Противградни ракети

• Креатор на темата Креатор на темата ACTION
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Локација
од Скопље
Изреволтиран од денешното невреме кое мене лично ми нанесе голема штета , како уништени растенија и дрва така и оштетување на каросеријата на возилото и ред други штети врз имотот,па сакам да се постави прашањето.
Зашто Македонија нема противградни ракети иако во минатото имаше одредени места каде беа поставени тие лансерни рампи и на секое најавено невреме имаше одреден човек каде ги контролираше и ги пушташе тие противградни ракети.Дали државата размислува колкава штета им нанесува на граѓаните и на земјоделците со не вовдеување на тој систем на заштита и кој ќе ги покрие тие штети , за разлика од Србија каде што одамна веќе си ја завршиле работата и грижата околу таа безбедност врз имот на граѓаните и земјоделците .
Еве од сликите може да се видат системите кои служат за заштита од поројни дождови и град
Protivgradne-rakete.jpeg
DRU-GRAD-RAKETE.jpg
phoca_thumb_l_2012-05-08-srbac-protivgradne_stanice.jpg

Има јас мислам, во Кочани знам дека скоро пукаа противградни ракети.

Ретко некаде ако има незнам:гик: , ама во Скопје нема ни едно такво место за жал.

Ај нека се спои со темата лани што ја отворив.
http://forum.kajgana.com/threads/Град-ги-уништи-посевите-во-Скопско-за-градобојни-ракети-нема-пари-а-за-врби-има.61660/
--- надополнето: 10 јуни 2013 во 16:04 ---
Изреволтиран од денешното невреме кое мене лично ми нанесе голема штета , како уништени растенија и дрва така и оштетување на каросеријата на возилото и ред други штети врз имотот,па сакам да се постави прашањето.
Зашто Македонија нема противградни ракети иако во минатото имаше одредени места каде беа поставени тие лансерни рампи и на секое најавено невреме имаше одреден човек каде ги контролираше и ги пушташе тие противградни ракети.Дали државата размислува колкава штета им нанесува на граѓаните и на земјоделците со не вовдеување на тој систем на заштита и кој ќе ги покрие тие штети , за разлика од Србија каде што одамна веќе си ја завршиле работата и грижата околу таа безбедност врз имот на граѓаните и земјоделците .
Еве од сликите може да се видат системите кои служат за заштита од поројни дождови и град
Protivgradne-rakete.jpeg
DRU-GRAD-RAKETE.jpg
phoca_thumb_l_2012-05-08-srbac-protivgradne_stanice.jpg
Ти не беше еден од оние што ме убедуваа дека требало да се осигурам ?

Треба да го има мислам во поголемите села т.е ги има ама многу долго време не работат.
Си имало ангажирано човек и во соработка со службите обучен бил и пукал ама како се што е кај нас тиња зошто ова да назадува...

Ај нека се спои со темата лани што ја отворив.
--- надополнето: 10 јуни 2013 во 16:04 ---

Ти не беше еден од оние што ме убедуваа ека требало да се осигурам ?

??? што да се осигураш , поима неам чоек шо збориш нит сум убедувал некого нити сум имал причина да те убедувам

As far as I know, Бранко ги укина оддамна ..

не е од вчера кажано дека македонија повеќе нема да одржува системи со градобијни ракети и дека сите треба да се осигураат од ваков вид на штета........смислија разни изговори демек не биле сигурни за одржување,можеле да предизвикаат пожари и слични дрн дрн работи,но јасно е кажано дека треба да се осигураат земјоделците......сите што се засегнати со овој проблем нека седнат на маса и нека договорат,а не вака еден по еден да плачат залудно

еве и текст http://arhiva.vlada.mk/?q=node/714

Опасни се по животот на луѓето. Лично мене ми има прелетано на еден метар над главата и детонираше на дваесетина метри од мене. Пред петнаесетина години во Кавадарци загина жена која си седела дома во станот а ракетата влетала преку прозорецот. Исто така се опасни и за авионите а сите знаеме дека денес авионскиот сообраќај е многу густ. А и ефикасноста е во прашање бидејќи кога ке го избркаш градот од едно место ке изврни на друго место, некаде мора.

Укинати се, мојот комшија беше обучен за нив и беше надлежен за нив.
Откако ги укинаа, штетите се поголеми.

Опасни се по животот на луѓето. Лично мене ми има прелетано на еден метар над главата и детонираше на дваесетина метри од мене. Пред петнаесетина години во Кавадарци загина жена која си седела дома во станот а ракетата влетала преку прозорецот.. .

Грешиш за жал.

Знам за кој случај зборуваш, ракетата беше дефект и удри во станот но пази дефект поради неодржавање и поради што не беше заменета.

Ракетата не влета низ прозорец туку удри на тераса каде и беше жртвата која за жал почина од горењето на горивото.

И мајонез со салмонела е поопасен и од детонација гарантирам!!

Исто така се опасни и за авионите а сите знаеме дека денес авионскиот сообраќај е многу густ

Дефинитино неточно, си има определени висини за секои типови на летала од млазни,роторни се до воздушни балони, понатаму ракетата нема ниту боево полнење ниту направа за следење единствено нешто што ја одржува на курс кон облак е правилотои на жироскоп, но и за да се гаѓа облак сепак има радари(доплер) кои гледаат внатре во облакот па сигналот се процесира и се прави проценка на ризик.

Понатаму овие ракети можат и да помогнат иако неможат да соборат авион но можат непријателски авиони и на нивните авакси во воздух да ги мамат демек тоа се авиони налик Chaff.

А и ефикасноста е во прашање бидејќи кога ке го избркаш градот од едно место ке изврни на друго место, некаде мора

Нормално, но не таму каде има луѓе кои работат како кртови а штом стигнуваат субвенции одма на скара и му прават пречек на некојси Х или ЗЕТ Функционер.

Јас велам подобро град таму каде што пак нема вода и не би се сложил дека не се едикасни баш напротив ние имаме искуство цели 4 децении.

Грешиш за жал.

Знам за кој случај зборуваш, ракетата беше дефект и удри во станот но пази дефект поради неодржавање и поради што не беше заменета.

Ракетата не влета низ прозорец туку удри на тераса каде и беше жртвата која за жал почина од горењето на горивото.

И мајонез со салмонела е поопасен и од детонација гарантирам!!

Дефинитино неточно, си има определени висини за секои типови на летала од млазни,роторни се до воздушни балони, понатаму ракетата нема ниту боево полнење ниту направа за следење единствено нешто што ја одржува на курс кон облак е правилотои на жироскоп, но и за да се гаѓа облак сепак има радари(доплер) кои гледаат внатре во облакот па сигналот се процесира и се прави проценка на ризик.

Понатаму овие ракети можат и да помогнат иако неможат да соборат авион но можат непријателски авиони и на нивните авакси во воздух да ги мамат демек тоа се авиони налик Chaff.

Нормално, но не таму каде има луѓе кои работат како кртови а штом стигнуваат субвенции одма на скара и му прават пречек на некојси Х или ЗЕТ Функционер.

Јас велам подобро град таму каде што пак нема вода и не би се сложил дека не се едикасни баш напротив ние имаме искуство цели 4 децении.
Незнам за кој случај зборуваш но во случајот за кој јас зборувам жената загина седејќи дома на троседот а ракетата влетала преку прозорецот. Настанот е случен на Ул.7ми Септември, во центарот на грдот. Значи не на тераса, не удрила ракетата во станот туку влетала во станот преку прозорецот.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 08:57 ---
Истражниот судија кој бил на лице место ми е пријател и лично со него имам зборувано за случајот.

Незнам за кој случај зборуваш но во случајот за кој јас зборувам жената загина седејќи дома на троседот а ракетата влетала преку прозорецот. Настанот е случен на Ул.7ми Септември, во центарот на грдот. Значи не на тераса, не удрила ракетата во станот туку влетала во станот преку прозорецот.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 08:57 ---
Истражниот судија кој бил на лице место ми е пријател и лично со него имам зборувано за случајот.

Шо ти е бе ропе ?
прво лажеш дека ракета ти надлетала над глава дури на еден метар, освен ако не си бил качен на некој далековод или немаш перцепција за одалеченост не знам на кој друг начин е возможно тоа.
Друго колку случаеви има во македонија на загинати луѓе од лансирани градобијни ракети ? Не се 100 па да се работи за друг случај.
Трето многу повеќе гинат и умираат од брзосмртката што се вари по кавадарци, многу повеќе умираат од пробиен грејач на боијлер па не гледам дека забранија варење ракија нити забранија бојлери.

Не се, како, забранети секаде уствари?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom