самоуверено сте се затрчале ко по обичај. Јас нигде не ја оправдувам лустрацијата, впрочем не се ни произнесов за истата. Јас само едно знам и не барам убедување од никој, дека Југославија е педерска работа од која баздат многу лајненици .

Не може да е педерска работа туку тоа е пример за ДРЖАВА, ПОИМ за ДРЖАВА а знаеш зошто неможе да биде педерска??

Бидејќи цената за нејзино оформување е КРВ, од гевгелија се до триглав, крвотници за Слободата.

Потсети ме ако сум заборавил кога нас не признаа како народ и нација со посебен јазик, култура, фолклор и дали ние сме како членка на тогашна југославија кофаундер на UN??

Таа држава им помогна многу на Македонците кои беа и протерани, оние кои бегаа од налетот на Англиските Ландкастери(истите кои го спалија Дрезден) полни со термите и напалм и спасот од жешкото тие Македонци го најдоа во Југославија која и потпиша договори со СССР со Полска,Чехословачка да примат делк од бегалците не дека не сакаат туку дека им фалеше бајаги машка популација а и знаеа дека бегалците од ДАГ беа воглавно Комунисти, истите бегалци стигнаа преку пат по кој одела австриската војска со топовите направени од Шкода кои ги фрлаа покрај конопиште а патот е сеуште таму(неасвалтиран..ахх тој манифест;)).

во тоа време сите знаеме каде завршувале.

А денес гледам мед и млеко, али само едно ќе кажам, биди лојален граѓанин, сакај го својот Народ,својата татковина и не работи против неа без разлика дали се вмбло или сдсм на власт исти кур-само пустош Оставија (како леандра што) напиша еве сега и вмбло направиле список од не десет не педесет туку четиристотини капацитети кои сеуште не работат а за кои Б.Ц наводно е крив ами каде беа они да ги рестартират нели се фалат олку милиони ваму, толку оваму инвестиции па инвестиции, субвенции су.... и на крај заклучокот е слушај прави не прашувај и ќути оти ќе те напуштат од работа тоа е барем за партиските војници, а за мене како лице кое е без партиска книшка важи само еби и ќути и она погоре изнесеното(во црвена боја) но дали сум предавник сега и покрај тоа што ја сакам својата татковина ама ете криво ми е за поламилијарда во бронза, криво ми е што расте долгот до 3 милијарди, криво ми е што се напикаа Орки, криво ми е што амнестираа терористи за да дојдат на власт но никогаш не сум се посомневал во својот род ниту пак сум се занел во илузија дека подобро ќе ни биде со Блгарчета со Србчета или Грци и Никогаш нема тоа да се случи а сојуз е друга работа.

Но пак ќе напоменам не е чесно да пролеаната крв на над 30 000 партизани и депортирани 8000 евреи и уште плус толку Македонци,Роми па и власи ја исмеваме и карактеризираме како педерска.

Ако е така тогаш да расчистиме бе.(а како што гледам и одиме натаму)

Одиме натаму до тој степен да од 50 лица еден биде писмен во смисол сеуште да не му е гзот продаден а душата под кирија и да нема партиска книшка(И секако да не е кодош бар во месен комитет за ветено вработување метлар ете дотаму сме,и ми имаат кажувано луѓе на кои е вршен притисок а и ВИДОВ САМ посебно за избори луѓе од кои бараа да потпишат и они дека ќе најдат 15 гласови за да останат в канцеларија арно ама дечкото остана доследен или прав Македонец и им рече Ебете се бре па и без неговиот глас и тие 15 пак победи гвујо(нео) а него од администрација го шибнаа метлар да биде па месец не помина и замина од државава, без сомнение и јас исто би постапил.

Да прогласиме под итно протекторат, и Македонскиот јазик,Култутра, фолклор(буквално се што се развивало во "матрицата" да го прогласиме за УДБАшко и кодошко, нерелевантно и историски неисправно, па оттука Македонскиот јазик и Нација се измишљотина на Тито со помош на Блаже конески и остали(па и славко), да ги маргинализираме и шикантираме Рацин, ваташките деца,габерот,Џинот а да го величиме Александров, Михајлов и прометеј, да го величиме Албанското знаме, па поголеми злосторници од Хашките случаи после 1991 НЕМА и овде власта свесно за фотелја ги амнестрира оние кои гореа живи луѓе кои со ножеви се потпишуваа врз работници и им набодуваа гранки истите тие убија 8 бранители и направија таков масакр каков што немаме видено цели декади вклучително и втора светска војна т.е продава гз и му чучнува на Али(кој е исклучок на политичката сцена по успехот-во исполнувањето на волјата на електоратот, дали оти е паметен и тие околу него, или оти нашиве се троскот глупи незнам)и заедно со него промовираат нови споменици овај нови вредности...по Бугарски.

Од никој аспект Лустрацијата не се спроведува перфектно, тој збор не би го одбрал.

Понапред убаво напиша тоа требаше да го сторат оние кои не го сторија значи периодот од 91-95 што пак не враќа на она Б.Ц е Крив, Б.Ц е Смит а Гвујо е Нео а.к.а Киану ривс и он лично ќе ја реши со Матрицата бидејќи е the chosen one :vozbud:

Но едно нешто забораваат.

Everything that has a begging has a end.

Напиша огромен текст, во кој го кажа баш истото што јас го кажав во вториот дел од постот кој си го скратил.
Единствениот огромен проблем е што нашиот најцврст идентитетски столб (јазикот и неговата кодификација) е тесно поврзан со најмрачните денови на тој систем. Затоа се надевам дека ќе имаат добар damage control доколку продолжат со лустрирање во овој правец или пак имаат добро осмислена и изготвена алтернатива. Во спротивно, бркајќи ги своите семејни одмазди (од човечки гледен аспект целосно ги разбирам) ќе ни нанесат непоправлива штета.

Со последната реченица од твојот пост апсолутно се сложувам.

Чудно ми е што се млати празна слама 13 страници поназад. Од причина што нема доволно докази за ништо од ова што се зборува. Тие што ја поддржуваат лустрацијата блујат оган, пцујат, тераат све у пичку матер на писателов, другиве па се сигурни дека не треба да биде лустриран.
А поентата на целава лустрација ја посочив уште во првите страници. Го прават ова во момент кога треба да се одвлече вниманието од уште еден испиен к*р од ЕУ, ова одвлекување на внимание е станато премногу проѕирно и веќе комично. Сигурен сум дека нив ги боли стап дали горенаведениот бил кодош или не, демек пред година дена неможеле истово да го одлучат, или па за година дена од сега, или доказите баш сега се појавиле и легнале на брашното? Доволно паметни се, за со простиов народ да раководат прилично успешно.

Е јас втор ќе се задткам сега.(баш за независна Македонија, па Македонија тогаш се оформи и народот сакаше да оди со останатите Народи.

Мој прадедо е убиен значи стрелан при крај на војната нормално целта била ебана воденица и земја и бидна и тоа да ги дознаеме кодошите и сега што???

Баба ми убаво ми рече, останав без татко ама неќам ни на душманот тоа да му се случи, инаку мојот пра дедо е стрелан не поради нешто друго туку поради тврдоглавост исто е и со другите оти и тие што го искодошиле му кажале да се скрие извесно време и дека се ќе помине ама овој ербап да се направи епа тоа е тоа, џабе си ги ранел партизаните и си јадел ќотек од Бугарите затоа за на крај твоите да те отепаат.

Инаку имам и борци во фамилија(ама ете и жртви ама ни наум не ми дошло да се одмаздам на правнуците на кодошот кои се тука оти за една воденица 25 хектари земја и за наместениот ми тврдоглав прадедо не се тие виновни-туку неговата тврдоглавост што неќел да почека недела две да се расчисти кој е кој и партизаните сватиле дека "тоа е човекот храната што им ја давал од воденицата" ама дури три дена откако го убиле) а имам и полицајци кои ги обезбедуваа тогашните високи државници кога беа по странство, имам и воени лица и тоа кадарни со докторат кои се во во АРМ и 300 обуки ама џабе бре кога денес повеќе кодошењето е насочено против нас и кон нас отколку кон непријателите или лажните пријатели.

Абе на кој објаснуваш за ДРЖАВА и СИСТЕМ и како тој се штити, па многу Јасно дека ако работеа службите 2001 немаше да се случи, посебно ако Бугаринот и неговите ученици не беа нја власт да продаваат муда за бубрег со Тајван а ваму границата празна поради вето од истата постапка.

Не може да е педерска работа туку тоа е пример за ДРЖАВА, ПОИМ за ДРЖАВА а знаеш зошто неможе да биде педерска??

Бидејќи цената за нејзино оформување е КРВ, од гевгелија се до триглав, крвотници за Слободата.

Потсети ме ако сум заборавил кога нас не признаа како народ и нација со посебен јазик, култура, фолклор и дали ние сме како членка на тогашна југославија кофаундер на UN??

Таа држава им помогна многу на Македонците кои беа и протерани, оние кои бегаа од налетот на Англиските Ландкастери(истите кои го спалија Дрезден) полни со термите и напалм и спасот од жешкото тие Македонци го најдоа во Југославија која и потпиша договори со СССР со Полска,Чехословачка да примат делк од бегалците не дека не сакаат туку дека им фалеше бајаги машка популација а и знаеа дека бегалците од ДАГ беа воглавно Комунисти, истите бегалци стигнаа преку пат по кој одела австриската војска со топовите направени од Шкода кои ги фрлаа покрај конопиште а патот е сеуште таму(неасвалтиран..ахх тој манифест;)).

А денес гледам мед и млеко, али само едно ќе кажам, биди лојален граѓанин, сакај го својот Народ,својата татковина и не работи против неа без разлика дали се вмбло или сдсм на власт исти кур-само пустош Оставија (како леандра што) напиша еве сега и вмбло направиле список од не десет не педесет туку четиристотини капацитети кои сеуште не работат а за кои Б.Ц наводно е крив ами каде беа они да ги рестартират нели се фалат олку милиони ваму, толку оваму инвестиции па инвестиции, субвенции су.... и на крај заклучокот е слушај прави не прашувај и ќути оти ќе те напуштат од работа тоа е барем за партиските војници, а за мене како лице кое е без партиска книшка важи само еби и ќути и она погоре изнесеното(во црвена боја) но дали сум предавник сега и покрај тоа што ја сакам својата татковина ама ете криво ми е за поламилијарда во бронза, криво ми е што расте долгот до 3 милијарди, криво ми е што се напикаа Орки, криво ми е што амнестираа терористи за да дојдат на власт но никогаш не сум се посомневал во својот род ниту пак сум се занел во илузија дека подобро ќе ни биде со Блгарчета со Србчета или Грци и Никогаш нема тоа да се случи а сојуз е друга работа.

Но пак ќе напоменам не е чесно да пролеаната крв на над 30 000 партизани и депортирани 8000 евреи и уште плус толку Македонци,Роми па и власи ја исмеваме и карактеризираме како педерска.
Жими најмило ме мрзи да ти реплицирам обемно, оти на постови со слична содржина во темата стрикно за Југославија, таму сум ги трошел зборовите(овде нештото ќе дојди како себеповторување во офф топик). Сето то загинување што ти го спомна е следено уназад со друго загинување на уште поголем број чоеци но пази за САМОСТОЈНА, НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА.
И не изедначувај смрт за една желба, со смрт за друга наметната или ,,скриена"/ подла/задна. Педерското лежи во начинот на манипулација и искористување за интересите на пофацлестите земји во таа Југата, додека овде пиунчињава македонски како на ,,Не лути се човече" се движат демек, коцката ја фрла некој над нив, а македончето мисли дека се движи, барем куца негде по тоа коцките џоа кон целта оди. Тоа ти иди нешто како да бидиш кутре кое се задоволува со остатокот од мевцето кое му е оставено, а заслужило цело месиште и плус сочна коска да се накрка. Плус со толку пари кои се долевале од сите страни да си игра некој курташлак во тој ,,поимот за држава" (примерот за држава) и на крај да ја еби цела работа в корен........е то не е педерски, немам термин што е .
А да, и мои предци се бореле за Македонија, но не се бореле за подоцна нивните деца некој да ги заебава ко шо му чини, од зандана в зандана па на буниште.
Kaко за пример цел филм. Обрати внимание на почетокот кога човекот зборува. Е тоа е чичко на дедо ми кој му ја раскажува случката на Ташко за овој да напише книга. Дава одличен опис на едно несекојдневно ,,секојдневие". Сличен опис даде и син му, само за едно друго време кое ти го оправдуваш.

Мене ми одговара повеќе таа другата вистина, оти ги имам околу мене тие радосните кои од режимот на маршалот само убајни виделе.

Мене ми одговара повеќе таа другата вистина, оти ги имам околу мене тие радосните кои од режимот на маршалот само убајни виделе.

Што ја терате кај што не треба?
„Радосни од режимот на маршалот“......у една реченица - балистите праеле партали по западна Македонија, бугарите во источна - единствен некој кој успеал да им се спротистави на достојно ниво, да формира сериозни воени формации меѓу ваков кодошко-предавнички народ била КПМ т.е. КПЈ - силно структурирана и широко прифатена....прв пат добиваме држава со име и презиме, ерга омнес, без географска одредница и биваме држава - тоа што во рамките на истиот тој систем никој од овде не знаел да се постави заштитнички во однос на местото од кое потекнува, тоа што таквото време на реванширање со колаборатори со окупаторите е искористено и за реванширање со лични конкуренти и непријатели е одраз на нашиот сиромашен дух, на нашиот неквалитет како луѓе, на нашата мизерија како луѓе......е, така - истово што важело тогаш, важи и сега само во обратен правец.....и денес има гниди кои ве цинкарат по партиски штабови, ве читаат на фејсбук и уште пред да отидете да гласате знаат у која банда сте, знаат дали да ви дадат работа или да ве отфрлат како „неистомисленици“......
Дали има некаква драматична разлика со од пред 25-30 години? - Тешка работа....

И најмногу што ми дава надеж дека има уште останати нормални луѓе во земјава е тоа што има такви кои се противат воопшто на оваа задоцнета лустрација за да не се случува и понатаму вакво духовно еродирање и дополнителна поделба меѓу луѓето.....не има што сфаќаме дека од реваншизам не се иде напред, туку се тапка во место или се назадува - уште не има такви ама за жал многу малку како цифра...

Сум за лустрација, да се види кој кого кодошел и зошто, да се разјаснат многу нејаснотии од минатото. Но ова што сега се прави воопшто не е лустрација туку една каша од политички пресметки и обиди за повторно фабрикување на историја.
Прво кај нас не се знае што се лустрира па критериумот се растега и стеснува согласно личноста која е на дневен ред. Смешни работи има во оваа наша лустрација. Се лустрираат соработници на тајните служби кои оделе во странство и разузнавале за нашите законити државни служби! Со газот човек да размислува ке свати дека тоа е глупост невидена. Да лустрираш агенти кои работеле за државата шпиунирајќи странски држави! Меѓу првите лустрирани има и еден несреќник (ми се чини од Битола) кој соработувал со Македонските!!! тајни служби и пренесувал информации за Грчкиот!!! конзул и информации за Грчки!!! планови кои ги добивал од некој си грчки бизнисмен. Значи се работи за времето по осамостојувањето и не станува збор за кодошење од идеолошки (комунистички) побуди со кое кодошење ке се заебе нечии живот и некој ке го папа на Голи Оток ами за работа на агент која е во интерес на државата! И ајде сега биди умен па свати ја лустрацијата. Човекот заслужил орден а ние го лустрираме. Повеке од половината лустрирани се лустрирани на ваков начин. Па се има ли барем малку мозок во тоа тиквите зелени? Неможе колосални глупости да се перат со Сорос ни е крив, Сорос не ја измислил логиката и здравиот разум со кои сме раскрстиле. Се лустрираат актери и други уметници кои тогаш како уметници патувале послободно во странство и биле ангажирани од државните (читај законитите) служби да соберат информации за тие држави каде патуваат а кои биле во интерес на државата. Сега тие луѓе кои тогаш го ризикувале и животот ги нарекуваме кодоши и им забрануваме пристап да јавните функции! Лустрираме началници, командири, агенти..... на полициски и безбедносни законити служби!
Славко Јаневски е одамна починат и вон секоја процедура истиот се лустрира! Тешко на Славко оти кога ке воскресне, согласно законот ке нема право да биде носител на јавна функција. Сега засега му стои на располагање правото да покрене управен спор и да ја докаже својата невиност, секако тоа под услов во законски определениот рок да се врати од оној свет а ако не се врати решението ке стане правосилно и тој за век и векова ке си биде кодош.
Гомнари невидени.
Зошто не објават информации за тоа кој, кога, како, зошто... кодошел Славко? Или е доволно тоа дека бил соработник на тајните служби па макар работел и во интерес на државата а против странски служби и држави а не кодошел дели некој бил за Тито или Сталин. Битно кодошел.
И мајките на лустраторите се дупеле, не е битно што тоа било со нивните татковци па од тоа се родиле и тие мизерните, битно се дупеле а чим се дупеле биле ороспии!!! и за тоа не е виновен Сорос а не верувам дека и Геро има некаква вина, не се криви ни Миленко ни Латас ни Јанко ни Мирка.... ,,нису кривци примитивци, криви смо ми.....,,

Веќе напишав дека лустрирање мртов човек ми е нецелисходно, од повеќе причини. Но ме интересира, дали досега се изнесени попрецизни податоци за овој дел од животот и делото на Јаневски? Кого искодошил, чиј живот запустил и слично? Кај повеќето (кај најголемиот дел) од таа интелектуална елита, која и тогаш постоела, во бескласното општество :) успехот во професионалниот живот, и воопшто во животот, зависел од блискоста со политичката елита, која, види мајката исто така постоела во бескласното општество. Откривањето дека претставник на интелектуалната елита работел во прилог на интересите на YU- федерацијата (во чија власт, партиска, и самиот учествувал и на овој или оној начин придонесувал за нејзино јакнење) е рамно на откривање топла вода.Иако во севкупнава зачмаеност, кофа топла вода може да делува шокантно.
И денес состојбите во културата се слични, само центрите, нарачателите и непосредните извршители се различни (дури и ова не е целосно вистинито - некои се се` уште живи, неуморни и активни, како и пред 40-30 години). Изгледа ќе почекаме и тие да починат, па да можеме на раат да ги исплукаме, оти инаку може да се навредат.
На прсти се бројат важните, големи имиња во културата, кои создавале во минатиот режим, а кои не биле повеќе или помалку директно поврзани со него. Поради лична корист, поради идеолошки убедувања, поради страв, сеедно. Ако е некаква утеха, тоа е случај во сите екс-социјалистички држави, и не само во нив.
Лустрацијата е фина работа, кога е неселективна, кога не е исполитизирана, кога е навремена и кога дава резултати. Кај нас, барем досега, имам впечаток дека кучињата си лаат а лустрираните си врват (во конкретниов случај се излежуваат). Секое чудо за три дена.

Што ја терате кај што не треба?
„Радосни од режимот на маршалот“......у една реченица - балистите праеле партали по западна Македонија, бугарите во источна - единствен некој кој успеал да им се спротистави на достојно ниво, да формира сериозни воени формации меѓу ваков кодошко-предавнички народ била КПМ т.е. КПЈ - силно структурирана и широко прифатена....прв пат добиваме држава со име и презиме, ерга омнес, без географска одредница и биваме држава - тоа што во рамките на истиот тој систем никој од овде не знаел да се постави заштитнички во однос на местото од кое потекнува, тоа што таквото време на реванширање со колаборатори со окупаторите е искористено и за реванширање со лични конкуренти и непријатели е одраз на нашиот сиромашен дух, на нашиот неквалитет како луѓе, на нашата мизерија како луѓе......е, така - истово што важело тогаш, важи и сега само во обратен правец.....и денес има гниди кои ве цинкарат по партиски штабови, ве читаат на фејсбук и уште пред да отидете да гласате знаат у која банда сте, знаат дали да ви дадат работа или да ве отфрлат како „неистомисленици“......
Дали има некаква драматична разлика со од пред 25-30 години? - Тешка работа....

И најмногу што ми дава надеж дека има уште останати нормални луѓе во земјава е тоа што има такви кои се противат воопшто на оваа задоцнета лустрација за да не се случува и понатаму вакво духовно еродирање и дополнителна поделба меѓу луѓето.....не има што сфаќаме дека од реваншизам не се иде напред, туку се тапка во место или се назадува - уште не има такви ама за жал многу малку како цифра...

Свесен си дека со првиот болд се расфрлаш со етикети , непроверени? Нормален човек (во чиј кош се постави самиот) веројатно нема така лесно да пишува зборови со кои носи прелесни заклучоци за животот на некој без да провери.

Јас пак велам ,,тие нормалните твои" кои застануваат во одбрана на еден кодошлак, а спремни се да докажуваат и прифатат еден друг, или поточно пристапуваат со селективен кодошлак како шо им чини на таквото, се ерозијата на општествово . Преку ,,неодлучност" до перфидна игра од ситуација до ситуација според моментален интерес, со самопрогласен точен став, кон нова правдина( види богати).

Реваншизам во случајов како поим различно го гледаме. За мене реваншизам=излегување лајненици на виделина. Се шо е кодошлак и тогаш па и сега, на виделина да излезе, да ипслива чесното на виделина, вистински вредното и свеснотo, и за ум на секоја идна суратка што ќе се најде во таква позиција да се задума, во спротивно ние сме дале/даваме зелено светло да кодошат и вршат арамиски дејности од секаков вид и калибар не само тогаш туку и сега. Нормален човек нема да даде зелено светло за овие работи.

Јас сигурен сум (без да лепам етикета оти така ми присакало) доколку дојде ден на моменталните арамии да им се суди, ти радо би поддржал не реваншизам, некој апла суперсоничен реваншизам без око да ти трепни, што со страст би го водел до негово завршување. Чекај другите да ти ја измерат вредноста ....

Кафка-Прави го она што е правилно, а не она што е прифатливо.

не има што сфаќаме дека од реваншизам не се иде напред, туку се тапка во место или се назадува - уште не има такви ама за жал многу малку како цифра...

Бива ли јас да те искршам од ќотек тебе и сите како тебе кои сте многу малку како цифра, а ти да не ми се реваншираш, оти тоа не носи назад. После тоа ако сакаш ќе седнеме ќе пиеме заедно, ќе одиме на утакмица, ќе гледаме стенд ап комедии и ќе се смееме, ќе градиме соживот. А, што викаш?

Бива ли јас да те искршам од ќотек тебе и сите како тебе кои сте многу малку како цифра, а ти да не ми се реваншираш, оти тоа не носи назад. После тоа ако сакаш ќе седнеме ќе пиеме заедно, ќе одиме на утакмица, ќе гледаме стенд ап комедии и ќе се смееме, ќе градиме соживот. А, што викаш?
Па прво ќе мора физички да можеш да го напраиш тоа.....а вежбам, прилично заебан сум :D....стенд-ап не поштуем иначе :D.....

Ај поозбилно......најискрено признај што ти измени во животот „информацијава“? Можеш да накривиш капа сега? Ти го дигна стандардот? Те вработи? Ти ја покачи платата?......Да не те признаа во светов под уставно име?
Знаеш мене и меѓу другото зошто сте ми „педерчиња“? Што не се спукате со Београд бе? Не може на магарето, може на самарот.....така викаат.....зошто не се напраи таква лустрација? Кој од таму делел команди?
Сакаш за една уште пострашна да ти кажам......Фазли Велиу, Али Ахмети и уште купови други такви имаат чмаено по југословенски затвори зошто биле сепаратисти и работеле против таа држава, ама не за независна Македонија него знаеш за што? Тие истите и ден денешен не живеат и не работат за оваа земја.....ај одговори ми - тие повредни се од Славко Јаневски за македонската држава, народ, култура? За нив каков закон треба? Кои се тие различни аршини и имаш ли некакво логично објаснување за нив? Ако некој оштетен од сведочење на СЈ кршел камен на Голи оток заедно со некој си Ш.Џ. од Шар Планина - треба ли да значи дека СЈ е лошиот наспроти овие двајца - затоа што така личи работава.....

Свесен си дека со првиот болд се расфрлаш со етикети , непроверени? Нормален човек (во чиј кош се постави самиот) веројатно нема така лесно да пишува зборови со кои носи прелесни заклучоци за животот на некој без да провери.

Јас пак велам ,,тие нормалните твои" кои застануваат во одбрана на еден кодошлак, а спремни се да докажуваат и прифатат еден друг, или поточно пристапуваат со селективен кодошлак како шо им чини на таквото, се ерозијата на општествово . Преку ,,неодлучност" до перфидна игра од ситуација до ситуација според моментален интерес, со самопрогласен точен став, кон нова правдина( види богати).

Реваншизам во случајов како поим различно го гледаме. За мене реваншизам=излегување лајненици на виделина. Се шо е кодошлак и тогаш па и сега, на виделина да излезе, да ипслива чесното на виделина, вистински вредното и свеснотo, и за ум на секоја идна суратка што ќе се најде во таква позиција да се задума, во спротивно ние сме дале/даваме зелено светло да кодошат и вршат арамиски дејности од секаков вид и калибар не само тогаш туку и сега. Нормален човек нема да даде зелено светло за овие работи.

Јас сигурен сум (без да лепам етикета оти така ми присакало) доколку дојде ден на моменталните арамии да им се суди, ти радо би поддржал не реваншизам, некој апла суперсоничен реваншизам без око да ти трепни, што со страст би го водел до негово завршување. Чекај другите да ти ја измерат вредноста ....

Кафка-Прави го она што е правилно, а не она што е прифатливо.

Ај вака, наопачки, од крајот.......ова нешто збориш за национализација? Поприлично левичар станав последниве години (откако видов каква неинтелигенција се групира како десница), па конфискација на краден државен имот поддржувам од А до Ш и тоа што е можно побрзо и поблиску до самиот процес на крадење....мада не е овде тоа темата, не знам што ти текна на тоа....

За кое црно ЧЕСНО ми пишуваш, види го целиов процес на лустрација, види кој е лустриран и што има ЧЕСНО во целиов процес? Реваншизам пар екселанс е ова......„лаеш против мене, работиш против мене - лустрација“ - кратко и јасно.....што? Сакаш да ми кажеш дека ДПБНЕ е партија формирана од часни сестри? Ниеден „нивни“ не соработувал со тајни служби? Ај не ме заебавај......немало барем еден некој кодош пикнат во нивни редови? Тешко да е така....

Застанувам во одбрана на кодошлак така? Доказите на виделина па да збориме.....не ги вади комисијава доказите на увид, него јаде бабури за МАНУ и размена на територии - ме заболе ташак за тоа искрено - прикажи докази, затоа што се работи за еден сериозно тежок лик.....ти ниту си видел, ниту имаш доказ, него слепо веруваш на мутљакон Аџиев и копуците околу него кои се апла партизирани.....

И последново ми е најбитно.....не се тоа етикети, тоа е реалноста, тоа што знаат кој заб ти е расипан, а ти си мислиш дека си слободен човек - верувај ми дека во тешка заблуда живееш....и тоа не само власта - опозицијата има податоци за тебе и знае дали какаш за нив, против нив.....преку ников на кајгана ќе те најдат, не се секирај....државава реално не е повеќе од 1,5 милиони - за ваква земја п-дим е водење евиденција за вакви банални работи....

И тоа што двајцата не можете да го согледате - опседнатоста со прошлиот режим е само опаковка на политичка пресметка со денешната опозиција....ве фатија на емоции од типот „дедо ми, комуњарите, удбашите.....“ и место иднина имаме купови говна од минатото сервирани пред нас.....enjoy!

Па прво ќе мора физички да можеш да го напраиш тоа.....а вежбам, прилично заебан сум :D....стенд-ап не поштуем иначе :D.....

Ај поозбилно......најискрено признај што ти измени во животот „информацијава“? Можеш да накривиш капа сега? Ти го дигна стандардот? Те вработи? Ти ја покачи платата?......Да не те признаа во светов под уставно име?
Знаеш мене и меѓу другото зошто сте ми „педерчиња“? Што не се спукате со Београд бе? Не може на магарето, може на самарот.....така викаат.....зошто не се напраи таква лустрација? Кој од таму делел команди?
Сакаш за една уште пострашна да ти кажам......Фазли Велиу, Али Ахмети и уште купови други такви имаат чмаено по југословенски затвори зошто биле сепаратисти и работеле против таа држава, ама не за независна Македонија него знаеш за што? Тие истите и ден денешен не живеат и не работат за оваа земја.....ај одговори ми - тие повредни се од Славко Јаневски за македонската држава, народ, култура? За нив каков закон треба? Кои се тие различни аршини и имаш ли некакво логично објаснување за нив? Ако некој оштетен од сведочење на СЈ кршел камен на Голи оток заедно со некој си Ш.Џ. од Шар Планина - треба ли да значи дека СЈ е лошиот наспроти овие двајца - затоа што така личи работава.....

Ај вака, наопачки, од крајот.......ова нешто збориш за национализација? Поприлично левичар станав последниве години (откако видов каква неинтелигенција се групира како десница), па конфискација на краден државен имот поддржувам од А до Ш и тоа што е можно побрзо и поблиску до самиот процес на крадење....мада не е овде тоа темата, не знам што ти текна на тоа....

За кое црно ЧЕСНО ми пишуваш, види го целиов процес на лустрација, види кој е лустриран и што има ЧЕСНО во целиов процес? Реваншизам пар екселанс е ова......„лаеш против мене, работиш против мене - лустрација“ - кратко и јасно.....што? Сакаш да ми кажеш дека ДПБНЕ е партија формирана од часни сестри? Ниеден „нивни“ не соработувал со тајни служби? Ај не ме заебавај......немало барем еден некој кодош пикнат во нивни редови? Тешко да е така....

Застанувам во одбрана на кодошлак така? Доказите на виделина па да збориме.....не ги вади комисијава доказите на увид, него јаде бабури за МАНУ и размена на територии - ме заболе ташак за тоа искрено - прикажи докази, затоа што се работи за еден сериозно тежок лик.....ти ниту си видел, ниту имаш доказ, него слепо веруваш на мутљакон Аџиев и копуците околу него кои се апла партизирани.....

И последново ми е најбитно.....не се тоа етикети, тоа е реалноста, тоа што знаат кој заб ти е расипан, а ти си мислиш дека си слободен човек - верувај ми дека во тешка заблуда живееш....и тоа не само власта - опозицијата има податоци за тебе и знае дали какаш за нив, против нив.....преку ников на кајгана ќе те најдат, не се секирај....државава реално не е повеќе од 1,5 милиони - за ваква земја п-дим е водење евиденција за вакви банални работи....

И тоа што двајцата не можете да го согледате - опседнатоста со прошлиот режим е само опаковка на политичка пресметка со денешната опозиција....ве фатија на емоции од типот „дедо ми, комуњарите, удбашите.....“ и место иднина имаме купови говна од минатото сервирани пред нас.....enjoy!

Не бе лепи, не мислев така, јас физички да го направам тоа. Јас сум си господин човек бар до толку, мада не викам дека не сум во добра мера и сељак. We'll do it Y(о)U(r) way. У 3 сабајле дур спиеш едно 20 души ти влегуваат дома пред мајка ти, татко ти, жена ти, децата те ќофтаат од ќотек, после тоа те прибираат во кола, те носат на некое непознато место рецимо некој каменит предел во Мариово те прават салата и те оставаат таму. После тоа следи убавиот дел со јадење пиење и утакмици. Е после тоа може да дур си во гипс да се заебаваме и да ми причаш за реваншизмот како назаден метод. Што викаш, бива?

Не го одвлекувај муабетот на што ми значи мене информацијата. Одговори ми на прашањето. Иначе ептен си неинформиран на оваа тема. Фазли Велиу еј кеј еј Вујко и Амети му го заборавив алијасот, биле бивши марксисти и соработници на УДБА. Ова беше јавна тајна што неколку медими ја пренесоа.

Левицата била и е претпоследниот чекор до менталната ретардација од идиотон Оланд до ретардосите од Шведка кои откако буквално им го испушија курот на орките и арапите за фала си го гледаа Стокхолм како гори. Поголеми педеришта од левичарите нема, објаснето на миљарда теми. Единствениот дебилен аргумент, не е ни аргумент, до кој се држите како слеп за стап што до сега го прочитав е-Ама гледај како е сега. Да, гледајќи го комшијата, твојот двор ќе се испере сам од себе. Секогаш кога разговарам воопшто со леви, титољупци, ексјуплачипички, плусинфо-геро следбеници, атеобудистички хипстери и секако субкомандате маркос аватари мислам дека отупувам бавно но сигурно. Јас сум си крив.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom