Бугарија испорача три услови на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Square One
  • Време на започнување Време на започнување
За каков реципротитет зборуваш,кога мегународната положба на двете држави е различна и тоа што ке се обврзе едната,другата не може да се обврзе?

Со други зборови класична уцена!

Тогаш за какви добрососедски односи станува збор и каков би бил тој договор за добрососедски односи би бил кога не се заснова на реципротитет туку на сила и уцена.

И на што тоа не можете да се обврезете на пример. На почитување на основните човекови права кои и без тоа сте се обврзале да ги почитувате. Не можете да се обврзете да признаете еден цел народ и јазик. Не можете да се обврзете да овозможите слобода на изјаснување, минимални човекови права и право на образување на мајчин јазик.

А од друга страна тоа го барате од некој друг ??

Јас не сум дипломат и не сум обврзан нешто да ви речам завиткано во целофан туку комотно можам да ви речам

ГОНЕТЕ СЕ ВО ТРИ ПЛЕМЕ БУГАРСКО, посебно Ти.

Искрено ми е жал што најверојатно никогаш во животот нема да се сретниме па да ти објаснам некој работи вака во живо од прва рака, ама искрено ме прави среќен помислата дека толку бугари се надевам дека и твојот дедо или близок роднина ги оставија своите бедни животи на ова тло умирајки во најголеми маки далеку од своите огништа и најблиски знаејки дека нивните гробови никој никогаш нема да ги најде и да ги посети. Ништо подобро и не заслужиле исто како и ти.

Еве, доjдовме на зборот. Коридор 8 е поштетен от Коридор 10. Jaс стварно не можам да верувам како се вртиш. Ако еднаж кажеш,дека името е поврзано со идентитета, днес зборуваш тотално спротивното со единствената желба да излезеш прав.
Зашто не се запрашаш,зашто се става таков услов? Лично според мене тоа е услов,заштото не ви веруват дека имате желба да го градите. Има сомнеж,дека вие глумите.
Коридорите сами по себе не се штетни. Штетни се идеите кои се шират по тие коридори. И јас воопшто не сум против изградба на тој коридор 8. Нема здравомислечки човек од Македонија кој би бил против. Мене ми е под достоинство да не третираат како идиотчиња, па да не уценуваат да ги правиме влезните врати на куќите свртени кон Черното Море.
Толку за коридор 8.
Кажи ми конкретно за овие три предлози од бугарска страна таканаречени услови, на кој начин го загрозуват македонскиот суверенитет интегритет идентитет? издржано со аргументи и докази...
Не сакам да слушам за минатото и како тоа тие биле на страната на фашистите, или пред 100 години го убиле тој и тој х војвода запалиле село окупирале територија, пред 60 години многу народи во европа си ебаа мамата но ете денес успеале да го достигнат културното ниво цивилизирано и да живеат еден покрај друг(барем поголемото мнозинство), за заеднички интереси, соработка за бизнис економија отворено општество, никој не те тера со сила да идеш на кафе кај комшијата што не го сакаш, но барем не го колни и научи да живееш покрај него...
И ајде кажи ми како и на кој начин бугарската држава народ го загрозила уништила одзела нешто од твојот живот одкога ти си роден како самостоен македонец?
Уште првиот не загрозува. Тој треба да се темели на спогодбата на Љубчо која е во склад со упорната бугарска политика да не негираат. Јазикот ни е дефиниран на еден "специфичен" начин. Потоа откажувањето од грижата за македонското малцинство во Бугарија кое пак важи само за нас, а не и обратно. Се надевам дека раководните личности во државава не се толку наивни како вас.
Јас сум бил во Бугарија доволно време, ги знам како дишат.
Тие не пропуштаат прилика јавно да се подбиваат со македонскиот национален идентитет, историја, јазик, посебност и да ги негираат истите во секое сериозно издание кое потекнува од нивните универзитети, институти, разни државни институции... И не, не зборам за некои неписмени луѓе туку официјални функционери на одговорни општествени функции. Меѓу обичниот бугарски народ ќе најдеш многумина кои немаат проблем со постоењето на македонската нација, јазик, историја. Но, таканаречената "интелектуална и државничка елита" има апсолутно негативно мислење во однос на нас. Во тамошните медиуми не да преовладува антимакедонска реторика, туку Македонците се објект на исмејување што е според мене уште попоразително. На такви ли да им се радувам??? На такви ли да им верувам на жими мајка?? Такви ли цигани да ми бидат пријатели??!
Ова не се случува пред 100 или 60 години, ова се случува денес и тука.
Никогаш не сум вмешал историја на темава, но ако немаш почит кон искуството и не знаеш да го употребиш тогаш се работи за тешка идиоштина. Ние во минатиот век по присила на околностите имавме можност да се зближиме со Србите. Тоа ќе беше речиси погубно за македонскиот идентитет, култура и самобитност да постоеше Југославија уште 50 години, или само доколку Македонците барем номинално не беа признати како независен народ, со сопствена култура, историја и јазик на крајот од ВСВ.
Не треба да одиш во Бугарија, прочитај ги постовите на бугарските членови на форумов и ќе ти стане јасно што тие мислат за тебе.
И дури и да се "здушиме" пак тиквата ќе пукне после кратко време кога ќе излезат на виделина нечистите и скриени мотиви. И мене ми е малку глупа филозофијата "ако де, ние да си пробаме". Од такво пробање со скинат газ ќе одиме.
ОК, а кое е решението?
Решението е да се промени од корен стратегијата на македонската надворешна политика и дипломатија. Всушност не треба да се менува бидејќи во моментов немаме таква.
Менаџирање на односите и поддршката од балканските борании како Срби, Бугари и Словенци се само губење време и тоа само ќе ја усложни ситуацијата, нема да ја реши.

Менаџирање на односите и поддршката од балканските борании како Срби, Бугари и Словенци се само губење време и тоа само ќе ја усложни ситуацијата, нема да ја реши.

Малку поконкретно?

Што значи ова? Русите, Англичаните, Германците, Американците? И како?

Прво и основно, не сме родени ние сега за да од денеска почнува нашиот живот и да не го гледаме минатото. Минатото не е тука само да не подсетува на некои настани, туку да учиме од него. Тоа што го направиле Бугарите во 20 Век, кој патем сите сме го живееле неможе да се објасни со зборовите: „пред 60 години многу народи во европа си ебаа мамата но ете денес“ или пак „Што ќе добиеме ако од нив створиме непријатели“, и на прашањето „И ајде кажи ми како и на кој начин бугарската држава народ го загрозила уништила одзела нешто од твојот живот одкога ти си роден како самостоен македонец?“ многу тешко се одговара, ако го гледаме светот дека создаден во оној момент кога Бугарија го дала овој предлог.

Од политички аспект, не можеш да не ја гледаш историјата, следниот чекор ти зависи од многу претходни и од него зависат многу идни чекори. Бугарија е таа која треба да ги ревидира ставовите за еден самосвесен народ, не од вчера или од пред 70 години, туку самосвесен со генерации.

Не ти го цитирам цел пост оти ќе отиде цела страна.

Јамајка,друже и самиот знаеш дека историјата секој ја тумачи онака како што му одговара.Нашиот најголем проблем е што ние не знаеме што ни одговара.

Ај вака-замисли ситуација иде Бојко и вика-Дечки ние решивме од денес да почнеме со политика на активна еквидистанца од вас-што поголема,тоа подобро..Тоа значи дека веќе нема да спориме со вас за историја,како сакате тумачете ја,ние како сакаме ќе ја тумачиме.Ако сакате и ќе ја усогласиме.ќе ја прилагодиме да излезе дека секогаш сме биле непријатели.
Веќе нема да ве сметаме за ист народ со нас и ќе ве перцепираме на ист начин како што ги перцепираме турците, пошто они ви се најголеми пријатели.Нема да даваме бугарски државјанства на македонци а и на тие што веќе сме им дале ќе им ги одземеме.
Околу вашиот национален идентитет веќе нема да спориме,ќе завземеме став сличен на САД -ќе прифатиме се што ќе договорите со грција.Се откажуваме и од коридорот 8,ќе си бараме алтернативни патишта,истото правете го и вие.
Со други зборови,ебите си мајката,што знаете прајте,подалеку од нас.
Тоа ни одговара ли нас?Што ќе добиеме со тоа,што ќе изгубиме?Кој опции ќе ни се отворат,кој ќе ни се затворат?
Ако на тоа болдираното му додадеш сакате ли така?-ДА-НЕ и го ставиш на рефендум,што мислиш каков ќе биде резултатот?Што мислиш дека нашиве политичари би одговориле на тоа прашање?

Проблемот тука обаче е што Македонија и македонците не го гледаат излезот кој Бугарија го нуди. Бидејќи сме дупка држава, во која врие од проблеми и скоро ке пукне нешто (белки нема да е калашњиков), сега гледам и се зголемува евроскептицизмот и натоскептицизмот демек „курвата европска“ не ни треба ние со русите ќе се дружиме отсега натам. Лоши патишта се тие бе деца. После 3-4 години на мапата на ЕУ нема да ни изгледа убаво дупката на балканот...
Е сега зашто Бугарија?
Како прво, факт е дека од сите балкански народи најслични ни се бугарите, со нив имаме најмногу заеднички работи како историја (:)), јазик, фолклор, култура, религија и така натам но она што го немаме е заедничка стратешка политика, туку напротив таа е спротивставена и тоа влијае лошо и за двете држави. Зошто ни треба таква политика? Соседните држави си имаат заеднички стратешки политики како Грција-Србија, Албанија-Косово-(западна Македонија :eek:).
А ние сме сами.
Второ, факт е дека Бугарија секогаш ни е помагала и ќе ни помага затоа што сака да бидеме стратешки партнери и да можеме да креираме политика која ќе не заштити и ќе им парира на другите соседи. Но ние не го прифаќаме тоа оти сме без ориентација. Посебно сега кога е најдобриот момент да се зближат земјите, кога грција пропаѓа, србија слабо се држи, а белокапите се здружуваат и стануваат се поагресивни.
Поврзување со Бугарија на политичкосоциоекономски план би значело поголем економски раст, повеќе сигурност, поголемо влијание во регионот, сепак е членка на ЕУ и НАТО, така да нивното мислење се слуша. Плус тоа во Бугарија сега се прават најголемите инфраструктурни проекти, половина од парите за тоа идат од ЕУ и сега е добар момент да се прават автопати и железници и тоа плус ќе ја живне и малку и источна Македонија.
Бугарија води многу строга фискална политика, втора најмалку задолжена во европа, што значи криза не ги фаќа и моментално се најстабилна држава во регионот.

Ова што сега се случува објективно гледано е подадена рака од Бугарија која ако не ја прифатиме губат и двете страни, најмногу ние.

Еве како бат Бојко во негов стил повикува на дијалог:

А политичарите првата средба може да ја започнат со ова оро, ем б'лгарско ем македонско :)

А политичарите првата средба може да ја започнат со ова оро, ем б'лгарско ем македонско :)

Освен со оро може да се фатат за раче и да изјават: Един народ две држави.
Како не ви е срам бугарска пропаганда под кошула да пропагирате бе. Како не ви е срам не ми е јасно.

Освен со оро може да се фатат за раче и да изјават: Един народ две држави.
Како не ви е срам бугарска пропаганда под кошула да пропагирате бе. Како не ви е срам не ми е јасно.

Слатка стипендија :)

Џупац, оваа песна не е народна, туку е македонска новокомпонирана. И кога крадете не знаете што крадете. :icon_mrgr:

За да се зачува идентитетот, мора да се мразат Бугариjа и Бугарите. :D
А што ли ке е ако имаше мир и сговор . . . ? ;)

Види, најискрено, вашата пропаганда мене ми е досадна, многу досадна. Многу сте предвидливи, а тоа е бидејќи се користите со туѓи работи.

Барате Македонци на интернетов, (немате поим кои се) и ги претставувате како ваши, зборувате македонски јазик, оти немате ваш, крадете компири и пензии од Грција, со еден збор вие немате ништо. Вие сте тешка беда! Вие, Бугарите, сте отпадокот од човештвото. Вие сте исти како Албанците - лингури. Квичите по цели денови и се нешто се буните дека ни ви чини. Човекот треба да се разликува од животните, ама вие не можете да сфатите, толку вие капацитетот.

Човек кој не си го знае потеклото и кој, со крадеење на туѓа историја и култура, се обидува да покаже дека е нешто друго за мене не е човек. Ако еднаш го дадеш газот под кирија нема назад.

Македонија нема потреба од ваша помош! Слободно продолжете со крадење, супер забава сте ни на форумов. :pos:

Јас поставив едно прашање пред некој ден и ве замолив сите тука бугари на форумот или тие што се чувствуваат како такви да одговорат онака со да или не.

Земјакот фми се испостра онака типично бугарски и прво проба со прашање да одговори на прашање, па после во негов добро познат стил изчезна.

Прашањето се уште стои и ајде да не се мачите ке ви го повторам.

Дали до 1948 година имаше Македонци во Бугарија посебно во Пиринска Македонија и дали тие ги уживаа сите демократски права што може една демократска држава да ги обезбеди како на пример право на самоидентификување, право на образование на мајчин јазик, соопстевни весници итн итн.

И пак ке ве замолам значи без многу мудрување што како и зошто.

Само со да или не, имаше или немаше. Толку.

P.S. И кај нас ја има истата поговорка. Ако имате екслузивно право на поговорките да ја промениме или да не ја користиме повеќе како знак за добрососедство. Исто така и пола свет не би требало да ја користи повеќе ама ај нека ви биди.

веднаш ти одговорив со документи но се беше избришано
кога реков дека е само бугарска и дека никој нема право да ја користи, напротив среќен сум дека и поговорка ни се исти

веднаш ти одговорив со документи но се беше избришано
кога реков дека е само бугарска и дека никој нема право да ја користи, напротив среќен сум дека и поговорка ни се исти
Нема потреба од документи, пошто јас ке ти извадам архиви и филмски записи( на прашањето мислам не на поговорката) Не е тоа поентата.
Затоа и нагласив да се одговори со прост одговор имаше или немаше.
Нити сакам нити имам намер да дебатирам и да правам криви дрини зошто имало или немало и дали било вака или така.
Ме интересира мислењето на обичните бугарски граѓани во врска со тоа. Дали знаат или не и дали имаат доблест само да признаат дека такво нешто постоело до 1948( без разлика дали било како што некој тврди насила, вештачки , вакво такво) или едноставно немаат ни сила нити доблест тоа да го прифатат како факт па макар и на форум.
Ако е тоа во прашање јас искрено не гледам ама никаква логика во барањето на бугарија за некаков си добрососедски односи кога дури ни обичниот граѓанин не е спремен ни на форум да потврди еден најобичен историски факт кој се сличул и не така оддамна и има безброј документи за тоа.
Мислам каква е логиката за понатамошни убедувања и разговори кога сето тоа е сведено во една најобична уцена, каква е логиката во убедувањето дека бугарија секогаш ни мислела добро и незнам таму што.
Е тоа е прашањето а одговорот повелете дадете го вие.

Имаше Македонци во Пиринска од 1946 до 1948 година.
Не немаа право на самоопределување а беа дефинирани како такви, со заповед
Нема и други права да избираат каде да живеат, и кој јазик да учат нивните деца на училиште. Беа тепани и малтретирани. Секој еден комунист во светот треба да го е срам од тоа што извршија

Никогаш не сум ја сфатил потребата и опседнатоста на бугариве со Македонија и Македонците.

Незнам зошто толку се потресуваат за се поврзано со Македонија и се фаќаат при срце. Незнам зошто им е толку битно што ние ќе кажеме или направиме. Прееска гледав интервју на темава оставил некој со нивниот претседател мислам,Бојко ваљда истиов што ги порачал условиве,и се чудам како едно обично македонско новинарче испровоцира исповедби од претседателов во стил демек ние сме браќа,ние први ве признавме,ќе славиме и празници заедно и се демек а вие правите фашистички филм за нас. Значи почна претседател на држава да му се "правда" на новинар. :confused: Damn.

Незнам зошто толку им е гајле дали ние ги сакаме или не,еве со србите отворено се мразат........ако се моментално поголема држава од нас,мене односот од Бугарија према Македонија ми е како лута ќерка која сака да биде сакана од својата мајка,онака why don't you love me for who I am ? хахах знам дека звучи cheesy до безкрај ама мене така ми изгледа.

Се на се мислам дека немаат муда блокада да ни опнат,а и реално колку и да имаат глупи сфаќања за нашата историја, предлозине не се којзнае што и не влегуваат во идентитетот. Прилично општо делуваат.

Само со нив никогаш не можеш да знаеш,проклета Македонија и било пишано да ги има најчурук соседите во историјата на човештвото.

Со други зборови класична уцена!

Тогаш за какви добрососедски односи станува збор и каков би бил тој договор за добрососедски односи би бил кога не се заснова на реципротитет туку на сила и уцена.

И на што тоа не можете да се обврезете на пример. На почитување на основните човекови права кои и без тоа сте се обврзале да ги почитувате. Не можете да се обврзете да признаете еден цел народ и јазик. Не можете да се обврзете да овозможите слобода на изјаснување, минимални човекови права и право на образување на мајчин јазик.

А од друга страна тоа го барате од некој друг ??

Јас не сум дипломат и не сум обврзан нешто да ви речам завиткано во целофан туку комотно можам да ви речам

ГОНЕТЕ СЕ ВО ТРИ ПЛЕМЕ БУГАРСКО, посебно Ти.

Искрено ми е жал што најверојатно никогаш во животот нема да се сретниме па да ти објаснам некој работи вака во живо од прва рака, ама искрено ме прави среќен помислата дека толку бугари се надевам дека и твојот дедо или близок роднина ги оставија своите бедни животи на ова тло умирајки во најголеми маки далеку од своите огништа и најблиски знаејки дека нивните гробови никој никогаш нема да ги најде и да ги посети. Ништо подобро и не заслужиле исто како и ти.
Каде е уцената? Ти сакаш рецепроцитет. Каков рецепроцитет може да има за подржка на РМ за влез во ЕУ?
--- надополнето: 2 декември 2012 во 21:07 ---
Никовски е сфатил но не го е навел jaсно- договорот со Грциja е еднозначен акт, а проблемот со Бугариja е процес.
Пострашен е фактот,дека от 5 години е сигнализирано за проблемот и за лошите односи, а македонската страна се прави,дека нема абсолутно никакав проблем. Тоа станува jaсно от интерву днес на министара за надворешни во Софиja.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1654978

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom