Бесконечност

• Креатор на темата Креатор на темата птр
  • Време на започнување Време на започнување
Точката нема одредена големина, ширина, должина, висина. Можеби зборчето точка не е соодветно за изразот но така се нарекува. На пример, помеѓу две точки А и Б има 2 цм. Меѓу нив велиме дека има бесконечно многу точки. Зошто? Затоа што може да ставиме точка на 1.2342435465435673658633462752 цм.
После да ставиме точка на 1.43565745645 цм. па точка на 1.234 цм. Растојанието од 2 цм може да го поделиме на бесконечно многу делови и затоа се вели дека има бесконечно многу точки. Се разбираме ?
Се разбираме :-) Секако, темава можеби е и смешна за некој поупатен. Јас ова чисто понесен од тоа што го учев во училишни клупи, дека на една отсечка има безброј точки (ете, замислени) :-)

Се разбираме :) Секако, темава можеби е и смешна за некој поупатен. Јас ова чисто понесен од тоа што го учев во училишни клупи, дека на една отсечка има безброј точки (ете, замислени) :)
Бидејќи просторот не е составен од точно определени делови (барем нема ништо такво откриено досега во науката) можеме да го делиме колку сакаме и да одредуваме бесконечно многу локации.

Нема бесконечно многу делови, затоа што нема помал дел од Планкова должина.
Ова е точно за светот во кој живееме. Најмалата мерлива вредност која може да постои е Планковата должина. Но под други услови не мора да значи дека е точно.

Ова е точно за светот во кој живееме. Најмалата мерлива вредност која може да постои е Планковата должина. Но под други услови не мора да значи дека е точно.

Под кои услови конкретно мислиш?

Под кои услови конкретно мислиш?
Можеби и протонот, неутронот и електронот се составени од делови кои моментално науката не може да ги воочи и докаже дека постојат помали единки од нив. Но тоа не значи дека не постојат. Претпоставувам дека на тоа мислеше.

Ха, ха, не разбрав ни јас. Еве, на пример, има ли навистина бесконечно точки на една замислена линија помеѓу "А" и "Б". Ако се бесконечно, тогаш и растојанието помеѓу нив нема крај. Некако мислам дека сепак не се бесконечно. Мора да ги има на број.
Твојата заблуда е во тоа што ти сакаш микроскопски феномен да објасниш со макроскопски пристап.

Се зависи од тоа колкава е точката/точките

Можеби и протонот, неутронот и електронот се составени од делови кои моментално науката не може да ги воочи и докаже дека постојат помали единки од нив. Но тоа не значи дека не постојат. Претпоставувам дека на тоа мислеше.

И да постоjат делови помали од планковата должина, нашите физички закони не дозволуваат нивно прецизно мерење.

Еве ти ја тоќката А .......... кога ќе ја пронајдеш крајната тогаш е тоа конечен а се до тогаш е се бесконечно :);)
Каква глупост! Ако знаеш дека има точка Б тогаш знаеш дека има и крај. По оваа логика ако јас одам од Скопје до Штип патот ми е бесконечен се додека не стигнам до Штип ?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Каква глупост! Ако знаеш дека има точка Б тогаш знаеш дека има и крај. По оваа логика ако јас одам од Скопје до Штип патот ми е бесконечен се додека не стигнам до Штип ?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Што глупост бе , ние самите само можеме да ја одредиме таа конечност и граница и аман доста со тие теории демек познати и непрактични , но сега неможам тука да ви држам катедри и да ви објаснувам за џабе кога нема ниеден да го разбере тоа .

Што глупост бе , ние самите само можеме да ја одредиме таа конечност и граница и аман доста со тие теории демек познати и непрактични , но сега неможам тука да ви држам катедри и да ви објаснувам за џабе кога нема ниеден да го разбере тоа .
иии аха. Ајде пробај не. :)
Можда не сме толку глупи.

иии аха. Ајде пробај не. :)
Можда не сме толку глупи.

Се зелени до зелени :D лупања , не ме ни свати на постот прв а ми реплицира ...друже сами ние ако си ги одредиме точките тогаш секако и знаеме дека се конечни , но ако имаме една почетна а не знаеме каде е другата тогаш може и да не постои и се нарекува бесконечност .:)

Се зелени до зелени :D лупања , не ме ни свати на постот прв а ми реплицира ...друже сами ние ако си ги одредиме точките тогаш секако и знаеме дека се конечни , но ако имаме една почетна а не знаеме каде е другата тогаш може и да не постои и се нарекува бесконечност .:)
Епа друже ти не си за тука. Мислам, твоето мислење не е за тука. Зборуваат за одредени две точки, отсечка. Не полуправа. Разликата е огромна и не знам зошто воопшро ја замеша тука.

Се разбираме :) Секако, темава можеби е и смешна за некој поупатен. Јас ова чисто понесен од тоа што го учев во училишни клупи, дека на една отсечка има безброј точки (ете, замислени) :)

Учи лимеси.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom