Заострување на односите Аргентина-Велика Британија за Фокландските Острови

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Посилни да,ама Фолкланд и географски и културно и секако е многу поблиску до Аргентина. Ондак ај да бидеме на Грчка страна во споров за името..и они се посилни од нас имаат подршка од ЕУ и др. институции.значи они се во право така.?

Цитро, имаш пари, стратегија и поддршка од страна ја имаш војната. Чист пример даде, Македонија без пари, стратегија и поддршка до каде стигна?! Во случајов јас не судам кој е во право, кажувам кој ќе победи.

Посилни да,ама Фолкланд и географски и културно и секако е многу поблиску до Аргентина. Ондак ај да бидеме на Грчка страна во споров за името..и они се посилни од нас имаат подршка од ЕУ и др. институции.значи они се во право така.?
Во врска со името со Грците,тоа е сосема друга проблематика,тоа кога и да е ке се реши.А ова е сосема нешто друго,референдумот е демократско решение,и ако сакат да излезат од Аргентина,нивно право.Така почнаа Каталонија,скоро и Корзика,па Косово кон Албанија..и тоа ти е домино ефект.

Аман од овие империјалистички земји САД,Русија,Британија,Франција. Македонија до Индија стаса па никого не асимилираше ниту насилно го тераше на нешто овие во 21 век изиграваат бог и батина...
--- надополнето: 9 јануари 2013 во 18:33 ---
Naredna godina ke ima referendum na koj zitelite na ostrovite ke se izjasnat za kogo se. So ogled na toa sto site ziteli se Britanci, ne e tesko da se predvidi ishodot na referendumot.

Sent from my Intel Phone
Далеку се они сеедно е :) али да видиме ние што може Крит да направи дали ќе ја добие својата независност читав пред некој ден дека несака повеќе да е во составот на грција :)

Аман од овие империјалистички земји САД,Русија,Британија,Франција. Македонија до Индија стаса па никого не асимилираше ниту насилно го тераше на нешто овие во 21 век изиграваат бог и батина...

Далеку се они сеедно е :) али да видиме ние што може Крит да направи дали ќе ја добие својата независност читав пред некој ден дека несака повеќе да е во составот на грција :)

Абе тоа референдумите за независност се пипава работа.Утре секој регион, град или штотијазнам ќе може да побара независнот и до каде ќе се оди со цепкањето? Додека секое маало не е независно? Што ако утре Дебар сака да прогласи независност или сака да се припои кон Албанија?

Референдумот на Фолкландските Острови е друг.Таму ќе гласаат дали да останат под Британија или да и се приклучат на Аргентина.Ме интересира како аргентинците ќе се справат кога Фолкландските Острови ќе гласаат да останат во склопот на Британија.

Е тоа било голема грешка на Македонската империја.Ако асимилирале и држеле цврсто,ке се задржеле до Индија подолго.Рим добро владеел,па затоа бил цели 1200 год на три континенти, а тој начин го практикува и Британската империја.

Велика Британија не е онаа од времето на Маргарет Тачер,имаат сериозни проблеми кај Ирците,Шкотланѓаните се загреани со нивната независност,проблеми со лојалноста кај се помасовното доселеничко население,а и вујко им Сем не е тоа што беше,така да единствено позитивно за Британците е што можат на стара слава да се вадат кај свеста на жителите на Фокланд...
Велика Британија била во многу поголеми срања во времето на Меги, отколку денес. Аргентинците всушност ја започнале војната затоа што мислеле дека Британија нема доволно пари да си го дозволи тој луксуз да брани небитни острови. Веројатно и немало да ги бранат да не видела Тачер шанса да си ја спаси кариерата во тоа бранење на „британскиот суверенитет“.

Е тоа било голема грешка на Македонската империја.Ако асимилирале и држеле цврсто,ке се задржеле до Индија подолго.Рим добро владеел,па затоа бил цели 1200 год на три континенти, а тој начин го практикува и Британската империја.
Ете ти го кажа примерот за Рим истиот пример ќе го додадам со Отоманската империја за таа да ја освои Румелија смени 2-3 цареви што значи не е целта само да стасаш и да кажеш јас сум газда целта е тоа да го задржиш и да имаш некаква корист од тоа . Што ми беше поентата Александар алчниот се исфорсирал стасал упм и што ... започнале бунтови насекаде , неговите војници незадоволни , брак со барбарка. Значи немора да стасал до Индија да стасал до Египед максимум ќе имал 5 мориња и страшна територија :) ( по примерот на отоманската империја ) го освоила цел Балкан но со мозок затоа според мене била една од нај умните империи секоја им чест

Британија почнува да демонстрира воена моќ пред да го реши легално-правно прашањето преку референдум. Јасно е за кого ќе гласаат тие англосаксонски преселници таму.

Britanski vojni vrh je razradio strategiju obrane Falklandskih otoka u slučaju neprijateljskih aktivnosti Argentine prije, za vrijeme i nakon referenduma, koji će se održati u ožujku na tom arhipelagu u južnom Atlantiku.

Razlog tome su pojačane diplomatske napetosti između Londona i Buenos Airesa zbog budućeg statusa otočja.

Plan, u svrhu 'odvraćanja ili sprečavanja argentinskih mogućih aktivnosti', podrazumijeva i slanje dodatnih pješačkih postrojbi na Falklande/Malvine, kao i upućivanje borbenih zrakoplova tipa Typhoon Kraljevskih zračnih snaga (Royal Air Force RAF).

'Nakon verbalnog rata oko budućnosti otočja mi smo razmotrili sve opcije kako bi zaštitili svoje interese, pa tako i one vojne', izjavio je dužnosnik britanskog Ministarstva obrane, a prenio Sunday Telegraph, 13. siječnja o.g.

Vojna opcija koju je razradio Združeni stožer (Permanent Joint Headquarters) u Northwoodu, sjeverozapadno od Londona, uključuje i 'demonstraciju sile'. Velika Britanija vojnim vježbama u Južnom Atlantiku želi pokazati Argentini svoju borbenu gotovost, a britanske vojne vlasti žele procijeniti 'obrambene mogućnosti' postrojbi Kraljevske ratne mornarice (Royal Navy). Britanska ratna mornarica u vodama Južnog Atlanika ima flotu koju čine brodovi razarači, fregate, podmornice, a koju prate i specijalne postrojbe mornaričkog pješaštva.

http://www.advance.hr/vijesti/milit...don-jaca-vojnu-prisutnost-u-juznom-atlantiku/

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom