Лустриран славен македонски писател

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Искрено Суси ме разочара твоето мислење за Славко Јаневски изградено од еден малоумник како Русјаков. Сметам дека не си толку ограничен па стриктно да се повинуваш на вакви марионетки кои за жал се интруирани од еден режим да сеат чистка на сето оноа што не им е по воља. Збориш дека во постаро време било обратно, но не е. И порано се возвишуваа делата на Рацин, Чинго, Попов... Со оваа лустрација поготово на веќе починати великани, е повеќе од јасно за тоа колку повеќе навлегуваме во еден диктаторски режим кој диктира само еден дел од историјата, додека другото кое е сеуште дел на нашата сегашност, се трошат огромни пари и средства да се поништи.

Саладин, мислам дека си под влијание, ајде да не навлегуваме сега таму. Не сакам заташкувања. Се сеќавам на една сцена од фимот за Сталин каде што му дава пиштол на еден од соработниците и вака му рече-Утепај се. Ќе кажеме дека е срцев удар, гробот ќе ти биде блиску до Ленин, фамилијата ќе ти ја обезбедиме, а ти ќе останеш запамтен како херој на СССР. Или тоа, или да умреш во срам. Џабе го возвишуваш од кога ќе му го крцнеш вратот. Плусинфо, Геро, Милчин и остали гомнари не го перат ова оти истите гомна ги имаат, идиоти кои и родена мајка ќе продадат. Да му простиме на гомнарот? Не може. Од неговите постапки луѓе наебувале луѓе. Кур ме боли и за две марии и за три фазана. Диктаторски режим го бранел него, затоа треба да се лустрира. Тоа што друг диктаторски режим го лустрира не значи дека постапката не е исправна. Такви лајна се соросоидите. Потекнуваат од диктаторство плачат за слободи. Гомари, малоумници и идиоти, Русјаков има 100 пати повеќе чест од нив. Или треба да те потсетувам од каде потекнуваат и Милчин и Геро и целата таа постава, чии синови биле, дали не биле плавата привилигирана крв на едно општество по кое само лоботомирани наркомани патат. Излези од рамките, не ја прави грешката да не судиш исправно ради пристрасност од икс причини. Само малце размисли објективно.

Саладин, мислам дека си под влијание, ајде да не навлегуваме сега таму. Не сакам заташкувања. Се сеќавам на една сцена од фимот за Сталин каде што му дава пиштол на еден од соработниците и вака му рече-Утепај се. Ќе кажеме дека е срцев удар, гробот ќе ти биде блиску до Ленин, фамилијата ќе ти ја обезбедиме, а ти ќе останеш запамтен како херој на СССР. Или тоа, или да умреш во срам. Џабе го возвишуваш од кога ќе му го крцнеш вратот. Плусинфо, Геро, Милчин и остали гомнари не го перат ова оти истите гомна ги имаат, идиоти кои и родена мајка ќе продадат. Да му простиме на гомнарот? Не може. Од неговите постапки луѓе наебувале луѓе. Кур ме боли и за две марии и за три фазана. Диктаторски режим го бранел него, затоа треба да се лустрира. Тоа што друг диктаторски режим го лустрира не значи дека постапката не е исправна. Такви лајна се соросоидите. Потекнуваат од диктаторство плачат за слободи. Гомари, малоумници и идиоти, Русјаков има 100 пати повеќе чест од нив. Или треба да те потсетувам од каде потекнуваат и Милчин и Геро и целата таа постава, чии синови биле, дали не биле плавата привилигирана крв на едно општество по кое само лоботомирани наркомани патат. Излези од рамките, не ја прави грешката да не судиш исправно ради пристрасност од икс причини. Само малце размисли објективно.

Значи според твоево горе напишано ти оправдуваш една акција со истотаква друга? Сусаро, мислиш ли малку дека и утре може на овие идиоти што уништуваат традиција која се темели на парцијална независност на една држава да им се деси истово? Патем твоето изградено мислење од страна на Русјаков кој да бидеме реални уште од времето на креирање на неговата емисија Еднооки беше алатка која сега го покажува своето вистинско лице.
Патем, сега што е побитно? Да лустрираме некои познати деици или да се сконцентрираме кон побитни прашања како одбранување на идентитет, решавање на економска криза. Со овој чекор на лустрирање само разединување се донесува во нашава држава.

. Потекнуваат од диктаторство плачат за слободи..
За жал за оваа изморена "авангарда" не можеме да кажеме дека се бори за слободи и против неправди, бидејќи тоа го прави нескриено селективно.

Најголема противречност е што Сорос цел живот финансира американска анти-комунистичка антисоцијалистичка пропаганда во источна Европа, ама од што сте затруени со Шител не можете да ѕирнете над облаците. Влеговте у тоа бубањот и слушајте си го Латас сеа.....Не се работи за идеологии, него за банди.....обични смрдени банди....како тоа еден не најдоа од нивна страна кодош дека бил бе или партија на часни сестри е ДПБНЕ?

Кога не стигна лустрацијата да го фати Андов (бивш амбасадор, една класична удбашка функција во СФРЈ) што повеќе да се каже за двоаршинската политика на таа измислена комисија?

Кој ги е** и Милчин и Геро, не ги есапам 2%.....ама не го трпам овој диктаторски режим, а ти си легнуваш во брашното...

Честа на Русјаков е помала од таа на оние курвине кај МТВ....обично лајало што сигурен сум дека воопшто нема претстава за кого лупа по тоа фејсбукот, туку му е кажано тоа да го праи....и така со лепота не може пари да праи....испозема пари за разноразни дркаџиски полусценарија, неписмено составени и напишани и мора и тој да покаже дека е „за македонската кауза“....

Крстете се у вакви глупаци и далеку ќе догурате.....иднината на државава вака ко што терате се брои во саати, а не во денови или години....
--- надополнето: 1 јули 2013 во 14:09 ---
неговата емисија Еднооки беше алатка која сега го покажува своето вистинско лице.
Патем, сега што е побитно?
Не си пуштил МТВ у задње време да видиш колку малку „проекти“ има негови....

Значи според твоево горе напишано ти оправдуваш една акција со истотаква друга? Сусаро, мислиш ли малку дека и утре може на овие идиоти што уништуваат традиција која се темели на парцијална независност на една држава? Патем твоето изградено мислење од страна на Русјаков кој да бидеме реални уште од времето на креирање на неговата емисија Еднооки беше алатка која сега го покажува своето вистинско лице.
Патем, сега што е побитно? Да лустрираме некои познати деици или да се сконцентрираме кон побитни прашања како одбранување на идентитет, решавање на економска криза. Со овој чекор на лустрирање само разединување се донесува во нашава држава.

Зборуваш како прав ГЕМ-овец извини вака на забелешката. Да не се познававме и лично и многу подрско ќе ти одговорев, нешто што во дадениот момент со тебе го рачунам за лична слабост. Ама гледаш, јас можам да го потенцирам тоа и да си лоцирам објективно дека сум пристрасен.

Ни од далеку не можеме на вага да ставиме дека двете се исти такви акции. Од една страна имаш обелоденување на гомнарии од друга страна имаш помош во индиректна и директна егзекуција. И тука нема компромис. Ќе те прашав да беше некој близок твој од оние што скапувале дали ќе пишуваше пак вака, дали ќе викаше ај да заборавиме на тоа сега.

Нека се разедни, ти сакаш ли кога во твоја куќа имаш ѓубриња а да не ги знаеш кои се? На кому му требаат такви? Предавнции на својот народ, штитени од тајни служби додека таленти како Шишков биле деградирани за да можат овие сиви еминенции да просперираат. И тоа е еден од миљарда примери. Што да се разедни, да ги откриеме гоманата е разединување? Кого браниш ти? Разбојнци, убијци, предавници, кодоши, луѓе без трошка срам и чест? Нив ли треба да ги штедиме? Јас не сакам гомна у дворот. Колишевски и куртониве му имаат наштено на овој народ повеќе од колку што не можеле ни отоманци ни аскер. Земи прочитај нешто освен геј памфелтите на ГЕМ. Ептен си заслепен, ептен.

Објавено ли е досието на писателов?
Вака е премногу несериозно да се коментира Русјаков, знаејќи за кого се работи како што е несериозно да се коментира Јади Бурек, Мирка или Латас. Освен ако дотичниот немал пристап до досиејата, тогаш приказната е поинаква.

Сусаро ако сметаш дека ова е разденување... тогаш не знам што да ти кажам.
Во најмала рака ова би го нарекол селективно разденување. Затоа што криминалот што неговиот претходник како и татко на неговата партија е несносен а да не збориме за сегашниов криминал кој тек допрва нашите деца ќе го плаќаат. Понатаму не ми се дискутира, затоа што те знам и не би го ширел јазот за нешто што стварно ни на нас двајцата не би ни донел ништо позитивно.

Мал офтопик-грчките граѓани го обвинуваат Сорос дека го финансира Виножито, партијата на павле Васковски која се бори за Македонците во Грција. Кој е во право?

И Хитлер е мртов. Немој некој да кажал нешто против Хитлер!

Најголема противречност е што Сорос цел живот финансира американска анти-комунистичка антисоцијалистичка пропаганда во источна Европа, ама од што сте затруени со Шител не можете да ѕирнете над облаците. Влеговте у тоа бубањот и слушајте си го Латас сеа.....Не се работи за идеологии, него за банди.....обични смрдени банди....како тоа еден не најдоа од нивна страна кодош дека бил бе или партија на часни сестри е ДПБНЕ?

Кога не стигна лустрацијата да го фати Андов (бивш амбасадор, една класична удбашка функција во СФРЈ) што повеќе да се каже за двоаршинската политика на таа измислена комисија?

Кој ги е** и Милчин и Геро, не ги есапам 2%.....ама не го трпам овој диктаторски режим, а ти си легнуваш во брашното...

Честа на Русјаков е помала од таа на оние курвине кај МТВ....обично лајало што сигурен сум дека воопшто нема претстава за кого лупа по тоа фејсбукот, туку му е кажано тоа да го праи....и така со лепота не може пари да праи....испозема пари за разноразни дркаџиски полусценарија, неписмено составени и напишани и мора и тој да покаже дека е „за македонската кауза“....

Крстете се у вакви глупаци и далеку ќе догурате.....иднината на државава вака ко што терате се брои во саати, а не во денови или години....
--- надополнето: 1 јули 2013 во 14:09 ---
Не си пуштил МТВ у задње време да видиш колку малку „проекти“ има негови....

Лаеш како од партија да си. Вие крадевте, не вие крадевте повеќе. Демек мора со Латас да сум. А кој нормален сака овој тип на режим? Јас не викам дека оваа постапка не си има позадина за политички поени, не викам дека не е селективна. Само не знам што вас толку ве заболе за Славко Јаневски шпиун, кодош, апаш? Па мизерии сте бре, не дај Боже вие да сте од другата страна.

Русјаков може е платеник. Ама до сега некој не се пожалил од него дека директно и индиректно дека работи за негова пропаст. Што збори бре пилиња тоа за вас? Свесни ли сте чија страна држите, имате ли грам чест во вас бре?

Зборуваш како прав ГЕМ-овец извини вака на забелешката. Да не се познававме и лично и многу подрско ќе ти одговорев, нешто што во дадениот момент со тебе го рачунам за лична слабост. Ама гледаш, јас можам да го потенцирам тоа и да си лоцирам објективно дека сум пристрасен.

Ни од далеку не можеме на вага да ставиме дека двете се исти такви акции. Од една страна имаш обелоденување на гомнарии од друга страна имаш помош во индиректна и директна егзекуција. И тука нема компромис. Ќе те прашав да беше некој близок твој од оние што скапувале дали ќе пишуваше пак вака, дали ќе викаше ај да заборавиме на тоа сега.

Нека се разедни, ти сакаш ли кога во твоја куќа имаш ѓубриња а да не ги знаеш кои се? На кому му требаат такви? Предавнции на својот народ, штитени од тајни служби додека таленти како Шишков биле деградирани за да можат овие сиви еминенции да просперираат. И тоа е еден од миљарда примери. Што да се разедни, да ги откриеме гоманата е разединување? Кого браниш ти? Разбојнци, убијци, предавници, кодоши, луѓе без трошка срам и чест? Нив ли треба да ги штедиме? Јас не сакам гомна у дворот. Колишевски и куртониве му имаат наштено на овој народ повеќе од колку што не можеле ни отоманци ни аскер. Земи прочитај нешто освен геј памфелтите на ГЕМ. Ептен си заслепен, ептен.

Дека е направена штета, направена е. Најмногу што може да се направи е барем да се истакне кој и каква улога имал, тоа не оспорувам. Но што правиме со гомната кои сега ни се таложат во двор, а за кои Бранко, ни ГЕМ не е крив? Што правиме со масовните селења од Македонија и бегствата во Америка,Австралија,Канада,Европа и другите педерски земји каде е тешко да живееш, ама тука е ок? Што правиме со белата чума? Што правиме со предавствата кои сега се случуваат, а за кои можеме да се надеваме дека нема да бидат бетер од тие на Отоманците и Колишевски комбинирано? Што правиме со пастир кој нема визија како да направи нешто подобро?

Или на тоа ќе се прави лустрација после 90 години, ако дотогаш имаме држава.

Џабе лустрација кога Македонците си заминуваат од овде поради неминовната лавина.

Во најмала рака ова би го нарекол селективно разденување. Затоа што криминалот што неговиот претходник како и татко на неговата партија е несносен а да не збориме за сегашниов криминал кој тек допрва нашите деца ќе го плаќаат. Понатаму не ми се дискутира, затоа што те знам и не би го ширел јазот за нешто што стварно ни на нас двајцата не би ни донел ништо позитивно.

Сакаш да кажеш дека доколку се испостави дека навистина кодошел луѓе кои завршувале по затвори, не е битно и треба да се стави некаде таму у ќош, само заради политичката клима, кој е на власт и слично? Фамилии биле уништувани во тоа време, ако еден е прогласен за кодош, тоа значи дека цела фамилија е обележана, интелектуалци страдале заради тоа, затвори, Голи Отоци, итн. Се дешавало и заради лична нетрпеливост од приватни причини да се кодошат и тастаат луѓе без очигледна причина.

Да го спомнам примерот со Ченто, што бил издаден од свој комшија кој рекол дека пошто имал облечено не знам какви кондури, планирал да иде за Солун, што не било точно?

Не тврдам ништо за Славко Јаневски, секоја чест на делата што ги напишал, НО ако се најдат докази и ако има досие дека кодошел, треба да го стигне правдата, макар и мртов. Фамилиите на тие што страдале ради тоа заслужуваат да добијат одговор и олеснување. Пак ќе кажам, немам очигледен заклучок, затоа што се уште немам докази, само шпекулации, но муабетот ми е дека само затоа што бил/е сметан за уметник, не значи дека треба да добие пропусница.

За мене лустрацијата требаше да започне на 9ти септември 1991 година и уште тогаш да се знаеше кој е кој. А не пола од тие пак си добија високи функции и поволности, затоа што кодошеле и издавале луѓе, често и без причина, само да за да си ги подигнат функциите.

Не, треба да се шири јазот, не ми е прв пат ради дискусија некој да се тргне од мене, таквите и не ми требаат. Тие што останале, останале и после 1000 такви ''јазови''. Потпаѓате под пропаганда. Таа дистинкција и поларизација ве направила слепи до стадиум на-Се што ќе направат другите е грешно. Во случајот се инатите за постапка која е правилна, ама ич не ме интересира кој ја извел. Не сакам да навлегувам какви овци се од таа авантгардната страна оти Вертер ќе рече дека го тупам. А јас се надевам дека секој ќе си одговара за криминалот. Лустрацијата на Славко Јаневски е најмалата компензација што може да им се даде на некои луѓе. Само другарчињата гомнари на писталелот застануваат во негова одбрана, оти им прпа дека и нив истото ги чека.

П.С. Сорос кур го боли и за идеали и за страни туку за пари. Ако му е од ќар денес ќе ја финансира владата на Ердоган, утре бунтонвиците, задутре и двете истовремено.

Crazy in Love ај пошо ти си голем поборник на демократијата, дали би ја оправдала идната лустрација ако би им се правела на сегашниве властодршци? Ако сметаме дека ова сега што се прави е селективно. А е.

Сусаро, ова не значи дека се тргам од тебе, туку едноставно не сакам да дискутирам за нешто што ти во секој твој пост го етикетираш како предавник. Впрочем никаде не ги спомнав соросоидите, туку застанав само во одбрана против постапкава за лустрирање а со тоа и оцрнување на личности кои придонеле во Македонската современа повоена книжевност.

Crazy in Love ај пошо ти си голем поборник на демократијата, дали би ја оправдала идната лустрација ако би им се правела на сегашниве властодршци? Ако сметаме дека ова сега што се прави е селективно. А е.

Сусаро, ова не значи дека се тргам од тебе, туку едноставно не сакам да дискутирам за нешто што ти во секој твој пост го етикетираш како предавник. Впрочем никаде не ги спомнав соросоидите, туку застанав само во одбрана против постапкава за лустрирање а со тоа и оцрнување на личности кои придонеле во Македонската современа повоена книжевност.

Хм, демократија е силуван збор. Јас сум поборник на слобода и правда, особено на оние на кои им е уништен животот ради неправди.
Да, сметам дека СЕКОЈ кој кодоши луѓе и им уништува живот, особено ако нема причина, ниту докази за тоа треба да биде лустриран без разлика дали се десило тоа пред 50 години, пред 50 дена или пред 50 минути. Јасно е сега? Не знам зошто ми го поставиви прашањево уопште, тоа е ко јас да те прашам сега: А ти ќе бидеш против лустрација и за денешниве властодршци или си само против лустрација само на тие од пред 50 години?
Сакаш да ми кажеш дека тоа што на Ченто, Шишков и останати им се уништил животот не е битно и дека тие уништени животи не значат ништо?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom