Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
Значи пишав погоре не е во ред тоа, а за таа случка не е криво детето туку родителите и мислам дека на нив треба да им се забрани на несовесните родители а не на детето.

А инаку за американците знам како размислуваат ела намуртиму или викни му на нивното дете ако смееш посебно доколку си вработен во тоа место но тоа е друга работа....
Toa sve e vo red batka,nego ti me zacudi koga napisa deka toa ne e moja masa i sto me interesiralo sto se slucuva na drugite masi.

Toa sve e vo red batka,nego ti me zacudi koga napisa deka toa ne e moja masa i sto me interesiralo sto se slucuva na drugite masi.

А што ако некој се испрди до тебе и засмрди или здригне и тоа не си должен да го мирисаш или слушаш нели. Може се гадам од ждригање. Значи по правило посебно во америка знаеш дека нетреба да се мешаш на туѓа маса, а тоа дали е во ред што го прават е друга приказна. За инфо сум бил подолго во америка да не мислиш дека незнам како е тамо.

А што ако некој се испрди до тебе и засмрди или здригне и тоа не си должен да го мирисаш или слушаш нели. Може се гадам од ждригање. Значи по правило посебно во америка знаеш дека нетреба да се мешаш на туѓа маса, а тоа дали е во ред што го прават е друга приказна. За инфо сум бил подолго во америка да не мислиш дека незнам како е тамо.
Abe ti epten ke ja otapime sega rabotava ali aj neka ti bide...A sto ako lusterot ti padnel vrz glava,jebiga...visa sila,isto kako prdenjeto i zdriganjeto koi ponekogas ne mozat da se soprat.E sega ne vikam jas deka sum bil vo nekoj kamiondziski snack bar kade i da zdrignes prosteno ti e i e sasvim normalno,,,ali koga si vo fine dining restaurant,togas ima da se mesam itekako na tuga masa.

што те интересира тебе што се случува на масите околу тебе? Како трето незнам какви се условите во тој ресторант. Јас на пример во рамстор во тетово кога бев требаше да му сменам пелени отидов до кола и таму му сменив јас самиот несакам да менувам пред луѓе.
Епа ете ти, има избор нели: ќе бираш места за излегување што имаат места за преповивање бебиња, или ќе отидеш до кола, а сигурен сум дека и WC-то ќе заврши работа со мала помош од уште една личност.

Ама те молам, не лупај такви глупост како „што те интересира тебе што се случува на масите околу тебе„. Не е ни нормално ни хигиенски (ниту па апетит дава) мирис на гомца, не е дека на бебенцава не им мирисаат какачките.

Има каде и има како да се заменат пелените без да им го згадиш животот (и оброкот) на сите во ресторанот. Се другово се оправдувања заради мрзливост.

За дневни кафичи негледам зошто да неможе да се излезе на кафе со дете? Значи ако имам(ш) дете неможе да излезеш и едно кафе да се напиеш? Плус ако сум со друштво ќе си имаат занимација и ќе си поиграат пријателите со детето. ...Значи и родителите се луѓе и имаат право да излегуваат нормално на места соодветни на тоа. Е сега ако на некого му смета и тоа што одам на такви места може да ми се фати малку и нека размисли дека и тој/таа бил(а) дете. И сега ако имам дете несмеам да излезам во рестонант, а да немам кој да ми го чува детето? Па ела нека ми забрани а ако дојде би го прашал со кое право?
Ok, повторно насловот на темата ја онади дискусијава.

Да повторам пак, со директен коментар на подвлеченето.
Целата поента на муабетов се сведува на: Секој има право да оди било каде, но (барем на некои места) никој не би требало да има право да им смета на другите.

Децата се деца, ама тоа не значи дека треба да вриштат во кафичи, ресторани, театри...
Значи детето си има потреба за трошење на вишок енергија, и таа потреба не е компатибилна со твојата потреба да седнеш на кафе, ручек/вечера или на филм/претстава. Детето има потреба да го однесеш на игралиште надвор, да поигра на лулашки, клацкалки и тобогани, а ако е зима има игрални со други деца во нив (каде исто можеш да пиеш кафе).

Дури потоа по приоритет би требало да дојдат твоите потреби, да седнеш на кафе во некој не-за-деца-кафич-каде-ќе-смараш, или да гледаш филм/претстава (каде пак сите ќе ги замара ненаигранато дете).

Е сеа, ако си себичен родител, најверојатно токму тоа и го правиш. Го носиш детето неизнаиграно и неистрчано, со вишок енергија и еден куп досада во него, на места каде луѓето сакаат мир и раат.

Епа ете ти, има избор нели: ќе бираш места за излегување што имаат места за преповивање бебиња, или ќе отидеш до кола, а сигурен сум дека и WC-то ќе заврши работа со мала помош од уште една личност.

Ама те молам, не лупај такви глупост како „што те интересира тебе што се случува на масите околу тебе„. Не е ни нормално ни хигиенски (ниту па апетит дава) мирис на гомца, не е дека на бебенцава не им мирисаат какачките.

Има каде и има како да се заменат пелените без да им го згадиш животот (и оброкот) на сите во ресторанот. Се другово се оправдувања заради мрзливост.

Ok, повторно насловот на темата ја онади дискусијава.

Да повторам пак, со директен коментар на подвлеченето.
Целата поента на муабетов се сведува на: Секој има право да оди било каде, но (барем на некои места) никој не би требало да има право да им смета на другите.

Децата се деца, ама тоа не значи дека треба да вриштат во кафичи, ресторани, театри...
Значи детето си има потреба за трошење на вишок енергија, и таа потреба не е компатибилна со твојата потреба да седнеш на кафе, ручек/вечера или на филм/претстава. Детето има потреба да го однесеш на игралиште надвор, да поигра на лулашки, клацкалки и тобогани, а ако е зима има игрални со други деца во нив (каде исто можеш да пиеш кафе).

Дури потоа по приоритет би требало да дојдат твоите потреби, да седнеш на кафе во некој не-за-деца-кафич-каде-ќе-смараш, или да гледаш филм/претстава (каде пак сите ќе ги замара ненаигранато дете).

Е сеа, ако си себичен родител, најверојатно токму тоа и го правиш. Го носиш детето неизнаиграно и неистрчано, со вишок енергија и еден куп досада во него, на места каде луѓето сакаат мир и раат.

Изгледа не си прочитал убаво што имам пишано и не си ми ја сватил поентата. никаде не одобрив врискање и пискање на деца и менување на пелени на маса тоа треба самите родители да се совесни и да не ги носат децата на места каде што не им е место. Колку што знам и постои забрана за деца на одредени места како ноќни барови дискотеки итн.

нејсе накратко поентата е што можеби и мене ми сметаат некои работи на некои места но сепак тоа се јавни места и ако ми сметаат и нема забрана ќе си седам дома или ќе си одам на друго место. Значи нормално дека со дете нема да одам во дискотека или во кино или нема да маса да менувам пелени, а тоа што нетреба да те интересира другата маса што се случува несакав да ја оправдам постапката на мењавање на пелени туку дека неможеш да кажуваш кој како да се однесува доколку газдите на местото не превземаат мерки (малку тука погрешно се изразив).

А најкратко кажано не е проблем до децата туку до родителите и не заборавајте и вие сте биле деца не сте пораснале одма.

Еден пример, со детето сакам да одам во сендвичара или мекдоналдс и ако детето почне да замара по други маси не е проблем до детето туку проблемот е до родителот што му дозволува, или пак најлесно е затоа што ти сакаш да јадеш во мекдоналдс да има забрана за деца. нормално дека има каде треба и каде нетреба да се носат деца и како треба да ги воспитуваш да се однесуваат на тие места.

нормално дека со дете нема да одам во дискотека или во кино или нема да маса да менувам пелени, а тоа што нетреба да те интересира другата маса што се случува несакав да ја оправдам постапката на мењавање на пелени туку дека неможеш да кажуваш кој како да се однесува доколку газдите на местото не превземаат мерки...
За тебе можеби е нормално да не правиш такви работи, ама за еден куп малограѓани и сељачаана е нормално да прават што сакаат. Тука се согласуваме дека проблемот е во родителите и баш за нив и се однесува оваа тема.

Заради таквите што се оперирани од осет и од етика, ни треба ова што го дискутираме тука.
Не забрана, туку нетолерирање на ретардоси што се оправдуваат со фактот дека имале коитус и физички направиле пород. Барем на некои изолирани места каде со декларација ќе пишува дека нема да толерираат вриштења, малтретирања, менување пелени под нос на луѓето додека ручаат, и воопшто смарања од сличен вид.

Впрочем затоа имаме закони за чистота и екологија, зошто ако оставиш на совеста и етиката (на тие што ја немаат) -ништо нема да се смени. Затоа и овој проблем треба некако да се стави на хартија и да се формулира. Можеби не да се формулира како „Забрана за деца„ ама сепак некако да се формулира...

Абе да се забрани со закон некако не ми оди баш, повеќе би било според мене избор на газдата какви клиенти ќе има ама со закон некако не ми оди тоа затоа што ако гледаме и на места каде што ќе има дозволен со закон пристап на деца пак истите да прават проблеми. Затоа не ми држи моабетот за забрана со закон. Инаку еве оди со дете од 5 години во дискотека дали ќе те пуштат. Или пак ако е некој помирен ресторан доколку јас сум менаџер или газда и видам некое дете да прави проблеми ќе одам кај родителите ќе ги опоменам да го приберат детето или да го напуштат локалот, исто како и некој да се испијани и да почне да смета на другите гости така би постапил. Или пак некој се прави паметен и ждригне или гласно збори т.е. се дере итн. Или пак на некоја маса седат друштво и се смеат во гласови дали ќе треба да се забрани смеење во ресторани? Сепак тоа треба самиот газда да одлучува дали ќе сака таква клиентела или не, а со закон некако тешко мислам дека може да се воведе тоа затоа штонегледам како би функционирало.

не ми држи моабетот за забрана со закон. Инаку еве оди со дете од 5 години во дискотека дали ќе те пуштат. Или пак ако е некој помирен ресторан доколку јас сум менаџер или газда и видам некое дете да прави проблеми ќе одам кај родителите ќе ги опоменам да го приберат детето или да го напуштат локалот
...тоа треба самиот газда да одлучува дали ќе сака таква клиентела или не, а со закон некако тешко мислам дека може да се воведе тоа затоа штонегледам како би функционирало.
Не кажав дека формата мора да биде закон, ама мора некако да се формулира тоа. На пример со предупредување на влезот од локалот/киното/театарот, предупредување дека нема да се толерираат вриштења, малтретирања, менување пелени под нос на луѓето додека јадат, и воопшто смарања од тој вид.

Инаку дека се толерираат такви работи, се толерираат. Не знам за дискотеки, ама верувај дека се смара по ресторани и кафичи, и баш пред некоја недела едни донесоа БЕБЕ ВО КИНО. Е за тие треба декларација и тоа на писмено.

Не кажав дека формата мора да биде закон, ама мора некако да се формулира тоа. На пример со предупредување на влезот од локалот/киното/театарот, предупредување дека нема да се толерираат вриштења, малтретирања, менување пелени под нос на луѓето додека јадат, и воопшто смарања од тој вид.

Инаку дека се дешаваат такви работи, се дешаваат. Не знам за дискотеки, ама верувај дека се смара по ресторани и баш пред некоја недела едни донесоа БЕБЕ ВО КИНО. Е за тие треба декларација и тоа на писмено.

бебе во кино за мене е малоумна работа затоа што и сам да сум да нема друг прво јас нема да можам на раат да гледам а за другите понатака јасно е.

бебе во кино за мене е малоумна работа затоа што и сам да сум да нема друг прво јас нема да можам на раат да гледам а за другите понатака јасно е.
Абе на сите ни се јасни кои се нормите на нормално и малоумно, ама работиве се дешаваат, се практикуваат и целиот проблем е што се ТОЛЕРИРААТ и покрај тоа што се малумни и ретардирани.

Таа толеранција треба да се третира и тоа со нетолеранција, да биде декларирана писмено на влезот од објектите од видот за кој зборуваме.

Значи деца по автобуси или ресторани НИКАКО!!! Елементарна непогода се.

Добро бе..... све биле ли вие некогаш деца или матуранти се родивте, па филозофирате тука за децата кои ги немате или пак не сакате да ги имате.....Ај едно ретро направите со вашите родители за вашето детство па после плукајте по најчистото нешто ( споредувајќи ги со кучиња, мачиња, мравки и остала стока ).....Децата.........

Добро бе..... све биле ли вие некогаш деца или матуранти се родивте, па филозофирате тука за децата кои ги немате или пак не сакате да ги имате.....Ај едно ретро направите со вашите родители за вашето детство па после плукајте по најчистото нешто ( споредувајќи ги со кучиња, мачиња, мравки и остала стока ).....Децата.........
матуранти се родивме.

Ја карикираш и ја тролаш дискусијата (што немаше да биде проблем ако беше барем малку забавен).

Колку години имаш?
Ако ова сега што се дешава ти е исто како во твоето детство, тогаш немаш повеќе од 15 години.

Дај не јеби, кога јас бев дете не се толерираа вакви работи како денес. Почнувајќи од прекори, нетолерирање па и по некоја васпитна кога си немирен (посебно на јавно место) па продолжувајќи кон МЕНУВАЊЕ НА ПЕЛЕНИ НА МАСА во ресторан, кафана или каде и да е...
Задолжи не и прашај ги твоите дали вакви страња биле толерирани тогаш. Па пренеси ни тука.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom