ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Не дека им е лоша стратегијата, ако сакаат да ја заживеат таа компанија/идеја мора вака.
Јас објавив ми ги избришаа објавите зашто имав некои непожелни зборови т.е "срање компанија", тешко срање им е страната. Барем да ми дадеа да поправам, цел текст пишував за џабе.

Јас објавив ми ги избришаа објавите зашто имав некои непожелни зборови т.е "срање компанија", тешко срање им е страната. Барем да ми дадеа да поправам, цел текст пишував за џабе.
Епа затоа ќе молат и ќе даваат ручеци, ако веќе решиле да градат ваков бизнис треба да биде транспарентно, не да изиграваат шерифи.

Linkedin(Skopje/.mk), vrabotuvanje, kariera, jobi, joberty...
Од денес ке почнам по сајтовите за remote jobs + директно на сајтот на фирмите да видам да не стои по некоја отворена позиција.

Стварно страшен дефицит на огласи за вработување.

4000 нови студенти на Финки годинава, а огласи за работа на прсти се бројат, страшна работа.

Секторов стана презаситен и можностите се намалија драстично, случајно проверив од љубопитност на Linkedin/vrabotuvajne/kariera/joberty etc, во споредба порано јас кога барав работа (2020~), ни една петтина нема огласи колку тогаш.

Ептен лошо за Juniors/Entry levels, се надевам дека ќе се стабилизира секторов.

Последно уредено:
Ја трипам тогаш, пошто огласи не ни пратам многу многу, ама ми пишуваат често на Linkedin, ова е од последни два месеца

Screenshot from 2023-07-22 17-21-43.png

не е ко во златните времиња, ама не е дека нема отворени позиции. Некои позиции се отворени со месеци и нема човек за нив.

Ја трипам тогаш, пошто огласи не ни пратам многу многу, ама ми пишуваат често на Linkedin, ова е од последни два месеца

Прегледај го приврзокот 385184

не е ко во златните времиња, ама не е дека нема отворени позиции. Некои позиции се отворени со месеци и нема човек за нив.
Ама колку години имаш искуство? 5+ сигурно, ако не и повеќе. Кај мене вака е:

1690040774924.png
Иначе има отворени позиции на 2/3 места за ПХП цело време го реобјавуваат огласот, ама не викаат луѓе на интервјуа.

Последно уредено:
Сопро отпуштиле 50 луѓе. Маркетери, девњлопери, тестери, продукт проект менаџери. Од се по нешто. Скоро сите јуниори.

Malku sum offtopic, ama gledam aktivna e temava, pa da prasham tuka.
Ok mi izgleda Datacamp kako platforma, za da podobram znaenje / vestini za programiranje,
primena vo data analytics i energy engineering (ne menjam struka, ne baram forhend bekhend pozicija :D)

datacamp_1.PNG

Imam odraboteno pocetni moduli od ovie prethodno, i izgleda ok kako za mene, malku e bavno, ama sepak za nekoj so ne e vo programiranje izgleda ok.

Prasanja:

1. Dali nekoj koristel Datacamp od mkd ili so VPN (primer Indija, Banglades nesto), dali ima razlika vo pretplata po zemji?
2. Dali znaete nekoja slicna platforma, da e poeftina ( i dobar YT kanal bi brkal rabota za start)? Mi treba za koristenje vo data science, ne drugite primeni koi se web design i ostanatite.

Malku sum offtopic, ama gledam aktivna e temava, pa da prasham tuka.
Ok mi izgleda Datacamp kako platforma, za da podobram znaenje / vestini za programiranje,
primena vo data analytics i energy engineering (ne menjam struka, ne baram forhend bekhend pozicija :D)

Прегледај го приврзокот 385577

Imam odraboteno pocetni moduli od ovie prethodno, i izgleda ok kako za mene, malku e bavno, ama sepak za nekoj so ne e vo programiranje izgleda ok.

Prasanja:

1. Dali nekoj koristel Datacamp od mkd ili so VPN (primer Indija, Banglades nesto), dali ima razlika vo pretplata po zemji?
2. Dali znaete nekoja slicna platforma, da e poeftina ( i dobar YT kanal bi brkal rabota za start)? Mi treba za koristenje vo data science, ne drugite primeni koi se web design i ostanatite.
Pluralsight види мислам дека имаа попусти сега или евентуално Udemy да си купиш курс конкретно за тоа што ти треба за 10 - 15 долари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom