Црквите во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата jazz_girl
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 јули 2006
Мислења
19
Поени од реакции
0
So ovaa tema bi sakala da gi slusnam vasite mislenja za toa dali crkvite vo makedonija imaat pozitivno ili negativno vlijanie vrz narodot! Sto predstavuva za vas crkvata??? Dali denesnite duhovni (crkovni) vodaci se dobar primer za sledenje???

по 3ти пат го препрочитувам овој пост и не можам уште да сфатам каков пример црквата уопште би можела да постави. По мое мислење, во овој век црквата не би требало (нема) ама баш никакво влијание. Ја би отишла само онака за да запалам свеќа и да си поседам малку, пошто ми се свиѓа мирисот на темјанот и како е мирно и тивко

:) Pa toa zadovolstvo mozes da go najdes sigurno uste poubavo i na nekoe drugo mesto. Druga e celta na crkvata, a kolku ja izvrsuva denes taa...

ОК, сега, ако збориме за архитектура и надворешен изглед на црквите (што очигледно не збориме), тогаш, имаме прекрасни цркви :) Посебно Охрид... неверојатно добри цркви, дефинитивно :)

Ама, ако збориме за црквата како институција... тогаш, не сакам ни да коментирам. Црквата ни од никогаш не ме привлекувала на ниеден начин. Иако сум дете на дедо свештеник... :) Ете, можеби ова ќе би звучи чудно со оглед на моите постови на темата за Исус, ама ајде:)

Значи од кога знам за себе сум во црква и постам во петок и среда, т.е. тоа беше пред да почнам да размислувам со сопствен памет :) и ги знам сите обичаи, не морам да споменувам дека сум идела и на часови во веронаука.. и све тоа...

И што да кажам... само ќе го споменам случајот со Зоран Вранишковски, или ако некој сеуште сака да го нарече Владиката Јован, колку не треба МПЦ да се меша во политиката. Сеуште мислам дека не треба и Митрополитот да биде во Собранието кога се формира Владата! и едноставно не треба никаде да се појавува како фигура, затпа што навистина нема никаква функција...освен на црковни празници.

А Црквата како градба, може да ја искористи секој што сака, малку мир и тишина и да запали свеќа ако тоа му значи нешто... А да бидеме реални, 80% од нашево населените иде во Црква за Велигден, за Божиќ и кога има проблеми во животот...

jazz_girl напиша:
So ovaa tema bi sakala da gi slusnam vasite mislenja za toa dali crkvite vo makedonija imaat pozitivno ili negativno vlijanie vrz narodot! Sto predstavuva za vas crkvata??? Dali denesnite duhovni (crkovni) vodaci se dobar primer za sledenje???

Најголемиот дел од денешните духовни водачи (за жал) се пасат само себеси, народот е оставен сам да се снаоѓа па не е ни чудо што се може да се сретне на форумов.

Navistina vo Makedonija ima prekrasni crkveni zgradi, manastiri no tie veke se samo del od naseto minato. Crkvata uste se narekuva i molitven dom bidejki taa pretstavuva mesto kade sto ke se razgovara so Bog, no vo denesno vreme ja izgubila svojata cel i sluzi kako sto nekoi velat da posedat vo tisina. Isto i duhovnite vodaci go izgubija povereniJeto od narodot bidejki nivnata najvazna cel ne e da go donesat narodot kaj Bog i da mu go pokazat no najprvo se zainteresirani za svojata finansiska sostojba (sekako ima i cesni isklucoc).

После долго размислување од 10 сек сватив дека на форумов има повеќе сатанисти или антихристијани одколку луѓе шо веруваат и во цркви и во исус

Crkvi, bljak! Inaku Crkvata vo Makedonija denes ne e nisto osven prodolzena raka na vlasta, so pomos na koja se perat mozoci i se stvara verska i megjunacionalna omraza. Ne veruvam vo Gospod, a uste pomalku vo Crkvata. Ne sum krsten, ne odam vo crkva, a bogami nema ni da odam- gnasno mi e da poddrzuvam institucija koja pravi samo steta na sopstveniot narod.

Sith

B O K I напиша:
После долго размислување од 10 сек сватив дека на форумов има повеќе сатанисти или антихристијани одколку луѓе шо веруваат и во цркви и во исус
Си требал да размислиш подолго, затоа што не се антихристијани, а уште помалце сатанисти сите луѓе што не веруваат во Господ. Тие се викаат атеисти. Прави разлика.:wink:

PSYtisfaction напиша:
Си требал да размислиш подолго, затоа што не се антихристијани, а уште помалце сатанисти сите луѓе што не веруваат во Господ. Тие се викаат атеисти. Прави разлика.:wink:
Vo biblijata pisuva ako ne si so Bog znaci si protiv Bog- a protiv Bog e gjavolot i site koi go sledat nego pa zatoa mislam deka toj do nekade ima pravo!!!

Sith_Lord напиша:
Crkvi, bljak! Inaku Crkvata vo Makedonija denes ne e nisto osven prodolzena raka na vlasta, so pomos na koja se perat mozoci i se stvara verska i megjunacionalna omraza. Ne veruvam vo Gospod, a uste pomalku vo Crkvata. Ne sum krsten, ne odam vo crkva, a bogami nema ni da odam- gnasno mi e da poddrzuvam institucija koja pravi samo steta na sopstveniot narod.

Sith

Donekade se slagam so tebe i vo pravo si deka crkva i politika ne odat zaedno i ne treba da se mesat. No nemoze vrz osnova na edna crkva vo makedonija da donesuvas vakvi zaklucoci bidejki ne se site takvi i ne mislam samo za pravoslavna crkva tuku ima mnogu drugi koi vistinski go sledat Bog a i ne se mesaat vo politika.

Crkvata nema nikakva vrska so "Gospod". Crkvata e biznis korporacija. Ako ne mozes toa da go vidis, mozebi treba da gi trgnes naocarite za sonce.

Sith

Sith_Lord напиша:
Crkvata nema nikakva vrska so "Gospod". Crkvata e biznis korporacija. Ako ne mozes toa da go vidis, mozebi treba da gi trgnes naocarite za sonce.

Sith
Nikogas ne sum nosela naocari za sonce pa i sega ne mi se potrebni si nosam kapa koga mi treba. A imam super vid!!! kako i da e ti rekov deka nemoze site crkvi da gi stavas vo ist kos. Sekako ima crkvi koj navistina nemaat vrska so Gospod bidejki parite i pozicijata im se povazni no zatoa i go zagubile poverenieto od narodot, no site crkvi ne se takvi. Licno imam videno crkva koja na prvo mesto go stava Bog, ne e povrzana so nikakov biznis nitu pak politika. ;)

Ajjj... del si od nekoja crkva? Pa zatoa... Okej, se mi e jasno. Fala na muabetot no ne fala.

Sith

Темата е во врска со црквите во Македонија. Претпоставувам дека авторот имал намера да развие дискусија околу влијанието на црквата како институција - не генерално, туку во Македонија. Значи, тоа е темата - вратете се на неа.

Ne gledam kade e razlikata. Crkvata e institucija, vo Makedonija i vo Liliput. A se od toa sto go rekov moze da se primeni vrz nasata Crkva.

Sith

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom