Прво ОДМА да те искарам - никој не бара НИКАКОВ закон. Ако некој бара, тоа не сум јас и се оградувам од таквите размислувања.
Децата се нашата иднина и не треба да ги лишуваме, туку да им овозможуваме да растат и да се развиваат во што подобри услови, преку отворање и создавање на различни бесплатни центри за грижа и едукација. Ова би го разглабале во друга, соодветна тема.
Јас бев најкратка што можев во воведниот пост, го изнесов моето мислење најконцизно што можам, но ако сакаш повторно да резимираме, еве вака:
,,Според мене, треба да има посебни локали кои не дозволуваат деца. Не затоа што самите деца - како деца сметаат некому, туку затоа што има несвесни родители кои очекуваат нивните деца да бидат сакани од сите.“
,,Имам многу разбирање, на пример за плачливи бебиња во авион, летав со едно. Сепак, тука немаат многу избор родителите, и е нешто што - мора да се направи. ,,
,, Како и да е, темата сакам да ја насочам не кон бебињата - бебето штом го добие тоа што го сака, замолчува и заспива веднаш, освен тоа не трча и не досадува на други - туку исклучиво на деца 3 - 10 години. Оние кои се бркаат околу твојата маса во ресторан, врескаат итн.,,
,,Дали сте за да постојат места кои ќе им гарантираат на луѓето дека нема да бидат вознемирувани од деца? Затоа што знаеме дека ако одиме во ресторан, и се појави возрасен човек кој изгледа лошо или се однесува непримерно, ќе биде отстранет, но никаде нас не ни гарантираат заштита од детско тормозење.,,
Е сега, за да прецизирам уште повеќе:
Постојат 10 ресторани. 7 се за возрасни и за деца. 3 се само за возрасни, а деца се добредојдени под услов да седат мирни, а ако веќе не седат, родителот да биде отстранет од местото.
Ако јас се одлучам да одам во првите 7, сама сум си крива ако некое дете ме полие со сок. Свесно сум отишла онаму каде што се добредојдени деца и каде што нивното растрчување низ ресторан е нормално.
Ако отидам во останатите 3, знам дека нема да ми трчаат деца, да ми вриштат и да ме полеваат со праска. Нема да гледам ситуации ,,Леоооо мамичкаааа,,.
Ниту еден родител и дете не страда во ваква ситуација - имаш ебани 7 ресторани каде што си добредојден. Ебаго не иди во останатите 3 ако не можеш да си го зауздаш детето.
Ако можеш, оди. Или едино, оди, ама без детето.
Мислам дека концептот е многу едноставен, со тоа што на влезот на локалот се истакнува дека не се толерира некултурно однесување, од кого и да е, на ваков начин:
Мислам дека сум доволно јасна, не е проблем ако треба дообјаснување.
--- надополнето: 3 септември 2013 во 00:11 ---
И никој не ги обвини децата.
Ги обвинивме родителите.
Иначе, секој со својата мака

Има многу поголема и поопширна тема за хомосексуалци, баби во ЈСП, вонбрачни деца и тако даље, па никому ништо.