Македонија во иста временска зона со Грција и со Бугарија?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да одиме еден час понапред?

• Вкупно гласачи
    206
Мене ми се допаѓа оваа идеја. Ние географски лежиме на границата помеѓу двете временски зони, лесно можеме да се вклопиме и во двете, па ако има навистина поголема корист од GMT+2 областа, зошто да не?

220px-Tzdiff-Europe-summer.png

П.С.
Може ли времеската разлика да се користи за било каков вид на криминал? Постои ли опасност да се биде сосед на Косово со еден час разлика?

ако умрам во 6 фактички сум умрела во 5 :mad:

Ноќта кога ќе (ако) се смени времето ќе имаш еден час помалку за спиење и тоа е се што губиш... впрочем како и досега секоја година.

Само во Македонија на секој може да му дојде идеја да направи глупост
--- надополнето: 13 март 2013 во 15:29 ---
Да. Јас сум за, ќе имаме многу повеќе дневна светлина попладне! Особено во зима.
А летоска ќе се стемнува во 10 :00 часот,а разденува во 03:00 часот

А летоска ќе се стемнува во 10 :00 часот,а разденува во 03:00 часот
Божеееее... ти изгледа немаш станато ниту еднаш рано. Со моменталното време кај нас во лето се разденува во 4. А ние од 4 до 7 спиеме. И се стемнува во 6 и пол. Ако го поместиме сатот 1 час како шо се Грците и Бугарите, ќе се разденува во 5, и ќе се стемнува во 8. Далеку од твојте математики дека ќе се стемнува во 10.

А на зима, се разденува во 6 одприлика, со поместувањето ќе се разденува во 7. Со тоа што наместо да се стемни во 4 и пол, ќе се стемнува во 5 и пол, а тој 1 и пол сат мене пример многу ми значи.

Малку повеќе им е глупа оваа иницијатива. Како прво временската зони кои не се базираат барем не целосно на географска основа, туку на политичка за Македонија најпросто и наједноставно е како досега да си остане во најголемата географска зона во Европа која е и најразвиениот дел.
И какви глупи математики се тие дека во Бугарија и Грција имале повеќе дневна светлина во текот на годината и таму се менува часовникот во зиме и лете само разликата е што патат кога заминуваат во Европа поради промената на времето која иако е мала сепак се чуствува. И секако дека далеку поисточни географски екстреми имаат овие земји од Македонија на која местото и е како и досега. Впрочем никаква економска придобивка само загуба од ова би имало.
--- надополнето: 13 март 2013 во 15:59 ---
Едно големо ЗА!
Повеќе сонце, повеќе светлина, подолг ден на лето и зима.
Одамна го трубам ова, дајбоже да се усвои.

Нека го направат GMT +11 сигурно цел ден ќе ни биде сончев. До каде со оваа логика?
--- надополнето: 13 март 2013 во 16:01 ---
Божеееее... ти изгледа немаш станато ниту еднаш рано. Со моменталното време кај нас во лето се разденува во 4. А ние од 4 до 7 спиеме. И се стемнува во 6 и пол. Ако го поместиме сатот 1 час поназад како шо се Грците и Бугарите, ќе се разденува во 5, и ќе се стемнува во 8. Далеку од твојте математики дека ќе се стемнува во 10.

А на зима, се разденува во 6 одприлика, со поместувањето ќе се разденува во 7. Со тоа што наместо да се стемни во 4 и пол, ќе се стемнува во 5 и пол, а тој 1 и пол сат мене пример многу ми значи.

Си се измешал баеги. Тие се еден час понапред не поназад. Лето GMT +2 зимо GMT +3

Си се измешал баеги. Тие се еден час понапред не поназад. Лето GMT +2 зимо GMT +3
Се опрајф.

Него според ова шо го читам на зима не го менуваат, им останува исто времето?

Замисли сега патуваш во Србија, Хрватска, Црна Гора, Албанија и постојано треба да го менуваш часовникот. Значи Македонија ниту природно ниту политички не одговара во таа поисточна зона. Точно е дека има делови од Грција кои се позападни од нашите ама пак средната точка на Грција е далеку поисточна за Бугарија да не збориме....

Читај читај и па не ми е јасно зошто да сме исто време со бугарите грците и половина африка. Ако е за колку шупље у празно, ок ама...не знам зашто цела Европа скоро е иста зона. Ама ако е нешто позитивно, ок.
Ако отидеме еден час понапред, во зоната со Бугарија, Грција, Турција, Романија и други земји, работното време од 8 до 16 часот, кое го прифативме како европски стандард, ќе биде идентично како од 7 до 15 часот. Сега сме во зоната со цела Средна и Западна Европа, освен со Велика Британија и со Португалија.

И како би дошло сега ако сменат, место 8-16 реално по старо 9-17?

Божеееее... ти изгледа немаш станато ниту еднаш рано. Со моменталното време кај нас во лето се разденува во 4. А ние од 4 до 7 спиеме. И се стемнува во 6 и пол. Ако го поместиме сатот 1 час како шо се Грците и Бугарите, ќе се разденува во 5, и ќе се стемнува во 8. Далеку од твојте математики дека ќе се стемнува во 10.

Точно така, дури не е 5 а 5:55 мислам по рано нема. Еве за пример од сончев брег минатата година среде лето на 25 јули.
029899395.jpg

По што ги решивме сите други проблеми и нема веќе што да се решава, се е средено, остана уште ова со временската зона да го дефинираме ... колку да се одврати вниманието на граганите од секојдневните проблеми и смислуваат интересни теми кои за кои знаат дека народот ке дебатира...

На Грците им одговара нивната временска зона заради тоа што се туристичка земја.На лето имаат дневна светлина до 9.30-10 навечер.
Ние не сме туристичка земја со излез на море,ама од економски причини(заштеда на струја) има логика да се поместиме еден саат понапред.
--- надополнето: 13 март 2013 во 18:07 ---

Не знам од кој град си ама кај нас во Охрид во Јуни и Јули сонцето заоѓа некаде околу 8.30.Значи со новата временска зона ќе се ноќи во 9.30.
--- надополнето: 13 март 2013 во 18:14 ---
Малку повеќе им е глупа оваа иницијатива. Како прво временската зони кои не се базираат барем не целосно на географска основа, туку на политичка за Македонија најпросто и наједноставно е како досега да си остане во најголемата географска зона во Европа која е и најразвиениот дел.
И какви глупи математики се тие дека во Бугарија и Грција имале повеќе дневна светлина во текот на годината и таму се менува часовникот во зиме и лете само разликата е што патат кога заминуваат во Европа поради промената на времето која иако е мала сепак се чуствува. И секако дека далеку поисточни географски екстреми имаат овие земји од Македонија на која местото и е како и досега. Впрочем никаква економска придобивка само загуба од ова би имало.
Грција и Бугарија имаат повеќе дневна светлина.Еден час понапред се од нас.
На лето кај нас сонцето заоѓа во 8.30 кај нив 9.30.

Не, наместо во кревет стојко ќе ни се дига во автобус/ на работа и ете ти проблеми.

Сега озбилно пред Ацид да ме помести од темата: :D

На Грците им одговара нивната временска зона заради тоа што се туристичка земја.На лето имаат дневна светлина до 9.30-10 навечер.
Ние не сме туристичка земја со излез на море,ама од економски причини(заштеда на струја) има логика да се поместиме еден саат понапред.
.

Тоа е тоа, воведување летни/зимски времиња, часовни зони, работни времиња и сите тие курци палци од секогаш биле само од една причина - максимално искористување на дневната светлина= болдот од Солид.(y)

За останатите - ниту иста временска зона со Германија не прави Германци, ниту пак иста со Бугарија не прави Бугари така да само опуштено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom