BloodyJesus
патенирана чепкалка
- Член од
- 15 февруари 2012
- Мислења
- 1.206
- Поени од реакции
- 1.240
Ти само умри, за саато нее проблем.ако умрам во 6 фактички сум умрела во 5![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ти само умри, за саато нее проблем.ако умрам во 6 фактички сум умрела во 5![]()
ти зато че умриш и пред мене по новово времеТи само умри, за саато нее проблем.
Од Битола. Кај нас се стемнува 7.30-8.Не знам од кој град си ама кај нас во Охрид во Јуни и Јули сонцето заоѓа некаде околу 8.30.Значи со новата временска зона ќе се ноќи во 9.30
Само во Македонија на секој може да му дојде идеја да направи глупост
--- надополнето: 13 март 2013 во 15:29 ---
А летоска ќе се стемнува во 10 :00 часот,а разденува во 03:00 часот
Малку повеќе им е глупа оваа иницијатива. Како прво временската зони кои не се базираат барем не целосно на географска основа, туку на политичка за Македонија најпросто и наједноставно е како досега да си остане во најголемата географска зона во Европа која е и најразвиениот дел.
И какви глупи математики се тие дека во Бугарија и Грција имале повеќе дневна светлина во текот на годината и таму се менува часовникот во зиме и лете само разликата е што патат кога заминуваат во Европа поради промената на времето која иако е мала сепак се чуствува. И секако дека далеку поисточни географски екстреми имаат овие земји од Македонија на која местото и е како и досега. Впрочем никаква економска придобивка само загуба од ова би имало.
Нека го направат GMT +11 сигурно цел ден ќе ни биде сончев. До каде со оваа логика?
Јас патувам во Англија, го враќам часовникот назад. Патувам во Турција, Грција, Бугарија, го поместувам напред еден час. Не приметив некои тектонски промени. Освен што секаде, летно време не се стемнува пред 21-22 часот. А Франција и Шпанија географски се комплетно во ГМТ0, во истата зона со Англија и Ирска, но временски се во ГМТ+1. Секоја земја си гледа како е најдобро за неа, не се замараат со географија и политика и каде се другите, си ја гледаат економијата. Така и ние треба да правиме.Замисли сега патуваш во Србија, Хрватска, Црна Гора, Албанија и постојано треба да го менуваш часовникот. Значи Македонија ниту природно ниту политички не одговара во таа поисточна зона. Точно е дека има делови од Грција кои се позападни од нашите ама пак средната точка на Грција е далеку поисточна за Бугарија да не збориме....
Јас не гледам никаков отпор кон промена на сметањето времето.За жал, голем отпор гледам на форумов кон промената на временската зона, што говори дека нема свесност што всушност значи промената и кои се добивките, и дека апсолутно никакви политички импликации нема да има ако сме во ГМТ+2 зоната (значи не е тоа зоната на Грција и Бугарија, туку е ГМТ+2)
Траењето на обденицата зависи од денот во годината и од географската ширина и нема врска со сметањето на времето
Ретко кој денес носи саат - повеќето гледаат време на мобилен телефон.Да бе!
Ај стај си го саатот 2 саати напред на пример и види во колку часот по НОВО ќе ти се стемни
Повеќето постови овде се против менувањето на зоната и тоа без аргументи, односно најчеста причина е дека така било отсекогаш и така ќе сме биле со Европа. На некои им е сеедно, ама пак не се за промена. Јас сево ова го гледам како отпор кон промената. А лошо ништо неможе да биде, може само корист да имаме.Јас не гледам никаков отпор кон промена на сметањето времето.
Ништо не се добива ниту се губи. Траењето на обденицата зависи од денот во годината и од географската ширина и нема врска со сметањето на времето
Всушност ова е замајавање. Наместо да се решаваат вистинските проблеми, се замајаваме
Точно, русијте го отфрлија менувањето, меѓутоа останаа на летното време (+1) не на зимското, што е еквивалентно на менување на временската зона за еден час понапред, што е темата на муабетов. Москва е три часа пред нас, иако географски треба да е само 1.Ова као дел од планот на ССМ за освојување на азиските пазари.
Не гледам разлика 1 час да се се менува, ем сум против да се менува летно и зимско. Русите мислам дека веќе го отфрлија тоа менување летно зимско, Јапонија и Кина одамна не ги користат. Ниту ќар од гмт+2 ниту од daylight saving time (daylight stupid time). Само се зголемува стресот кај луѓето со таква промена на времето.
Некои го нарекуваат и daylight screwup time затоа што реално потребно е многу време и срдства да се синхронизира времето на железница, аеродроми, патнички сообраќај, фабрики...кај што е главно електронски системи. Ние би менувале без некоја посебна причина.