Пошто по цела година скитам по ридои, собирам тревки уз пат и си правам своја сол.
Од ароматичните билки користам:
-наптц (србиве го викаат кокотец),
-мајчина душичка
-планинска чубрица (може и градинарска чубрица, само таа има послаб мирис)
-нане
Значи, 30тина сушени црвени пиперки (везени), се сушат во рерна тука треба да се пази најмногу, затоа што не треба да изгорат, оти ќе горчи солта.
Во тавче се ставаат 300 грами пуканки и 300 грами пченка, се потпекуваат во рерна, или уште поубаво на плоча.
Пред толчење, сите состојки мораат да бидат оладени до собна температура, онака ќе ви се слепат состојките.
Јас за толчење користам еден огромен аван останат ми е од дедо ми аманет, а како толчник рачка од секира.
Прво се ставаат пуканките и пченката убаво се толчат па се ставаат билките, соодносот најчесто ми е 3 дела кокотец, 3 дела чубрица и 1 дел мачнина душичка и нане заедно. На крај пиперките се кршат на поситни парчиња и се додаваат, се убаво се толчи и на крај се додава готварска сол по вкус.
Ваквата сол ја сеам низ сито за сеење на брашно, тоа што ќе остане пак го враќам во аванот и така неколку пати додека рацеве не ми опаднат.

На крај се меша убаво солта за да се хомогенизира колку толку и се собира во кутии и се чува на суво место.
Упс, темава не била во гурманско катче, ја пак рецепт пишав.
Иначе јадам кцана сол, со домашно лепче, со путер, абе со се.