Лустриран славен македонски писател

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Абе не рипајте одма....полека малку ....од каде знаете вие Славко како ги злоуботребувал бенифициите кои му биле доделувани.....од каде знаете за сметка на Славко какви Македонски литературни дејци се засечени во корен,уште во зачетокот???

Не оправдувајте никого....подобро е да барате факти околу случајов...за да се разјасни подетално...отколку овака само да плукате без да промислите.
Абе не може некој да каже дека Славко Јаневски бил шпион и душман на Македонија, а Али Ахмети и дружината патриоти и поборници за истата. Срамота е ова што се прави одвлекување на вниманието, еве мене ме фаќа срам за нив :rolleyes:

Sent from my Nexus

Готово сеа, повеќе мојот живот нема смисла откако ми ја открија оваа вистина. Ова целосно го промени текот на мојот живот. Од моментот кога го открија ова јас повеќе не сум оној што бев. Ај тркнав да ги спалам книгите негови.

Славко Јаневски ... кодошиште невидено, срам да му е, ги кодошел и колегите и комшиите на службите ....
Комшијата му Петре чувал магаре арно ама не му било пријавено и не плаќал данок за него, комшијата му Трајко чувал 3 кози исто така не му биле пријавени и не плаќал данок за нив, а плус и скришно ги напасувал покрај Вардар да пасат трева и за тоа секако не плаќал данок, комшијата му Станко па продавал бостан(нелегално) не плаќал данок за тоа и овој се тоа издал на службите ... :ROFLMAO:
Шала на страна, бившиот систем Социјализам бил далеку од идеален, но што правиме со денешниов систем кој се нарекува ’’демократски’’ а никој не ја осеќа таа демократија, тие ’’човекови права’’ и тој ’’плурализам’’ ...
Зарем денес нема кодошења, апсења и чистка на политички неистомислени и сл. ... овие работи ги има во секој систем, само што за денешниве случувања ќе се отворат книгите/архивите после неколку децении(најверојатно) !

Сега ми текнува како на една седница Илија Димовски, пратеник од ДПМНЕ, зборуваше за Славко Јаневски како еден од „вашите“ т.е. на СДСМ, а за Живко Чинго како еден од „нивните“ т.е. на ДПМНЕ. :facepalm: Интересно ќе е следен да биде лустриран и Блаже Конески.

Јас од неодамна почнав со читање на книгите на Јаневски (последната која ја прочитав беше „Тврдоглави“) и ќе си продолжам да го истражувам неговото дело.

Сега ми текнува како на една седница Илија Димовски, пратеник од ДПМНЕ, зборуваше за Славко Јаневски како еден од „вашите“ т.е. на СДСМ, а за Живко Чинго како еден од „нивните“ т.е. на ДПМНЕ. :facepalm: Интересно ќе е следен да биде лустриран и Блаже Конески.

Јас од неодамна почнав со читање на книгите на Јаневски (последната која ја прочитав беше „Тврдоглави“) и ќе си продолжам да го истражувам неговото дело.
Па тие се луѓето што прават најголеми поделби во општеството на наши и ваши и после се жалат на неединство, а не разделија по разни основи.

Замислете првиот роман на МАКЕДОНСКИ КАЗИК го има напишано Славко Јаневски

Па тие се луѓето што прават најголеми поделби во општеството на наши и ваши и после се жалат на неединство, а не разделија по разни основи.

Замислете првиот роман на МАКЕДОНСКИ КАЗИК го има напишано Славко Јаневски

Пази ја логикава ...
Зборат за единство и сплотеност на народот, а од друга страна секој еден што има некакви замерки и незадоволство од владата и нејзините политики(целосно или делумно) по автоматизам е:
Атеист(неверник), Комуњар, предавник, соросоид, грчки слуга, квислинг, петоколонаш и.т.н.
Петоколонаши бе еј, незнам дали постои друга држава во светот каде што самата власт одреден дел од својот народ или пак одредена индивидуа или група индивидуи ги нарекува петоколонаши само затоа што имаат некакви поинакви размислувања и ставови ... во Демократиите вакво нешто е незамисливо !

„В Тиквешко негде, в некое село
кај в слана тивко венеше цвете -
убија дете ...“
(ова погоре е еден од моите омилени стихови од Славко, и е дел од песната „Цветои“)

Па, по ваков стих и воопшто песна, и идеали за творење, не знам како некој се осмелува воопшто и име да му споменува, а да не е зачинето со суперлативи, напротив со неговото лустрирање (или како и да е), и прогласување за шпион не му дозволуваат да почива во мир по скоро 13 изминати години...

Ало бе, извадете ги и дркајте го на Славко и на стиховите! Дали некој од вашите роднини имал проблеми во кариерата и животот и дали ваш роднина има лежено затвор поради КОДОШИ? Ако не, продужете да го дркате на Славко! Кај мене во фамилија некои подалечни роднини имаат СТРАДАНО поради кодоши (комшии, "пријатели", колеги и сл)!!! Дедо ми лично си го има видено досието кое го воделе за него, превише кодоши! Прабаба има ЛЕЖЕНО ЗАТВОР и ПОЧИНАТО ТАМУ поради тоа што зборела и дејствувала за независна Македонија. Другиот прадедо добар дел од животот има одено потајно на црква вртејќи се наназад по цел пат да види дали некој го следи!

Ако вашите предци биле пички и кодошеле продужете да викате Грујо е крив, ја знам моите колку биле унаказени од таквите како Славко!

Ако некој и некои имаат направено лошо против моја фамилија, па и општо биле зло за нечии судбини не ме интересира дали ја имаат напишано и самата библија

Ало бе, извадете ги и дркајте го на Славко и на стиховите! Дали некој од вашите роднини имал проблеми во кариерата и животот и дали ваш роднина има лежено затвор поради КОДОШИ? Ако не, продужете да го дркате на Славко! Кај мене во фамилија некои подалечни роднини имаат СТРАДАНО поради кодоши (комшии, "пријатели", колеги и сл)!!! Дедо ми лично си го има видено досието кое го воделе за него, превише кодоши! Прабаба има ЛЕЖЕНО ЗАТВОР и ПОЧИНАТО ТАМУ поради тоа што зборела и дејствувала за независна Македонија. Другиот прадедо добар дел од животот има одено потајно на црква вртејќи се наназад по цел пат да види дали некој го следи!

Ако вашите предци биле пички и кодошеле продужете да викате Грујо е крив, ја знам моите колку биле унаказени од таквите како Славко!

Ако некој и некои имаат направено лошо против моја фамилија нее ме интересира дали ја имаат напишано и самата библија

Кај мене чукундедо ми го предале, уште им го памтам !

Ако некој и некои имаат направено лошо против моја фамилија, па и општо биле зло за нечии судбини не ме интересира дали ја имаат напишано и самата библија

Зарем не прочита за што е лустриран Јаневски? Дека кодошел колеги писатели. Дека давал оценки за нивните дела (на пр. за Пиреј на Андреевски). Му се случи нешто на Андреевски? Има некаде во неговото досие дека нечиј живот е упропастен од „дојавите“ на Јаневски? Зарем му направија нешто на Чинго? Зарем не е издадена неговата книга Пасквелија во 60-те каде писателот зборува против власта? Сегашнава власт има комплекс кон се и секого од периодот 43-91 (а и 91-98 и 02-06).

Дека кодошел колеги писатели. Дека давал оценки за нивните дела (на пр. за Пиреј на Андреевски). Му се случи нешто на Андреевски?

А од кај знаеш ти кои и колку дела на кои автори останале неиздадени поради КОДОШЕЊЕТО на Славко кодошот?

А од кај знаеш ти кои и колку дела на кои автори останале неиздадени поради КОДОШЕЊЕТО на Славко кодошот?

Така треба. Лепи му го тоа за навек. Гори му ги книгите. Сто посто народот ќе добие една голема правда која е поголема од оние другите-како на пример сегашната состојба со учките и пастирот.

Ќе му организирате ли групно палење на книгите пред споменикот?

esq8u8.jpg

Пра пра пра пра пра пра пра ( се задткав да си ебеш векот ) дедоми го имаат кодошено и убиено вмровците, само затоа што бил лојален граѓанин на Царштината и си ги почитувал законите дадени од капијата ( зошто не ги лустрираат вмбловциве )
Не сери, КОДОШИ имало и ќе ги има секој систем секоја држава си има свој служби службите си имаат информатори, секоја држава имала, има и ќе има право да си го заштитува својот поредок и право, и тоа е нај легитимно и нај законско затоа што секоја држава не само што може , туку и мора да се заштитува себе си својата територија и опшественото уредување.
Овој дедоти што одел во црква и се вртел или бил тежок параноик или нешо му фалело у главата, одењето во црква нити било забранувано нити оневозможувано а уште помалку прогонувано , затоа не јади лајна за тоа.
ШТО ТЕБЕ НЕ ТИ Е ЈАСНО ? За прабаби и прадедовци, кој и да се обиде да руши поредок на една држава и растурање на истата по афтоматизам е КРИМИНАЛЕЦ,СЕПАРАТИСТ,ТЕРОРИСТ и тоа по сите меѓународни и државни закони и норми. Јас викам дека службите во тоа време биле ите како ефикасни зашо на време ги откривале непријателските елементи и ги отсранувале не давајќи им можност да направат поголема штета, кој гарантира дека тие баби прабаби пра дедовци ако не биле откриени на време немало да кренат во воздух некоја касарна, полициска станица, пазар,болница, школо ?
Службите на СФРЈ ите како си ја знаеле работата па затоа и немало терористи и терористички акти( нашиве македонски служби да беа 15 % ефиканси како што биле тогашните 2001 рамковен договор немаше да се случат ни под разно ) е сега тоа што не ги бивало лингурите па сега им е криво и лустрираат , СЕКОЈ ИМА ПРАВО ДА ПЛАЧЕ И ДА СЕ ЛИГАВИ ЗА СВОЈАТА НЕСПОСОБНОСТ И НЕКАДАРНОСТ.
по вашава ретардирана логика за 50 години ќе се лустрираат лицата од 2001 кој што соработувале со полициските и воените разузнавачки служби.

Овој дедоти што одел во црква и се вртел или бил тежок параноик или нешо му фалело у главата, одењето во црква нити било забранувано нити оневозможувано а уште помалку прогонувано , затоа не јади лајна за тоа.

Отсекогаш знаев дека не си ОК, ама сега сум 100% сигурен!
И прибери си го речникот малку, ќе ти лупнам милион поени за навреда, Веселинова ќе ти се смее...
A за прадедо ми дали бил параноик или му фалело нешто у главата ќе ти објаснам коа ќе те сретнам у живо

ИНФОРМИРАЈ СЕ!

http://arhiva.radioilinden.com.au/i...-11-51-50&catid=39:pisma-i-mislenja&Itemid=59

http://arhiva.radioilinden.com.au/i...-11-51-50&catid=39:pisma-i-mislenja&Itemid=59
Комунистите, иако беа безбожници сепак многу се мешаа во црквата. Според Дедо Петар, главна причина за ваквото однесување е тоа што системот како го направиле комунистите, не смее да дозволи црквата да има влијание во таквото општество, да не може таа да го поведе народот, туку само да биде во служба на тогашната комунистичка власт. Тоа е и причината зошто во тој период, во ниту една македонска црква не било дозволено да се одржува верска наука.
- За разлика од тоа, тогашните муслимани имаа 8.500 деца на веронаука во џамиите, пред да заминат на училиште. Така беше затоа што Исламската Верска Заедница беше упорна тоа да го направи, и на неа не се вршеше притисок.
За тајното крштавање во периодот на седумсеттите години од минатиот век, Дедо Петар вели:
- Постоеја одредени области, каде властите беа многу строги во однос на верата, и крштавањето и венчавањето, се изведуваа кришум. Затоа во протоколите на повеќето цркви стоеја и тајни протоколи, за да не дојде до сознание комунистичката партија, да види чии деца се крстени, и тоа да се одрази на службата на нивните родители. Кога ќе дојдеше некој да си бара крштениче, ние им баравме да ни кажат година и месец кога е детето крстено. Ако не го најдевме во редовните протоколите, веднаш знаевме дека детето е тајно крстено, и ќе го побаравме во тајните протоколи.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom