Лустриран славен македонски писател

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Продуктивноста за нас од ова лустрирањето на Славко е иста како кога јас ќе прднам. Се случува ништо што би дало напредок за државава.

Не е точно.
1. Не се лустрираат тие што треба да се лустрираат.
2. Се задира на најсилните столбови на нашата култура и идентитетот.
3. Се трошат државни пари и скапоцено време за некаква конкретна работа од која би била во корист државава.
4. НАЈВАЖНО - народот како никогаш порано се дели на „предавници“ и „патриоти“.....

Аха, погрешно сум те сфатил. За малце ќе бев надуван како „орел во торба“ али сепак не било толку ретко...

Јас ја имам „Крпен живот“, издание од 1987 година, инаку оригинално печатена во 1953. Во предност си. :)

Колку плаќаш, како нова е и во тврд повез :)

Ќути не збори дека имаш книга од Славко Јаневски, прво издание. Може да те спалат на плоштад со се неа. Шпион еден. :D

Јас ја имам „Крпен живот“, издание од 1987 година, инаку оригинално печатена во 1953. Во предност си. :)

Ќути не збори дека имаш книга од Славко Јаневски, прво издание. Може да те спалат на плоштад со се неа. Шпион еден. :D
Абе и “ Змија “ Иван Чаповски ја имам една од нај ретките македонски печатени книги/романи да не ме бесат на александар ?

За „Село зад седумте јасени“ зборам дека е тешко да се најде, првата верзија. Па и преработката.

Да, во библиотеката во Струмица има само еден примерок, и тоа во превод на српско-хрватски. На македонски ја нема, но има еден примерок од „Стебла“ преработката од ‘65-та (оваа ми е следна на листата за читање од Јаневски).

За продажба веројатно никаде ги нема, освен некој како dobro poznat што ја има во домашна колекција.

Еден ден ќе бидат лустрирани и избричени говедава што трипаат дека се ликови од Долина на Волците,а вршат државни и јавни функции.Еден ден,ќе биде.

Јасно е колку е промашена лустрацијава и колку изгуби на значење со намената за која ја користат слепциве.

Меѓутоа искрено, ме боли курот некој што поеми напишал и колку бил значаен за литературата и општеството во целина.
Ако ебел човечки судбини, луѓе гниеле во затвор ради него, фамилии се растурале, деца останувале без татковци и слично- треба да се лустрира, треба да се лустрира секој, неселективно и реално.

a vprocem ,sto e toa ,,lustracija,,
spored mene ,za edna drzava da funkcionira , treba da se potpira na 3 bezbednosni sistemi,
--- armija ( koja sto denes e unistena )
--- policija
--- bezbednosni sluzbi
toa e univerzalno pravilo za sekoja drzava koja drzi do sebe , nisto cudno i novo , toa go primenuvaat site , od svetska do severna koreja , drzava koja go nema toa , ne ni moze da se narece drzava
licata koi sega se ,,lustriraat ,, na vremeto rabotele ili ne ,ne e ni vazno tolku , za bezbednosnite sluzbi na drzavata vo koja ziveele, znaci bile zasluzni za mirot i stabilnosta, kako i za ovozmozuvanje na normalniot zivot na graganite , i poradi toa zosto voopsto se napagani , tie spiunirale, rabotele ili kako i da se kaze za ,,svojata,, drzava ,za drzavata vo koja ziveele, ne bile spioni nitu za albanskata, germanskata, bugarskata, kgb, mosad, cia, ili kojznae cija izvestuvacka sluzba, a lustracijata se odnesuva samo za tie sto rabotele za sopstvenata drzava, dali nekade se slusna ili se procita za lustracija na nekoj spion na sik, cia, mosad, ................. , tie takvite se zastiteni , za niv nema lustracija , iako tie se tie koi na tloto na ovaa drzava rabotele za interesite na strani izvestuvacki sluzbi, a sepak ,zamislete si ,niv nikoj ne gi goni, tuku goneti se onie sto rabotele za svojata izvestuvacka sluzba ( da ne zaboravime deka vo sklopot na taa uudba,ozna postoela i odel na da taka recam ,makedonska izvestuvacka sluzba, ) koja megu drugoto rabotela i na prasanjeto na sprecuvanje ,,golema albanija,, , i sega tie istite luge se napagani , i toa vo vreme koga denesnata makedonska izvestuvacka sluzba koristi isti kancelarii ,zaedno so prestavnistvoto na cia vo makedonija , a nie i ponatamu zboruvame deka sme samostojni:facepalm:
drugo negaticno sto donesu ovaa lustracija
Ako edna drzavamora da ima izvestuvacka sluzba koja ke se grizi za bezbednosta na drzavata,nacijata,narodot , sto se postignuva so lustracijata, , a plus i za nedovolno upatenite, imase uste eden da kazam upad vobezbednosniot sistem na makedonija , nekade 2002 godina, koga javno se doznaa dosijeata na albanci koi rabotea za makedonskata izvestuvacka sluzba , taka da nekoi i bea ubieni , koj e krajniot efekt na seto toa , ???
krajniot efekt e unistuvanje naednata nogarka na koja lezi bezbednosta naedna drzava, zaprasajte se samite sebe ,dali bi rabotele za makedonska izvestuvacka sluzba , vo cel podobruvanje na bezbednosnata sostojba na makedonija,ako znaete deka utre ke te ,,lustriraat,, ako si makedonec, a ke te ubijat ako si albanec ???
jas bi gledal da sum podaleku od seto toa, ne sakam da mi se sluci takvo nesto,
Vsekoj slucaj krajniot rezultat na seto toa e unistuvanje na bezbednosnite kapaciteti na ovaa nasa drzavicka

Не е точно.
1. Не се лустрираат тие што треба да се лустрираат.
2. Се задира на најсилните столбови на нашата култура и идентитетот.
3. Се трошат државни пари и скапоцено време за некаква конкретна работа од која би била во корист државава.
4. НАЈВАЖНО - народот како никогаш порано се дели на „предавници“ и „патриоти“.....

Ова влегува и во опис на Југославија :)

Кој тоа забранувал одење во црква, славење на верски празници, слави и сл. во периодот на Социјализмот(1945-1991) ???
Забраната била мислам само за членовите на Комунистичката партија(комунистите) а не за останатиот народ !
Забрането било црквата да се меша во државните работи да(што е и нормално), но на народот не му било забранувано да оди во цркви како и да слави верски празници и да негува обичаи и традиции по дома секако !
Социјализмот во екс-ЈУ се базирал на национални и конзервативни темели и вредности што е спротивно на Марксистичката теорија, религијата не смеела да се меша во државните работи да, но не била забранета(освен за Комунистите т.е. членовите на КП), СФРЈ се базирала на национални и конзервативни вредности а тоа се Југословенство(Братство и Единство помеѓу ЈУ народите), работа/труд, одржување на семејството/семејните вредности и.т.н.
Е јас само ова сакав да го кажам.
И за венчавка членови на СКМ,чекале надвор или .....кажаното.
Инаку секако народот одеше,па за Велигден и тогаш се славеше во црква.
Инаку за книгите,секоја книга може да се најде. Вчера на пазарот под Кале, а и стално е така се носат во стари кофери многу книги.Ми падна во очи,песни од Рацин
печатена 1945 година во Скопје. Бели Мугри со додаток на уште неколку песни.
Имам купено неколку книги до сега печатени во 1945 година(повеќе комунистички).
А од Стале Попов го купив цел комплет, а Крпен живот го имам и од порано.

Да, може да се најдат, само на старо. Никако поинаку.

Еве една дебата за лустрацијата од 2010 година со Јасна Котевска, насочена кон приказната на Јован Котевски.

http://www.gem.org.mk/vesti/667-predocna-za-lustracija-nam-ni-treba-otvoranje-na-istorijata
Оваа Јасна е многу мудра, плус и теоретичар била.

Ова е најјако:

Од своето лично искуство, Котеска нагласи дека кај нас, на жртвите од комунизмот или на нивните наследници, нема кој да им помогне, да им понуди идеолошки алатки да се справат со траумата и болката. Како што и самата кажа, после пет години, таа не чувствува никаква катарза и олеснување

Мислете што сакате ама за едно сте грешка.

Цело време се наметнуваат вакви квази теории, и обиди да се скривне од реалноста, на сите теми. Овој пост, не е сврстен за оваа тема, него ќе пробам да ви доловам генерално како изгледате со вашите селективни осуди.

Еј вчера убија човек....

Еј денес истепаа човек....

Како реагирате вие на ова?

Ти нормален ли си? истепале човек денеска? голему чудо, вчера убија! тој нека го гонат/судат, престапникот што физички го нападнал и повредил оставете го на слобода. Прекршок/злодело според закон, е казниво, дали е помало или поголемо не е битно, има исклучоци се разбира, (ситни прекршоци, кои не се кривични) но генерално тоа е тоа.

Немам конкретен став околку случајов, но ме изпроворцира тоа што некој спомна дека не требало да се лустира бидејќи бил починат. Што ако е починат? Треба некого да го величаме и да живееме во заблуда дека тој сторил добро за државата? Ако има докази тоа треба јавно да се обелодени и народот да ја види и другата страна. Значи ова е мој став околу лустрацијата, а не конкретно за случајов. Тоа што нашава влада сака да им ги замачка очите на народот со секакви глупости тоа е сосема друга тема. Но исто така времето во кое некој е лустриран не го прави ни повеќе ни помалку виновен. И ви се молам почнете да правите разлика меѓу шпиун и кодош.

Што ако е починат? Треба некого да го величаме и да живееме во заблуда дека тој сторил добро за државата? Ако има докази тоа треба јавно да се обелодени и народот да ја види и другата страна. З

По оваа теорија на секого може да му се најде некоја црна дамка во кариерата, буквално па има цела земја кодошка да си ја прогласиме.
Главна цел на лустрацијата (каде таа е спроведена релативно коректно) е политичарите (политичарите само, не некој друг) кои соработувале со тајните служби во претходниот систем, да не бидат активни во овој - што само по себе е тешка небулоза - ЗОШТО??? Да се исчистело све комунистичко ако може, ко од капитализмов да цветаат цвеќиња.....таа смрдена Европа што не присилува на се и сешто има баш од социјала да се распадне....

Се' друго ствара непотребна нервоза, се трошат пари и се одвлекува внимание.....гледај, куцаме као глупи у темава, а за некој ден Европа и официјално по 100 пат ќе не одјебе, се нема конкретно решение за економија, не избегнуваат разни потоци, патни коридори - ама за се' тоа е крив некој друг......голем стап ако „се докаже“ што рекол Славко пред 50 години, ниту распаднал држава истиот, ниту умрел некој од тоа.....

Првиот роман напишан од Македонец нели беше „Трајан“ од Ангелко Крстиќ? :confused:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom