Еве, доjдовме на зборот. Коридор 8 е поштетен от Коридор 10. Jaс стварно не можам да верувам како се вртиш. Ако еднаж кажеш,дека името е поврзано со идентитета, днес зборуваш тотално спротивното со единствената желба да излезеш прав.
Зашто не се запрашаш,зашто се става таков услов? Лично според мене тоа е услов,заштото не ви веруват дека имате желба да го градите. Има сомнеж,дека вие глумите.
Коридорите сами по себе не се штетни. Штетни се идеите кои се шират по тие коридори. И јас воопшто не сум против изградба на тој коридор 8. Нема здравомислечки човек од Македонија кој би бил против. Мене ми е под достоинство да не третираат како идиотчиња, па да не уценуваат да ги правиме влезните врати на куќите свртени кон Черното Море.
Толку за коридор 8.
Кажи ми конкретно за овие три предлози од бугарска страна таканаречени услови, на кој начин го загрозуват македонскиот суверенитет интегритет идентитет? издржано со аргументи и докази...
Не сакам да слушам за минатото и како тоа тие биле на страната на фашистите, или пред 100 години го убиле тој и тој х војвода запалиле село окупирале територија, пред 60 години многу народи во европа си ебаа мамата но ете денес успеале да го достигнат културното ниво цивилизирано и да живеат еден покрај друг(барем поголемото мнозинство), за заеднички интереси, соработка за бизнис економија отворено општество, никој не те тера со сила да идеш на кафе кај комшијата што не го сакаш, но барем не го колни и научи да живееш покрај него...
И ајде кажи ми како и на кој начин бугарската држава народ го загрозила уништила одзела нешто од твојот живот одкога ти си роден како самостоен македонец?
Уште првиот не загрозува. Тој треба да се темели на спогодбата на Љубчо која е во склад со упорната бугарска политика да не негираат. Јазикот ни е дефиниран на еден "специфичен" начин. Потоа откажувањето од грижата за македонското малцинство во Бугарија кое пак важи само за нас, а не и обратно. Се надевам дека раководните личности во државава не се толку наивни како вас.
Јас сум бил во Бугарија доволно време, ги знам како дишат.
Тие не пропуштаат прилика јавно да се подбиваат со македонскиот национален идентитет, историја, јазик, посебност и да ги негираат истите во секое сериозно издание кое потекнува од нивните универзитети, институти, разни државни институции... И не, не зборам за некои неписмени луѓе туку официјални функционери на одговорни општествени функции. Меѓу обичниот бугарски народ ќе најдеш многумина кои немаат проблем со постоењето на македонската нација, јазик, историја. Но, таканаречената "интелектуална и државничка елита" има апсолутно негативно мислење во однос на нас. Во тамошните медиуми не да преовладува антимакедонска реторика, туку Македонците се објект на исмејување што е според мене уште попоразително. На такви ли да им се радувам??? На такви ли да им верувам на жими мајка?? Такви ли цигани да ми бидат пријатели??!
Ова не се случува пред 100 или 60 години, ова се случува денес и тука.
Никогаш не сум вмешал историја на темава, но ако немаш почит кон искуството и не знаеш да го употребиш тогаш се работи за тешка идиоштина. Ние во минатиот век по присила на околностите имавме можност да се зближиме со Србите. Тоа ќе беше речиси погубно за македонскиот идентитет, култура и самобитност да постоеше Југославија уште 50 години, или само доколку Македонците барем номинално не беа признати како независен народ, со сопствена култура, историја и јазик на крајот од ВСВ.
Не треба да одиш во Бугарија, прочитај ги постовите на бугарските членови на форумов и ќе ти стане јасно што тие мислат за тебе.
И дури и да се "здушиме" пак тиквата ќе пукне после кратко време кога ќе излезат на виделина нечистите и скриени мотиви. И мене ми е малку глупа филозофијата "ако де, ние да си пробаме". Од такво пробање со скинат газ ќе одиме.
Решението е да се промени од корен стратегијата на македонската надворешна политика и дипломатија. Всушност не треба да се менува бидејќи во моментов немаме таква.
Менаџирање на односите и поддршката од балканските борании како Срби, Бугари и Словенци се само губење време и тоа само ќе ја усложни ситуацијата, нема да ја реши.