Јас сум еден многу, многу незадоволен купувач од инвеститорот Монтеко (Monteko) во населба Расадник, Кисела Вода. Тој инвеститор моментално гради уште згради па би сакал да го споделам своето искуство како водич за идните купувачи.
Јас лично, како купувач на стан од овој инвеститор, никако не препорачувам да се купи стан од него, освен ако место за живеење не е апсолутно неопходно.
Поточно, после ова искуство, во обзир доаѓа само градба во сопствена режија, зашто истите нервози со мајстори се поминуваат и при купување стан од монтеко инвеститорот а најверојатно и од еден куп други.
Навистина е комплетно лудило што се е дозволено во оваа држава.
- Становите каснат минимум 6 месеци од договорениот датум.
- Квалитетот на градбата не е како во наведениот договор, значи тука спаѓаат:
- Криви ѕидови односно проблеми со кујнски елементи, плакари и слично.
- Најевтини плочки редени во форма каква што денес никој не користи, знаеме плочки се редат дијагонално
- Плочките ако се скршат не се заменуваат со нови него се лепат со сив малтер на терасите, навистина неубава глетка
- Нема апсолутно НИКАКОВ надзор за време на градба, значи надзор сакал неќел мора да изиграва купувачот
- Поради непостоење на надзор мајсторите нели што сакаат си прават
- Скоро во секоја етапа од градбата имаше грешки за кои што купувачот, како надзор нели, мораше да интервенира секој викенд во периодот додека се градеше
- Инвеститорот одбива да плаќа пенали за доцнење, иако во договорот што ТОЈ сам го правеше постои таква ставка (значи кај нас можен е буквално секаков договор колку да постои ставка, а за непочитување нашиот правен систем не спроведува санкции!!!)
- Фалат најосновни елементи како чизми за лавабото во купатилата
- Паркетот е со ДАЛЕКУ полош квалитет од наведениот во спецификациите наведен како А класа, лакирана само една рака
- Во некои станови нема вентилационен систем за кујната
- После 9 месеци од крајниот датум според договорот, зградата се уште нема лифт а има 7 спрата
- Парното воопшто не е тестирано во живо, значи тука се можни додатни проблеми како пукање цевки, излевање вода со што и паркетите би се уништиле
Јас лично, како купувач на стан од овој инвеститор, никако не препорачувам да се купи стан од него, освен ако место за живеење не е апсолутно неопходно.
Поточно, после ова искуство, во обзир доаѓа само градба во сопствена режија, зашто истите нервози со мајстори се поминуваат и при купување стан од монтеко инвеститорот а најверојатно и од еден куп други.
Навистина е комплетно лудило што се е дозволено во оваа држава.