Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
Со чкртањето се зезав. Ќе ти текне зошто.
Шкрто е и на македонски исто така : “шкрто“ (сиромашно). Сиромашно со зеленило, сиромашно со живот, сиромашно со вода.
Дури, македонското толкување е уште поадекватно и поблиско до суштината.

Come on
Да бидеме реални зборот шкрет е албански збор,
И дете да е ќе знае што е, се гледа дека е албански збор...

Еве замисли дека не зборуваме за темава, кажи што е послично?
Шкрт со Шкрети или па

Shkret со Шкрети ?

Шкрет е само варијанта на зборот Шкрт...
Во струшко на пример, за зборот “рака“ има уште две варијанти на истиот збор : “река“ и “рока“ (Дури и комично изгледа изреката “Пара на рака, Мара за рака“ во тамошна изведба би дошло - “пара на река Мара за река“ :) ). Такви варијанти има милион низ Македонија - скоро за секој збор...
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 21:41 ---
Зборот “шкрет“ е само варијанта на зборот “шкрт“ (кој го има и кај другите “словенски“ народи, Србите на пр. - “шкртица“).
Во македонските наречја има милион слични примери. Во струшко на пример, за зборот “река“ има уште плус две варијанти : “река“ и “рока“, па дури и комично изгледа изреката “пара на рака, Мара за рака“ кога е во едната струшка варијанта : “пара на река, Мара за река“ :) )

Шкрет е само варијанта на зборот Шкрт...
Во струшко на пример, за зборот “рака“ има уште две варијанти на истиот збор : “река“ и “рока“ (Дури и комично изгледа изреката “Пара на рака, Мара за рака“ во тамошна изведба би дошло - “пара на река Мара за река“ :) ). Такви варијанти има милион низ Македонија - скоро за секој збор...
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 21:41 ---
Зборот “шкрет“ е само варијанта на зборот “шкрт“ (кој го има и кај другите “словенски“ народи, Србите на пр. - “шкртица“).
Во македонските наречја има милион слични примери. Во струшко на пример, за зборот “река“ има уште плус две варијанти : “река“ и “рока“, па дури и комично изгледа изреката “пара на рака, Мара за рака“ кога е во едната струшка варијанта : “пара на река, Мара за река“ :) )

Пак приказни кажуваш човече...

јас те прашав што е послично?
Шкрт со Шкрети или па

Shkret со Шкрети ?

И примерот со раката ако сакаш да ја примениш овде, тогаш требаше некаде за раката да викаат - рка -
Има ваков пример???

Пак приказни кажуваш човече...

јас те прашав што е послично?
Шкрт со Шкрети или па

Shkret со Шкрети ?

И примерот со раката ако сакаш да ја примениш овде, тогаш требаше некаде за раката да викаат - рка -
Има ваков пример???
Има. “Р’КА“

vo gorni polog zborot R'KA ili mnozina R'KI za rabota R'KAJCI kusi ili dolgi R'KAVI R'CINJA od malo dete R'CKA od lopata ili sekira
dodeka vo dolni polog RUKA
SVEDOK SUM JA

Има. “Р’КА“
Значи треба да биде ШКР*Т?? а не шкрт.....

И кој диалект? и дај доказ...
И кај тој диалект како ги викаат Шкретите.???
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 12:41 ---
vo gorni polog zborot R'KA ili mnozina R'KI za rabota R'KAJCI kusi ili dolgi R'KAVI R'CINJA od malo dete R'CKA od lopata ili sekira
dodeka vo dolni polog RUKA
SVEDOK SUM JA

Не објасни како го научиле албанскиот???

koga ne sakas nesto da svatis togas i ne svakjas koeficientot na inteligencija ti je slab a koga sakas da svatis i toa kako si bistar tipicno za vas NEMAM VEKJE NAMERA DA TI OBJASNUVAM VO SLEDNIOV PEERIOD CE TI PRATAM NEKOLKU IZVADOCI PA CITAJ ONOLKU PATI SE DODEKA NE SVATIS
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 16:38 ---

NA SLICEN NACIN E ASIMILIRANO I NASELENIETI VO DENESNA MAGJARSKA KOE BILO SLOVENSKO A NIVNATA TERITORIJA SE VIKALA MORAVIJA praviloto na posilniot prema poslabiot

Значи треба да биде ШКР*Т?? а не шкрт.....

И кој диалект? и дај доказ...
И кај тој диалект како ги викаат Шкретите.???
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 12:41 ---

Не објасни како го научиле албанскиот???
dusan silni ти одговорил наместо мене.

dusan silni ти одговорил наместо мене.
да да ми одговори...
Значи немаш објаснение?

Јас имам, тие се ортодоксни албанци, асимилирани од С.К.С. кралство... но изгледа нецелосно јазично асимилирање....

И искрено секогаш народните носии кои ги носеле населението во реканскит крај ми личеше со албанскиот, значи сепак се има објаснение....

да да ми одговори...
Значи немаш објаснение?

Јас имам, тие се ортодоксни албанци, асимилирани од С.К.С. кралство... но изгледа нецелосно јазично асимилирање....

И искрено секогаш народните носии кои ги носеле населението во реканскит крај ми личеше со албанскиот, значи сепак се има објаснение....
bulls shit ...

ZBORIS ZA CAKSIRITE GJAMADANOT GJULIJATA zboris voopsto za KLASHNATA toa e materijal izraboten od predena i tkaena volna
PA DOMA JA IMAM EDEN KUP SLIKI OD MOITE PREDCI OD PRED STO GODINI TAKA DA DEBELO SI SE ZEZNAL BRE VLA NA OVAA TEMA BIDEJCI CAKSIRI SE NOSELE DURI I VO BUGARIJA I SRBIJA EDEN VEK NANAZAD A ZA MAKEDONIJA DA NE ZBORUVAM i ja za ceif se imam slikano vo caksiri da ostane vo spomen za idnite generacii a nemam nikakva vrska so albancite toa e narodna nosija na sekoj makedonec
ZA DA SE UVERIS VIDI SLIKI OD MAKEDONSKI KOMITI KAKO NA PRIMER JORDAN PIPERKATA SRPSKI CETNICI KAKO NA PRIMER VOJVODA BABUNSKI
nie so brzata emancipacija i migracija vo grad sme gi zaboravile tie raboti taka da vas ne vi se dava za pravo posto se uste gi koristite da gi racunate za vasi i da gi afirmirate kako albanska nosija
beli cakshiri so temni shiriti po broj tri ili pet ajde objasni sto znaci toa
P.S.kako gi vikate caksirite
EVE EDNO PRIMER PRASANJE?:
SEGA SITE NOSIME FARMERKI NO PO STO GODINI IZLEZE NESTO DRUGO A VIE ALBANCITE PRODOLZITE DA NOSITE FARMERKI DALI TOA FARMERKITE GI PRAVI VASI
VASE E SAMO KECETO
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 12:18 ---
DA NE IZLEZE SEGA DEKA I NIE MAKEDONCITE SME ASIMILIRANI ALBANCI OD KRALSTVOTO NA SRBITE HRVATITE I SLOVENCITE POSTO NASITE DEDOVCI NOSELE CAKSHIRI
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 12:20 ---
OSTAJ GO TI KARIES AKO TE INTERESIRA NESTO VO VRSKA SO OVAA TEMA POBARAJ ME MENE
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 12:21 ---
PRIJATEN DEN

не знам зошто мислам дека си постар од мене, затоа ќе те викам чичко, се чувствувам по спокојно така....

ZBORIS ZA CAKSIRITE GJAMADANOT GJULIJATA zboris voopsto za KLASHNATA toa e materijal izraboten od predena i tkaena volna
PA DOMA JA IMAM EDEN KUP SLIKI OD MOITE PREDCI OD PRED STO GODINI TAKA DA DEBELO SI SE ZEZNAL BRE VLA NA OVAA TEMA BIDEJCI CAKSIRI SE NOSELE DURI I VO BUGARIJA I SRBIJA EDEN VEK NANAZAD A ZA MAKEDONIJA DA NE ZBORUVAM i ja za ceif se imam slikano vo caksiri da ostane vo spomen za idnite generacii a nemam nikakva vrska so albancite toa e narodna nosija na sekoj makedonec
ZA DA SE UVERIS VIDI SLIKI OD MAKEDONSKI KOMITI KAKO NA PRIMER JORDAN PIPERKATA SRPSKI CETNICI KAKO NA PRIMER VOJVODA BABUNSKI

Не се разбирам многу во во народни носии, само кажав дека личат многу, и машките и женските носии, особено тие од реканскиот регион...можеби грешам....

Од кој регион потекнувате вие?

nie so brzata emancipacija i migracija vo grad sme gi zaboravile tie raboti taka da vas ne vi se dava za pravo posto se uste gi koristite da gi racunate za vasi i da gi afirmirate kako albanska nosija
beli cakshiri so temni shiriti po broj tri ili pet ajde objasni sto znaci

се согласувам со тоа, и албанците не ги носат тие носии, престанале во исто време со сите во балканот....

Ако можеш да постираш и слики за Чакшири, искрено не знам што значи..

DA NE IZLEZE SEGA DEKA I NIE MAKEDONCITE SME ASIMILIRANI ALBANCI OD KRALSTVOTO NA SRBITE HRVATITE I SLOVENCITE POSTO NASITE DEDOVCI NOSELE CAKSHIRI

Јас не викам дека сите македонци имаа албанско потекло, туку дека голем дел од ортодоксните албанци што биле овде биле асимилирани....другите емигрира ширум Европа, во Романија, дури во Украина има албански села, па и во Хрватска....
Не сакам да напаѓам нешто со ова, туку велам дека треба да се употреби овој факт за да се зближат нашите народи, дека сепак имаме нешто заедничко...

Пријатен ден и на тебе :)

Ебати патетиката.
Се посра да докаже дека Шкретите се Албанци,
- иако никој од нив никад ни крај памет не му текнало да каже дека е Албанец, за разлика од православните Албанци.
- иако и самиот си кажа дека не чул за Шкрети.
- иако балистичките банди ги малтретираа нивните, исто како и останатите македонски села.
- иако.....

џабе набројување, тука логика не игра.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom