Ова звучеше како лошо да сум се однесувал кон тебе irl.
Се извинувам, не беше комплетно цел пост наменет кон тебе.
Можеби твоите џукели се чисти, другиве 20 во парк не се.
Твоите не шетаат слободно, другите шетаат.
Твоите со пободник и маска, другите не.
Башка ни гомце зад нив не оставаш, другите оставаат.
Ме мрзи сега да влечам паралела, ако нечие дете кенка, плаче, тропа, запара, незначи дека и моето би било такво, или на Џоко детето, или на Митра. И сега ако некои деца се повеќе деца треба сите да им забраниме влез во ресторант? Да им забраниме да патуваат? Да не ги пуштаме на плажа?
Размислуваш ли што пишуваш? Онака објективно, да застанеш, прочиташ, размислиш што си искуцала? Или се водиш стриктно по твои случаи? Како имаш ти пари, така имаат и другите, и другите ќе вечераат кај САКААТ и со кого околу нив. Значи сама се побиваш.
Деца на плажа им сметале, сакам да се насмеам некако ама не иде.
За тие во парк не сум одговорна јас. Ниту јас ги однесов таму, ниту се тие мои.
Или сакаш да кажеш дека си ти крив за сите цигани што крадат по улица?
Ако мене ми ги нафрлаш кучињата во парк, земи ги ти овие од улица деца што се.
Можеби твоето дете ќе е воспитано, ама на Трајче нема да биде.
Со твоето дете немам проблем во ист кафич да седам, ама со тоа на Трајче имам. Итн.
Добро се знае за кои деца мислам, не зборувам за циганчињата што просат по терасите од кафичите.
Туку за деца со родители, кои седнале со родителите некаде.
Ако воопшто го прочита првиот пост, немаше вакви прашања да поставуваш. Убаво имам објаснето.
Не може никој да им забрани во секој ресторан да влезат. Но би било фино да има ресторани кои ќе си се определат како такви - adults only. Или е дискриминација што не може малолетни да влезат во дискотека?
Се знае на кого кај му е местото. Верувал или не, во САД, во одделот за алкохол (засебна просторија од маркетот), не смееа да влезат со бебе. Значи не само што малолетници не смееа, туку ако сакаш да влезеш детето пред таа врата ќе си го оставиш. Дискриминација?
Плажата ако е приватна, газдата кој сака ќе пушти. На пример, во ресторанот на Сплендид, нас не не оставија да ручаме со шешири, маживе без маица итн. Мораше комплетно да сме облечени, ако се наоѓаме на сама плажа. Едноставно така си одлучил газдата. Дали мислиш дека сме дискриминирани?
Јас не.
Не знам КАКО се побивам. Прави што сакаш и со кого сакаш - НЕ СМЕТАЈ ЕБАГО ДА ДРУГИТЕ.
Значи носи си ги децата, ама ако писнат, мрш да ве нема сите заедно. Дали е вака појасно?
Моите пцишта никој нема да ми забрани да ги носам во кафич, на тераса (а на многу места и внатре) свесен ли си за тоа? Не ги носам за да не ти пречам тебе, или на некој друг. Моето пциште ќе преживее ако не отиде во кафич. Исто и твоето дете.
Шо ако ми е кучето воспитано - ќе сака да си поигра со некого, а баш тој некој не поднесува кучиња.
Да, многу објективна сум, ти не си. За тебе децата се мали слатки створчиња, за мене се мали покакани пелени.
Нека ги има околу мене се додека мене не ме рчкаат.
Појасна од ова не можам да бидам.