Првата романска граматика - 1787

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
За да ти стигнеш да толкуваш нешто треба престанеш да тресеш глупости овде како навиен и да имаш минимум познавање за нештото за коешто сакаш да дискутираш.
А тоа не се постигнува со ширење некакви пан-влашки глупости кои не можеш да ги поткрепиш со ништо.

Ако имаш нешто да кажеш за буквата "S" во македонскиот јазик бујрум на соодветната тема.

Јас тебе не ти реплицирам , очигледна е твојата влашка фобија , минимум културен однос немаш , тоа што имав го реплицирав на Братот. Некој го чита текстот колку да го прочита а некој стварно сфаќа, во која група си ти, самиот си знаеш .

Ocigledno ne se soglasuvame , no sekoj razlicno si tolkuva .
За да ти стигнеш да толкуваш нешто треба престанеш да тресеш глупости овде како навиен и да имаш минимум познавање за нештото за коешто сакаш да дискутираш.

А тоа не се постигнува со ширење некакви пан-влашки тези кои не можеш да ги поткрепиш со ништо.

Ако имаш нешто да кажеш за буквата "S" во македонскиот јазик бујрум на соодветната тема.
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 15:33 ---
Јас тебе не ти реплицирам , очигледна е твојата влашка фобија , минимум културен однос немаш , тоа што имав го реплицирав на Братот. Некој го чита текстот колку да го прочита а некој стварно сфаќа, во која група си ти, самиот си знаеш .
Па нормално, кога немаш со што да ми реплицираш.
Културен однос заслужуваат тие со минимум култура, а не пан-влашки мрсулковци што заради нивните фантазмагории и глупости овде фрлаат лошо светло врз сите македонски Власи.

Да имаше основно познавање од нештата ќе знаеше дека секој пристоен и објективен научник во својот труд за одредена тема пред да го даде својот придонес за нештото е должен да ги наведе сите предходни истражувања правени за истото, и токму тоа го направил авторот на статијата со листањето на ЕДНА од теориите што Конески ги навел како можни за ова прашање.
За после да наведе и други истражувања и опции што ги споменал Хамп, итн. и потоа јасно да каже од каде е потеклото на буквата "S" во македонскиот јазик.

Арно ама ти пошто толку ти сече твоите "логики" (коишто ги прочита во статијата) тргна да ги објаснуваш со наводното влашко потекло на Конески... :tapp:

Ај сега оди пак "сфаќај" некоја пан-влашка глупост, дека тоа ти е "хоби" нели...

Лутај си ти во теориите , па одбирај оваа може -оваа не може . Инаку за речникот твој -израз на некултура.
Еве прочитај пак.

Буквата Ѕ
dzeus
dzâc
dzalê
dzãnuclju
dzâtsi
dzuã
frãndzã
sãndzã
virdzeao
adzâ
dumnidzã итн.

Додека пред да се воведе латинското писмо се употребувало Z ζ.

Конески смета дека новото Ѕ во современиот македонскиот јазик нема регуларен карактер односно новото Ѕ потекнува од словенскиот говор на Власите(начинот на изговор). Тоа е логично бидејќи фонемата /dz/ е интегрален дел на влашкиот јазик(зачувано , односно дел од морфологијата на влашкиот јазик одсекогаш) а не како изолирана употреба.

Ти реков кога немаш што да кажеш да не верглаш тука на празно испревртени работи од целосно дадената статија што јас сум ја приложил, зашто од авион се гледа дека поим си немаш за што зборуваш!

ИМАМЕ ПОСЕБНА ТЕМА ЗА БУКВАТА "S" ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК, АКО ИМАШ НЕШТО СЕРИОЗНО ДА КАЖЕШ ЗА ТАА ТЕМА ПОВЕЛИ ТАМУ, АКО НЕ БРКАЈ РАБОТА.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom